Enerji, ticaretten ekonomiye, sayısız iş kollarının devamından kaliteli ve nitelikli bir günlük yaşama kadar pek çok farklı alanda kilit bir element rolü oynuyor. Bununla birlikte kirlilik bakımından da dünyaya en büyük olumsuzlukları getiren ve maliyet açısından da oldukça külfetli olan bir sektör olduğu gerçeği de baki kalıyor. Enerji tasarrufu, bu bağlamda hem daha iyi bir çevre, hem daha iyi bir dünya, hem de daha iyi bir gelecek için atılabilecek sayısız adımın en önemli temsilcisi haline geliyor. Peki enerji tasarrufu nedir? Verimli ve etkili bir biçimde enerji tasarrufu nasıl yapılır? Enerji tasarrufu haftası yaklaşırken bu konu ile ilgili bilmen gereken her şeyi senin için derledik.

Enerji Tasarrufu Nedir, Neden Önemlidir?


Öncelikle elektrik enerjisi, günlük hayatlarımızın en temel yapı taşlarından birini oluşturuyor. Özellikle dijitalleşmenin ve endüstrileşmenin giderek yaygınlaştığı günümüzde elektrik başta olmak üzere farklı enerji kaynaklarına erişimimizin olmamasını düşlemek dahi imkansız. Günümüzde sıcağa, soğuğa, seslere ve görsellere ulaşmak için çoğu zaman sadece birkaç düğmeye basmamız yeterli. Bunu yaparken ise bu imkanın tam olarak nereden geldiği konusuna odaklanmayı çoğu zaman atlıyoruz. En temel hali ile elektrik, temel kaynaklardan enerji elde etme imkanına sahip santrallerden temin ediliyor. Bu kaynaklar rüzgar, güneş ya da su gibi yenilenebilir olabileceği gibi kömür, doğalgaz ya da petrol gibi yenilenemez de olabiliyor. Her ne kadar global olarak ülkeler giderek daha fazla yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına doğru yöneliyor olsa da, araştırmalar enerji tüketiminin yüzde 73'ünün hala yenilenemeyen enerji kaynakları üzerinden devam ettiğini gösteriyor.

 



Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız?


Enerji tasarrufu ve enerjinin verimli kullanımı da tam olarak bu noktada devreye giriyor. Fosilleşmiş kaynaklardan gelen ve yenilemeyen enerjilerin çevremiz üzerindeki olumsuz etkileri bir hayli büyük. Günün birinde tükenme riski ile karşı karşıya olan kaynakların bilinçsizce tüketimine yol açtığı gibi küresel ısınma başta olmak üzere pek çok farklı iklimsel soruna yol açabilecek gazların da atmosfere yayılmasına neden oluyorlar. Bu yüzden de enerji tasarrufu önemi, geçen her gün daha da ciddi bir hal alıyor. Peki enerji tasarrufu için neler yapabiliriz? Daha bilinçli bir enerji tüketimi için izleyebileceğimiz enerji tasarrufu yöntemleri neler? Hep birlikte bakalım.

 

Günlük Alışkanlıklarını Gözden Geçir


Enerji tasarrufu örneklerine evinden başlamak için illa gidip tasarruflu ya da geri dönüştürülebilir ürünler satın almana gerek yok. Enerji tasarrufu, kullanmadığın elektrikli gereçleri ihtiyaç duymadan çalıştırmamak veya içinde bulunmadığın odadaki tüm ışıkları kapatmak gibi basit yöntemlerle de gerçekleştirilebilir. Kıyafetlerini kurutma makinesinde kurutmak yerine çamaşır askısında kurutmayı tercih etmek bile bu alanda atabileceğin verimli adımlardan biri olabilir.

 




Evindeki Ampulleri Değiştir


Geleneksel parlak ampuller, enerji tasarruflu ampullerle kıyasla çok daha kısa süreler içerisinde değiştirilmeye ihtiyaç duyar ve elbette çok daha fazla elektrik harcar. Daha etkili bir enerji tasarrufu için evindeki tüm ampulleri LED teknolojiye çevirebilirsin.

 



Akıllı Uzatma Kablolarından Faydalan


Ucunda kırmızı açma - kapama düğmesi bulunan akıllı uzatma kabloları ve prizlerle tanıştığını varsayıyoruz. Şimdi evdeki tüm uzatmaları bu modern teknoloji ile yenilemenin tam zamanı! Özellikle aktif olarak kullanmadığın ancak sürekli olarak prize takılı olan elektrikli ev aletleri için bu tarz uzatmaları kullanarak büyük oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsin.

 



Programlanabilir ya da Akıllı Termostat Kullan


Programlanabilir bir termostatın yıllık ortalama 2000 lira civarı tasarruf sağladığı biliniyor. Akıllı termostatlar günlük, haftalık, hatta aylık programına uyacak şekilde ayarlanabiliyor ve evdeki ısıtma sistemine buna uygun şekilde optimize ederek sadece gerçekten ihtiyaç duyduğun anlarda performans gösteriyor.

 



Beyaz Eşya Satın Alırken Enerji Sınıfına Dikkat Et


Enerji tasarrufu beyaz eşya satın alımında da önemli bir rol oynuyor. Her bir elektrikli cihazın üzerinde göreceğin enerji sınıfı etiketleri, o ürünün elektrik verimliliği konusunda ne kadar başarılı olduğunu göstermeyi amaçlıyor. A, B, C, D, E, F ve G olmak üzere harflerle ifade edilen bu 7 farklı enerji sınıfı, harf ilerledikçe enerji verimliliğinin azaldığını ifade ediyor. Üst enerji sınıfları, bütçe dostu olmasının yanı sıra çevreye duyarlı yapıları ile de beğeni topluyor. Özellikle buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi yüklü miktarda enerji tüketen beyaz eşyalar için A+, A++ ya da A+++ enerji sınıfına ait ürünler tercih etmek en doğrusu oluyor.

 



Banyoda Daha Az Vakit Geçir


Aldığın duşları ortalama 4 dakikanın altında tutmak enerji tasarrufu bakımından yıllık düzeyde büyük bir fark yaratabilir. Bununla birlikte eğer banyonda küvet varsa onu da modern ve kullanışlı bir duşakabin ile değiştirmeyi deneyebilirsin.

 



En Yüksek Enerjinin Mutfakta Harcandığını Unutma


Kettle, tost makinesi, kahve makinesi, blender… Bunların hepsinin birer enerji tüketim kaynağı olduğunu ne kadar sık hatırlıyoruz? Örneğin kettle kullanırken gerçekten de sadece ihtiyaç duyacağımız kadar su kaynatmaya özen gösteriyor muyuz? Elektrikli mutfak aletleri, bu bağlamda enerji tüketimi konusunda evin en büyük canavarları arasında yer alıyor. Bu yüzden de onları efektif ve minimize bir şekilde kullanmak, enerji tasarrufu yapma yolunda oldukça faydalı bir adım oluyor.

 



Bulaşık Makineni Doldurmadan Çalıştırma



 

Bulaşık makineni sadece tamamen dolduğunda ve içerisindeki eşyalar doğru bir şekilde yerleştirildiğinde çalıştırmaya özen göstererek yıllık bazda hatırı sayılır oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsin. Bir yandan kullandığın su miktarını da ciddi derecede azaltacak olan bu alışkanlık, aynı zamanda daha az elektrik tüketimine ve daha etkili bir zaman yönetimine de vesile olacaktır.

 



Çamaşır Yıkama Alışkanlıklarını Gözden Geçir


Çamaşır makinesi kullanımında ufak değişikliklere giderek ev içinde enerji tasarrufuna katkıda bulunabilirsin. Zorunda olmadığın sürece çamaşır makineni 30 derecenin üzerinde çalıştırmamaya ve makineyi yarı boşken açmamaya dikkat edebilirsin. Bununla birlikte bu ve bunun gibi alışkanlıkları sadece kendin için değil, ailedeki tüm bireyler için geçerli olacak şekilde bir gelenek haline getirerek kolektif bir çalışmaya imza atabilirsin.

 



Bina Yapının Enerji Dostu Olduğundan Emin Ol


Bina yalıtımında enerji verimliliğine yönelik teknolojilerin kullanılıyor olması veya pencerelerin iki ya da üç katlı camdan üretilmiş olması da özellikle uzun vadede enerji tasarrufu ile ilgili atabileceğin adımlar arasında. Kış aylarında binanın kapılarını açık bırakmamak, odaları gün ışığından maksimum düzeyde faydalanabilecek şekilde kullanmak ve sıcak su borularını yalıtım malzemeleriyle kaplatmak da bu yolda başvurabileceğin diğer yöntemlerden. Enerji tasarrufu neden önemlidir ve daha fazla enerji tasarrufu elde etmek için ne yapılır diye merak ediyorsan, 10-16 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek olan Enerji Tasarrufu Haftası 2022 etkinliklerini, seminerlerini ve sempozyumlarını takip edebilirsin.