Çikolata! Mutlulukla olan ilişkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış olan harika bir yiyecek. Çikolatayı seviyorsun. Çikolataya aşıksın. Çikolata varsa sorun yoktur. Çikolatanın çözemeyeceği şeylerin listesini yapmanı istesem tek bir madde bile yazamayabilirsin, öyle mi?
 
Madem böyle, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü'ne özel sevdiklerine evde kendi ellerinle yaptığın leziz çikolataları hediye etme fikri kulağına nasıl geliyor? Çikolatalarını sevdiklerine uygun koşullarda ikram edebilir, “çok yaratıcı bir hediye!” diye ünleyip yutkunarak boynuna sarılmalarını sağlayabilirsin.
 
O zaman hadi, işe koyulalım.

Küvertür Çikolata ile Başla


Yapman gereken ilk şey, profesyonel pastacılık malzemesi satan bir dükkana gidip bitter, sütlü ya da beyaz küvertür çikolata almak. Küvertür çikolata, en fazla yüzde 5 oranında bitkisel yağ içeren, kalanı kakao ve kakao yağı olan bir çikolatadır. Blok haldedir, bir külçe altını andırır. Küvertürün içindeki kakao yağının oranı, yapacağın çikolatanın lezzetiyle birlikte akışkanlığı ile kalitesini de belirler. Kakao yağı ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

Sıra Geldi Eritmeye


Meşhur Benmari usulünü kullanmak üzere, içi az miktarda su dolu bir tencereyi ocağa alıyorsun. Çikolatayı küçük parçalar hâlinde kırıp bir cam kâse içine atıyor, cam kâseyi de tencerenin üzerine oturtuyorsun. Çikolata, kaynayan suyun buharının yardımıyla erimeye başlıyor. Bu arada suyun çikolatayı yakma, görüntüsünü değiştirme ihtimali var. Bu yüzden cam kâseye değmemesi gerek. Çikolatayı düşük ısıda bir spatula ile karıştırıp pürüzsüz bir forma kavuşana dek eritiyorsun.
 

Çikolatayı Temperle


Çikolatan eridi mi? O zaman şimdi ısısını dengelemelisin. Bunun için temperleme yapman, yani çikolatayı soğutup tekrar ısıtman gerekiyor. Öncelikle cam kaseyi ocaktan alıp başka bir kasenin üzerine oturtuyorsun. Çikolatayı gerekli parlaklık ve sertlik seviyesine kavuşturmak için ısısını 45 dereceden 32 dereceye düşürmen lazım. Bunun için erimiş çikolataya 5’te 1 oranında üvertür çikolata katıp alttan üste doğru karıştırabilirsin. Eğer eklediğin çikolata hızla eriyorsa 32 dereceden yüksek ısıya sahip olabilir. Bu durumda çikolata eklemeye devam etmelisin. Çikolatayı daha parlak hâle getirmek ve içindeki yağı kristalize etmek için hızlıca karıştırabilirsin. Doğru yoğunluğa ulaşıp 32 dereceye düşen çikolataya dilediğin şekli verebilirsin.

Şekil Verme Zamanı


Şimdi, çikolataları çeşitli şekillerdeki polikarbon kalıplara her bir kalıbın yarısı dolacak şekilde döküyorsun. Ortalarına dilediğin kuru yemiş ve meyvelerden koyarak üzerini temperlenmiş çikolata ile kaplıyorsun. İçinde hava kabarcığı kalmış olabilir diye kalıpları birkaç kez vurup kalıp dışına taşan yerlerini sıyırdıktan sonra çikolatalarını doğru kıvama ulaşmaları için buzdolabına kaldırıyorsun.

Son Adım


Çikolataların kıvam aldığını arka kısımlarının şeffaflaşması ve kalıplarından çıkacak duruma gelmelerinden anlayabilirsin. Yemeye hazır çikolataları kalıplarını esneterek çıkarabilir, 17-18 dereceye sahip bir odada karanlık ve kokusuz bir ortamda, sağlam ambalaj ya da kavanozlarda saklayabilirsin.
 
İhtiyacın olan tüm ürünleri Ciceksepeti.com'dan al, tüm indirimlere ek %3 Paracık kazan.
Şimdiden ellerine sağlık! :)