Bugün çevrimdışı geçirdiğin sürenin neredeyse eşiti olabilecek bir vakti çevrimiçi dünyada geçiriyorsun ve çoğu işlemi sana ait hesap ve profillerde gerçekleştiriyorsun. Farklı platformlardan açtığın bu hesapları (e-posta, bankacılık, sosyal medya, e-devlet ve daha birçoğu) belirlediğin şifrelerle koruyoruz.

Kişisel bilgilerini içeren bu hesaplarda haberin olmadan senin adına yapılacak işlemlerin sonucunda başın epey derde girebilir. İşte tam da bu yüzden yeni bir hesap oluştururken pek çok platform seni güçlü bir parola oluşturman konusunda uyarır. Peki bu güçlü şifreyi nasıl oluşturabilirsin?

İsmin ile soyadının baş harfleri ve doğum tarihinden çok daha iyi önerilerle buradayım:

Şifre Belirlerken Dikkat Etmen Gereken 5 Şey


1. Tahmin Edilebilecek Alternatiflerden Uzak Dur



Kişisel bilgi içermeyen (doğum tarihi, eş-dost-çocuk ismi, doğum yeri, plaka, tutulan takım vb.), seninle ilgili araştırma yapan birinin tahmin edemeyeceği bir şifren olmalı. Tekrar eden sayıların, sıralanmış rakamların, klavyede yan yana duran harfleri içeren şifrelerin de güvenli olmadığını söylemeliyim.
 



2. Karmaşık Bir Kombinasyon Oluştur



En az 8 karakterden oluşan, pratiklik açısından 12 karakteri de geçmeyen, hem küçük hem büyük harf hem de birkaç rakam içeren, 1-2 tane noktalama işaretinin bulunduğu şifreler en güçlüleridir. Ayrıca şifrelerini tek bir sözcük yerine birkaç sözcüğü deforme edip birleştirerek oluşturmanı, hatta mümkünse rastgele harf, rakam ve sembollerden oluşturduğun bir şifreyi kullanmanı öneririm.
 



3. İki Aşamalı Güvenlik Kullan



Pek çok e-posta servisi ve sosyal ağ platformu kimlik doğrulaması için iki ayrı güvenlik aşaması sunuyor. Sen de ilgili platformun ayarlarından bu özelliği aktif hâle getirerek güvenlik duvarını sağlamlaştırabilirsin.
 



4. Şifrelerini Düzenli Olarak Değiştir



Hesabın haberin olmadan ele geçirilmiş olabilir. Belki de henüz bir aksiyona geçmedi ama bir yerlerde bir hacker şifreni elinde tutuyor. Şifreni düzenli olarak değiştirmen en iyisi.
 



5. Şifre Yöneticisi Kullan



Siber güvenlik şirketi McAfe'nin ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Hindistan ve Avustralya'da 3 bin kişiyle gerçekleştirdiği ankete göre kullanıcıların yüzde 37'si şifrelerini hatırlamak için kağıtlara not ediyor. Yüzde 34'ü ise aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanarak hatırında tutuyor. Ancak her iki yöntem de pek güvenli sayılmaz. Öncelikle not aldığın kağıdı kaybetmen ya da kağıdı bir başkasının bulması çok olası. Aynı şifreyi birden çok hesapta kullanman ise ele geçirilen bir hesabının diğer hesaplarını da tehlikeye sokmasına neden olabilir. Bu yüzden en güzeli hem telefonunda hem de bilgisayarında kullanabileceğin bir şifre yöneticisi edinmek.

 



Karmaşık Bir Şifreyi Nasıl Hatırlarsın?



Sana karmaşık şifrelerini hatırlamanın iki farklı yönteminden bahsedeceğim:
1. Eğer görsel hafızaya sahipsen bunu kullanabilirsin: Parmaklarını klavyenin üzerinde rastgele gezdir, ortaya çıkan şifreyi 2. maddedeki önerilerle revize et ve gözlerinle ortaya çıkan kombinasyonun bir fotoğrafını çek. Şifreni beynine bir resim gibi yerleştirebilirsin.
2. Şifreni kafanda oluşturacağın bir hikâyeye göre oluştur. Örneğin "İlkokuldayken Erenköy Çoban Yıldızı Sokak 17 numarada oturuyorduk ve apartmanımız 9 katlıydı" gibi bir cümleyi şöyle şifreleştirebilirsin: i0eCys17&a9k