Meyvelerin eşlikçisi olarak tanınan fondü, lezzeti ile pek çok kişinin beğenisini kazanıyor. Peki fondünün sadece tatlı olarak kullanılmadığını biliyor muydun? Cevabın hayırsa fondü nedir, nasıl yapılır ile ilgili detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsin.

Yemeklere lezzet katan fondü, çoğunlukla meyve ikramlarında sunulan çikolatalı tatlı olarak sunuluyor. Yiyecekleri eğlenceli hem de lezzetli bir hale dönüştüren fondü pek çok kişi tarafından da beğeniliyor. Özellikle soğuk kış günlerinin sevilen lezzetlerinden olan fondü, meyveler ile birlikte sunuluyor. Fakat yalnızca meyve için değil tuzlu tatlarda da yemeklerin eşlikçi olabiliyor. Dolayısıyla geniş bir kullanım alanına sahip. Peki fondü nedir? Sevilen bu lezzetin ne olduğu ve fondü nasıl yapılır, sorusunun cevabını senin için araştır ve derledik. İşte meral edilen fondü lezzeti hakkındaki o bilgiler.




Fondü Nedir?




1950’lerden günümüze kadar gelen bu lezzet, Avrupa kültürlerine özgü bir yiyecek çeşidi olan fondü, İsviçre, Fransa ve İtalya’ya özgü olması ile biliniyor. Fondü kelime anlamı olarak eritmek veya erimeye bırakmak anlamına geliyor. Günümüzde daha çok eritilmiş çikolatayla bilinse de özgünde eritilmiş peyniri ifade ediyor. Fakat diğer yemek ve yiyecek çeşitleri içinde kullanılan bir yöntem olduğu için tatlı ve tuzlu lezzetleri de bulunuyor. Bu yiyeceğin temel mantığı peynir, çikolata gibi eritilebilir malzemeler ile besinleri lezzetlendirmek. Pek çok farklı kültürde yer alan bu tarz ile farklı fondü çeşitleri bulabilmek de mümkün. Eritilen ürüne tüketilmek istenen yiyecek batırılarak oluşturulan bu yiyecek en çok çikolata da kullanılıyor. Meyve parçalarını içerisine batırılarak tüketildiği içi fondü olarak anılıyor.
 
Fondü yapımı için kullanabileceğin mutfak malzemelerine schafer.com.tr üzerinden sahip olabilir ve pratik bir şekilde fondü hazırlamanın tadını çıkarabilirsin.




Fondü Nasıl Yapılır?




Pek çok kişi tarafından sevilen fondü, farklı kültürlerin ortak lezzeti olarak hayatımız da yer alıyor. Yemesi lezzetli ve kolay olduğu kadar fondü yapımı da oldukça basit bir tekniğe sahip. Çoğunlukla çikolata fondüsü olarak tüketildiği için evlerde de en çok bu çeşidi yapılıyor. Evde kolayca yapılabilen bir lezzet olması açısından da sıkça tüketilen bir tatlı olduğunu söyleyebilmek mümkün. Peki fondü nasıl yapılır? Sen de kendine ya da misafirlerine farklı lezzetler sunmak istiyorsan yapılışı kolay olan bu tatlıyı ikram edebilirsin. Bunun için aşağıda verilen malzemeleri tamamlayıp adımları takip etmen yeterli.

Malzemeler




  • 500 gram bitter veya sütlü çikolata

  • Yarım paket krema

  • Yarım su bardağı süt

  • Meyve (muz, çilek, kivi, elma vb.)



Yapılışı




  • Bir tencere içine ya da cam bir kaseye kremayı dök ve kısık ateşli ocağın üzerine koy. Dilersen benmari usulü ile de yapabilirsin. Bunun içinde tencereye su doldur ve cam kâseyi tencerenin üstüne koy ve kremayı kaseye dök.

  • Sütü de kremaya ekle.

  • Ardından 500 gram bitter veya sütlü çikolatayı küçük parçalara ayırarak kremanın içine ekle ve yavaş yavaş karıştırmaya başla.

  • Çikolata tamamen eriyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştır.

  • Pürüzsüz bir kıvama geldikten sonra çikolatayı kıvamını koruması için altında mum yanan fondü setlerine alabilirsin.

  • Dilediğin meyveyi keserek bir sunum tabağı hazırlayabilir, leziz fondü çikolatası ile servis edebilirsin.

  • Dilersen çikolata içine damak tadına uygun vanilya aroması gibi aromatik tatlar da ekleyebilir, fondünü kendine göre tatlandırabilirsin.


Fondü seti için Evidea.com’u ziyaret edebilir aradığını bulabilirsin. Üstelik 500 TL ve üzeri alışverişlerinde 50 TL indirim kazanma fırsatınız da yakalayabilirsin.




Fondü Çeşitleri


Pek çok kültürde yer alan bir lezzet olan fondü, esasında yiyeceğin uygulanış ve tüketim şeklini ifade ediyor. Benmari usulü eritilen çikolata, peynir gibi lezzetlere gıdaların batırılarak tüketilmesinden ibaret olan bir teknik. Fondü daha çok tatlı bir lezzet olarak tanınsa da aslında tuzlu lezzetleri de bulunuyor. Dolayısıyla fondünün birden fazla çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Bunları da şu şekilde sıralayabilmek mümkün:


  • Peynir Fondü: Fondünün çıkışını simgeleyen peynir fondü, en bilinen türler arasında yer alıyor. Ekmek parçaları veya sebzelerle birlikte tüketilen peynir fondü harika lezzeti ile pek çok damak zevkine hitap ediyor. Özel peynirler ile hazırlanan bu fondüyü denemediysen mutlaka tadına bakmalısın.

  • Et Fondü: Ana yemeklerin sevilen lezzetlerinde olan et fondü, farklı bir kültürü de sofralara getiriyor. Diğer fondü lezzetlerinden farklı olarak sıcak yağ veya suda ince dilimlenmiş et parçalarının pişirilmesini ifade ediyor. Bu fondü çeşidinde etler özel çubuklar veya çatallar yardımıyla kaynar sıvıya batırılarak pişiriliyor ardından tüketiliyor.

  • Çikolata Fondü: Tatlı bir lezzeti olan ve genellikle meyvelerle tüketilen çikolata fondüsü, tatlı severlerin vazgeçilmezi oluyor. Eritilmiş çikolata olarak servis edilen bu fondü, meyve dilimleri yanında kek parçaları veya marsmallow gibi tatlılar ile birlikte de servis edilebiliyor.


Verilen bu fondü çeşitleri günümüzde en çok tüketilen tatlar arasında yer alıyor. Tüm bu çeşitlere ek olarak tatlı şarap fondüsü de bulunuyor olup özel günlerde beyaz şarap ve şampanya ile hazırlanıyor. Aperatiflerle sunulan bu fondü türü daha çok Avrupa kültürlerinde tercih ediliyor. Tüm bu fondü çeşitlerini öğrendikten sonra nasıl yapıldığını merak ediyor olabilirsin. Peynir ve et fondüsü tariflerini senin için araştırdık ve yazımızda yer verdik.




Fondü Tarifleri


Sevilen fondü tariflerini evinde kolayca yapabileceğiniz biliyor muydun? İşte fondünün temelini oluşturan o lezzetlerin yapılışları aşağıda verildiği gibi yer alıyor. Fondü yapımına başlamadan önce malzemeleri bulmakta zorlanıyorsan carrefoursa.com üzerinden dilediğin malzemeye ulaşabilir, %3 paracık puan kazanabilirsin.


Peynir Fondü Tarifi




Atıştırmalıkların sevilen lezzetleri arasında yer alan peynir fondü, ekmek ve sebzeler ile birlikte tüketiliyor. Yapılışı oldukça basit olan Peynir fondü tarifi için aşağıdaki adımları takip edebilirsin.

Malzemeler




  • 300 gram İsveç veya emmental peyniri

  • 1 diş sarımsak

  • 1 su bardağı beyaz şarap

  • 1 çay kaşığı limon suyu

  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

  • Bir tutam tuz, karabiber



Yapılışı  




  • İlk olarak tercih ettiğin peyniri rendenin kalın tarafıyla rendele.

  • Ardından bir tencere içeresine şarabı dök ve kaynatmaya başla.

  • Kaynama noktasına geldiği vakit rendelemiş olduğun peynirleri yavaş yavaş ekle. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak erimelerini bekle.

  • Nişastayı su ile saydam bir kıvama getirerek karışıma ekle ve 3 ila 4 dk. kadar kısık ateşte pişir.

  • Homojen kıvama gelen fondü içine sarımsak ve limon suyunu ekle.

  • Ardından servis tabağı ya da fondü setine alarak servis edebilirsin.






Et Fondü Tarifi




Çin usulü fondü olarak da bilinen et fondü çoğunlukla yılbaşı için tercih edilen yemeklerden biri olarak kabul ediliyor. Yabancı kültürlerde sıkça tercih ediliyor. Temelinde sıcak et suyuna veya yağına etlerin bandırılarak yapılması şeklinde hazırlanıyor. Evde yapması oldukça kolay ve keyifli olan et fondü tarifini sen de aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsin.

Malzemeler




  • Dana, tavuk eti ya da deniz ürünü

  • Sıvı yağ veya su

  • 1 adet defne yaprağı

  • Bir tutam kekik ve biberiye

  • Sarımsaklı yoğurt veya hardal (Özel fondü sosu)



Yapılışı




  • İlk olarak et suyunu tercih ettiğiniz et ile birlikte iyice etin tadını alacak şekilde kaynatın. Dilersen bu aşamada bulyon da kullanabilirsin.

  • Ardından et suyu içine defne yaprağı, kekik ve biberiyeyi ekleyerek tadını bu otlar ile harmanlanabilmesi için 1 saat kadar kısık ateşte kaynat. Kaynama sonrasında et suyun hazır.

  • Sos için ise hazır sarımsaklı yoğurt veya özel soslar kullanarak sunum sırasında ikram edebilirsin.


Dilersen Dünya Çikolata Gününe Özel: Ev Yapımı Çikolata yazımıza göz atatabilir, fondü çikolatasını kedin hazırlayabilirsin.