Emziren bir anne olarak ne yiyip yememen gerektiğin konusunda endişelerin olabilir. Eğer durum buysa, bu yazı tam sana göre!


Emziren bir anneysen bebeğine zaten verebileceğin en sağlıklı beslenme rutinini veriyorsun demektir. Ancak emzirme sırasında emziren anne ne yemeli, nelere dikkat etmeli ve diyeti nelerden oluşmalı diye merak ediyor olabilirsin. Aynı şekilde takip ettiğin emziren anne diyetinin bebeğini nasıl etkileyeceği konusunda da soruların olabilir. Emziren anne beslenmesi bazen kafa karıştırıcı olabilir, biz de bu yüzden buradayız. Emziren anne ne yemeli ne yememeli ve emzirme süreci boyunca nelere dikkat etmeli? Detaylar burada.



Emzirirken Yediklerine Dikkat Etmek Neden Önemli?


Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki emzirme sırasında özel bir emziren anne diyet listesi takip etmene ihtiyacın yoktur, ancak yediklerinin besin açısından dengeli olması gerekir. Bebeğin sen onu emzirdiğin sürece senden alması gereken en besleyici ve faydalı besinleri alacaktır. Yediğin her şey emzirdiğin süre boyunca bebeğine geçeceği için emzirirken yediklerine ister istemez dikkat etmen önemlidir. Bol miktarda meyve ve sebzenin yanı sıra yulaf, pirinç gibi tam tahıllar ve tam tahıllı, kepekli veya tam buğday etiketli ekmekler diyetin içerisinde mutlaka bulunması gereken ürünlerdir. Bu yiyeceklerin yanı sıra patates, makarna ve kuskus da önemli bir enerji kaynağı olan nişasta açısından zengindir. Yağsız proteine de ihtiyacın olacaktır; burada iyi protein kaynakları arasında tavuk, yumurta, baklagiller, balık ve yağsız sığır eti bulunur. Zeytinyağı, fındık, avokado ve somon veya uskumru gibi yağlı balıklarda bulunan sağlıklı yağlar da bebeğine faydalı olacaktır. Yağlı balık sağlığın ve bebeğinin gelişimi için iyidir, ancak haftada iki porsiyondan fazla balık yememen önerilir. Emziren anne beslenme listesinde D vitamini anahtardır. Hem senin hem de bebeğinin sağlıklı kemikleri için zaruridir. Eğer günlük olarak D vitamini dozunu güneşe çıkarak almakta yetersiz kalıyorsan, özellikle kış aylarında takviye almayı deneyebilirsin. Emziren anne için vitamin ihtiyacında önemli olan bir diğer unsur da kalsiyumdur. Süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalardan veya fındık, tofu, susam gibi süt ürünü olmayan kaynaklardan günde dört porsiyon almayı hedefleyebilirsin.

 

Emziren Anne Ne Yemeli, Ne Yememeli?


1. Avokado
Avokado emziren anne için besleyici bir güç kaynağıdır. Emzirmenin ilk haftaları ve ayları sırasında yaygın bir şikayet, emzirmenin artan kalori ihtiyacından kaynaklanan ve sürekliymiş gibi hissettiren açlıktır; bu durum, genellikle yeni doğan bebeklerin annelerinin yemek hazırlamak ve yemek için çok az zamanları olması nedeniyle daha da kötüleşir. Avokado, kolay tüketimi ve besleyiciliği sayesinde bu duruma karşı en büyük destekçin olabilir.
 
2. Yulaf
Yulaf, emziren anneler arasında süt tedarikini desteklemeye yardımcı olmak için yaygın olarak tüketilen bir besindir. Ancak potansiyel süt artırıcı özelliklerinin yanı sıra, yulafın emziren anneler için de pek çok faydası vardır: Harika bir karbonhidrat kaynağıdır, lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Ayrıca kabızlığın giderilmesine, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine ve tok kalmana da destek olur.
 
3. Fındık

Bir diğer besin kaynağı olan fındık, demir, kalsiyum ve çinko gibi temel minerallerin yanı sıra K ve B vitaminleri açısından da zengindir. Aynı zamanda sağlıklı bir esansiyel yağ asitleri ve protein kaynağıdır. Fındık aynı zamanda dünyanın birçok yerinde laktojenik olarak kabul edilir, yani sütü üretimine yardımcı olan gıdalar kategorisinde yer alır.
 
4. Fasulye ve Baklagiller
Fasulye ve baklagiller iyi bir protein, vitamin, mineral ve fitoöstrojen kaynağıdır. Örneğin nohut, eski Mısır zamanından beri anne sütünü artırıcı olarak kullanılmıştır. Gaz yapma ihtimaline karşı özellikle nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden suda ıslatarak pişirmek ve tüketmek önerilir.
 
5. Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler, süt üretimi üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilen fitoöstrojenleri içerir. Bu onların laktojenik gücünü anlamanın anahtarı olabilir. Emziren anneler, brokoli veya kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesinin bebeklerinde gaz ve huzursuzluğu artıracağından endişe duyabilirler. Ancak bu doğru değildir: Bu sebzelerin gaz oluşumuna neden olabilecek karbonhidrat kısmı anne sütüne geçemez.
 
6. Kırmızı ve Turuncu Kök Sebzeler
Kırmızı ve turuncu sebzeler henüz anne sütü arttırıcı özellikleri açısından özel olarak araştırılmamış olsa da, yüzlerce yıldır dünya çapında birçok kültürde emzirme için en uygun gıda türlerinden biri olarak kullanılıyorlar. Havuç ve patates gibi kırmızı ve turuncu kök sebzeler de geleneksel emzirme diyetlerinde kullanılır ve anne sütünün kalitesini ve miktarını artırarak çocuğun beslenmesine yardımcı olur.
 
7. Chia Tohumu
Chia tohumu yeni bir fenomen gibi görünse de yüzyıllardır yaygın olarak tüketiliyor. Chia tohumları zengin bir lif, protein, kalsiyum ve magnezyum kaynağı olmasının yanı sıra yüksek omega-3 yağ asidi içeriğine de sahiptir. Yüksek lif ve protein içeriğinin yanı sıra uygun yağ asidi konsantrasyonu nedeniyle chia tohumları, yemekten sonra kendini daha doymuş ve daha uzun süre tok hissetmene yardımcı olur. Chia yağı da aynı şekilde mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır ve nötr, hoş bir tada sahiptir.
 
8. Keten Tohumu
Keten tohumu mükemmel bir protein, lif ve omega-3 kaynağıdır, ancak faydalarından yararlanmak için öğütülmesi gerekir. Bütün keten tohumları vücutta sindirilemez ve değişmeden atılır. Keten tohumu aynı zamanda sebzelerle iyi uyum sağlayan ve smoothie'lere kusursuz bir şekilde karışan tatlı ve hafif bir tada sahiptir. Keten tohumunun araştırılan sağlık yararları, kilo kaybı ve kan şekeri kontrolünden belirli kanser türlerinin, kardiyovasküler hastalıkların ve iltihaplanma riskinin azaltılmasına kadar oldukça geniş kapsamlıdır.
 
9. Zerdeçal
Klinik çalışmalar, zerdeçalın antiinflamatuar özelliklerinin, emziren annelerin sağlığı ve refahı için, mastitisin önlenmesi ve tedavisi için ve aynı zamanda meme büyümesiyle ilişkili semptomları hafifletmek için önemli olduğunu gösteriyor. Zerdeçal sadece emziren anneler için değil, aynı zamanda bebeklerin de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, öksürük ve soğuk algınlığını da iyi gelir.

 

Emzirme Sırasında Beslenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Emziren anne hangi meyveleri yemeli?
Her besin grubundan keyif aldığın sağlıklı yiyeceklerin bir karışımını seçerek dengeli ve besleyici bir emzirme diyeti oluşturabilirsin. Söz konusu meyve seçimi olduğu zaman elma, çilek, portakal, mango ve muz gibi bütün meyveler senin ve bebeğin için faydalı olacaktır.
 
Emziren anne acı yiyebilir mi?
Emziren anne ne yememeli sorusu söz konusu olduğunda annelerin en çok merak ettiği nokta acı ve baharatlı yiyecekler oluyor. Acı yiyecekler yemenin emzirilen bebek için güvenli olduğunu kanıtlayan çalışmalarla birlikte bebeğin sağlığını veya refahını olumsuz yönde etkilediğine dair hiçbir kanıt bulunmuyor. Elbette her gıdada olduğu gibi acı besin tüketiminde de ölçülü olmakta fayda var.
 
Emziren anne grip olursa ne yemeli?
Eğer emzirme döneminde gribe yakalanırsan her şeyden önce emzirmeye devam edebileceğini bilmen gerekiyor. Süreci daha hızlı atlatmak için bol taze meyve ve sebze ile birlikte C vitamini yüklü besinler tüketmeye dikkat etmelisin.
 
Emziren anne ilaç kullandıktan kaç saat sonra emzirebilir?
Emzirme sırasında ilaç alımından 1-2 saat kadar sonra anne sütü ilaç konsantrasyonu bakımından zirve yapar. Bu yüzden de ilaç alımı ya emzirmeyi tamamladıktan hemen sonra ya da emzirmeden en az 3-4 saat önce gerçekleşmelidir.
 
Emziren anne kahve içebilir mi?
Kafein bebeğine elbette anne sütü yoluyla ulaşabilir. Kafein bir uyarıcıdır, dolayısıyla çok fazla kafein tüketirsen bebeğinin huzursuz olmasına ve uyanık kalmasına sebebiyet verebilirsin. Emzirirken elbette kahve tüketebilirsin ancak tüketimin günde 1-2 fincanı geçmemeli.