Kalsiyum faydaları & takviyesi hakkında merak ettiğin her şey burada.

Kemik sağlığı söz konusu olduğunda en kritik minerallerden biri olan kalsiyum, sadece insanların değil, doğadaki tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir besleyici etmen olarak önemini korur. Vücuttaki en bol bulunan mineral olan kalsiyum nedir, faydaları nelerdir, eksikliğinin belirtileri nelerdir ve eksikliği nasıl giderilir, bu yazımızdan öğrenebilirsin.



Kalsiyum Nedir, Ne İşe Yarar?


Başta kemik sağlığı olmak üzere kalsiyum, insan vücudunun en temel fonksiyonlarını düzgünce gösterebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir besindir. İnsanların vücudunda yer alan kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyum aynı zamanda beyin ile diğer vücut parçaları arasında sağlıklı bir iletişim kurmak için de gereklidir. Kas gelişiminde ve kardiyovasküler fonksiyonlarda da aktif rol oynayan kalsiyum, doğal olarak besinlerde bulunabildiği gibi üreticiler tarafından ilave olarak koyulabilir ya da takviye şeklinde de temin edilebilir.



Kalsiyum Faydaları Nelerdir?


1. Kemik sağlığı: İnsan vücudundaki kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerde ve dişlerde yer aldığı için bu elementin kemik sağlığında çok kritik bir rol oynadığını söylemek mümkün. Çocukların büyüdüğü esnada kalsiyum, kemik gelişimlerine katkı sağlarken büyüme durduğunda yine kemiklerin direncini ve dayanıklılığını korumak için kalsiyum devreye girer. Yaşlanmanın doğal süreçlerinden biri olan kemik yoğunluğunun azalmasını yavaşlatmak da yine kalsiyumun kemik sağlığında oynadığı bir diğer önemli roldür.



2. Kas çekilmesi: Kalsiyum, kas ve adale çekilmesinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Bir sinir kasları harekete geçirdiği zaman vücut kalsiyum salgılar. Bu sayede kastaki proteinlerin işlerini yapabilmesine yardımcı olur. Vücut kastan kalsiyum salgısı gerçekleştirdiği zaman kas gevşer ve rahatlar.



3. Kardiyovasküler sistem: Kalsiyum, kan pıhtılaşmasında da önemli bir görev üstlenir. Bu pıhtılaşma süreci kompleks bir süreçtir ve birden fazla adımdan oluşur; bu sürece dahil olan sayısız kimyasalın içinde kalsiyum da vardır. Kalsiyumun kas gelişimindeki rolü, kalp kaslarının aksiyon alabilmesini sağlamayı da kapsar. Bu noktada kalsiyum emiliminin arttırılması için kalsiyum ile birlikte D vitamini desteği de oldukça önemlidir.



4. Hamilelik: Düzenli ve doğru kalsiyum takviyesi, hamilelik esnasında anne adaylarının yüksek tansiyon gibi problemlerle karşılaşmasına engel olur.



5. Yüksek tansiyon: Kalsiyum sadece hamilelikte değil, aynı zamanda genç kesimde ve hamilelikte yeterince kalsiyum alamamış annelerde de çok önemli bir rol oynar. Bu rollerden bir tanesi de bu kitlelerdeki yüksek tansiyon problemlerinin önüne geçmesi ve kan basıncını düzene sokmasıdır.



6. Kilo kontrolü: Kalsiyum, hem kadınlarda hem erkeklerde optimal vücut ağırlığını koruma konusunda destekleyici bir elementtir. Kalsiyum bakımından eksik ya da yetersiz olan bir rejim yürütmen durumunda kilonda kontrol edilemez değişiklikler olduğunu fark edebilir ve istemsiz bir kilo kaybı ya da kilo alımı ile karşı karşıya kalabilirsin.



7. Kanser riskini azaltmak: Düzenli ve doğru kalsiyum takviyesi, başta kolon kanseri olmak üzere pek çok farklı kanser türüne karşı açılan savaşta da aktif rol oynar. Yapılan araştırmalar, kalsiyumun polip oluşumlarını ve büyümelerini önlediğini, böylece kanserli hücrelerle etkili bir biçimde savaştığını ortaya koymuş.



8. Adet öncesi depresyon: Yine günlük olarak karşılanan ve yeteri düzeylerde alınan kalsiyum, kadınlarda baş dönmesi, ruh hali değişimleri, hipertansiyon ve benzeri adet öncesi yan etkilerin azaltılmasında etkili oluyor.



9. Böbrek taşları: Böbrek taşları aslında insanların idrar yollarında biriken kalsiyumun ve diğer minerallerin kristalize atıkları olarak bilinir. Böbrek taşlarının en yaygın hali "oksalat" taşlardır ve yapılan en güncel araştırmalar, yüksek seviyelerde kalsiyum alımının "oksalat" böbrek taşlarının oluşum riskini azalttığını gösteriyor. Özellikle düzenli olarak marul ve ıspanak tüketerek bu riski minimize etmek mümkün.



10. Diş sağlığı: Kalsiyumun diş sağlığındaki etkisi de yadsınamayacak düzeydedir. Çene kemiklerini güçlendirerek yaşam boyu dişlerini koruma altına alan kalsiyum, dişlerinin sıkılığına da destek olarak aralarda bakteri oluşmasını engeller. Bu yüzden de korkulan dişçi randevularını almak zorunda kalmadan kalsiyum bakımından zengin bir diyet izlemek gerekir.



Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?


Vücudumuz kalsiyumu nasıl ve ne için kullanıyor ve kalsiyum faydaları nelerdir, bilmek, elbette önemlidir. Ancak yeterince kalsiyum alıp almadığımızı tespit edebilmek her zaman çok kolay olamayabiliyor. Yeteri kadar kalsiyum alımına sahip olmadığında vücudun ister istemez sana bazı sinyaller gönderiyor. İşte kalsiyum eksikliği belirtileri arasından en yaygın olanları:




  • Kramplar, spazmlar, kas zayıflığı

  • Anormal kalp atış hızı

  • Uyuşukluk, parmaklarda karıncalanma

  • Hafıza kaybı

  • Zayıf, kolay kırılan, üzerinde beyaz şeritler oluşan tırnaklar

  • Kemiklerin kolay kırılması/hasar görmesi

  • Yüksek tansiyon

  • Diş eti rahatsızlıkları

  • Adet öncesi kramplar

  • Arterit

  • Kemik erimesi

  • Gevşeyen ve kolay dökülen dişler



Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?


Kalsiyum düşüklüğü ile karşı karşıya kaldığın anlarda ilk adımın hemen takviyelere sarılmak olmamalı. Günlük kalsiyum ihtiyacını pekala karşılayabileceğin kalsiyum içeren besinler mevcut. Kalsiyum nelerde var diye merak ediyorsan, buzdolabını ve kilerini aşağıdaki liste ile doldurmaya başlayabilirsin:




  • Peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri

  • Süt

  • Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler

  • Ay çekirdeği, kabak çekirdeği

  • Balık

  • Portakal suyu

  • Brokoli ve ıspanak gibi yapraklı, koyu yeşil sebzeler

  • Pirinç bazlı içecekler

  • Soya

  • Tofu

  • Midye

  • Baklagiller

  • Bezelye



Kalsiyum Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?


Yukarıda saydığımız kalsiyum içeren yiyeceklerle zenginleştirilmiş sistematik bir diyet, sahip olduğun kalsiyum eksikliğini tersi yöne çevirmek için iyi bir başlangıç olacaktır. Bununla birlikte eğer hekimin tarafından tespit edilmiş bir kalsiyum eksikliğin varsa, kalsiyum eksikliği tedavisini kesinlikle onun kontrolünde yürütmen gerekir. Doktorun, kalsiyuma dair tüm kan değerlerini gözden geçirerek ne tür bir tedavi prosedürü izlemen gerektiğini sana anlatacaktır. Bazı durumlarda sadece dışarıdan kalsiyum içeren besinler tüketerek giderilebilen ve normal seviyelerine geri getirilebilen kalsiyum eksikliği, bazı koşullarda ek takviye de gerektirebilir. Kalsiyum takviyelerini Hopi’nin N11 kampanyasından yararlanarak sana özel fırsatlarla temin edebilirsin. Bu gibi durumlarda doktorun sana piyasadaki güvenilir ve bilindik markaların kalsiyum takviyelerinden önerecek ve uzun vadede kullanmanı tavsiye edecektir. Günlük kalsiyum ihtiyacını her daim olması gereken seviyede tutmak istersen yukarıda saydığımız besin gruplarından en az 2-3 adedini düzenli olarak tükettiğinden emin olmalı, düzenli olarak check-up yaptırmalı ve egzersizle de desteklediğin sağlıklı bir yaşam biçimi benimsemelisin.



Aşırı Kalsiyum Tüketiminin Yan Etkileri Var mı?


Kalsiyumun tavsiye edilen ve tolere edilebilen seviyeleri uzmanlar tarafından şöyle belirlenmiştir: 19-50 yaş arası yetişkinler için günde 2500 mg, 9-18 yaş arası çocuklar için 3000 mg, 51 yaş ve üstü bireyler için 2000 mg. Bu belirlenen seviyelerin üstünde kalsiyum tüketmek, kabızlık, gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Araştırmalar, 4000 mg ve üzeri kalsiyum tüketiminin inme ve kalp krizi gibi pek çok farklı sağlık riski ile ilişkilendirilebileceğini gösteriyor. Bunun önüne geçebilmek için kalsiyum tüketimini gün içerisine eşit bir biçimde dağıtmak ya da takviyeleri yemeklerle birlikte almak denenebilir.



Vücudun için bir diğer kıymetli mineral olan C vitamini hakkında merak ettiklerini bu yazımızdan okuyabilirsin