Şeker Bayramı kapıda! Bu bayramı evlerimizde daha keyifli hale getirmek ve biraz nostaljiyle gülümsemek için eskilerden günümüze taşınan bayram geleneklerini hatırlayalım. Peçete içine koyulan harçlıklardan, misafirlere kolonya dökmenin hikayesine kadar tüm geleneklerimizi birlikte hatırlayalım!

Bayramın Olmazsa Olmaz İkilisi: Kolonya ve Şeker


17. yüzyıl Almanyası’nda ilaç olarak kullanılan kolonya, Osmanlı’ya geldiği tarihten itibaren Türk ikram kültürünün vazgeçilmez öğelerinden biri oldu. Misafirliklerde ikram edilmesinin ise çok tatlı bir hikayesi var. Kolonya Osmanlı’ya ilk geldiğinde oldukça pahalı bir ürün olduğu için insanlar evine gelen misafirlere kolonya ikram ederek onlara ne kadar değer verdiklerini gösterirmiş. Bayramlarda da evin küçüğünün gelen misafirlere kolonya ikrma etmesi yanında da ağızlar tatlansın servis ettiği şekerler, bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı.
 


Çocukların Beklediği An: Harçlık Verme


Bayramlar, yetişkinler açısından bir araya gelmek için en güzel bahane. Çocuklar için ise bol bol şeker yiyebilecekleri ve ceplerinin harçlıkla dolacağı harika zamanlar. Bu Şeker Bayramı’nda büyüklerinden harçlık almayı bekleyen çocuklar, biraz beklemek zorunda kalacak olsa da biz eski harçlık verme geleneklerini hatırlayalım derim. Bu geleneği hala sürdüren büyüklerimiz vardır ancak bilmeyenler için eskiden harçlıklar peçetenin içine sarılıp verilirmiş. Yani, anneannenizin elini öpmek için eğildiğinizde elinin içindeki peçeteyi bir anda kendi elinizin içinde bulabilir ve hemen cebinizdeki harçlıkların yanına koyabilirmişsiniz.
 

Tatlı Tabağının Baş Tacı: Baklava


Bayram denince aklına her gittiğin evde yediğin çeşit çeşit tatlı geliyor olabilir. Anneannenin cevizli baklavası, teyzenin şöbiyeti, halanın kalburabastısı derken kendini şeker komasına girmiş vaziyette bulduğun anlar gözünde canlandı mı? Hatta baklavanın yanına tatlı tuzlu oranı dengelensin diye konulan sarmaların tadının hala damağında olduğundan eminim! Ancak bu bayram evde yalnız da olsan geleneği sürdürmek için bir kutu baklava alabilir, yemeklerden sonra kahve ya da çay eşliğinde keyif yapabilirsin.

 

Bir Araya Gelmenin En Güzel Hali: Büyükleri Ziyaret


Adı üstünde Şeker Bayramı. Bu bayramda büyükler ziyaret edilir, hatırları sorulup gönülleri alınır. Bu yüzden Şeker Bayramı’nın kültürümüzdeki yeri çok başka. Ancak bu bayram büyüklerini ziyaret edemesen de geleneği sürdürmen mümkün. Bayram kahvaltısından sonra bir araya gelemediğin büyüklerini görüntülü arayabilir, onlara kolonya ve şeker ikram edebilirsin. Hatta karşılıklı birer Türk kahvesi koyup sohbet ederek bu bayram da birbirinizin yanında olabilmenin tadını çıkarabilirsiniz!