Yaz mevsimi geldi, okullar kapandı. Tüm yıl boyunca sen sınavlara hazırlanırken biriken heyecan verici oyunları oynamanın tam zamanı! Ancak biliyorsun, bilgisayar oyunlarının donanım gereksinimleri her geçen gün artıyor. Eğer uzun süredir bilgisayarının kasası açılmadıysa bu senin için bir problem olabilir. Yeni oyunları zevkle oynayabilmen için bir oyun bilgisayarı toplama rehberi hazırladım. Bu rehberi hem yeni bir bilgisayar toplamak hem de var olan bilgisayarını yükseltmek için kullanabilirsin.

İşlemci



Öncelikle yeni bilgisayarının en temel parçası olan işlemciden başlıyorum. Seçtiğim işlemciye göre sistemini tasarlayabilirsin. Yeni oyun bilgisayarı için seçtiğim işlemci AMD RYZEN 5 1600X. 6 çekirdekli ve 4.0GHz hızına sahip bu işlemci oyun oynamak için piyasadaki en iyi fiyat performans özelliğine sahip işlemcilerden biri. Uzun süredir piyasada bulunan, kendini kanıtlamış bu işlemci, zen mimarisinin tüm nimetlerini oyunculara sunuyor.


Anakart



Her şeyi anakart üstüne takacaksın. Bu yüzden iyi bir anakart seçmek hiç de kötü bir fikir değil. Seçimimi MSI B450M Gaming Plus anakarttan yana kullandım. Dual channel olarak çalışabilen ve 32gb DDR4 ram desteği olan bu anakart, 4 adet SATA portuyla geniş bir depolama imkânı sunuyor. Anakartın diğer iyi bir özelliği 4 adet USB 3.1 bağlantı noktasına sahip olması. Bu bağlantıların yanında 6 adet de USB 2.0 bağlantı noktası bulunuyor.


RAM



Bellek konusundaki tercihim, oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış olan CRUCIAL Ballistix BLS2K8G4D30AESBK 16GB olacak. Dual bir kit olan bu bellek, 2 adet 8GB’lık RAM’den oluşuyor. 3000 MHz hızında çalışan bellek kitinin görünümü de oldukça çekici.


Ekran Kartı



Oyun bilgisayarı toplama işinin en çetrefilli konusuna geldi sıra… Piyasada çok fazla ekran kartı seçeneği bulunuyor. Sana elbette bir önerim olacak ama yine de kendi araştırmanı yapıp ihtiyaçlarına ve bütçene en uygun ekran kartını kendin seçmen çok önemli. Önerim MSI GeForce GTX 1050 TI Gaming ekran kartı. 4GB belleğe sahip olan bu ekran kartıyla piyasadaki birçok oyunu yüksek kalitede grafiklerle oynaman mümkün!


Kasa



Sıra tüm bilgisayar bileşenlerini içine dolduracağın kasaya geldi. Söz konusu oyun bilgisayarı olunca fonksiyon kadar estetik de önemli. Yanarlı dönerli bir kasayla oyunun havasına girmek daha kolay, değil mi? Oluşturduğun oyun bilgisayarı için hem fonksiyonel özellikleri hem de görünümüyle dikkat çeken bir kasa seçtim: Rampage Falcon 470x245x473 mm olan bu kasanın en dikkat çekici özelliği; RGB ışıklandırmasının sese duyarlı olması. Işıklarını, kasanın uzaktan kumandasıyla da kontrol etmek mümkün. Yan tarafının tamperli camla kaplı olması da kasanın şıklığına şıklık katıyor. Kasada 1 adet USB 3.0 ve 2 adet de USB 2.0 bağlantı noktası var. Kasanın 2 adet 3.5” ve 3 adet 2.5” HDD yuvası bulunuyor. 4 adet fanla içinde fırtınalar kopan bu kasaya 4 ekstra fan daha takılabiliyor.


Hard Disk ve SSD



HDD ve SSD tarafında da birçok seçenek mevcut. Western Digital, Seagate ya da Toshiba gibi bilinen markalar arasında tercihini yapabilirsin. HDD ve SSD seçimini yaparken dikkat etmen gereken tek şey, seçtiğin kasanın HDD yuva sayısı. HDD ve SSD kombinasyonunu bu sayıya göre yapmalısın.

Kombinasyon demişken…

Eğer oyun bilgisayarı kategorisine biraz da olsa aşinaysan, muhtemelen işletim sistemini ve programları bir SSD’de, oyunları ise HDD’de tutman gerektiğini biliyorsundur. Tabii ki gönül her şeyi SSD’de tutmak istiyor ama bu pek de ekonomik bir yöntem değil. Kombinasyonunu yaparken 200GB üstü bir SSD ve 1TB büyüklüğündeki bir HDD yeterli olacaktır. Ancak bilgisayarını video montaj gibi geniş depolama alanı gerektirecek işler için de kullanmak istiyorsan 1TB büyüklüğünde bir tane daha HDD edinmeyi düşünebilirsin.


Diğer Bileşenler



Yeni bir oyun bilgisayarı için en kritik bileşen güç kaynağı. Seçmiş olduğun donanımlara göre bilgisayarının ihtiyacı olan enerjiyi hesaplamalı ve buna göre bir güç kaynağı tercih etmelisin. Güç kaynağını uzun yıllar boyunca kullanabilmen için bilgisayarının güncel gereksinimlerinden daha fazla güç üretebilen bir güç kaynağı satın almanı tavsiye ederim. Geriye monitör, klavye ve fare gibi çevre birimleri kalıyor. Tüm bunların seçimini kendi zevklerine ve bütçene göre yapabilirsin. Çevre birimlerini deneyerek satın alman iyi olur. Bunun için bir teknoloji mağazası ziyareti yapman gerekebilir.