Telefonun Pil Ömrünü Uzatma Tüyoları
Hayatımızın önemli bir bölümünü oluşturan cep telefonlarının gün içinde hızla şarjı bitebiliyor. Bu durumdan sen de şikayetçiysen yazımızda yer alan telefon pil ömrünü uzatma adımlarını takip edebilirsin.
Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası durumunda. Hal böyle olunca sürekli kullanımla beraber pil ömründe de zamanla azalmalar, problemler görülebiliyor. Gelişen teknolojiye rağmen birçok telefon modelinde pil ömrü azalıyor. Bunun için de pek çok kişi telefonun pil ömrünü uzatma yöntemlerine başvuruyor. Hem günlük hayatı kolaylaştırmak hem de enerji tasarrufu yaparak daha duyarlı bir telefon kullanımı gerçekleştirmek pil ömrü açısından oldukça önemli. Peki telefon pil ömrünü uzatmak için be yapabilirsin? İşte telefonunu daha verimli ve uzun ömürlü kullanabilmen için uygulayabileceğin birkaç tüyo.
Telefon Bataryanda Sorun Olmadığından Emin Ol
Telefon batarya ömrü uzatmak için öncelikle bataryanda bir sorun olmadığına emin olmalısın. Özellikle eski telefonlarda batarya problemleri görülebiliyor. Bu da her ne yaparsan yap gün içinde pilin çabuk biteceğine bir işaret. Bu yüzden sorunlu bataryanın değiştirilmesi gerekiyor. Her telefon bataryası 2 ila 3 yıl kullanım sonrasında %20 oranında pil seviyesinde düşüşler yaşayabiliyor. Bu nedenle eski bir telefona sahipsen bataryanı değiştirmelisin.
İstersen EASYCEP ile pil ömrünü yitiren telefonunu satabilir ve yenisine sahip olabilirsin. Üstelik cihaz bedelini Paracık olarak kazanabilir, alışverişlerinde kullanabilirsin.
Yüzde Sıfırı Görmeden Şarj Et
Çoğunlukla telefonları şarj etmek için tamamen bitmesi beklenir. Fakat bu oldukça yanlış bir yöntem. Şarjını %0’a kadar tüketmek bataryanın şarj döngüsünü tamamlayacağından zararlı bir durum. Bataryaların sınırlı şarj döngüleri olması açısından her tamamlanan şarj döngüsü pile zarar veriyor. Bu nedenle pil ömrünü iyileştirmek ve ideal bir seviyede tutmak için şarjın %30’a geldiğinde şarj edebilir ve bu döngüyü tamamlamadan pilin uzun süre boyunca verimliliğini korumasını destekleyebilirsin.
Arka Plan Uygulamalarını Kapat
Akıllı telefonları kullanırken çoğu zaman kullanılan uygulamaları kapatmayı unutuyoruz. Bu uygulamalar arka planda çalışmaya devam ettiği için telefon pilini hızlı bir şekilde bitirebiliyor. Bu nedenle pil ömrünü uzatmak için kullanmadığın uygulamaları kapatmaya özen göstermelisin. Açık kalan arka plan uygulamaları telefon performansını düşürerek pil ömrünü de azaltıyor. Açık olan uygulamaları kapatmayı unutuyorsan telefonunun ayarlar kısmında gereksiz arka plan uygulamalarını engellemek için gerekli düzenlenmeleri yapabilirsin. Bu özellik her telefonda olmayabilir. Bunun içi uygulamalarda yer alıyor olup indirerek kullanabilirsin.
Ekran Parlaklığını Azalt
Pil tüketiminde ekran parlaklığı önemli bir faktör. Ekran parlaklığının yüksek olduğu zamanlarda daha fazla enerji tüketimi olacağından pil hızla azalır. Bunun için bulunduğunuz ortama bağlı olarak manuel olarak ekran parlaklığını ayarlayabilirsin. Dilerseniz de otomatik ayarlama seçeneğini kullanarak bulunduğunuz ortamın ışığına bağlı olarak cep telefonunun oto atik olarak kendini optimize eder. Böylece fazla uğraşmaya gerek kalmadan tasarruf edebilir, pil ömrünü uzatmayı destekleyebilirsin.
Güncellemeleri Es Geçme
Telefonların işletim sistemleri belirli aralıklarla güncelleme alıyor. Bu güncellemeler çeşitli yenilikler sunarken aynı zamanda pil ömrünü arttırmaya yönelik yenilikler de sunabiliyor. Dolayısıyla güncellemeleri atlamadan uygulamak pil sağlığı açısından olumlu bir etkiye sahip. İşletim sistemleri güncellemelerinin yanında uygulamalara gelen güncellemelerde benzer faktörleri içerisinde barındırdığından bu güncellemeleri güncel tutmaya dikkat edebilirsin.
GPS’in Kapalı Olduğundan Emin Ol
Telefon kullanımı esnasında kullanılan uygulamalar sonucu açılabilen GPS arka planda açık kalabiliyor. Dolayısıyla pil hızlı bir şekilde tükeniyor. Bunun için GPS ya da konum özelliğinin kapalı olup olmadığını kontrol ederek pili verimli kullanabilirsin.
İnternet Kullanımına Dikkat
Telefondan internete girmek için Wi-Fi ya da mobil veri kullanılıyor. Çoğu kişi gibi sen de her iki özelliği açık tutarak internet erişimine devamlı olarak erişmek isteyebilirsin. Fakat bu durum pil sağlığı açısından olumsuz etkilere sebebiyet verebiliyor. Fazla pil tüketimine neden olup bataryayı da yorabiliyor. Dolayısıyla her iki özelliğin de açık olmamasına dikkat edebilirsin. Evde Wi-Fi kullanmayı tercih edebilir, dışarıda mobil veri kullanarak pilin uzun süre gitmesini sağlayabilirsin. Buna ek olarak bluetooth kullanımını da işin olmadığı zaman kapalı tutmak pil sağlığını verimli bir şekilde kullanabilmene katkı sağlıyor.
Bildirimlerini Yönet
Sürekli gelen bildirimler ekranın açılmasına neden oluyor. Bu da doğrudan pil tüketimini olumsuz etkiliyor. Gereksiz veya önemsiz olduğunu düşündüğün bildirimleri ayarlar kısmından bildirimlerini almayı kesebilirsin. Böylece yalnızca önemli bildirimlerin gelmesini sağlayarak hem gereksiz bildirimlerden kurtularak gereksiz yere rahatsız edilmenin önüne geçebilirsin. Hem de ekranın sürekli açılmasını engelleyerek tasarruflu bir pil kullanımı gerçekleştirebilirsin.
Kalitesiz Şarj Aleti Kullanımından Kaçın
Mümkün olduğunca telefon kutusu içerisinden çıkan şarj aletini kullanmaya özen göstermelisin. Kalitesiz ve yanlış şarj aleti kullanımı batarya ömrünün azalmasına neden oluyor. Aynı zamanda kalitesiz şarj aletleri verimsiz ve yavaş dolum yaparak telefonun fazla ısınmasını sağlıyor. Bu nedenle güvenilir, kaliteli ve mümkünse orijinal şarj aleti kullanmaya dikkat etmelisin.
Klavye Sesi Ve Titreşime Son
Basit gibi görünse de klavye sesi ve titreşim de pil ömrünü kısaltan faktörler arasında. Bu nedenle klavye sesi ve titreşimi seviyor olsan da daha uzun bir pil ömrüne sahip olmak için bu özellikleri kapatman gerekiyor. Böylece pili gün içinde verimli bir şekilde kullanabilirsin.
Karanlık Modu Kullan
Son zamanlarda ortaya çıkan “dark mode” yani karanlık mod, verimli pil tüketimi için de oldukça etkili bir özellik. Birçok modern ve son teknoloji cep telefonlarında olan bu özellik gece modu olarak da biliniyor. Karanlık modda ekranda koyu renkler kullanıldığı için daha az enerji tüketiyor. Bu nedenle bu modda telefon kullanımı pil ömrünü uzatıyor. Özellikle OLED ve AMOLED telefon erkanlarında bu modun kullanımı pil ömründe gözle görülür bir uzama yarattığı biliniyor.
AMOLED özellikli ekrana sahip telefonlara Troystore.com’dan yapacağın alışverişlerde ulaşabilir, Paracık puan kazanabilirsin.
Güç Tasarrufu Modunu Kullanabilirsin
Son olarak ise pil ömrünü uzatabilmek için güç tasarrufu modunu etkinleştirebilirsin. Böylece telefon tüm uygulamaları için güç tasarrufunda bulunur ve şarjın daha uzun kullanılmasını sağlar. Sen de gün içerisinde daha verimli bir telefon kullanımı gerçekleştirerek pil ömrünü uzatabilirsin.
Kullanmadığın Aşırı Pil Tüketen Uygulamaları Sil
Kullanılmayan uygulamaların silinmesi de pil ömrünü arttıran noktalar arasında. Hiç kullanılmasa da belirli bir ölçüde enerji tüketen uygulamalar pilin ömrünü olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla kullanılmayan veya aşırı pil tüketimine sebep olan uygulamaları kaldırarak telefon pilinin ömrünü uzatabilirsin.
Telefonun Pil Ömrünü Uzatmayla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1-Telefon pilleri ne kadar ömre sahiptir?
Cep telefonu pillerinin ömrü kullanıma bağlı olarak değişse de ortalama bir pilin ömrü 3 ila 5 yıl arasında olduğu biliniyor. Gelişen teknoloji, yenilikler ve kullanım şekli sayesinde bu aralık artabiliyor. Dolayısıyla şarj alışkanlıklarını değiştirmek pil ömrünün artmasını sağlıyor. Telefon ne kadar az şarj edilirse bu pil ömrü o kadar uzun süre dayanır.
2-Şarj edilen telefon kullanılır mı?
Herkes tarafından alışkanlık haline gelmiş olan bir davranış olan şarjdayken telefon kullanımı pek çok görüşü de beraberinde getiriyor. Şarj ederken telefonu kullanmak telefonun marka ve modeline göre değişiklik gösterse bazı uzmanlar tarafından telefon şarj olurken kullanımının bir sakıncası olmadığını dile getiriyor. Açıklama olarak da pilin normalden daha yavaş şarj olacağını söyleniyor. Dilersen Telefonu Daha Hızlı Şarj Etmen İçin 7 Öneri yazımıza göz atarak birkaç taktik öğrenebilirsin.