Etleri uzun süre koruyabilmek için tercih edilen dondurma işlemi aynı zamanda ideal bir saklama yöntemi. Fakat kullanmak istenildiğinde nasıl çözdürüleceği büyük bir soru işaretine neden oluyor. İşte tüm sorularının cevapları burada!

Donmuş et, besin değerini korumak ve etin dayanıklılığını arttırmak amacıyla kullanılan en yaygın yöntemlerden biri. Dilediğiniz zamana kadar bu yöntem ile yiyeceklerini saklayabilirsin. Fakat donmuş eti kullanmak istediğinde önce çözünmesi gerekiyor. Bu esnada eti doğru yöntemlerle çözdürmek önemli. Yanlış bir çözme yöntemi etin lezzetini, dokusunu ve besin değerlerini bozabiliyor. Hatta gıda zehirlenmesi gibi durumlarla da karşılaşılabiliyor. Dolayısıyla donmuş eti çözdürürken dikkatli olunması gerekiyor. Tüm bu detaylar pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Donmuş et nasıl çözülür, hangi yöntemler uygulanabilir gibi merak ettiğin çeşitli soru olabilir. Yazımızda donmuş eti güvenli bir şekilde nasıl çözebileceğine değindik haydi gel donmuş et çözme yöntemlerini birlikte inceleyelim.


Buzdolabında Donmuş Et Çözdürme


Donmuş etin yavaş ve eşit miktarda çözünmesini istiyorsan buzdolabını tercih etmek ideal bir seçim olacak. En bilindik yöntemlerden biri de olan buzdolabında donmuş et çözdürme oldukça basit. Çok az uygulama gerektiren bu yöntem etin güvenli bir şekilde çözülmesini sağlar. Yavaş ve doğal olarak çözünen et besin değerlerini de koruyarak lezzetini olduğu gibi sunar. Buzdolabında et çözdürme için izleyebileceğin adımlar şu şekilde:


  • Donmuş eti dondurucu bölümünden çıkararak bir önce bir tabağa ya da tepsiye koy. Böylece hem eti korumuş olur hem de çözülen etten buzdolabına herhangi bir nem veya suyun akmasına engel oluyor. Ardından eti buzdolabının alt raflarından birine koy.

  • Donan et buzdolabında dondurucu kısmından daha az bir sıcaklığa maruz kalacağından yavaş ve eşit miktarda çözünüyor. Bu da etin besin değerini ve tadını korumasını sağlar.

  • Buzdolabına konulan et bu aşamada çözünmeye başlar. Fakat her etin çözünme süresi farklılık gösterebilir. Bu süre etin büyüklüğüne bağlı olarak değişebiliyor. Ortalama 24 saat içinde çözünebilen eti kullanımından en az 12 saat öncesinde buzdolabına koyabilirsin. 2 – 3 kg et için bu süre daha uzun olabilir. Dolayısıyla ilk 12 saat sonrasında etin çözünüp çözünmediğini periyodik aralıklarla kontrol ederek takip edebilirsin.

  •  Kullanacağın etin çözündüğünden emin olmak için parmağın ile kontrol edebilirsin. Hafifçe etin üstüne bastırabilir yumuşak ve esnek ise çözünmüş, hala sert ise biraz daha çözünmeye ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

  • Çözünen etini yemeklerinde kullanmak için hazırlamaya başlayabilirsin.


Tüm bunların yanında buzdolabında çözünen eti hemen kullanmak zorunda değilsin. Dilersen 1-2 gün saklayabilir sonrasında kullanabilir ya da kullanmaktan vazgeçtiysen tekrardan dondurabilirsin.  Fakat unutmamalısın ki saklama süresi ne kadar uzarsa tazeliğini ve lezzetini kaybedebilir.


Soğuk Su Yöntemi İle Donmuş Et Çözdürme


Fazla vaktinizin olmadığı zamanlarda donmuş etinizi nasıl çözdürebileceğini biliyor musun? Cevabın hayırsa bu yöntem tam sana göre. Buzdolabında çözme süresi uzun olacağı için en az bir gün önceden çıkarman gerekiyor. En hızlı donmuş et çözme yöntemi olan soğuk su uygulaması fazla vaktin olmadığı zamanlarda yardımına koşuyor. Daha hızlı bir çözünme yöntemi olan soğuk su uygulaması suya batırma yöntemi olarak da biliniyor. Bu yöntem için izleyeceğin adımlar ise şu şekilde:


  • İlk olarak büyük kap veya tencere içerisine soğuk su doldurman gerekiyor. Su donmuş etin tamamını kapatacak düzeyde olmasına dikkat et.

  • Ardından dondurucudan çıkardığın et eğer bir torba içerisinde değilse buzdolabı poşeti gibi ağzı kapatılabilir bir torbaya koy.  Bu torba eti hava veya sudaki bakterilere karşı koruyacak ve herhangi bir olumsuzluğun önüne geçmek için kullanılıyor.

  • Torba içine koyduğunu eti, soğuk suyun içine daldırabilirsin. Etin tamamının suyun içinde olduğundan emin olman bu noktada önemli. Çünkü suya değmeyen kısımlar çözülemeyeceğinden sağlık açısından zararlı olabilir.

  • Suyun içerisine batırdığın eti, 30 dk. içerisinde beklet.

  • Ardından soğuk suyu yenileyerek tekrar batır ve bu işlemi et çözülene kadar 30 dakikada bir yenile.

  • Etin çözüldüğü anlamak için parmağınla kontrol edebilir, esnek bir yapıdaysa çözme işlemini tamamlayabilirsin. Eğer sertse bu sürece çözülene kadar devam etmelisin. Etin çözünme süresi büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 1- 2 saat içerisinde tamamlanabiliyor.


Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken nokta eti çözdükten sonra hemen pişirmen. Et her ne kadar soğuk suya batırılmış olsa da mevcut sıcaklığından daha yüksek sıcaklığa maruz kalıyor. Dolayısıyla etin bozulmaması için çözündükten sonra pişirilmesi öneriliyor. Eğer tekrardan saklamak istiyorsan da pişirilerek saklanması tavsiye ediliyor.


Mikrodalga Fırın İle Donmuş Et Çözme


Mikrodalgada et çözme bilindik bir uygulama olsa da dikkat edilmesi gereken birkaç nokta yer alıyor. Donmuş haldeki eti dakikalar içerisinde buzlardan kurtaran bu yöntem yemek hazırlayabilmenizi de kolaylaştırıyor. Fakat bu yöntem çoğu zaman etin bazı noktalarının pişmesine de neden oluyor. Dolayısıyla mikrodalga fırın ile et çözdüğünüzde et serleşebilir bu da yemeğin tadını etkiyebiliyor. Bu nedenle mikrodalgayı düşük ayarda çalıştırarak bu gibi durumların önüne geçmeye çalışabilirsin. Mikrodalga fırınla et çözümünde izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:


  • Mikrodalgada donmuş et çözme için ilk olarak mikrodalgaya uygun bir tabak içerisine koy. Eğer etler birden fazlaysa etlerin yan yana veya üst üste gelmemesine dikkat et. Eğer ince et parçaları varsa da tabağı. Orta kısmına koyabilirsin.

  • Tabağı ayarladıktan sonra mikrodalganın içerisine yerleştir. Eğer mikrodalga fırınının “buz çözme” özelliği varsa onu ayarlayabilir yoksa düşük güç ayarına getirerek çalıştırabilirsin. Buz çözme özelliğine sahip olan mikrodalga fırınlar gerekli ayarları aktifleştirdikten sonra etin kilogramını girmeni isteyebilir onu da girerek fırını çalıştırabilirsin.

  • Etin çözünme süresi diğer tüm çözünme yöntemlerinde de olduğu gibi büyüklüğüne bağlı olarak bu süre değişebilir.

  • Etin çözünüp çözünmediğini anlamak için belirli aralıklarla kontrol edebilirsin. Bunun için belirli dakikalar arasında mikrodalgayı durdurarak eti kontrol edebilirsin.

  • Buzları çözünen eti hemen pişirmen gerekiyor. Aksi takdirde et yüksek sıcaklıklara maruz kaldığı içi bakteri üretebilir. Bunun önüne geçmek için etinizi hemen kullanman gerekiyor.


Eti kullanmaktan vazgeçtiysen çözünmüş bir şekilde saklamaktan kaçınmalı, eti pişirerek saklamalısın.


Donmuş Et Çözdürülürken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Sevilen besinler arasında yer alan etler, uzun süre kullanılmak için dondurucuda saklanması tercih ediliyor. Donan eti kullanabilmen için uygulayabileceğin yöntemlerden bahsettik şimdide dikkat etmen gereken noktalara değinelim.


  • İlk olarak donmuş eti oda sıcaklığında çözdürmeye çalışmamaya dikkat etmelisin. Çünkü etler başta olmak üzeri tüm yiyecekler tazeliğini korumanın yanında bakteri oluşumunun önüne geçmek için buzlukta saklanıyor. Dolayısıyla buzluktan çıkarılan bir et oda sıcaklığında bırakıldığında bakteri üretmesi kaçınılmaz oluyor. O nedenle buzluktan çıkarılan et çözünene kadar buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor.

  • Çözülen eti yeniden dondurmaktan kaçın. Özellikle soğuk su yöntemiyle a da ve mikrodalga fırında eti çözdürdüysen eti mutlaka tüketmelisin. Ya da pişirdikten sonra saklayabilirsin. Aksi takdirde sakladığın etin lezzeti ve besin değeri kaybolabilir ve bakterilerin üremesine neden olabilirsin.

  • Tüm bu yöntemlerin dışında et sıcak suyla da çözünebiliyor. Fakat bakteri üreme riski yüksek olduğundan tercih edilen yöntemlerden biri değil. Bunlara rağmen sıcak su ile eti çözdürdüysen hemen tüketmelisin.

  • Hangi yöntemle çözdürülmüş olursa olsun çözülen etin renk ve kokusunu da kontrol etmelisin. Anormal bir renk ve koku tespit edersen eti kullanmamalısın.


Bu kadar etten bahsetmişken lezzetli bir et yemeği yemeden de olmaz. Yemeğe ne yapayım diye düşünüyorsan Akşama Ne Pişirsem Diyenlere Leziz Menü Önerileri blog metnimizi inceleyebilir, etli enfes tarifler ile sofranı donatabilirsin.