Enfes akşam yemeği menülerim ile haftalık planını şimdiden yap!

Ramazan ayı gelince akla ilk gelen de iftar menüleri oluyor. Senin için hazırladığım menü önerileri ile hem Ramazan’da hem de diğer aylarda rahat et. İstersen bu menüleri kendi damak zevkine göre karıştır, değiştir.



Sofrada Ege Rüzgarı: Nohutlu Yoğurt Çorbası, Zeytinyağlı Biber Dolması, Kaşık Salata


Bu tariflerin hepsi Ege’den, Ege’li. Hafif, leziz bir Ege menüsü oluşturmak için tariflerimi mutlaka uygula, “Akşama ne pişirsem?” derdinden de kurtul.



Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi




  • 1 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı un ve 1 yumurtayı derin bir kasede güzelce çırp.

  • Bir tencereye 4 bardağa su ekle, üzerine nohutları ve yoğurtlu karışımı da ekle.

  • Tüm malzemeleri orta ateşte kaynayıp koyulaşana kadar pişir.

  • Pişen çorbaya en son arzu ettiğin kadar tuz ekle.

  • Çorbanı tereyağında yaktığın kuru nane ile tatlandır.



Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi




  • 2 adet soğanı yemeklik doğra ve yarım su bardağı zeytinyağı ile birlikte bir tencereye alıp pembeleşinceye kadar kavur.

  • Pembeleşen soğanların üzerine 2 su bardağı yıkanmış pirinç ekle ve birkaç dakika kavur.

  • Ardından tuz, karabiber, yenibahar, nane, kuş üzümü ve toz şeker ekleyip karıştır.

  • Son olarak 2.5 bardak sıcak su ekle ve tencerenin kapağını kapat.

  • 7-8 dakika sonra ocaktan al. Unutma ki bu bir pilav değil, dolma harcı. Ekstra pişme süresi olacağından tamamen pişmemesi gerekli ki sonuçta dolma içi lapa olmasın.

  • İç harç biraz ılınınca yıkayıp temizlediğin biberlerinin içini harçla doldur.

  • Biberleri dik bir şekilde tencereye dizip üstlerini dilersen kendi üst kısımlarıyla dilersen domates ile kapat.

  • Tencerenin yarısına gelecek kadar sıcak su doldurduktan sonra kapağını kapatıp dolmaları orta ateşte pişmeye bırak.

  • Su azalıp pirinçler şiştiğinde dolman hazır!



Kaşık Salata Tarifi




  • Dilediğin kadar domates, sivri biber ve salatalığı minicik küpler halinde doğra.

  • Malzemelerine uygun olacak şekilde yarım ya da 1 demet maydanozu ince ince kıy.

  • Yaklaşık 1 çay bardağı cevizi de bıçak yardımıyla mümkün olduğunca küçük doğra.

  • Tüm malzemeleri salata kasesine aktarıp karıştır.

  • Servisten birkaç dakika önce zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz karışımından oluşan sosunu ilave et. Eğer sosunu ekleyip salatanı bekletirsen salatan sulanacaktır.

  • Sosu tam servis aşamasında koyarak tam kıvamında bir kaşık salatası hazırla.



Veganlara Özel: Köz Domates Çorbası, Zeytinyağlı Kereviz, Kinoa Salatası


Bu menüde et yok, hayvansal gıda yok! Vegansan ya da hafif bir akşam menüsü arıyorsan bu menü tam sana göre! İftar yemekleriiçin de kullanabileceğin pratik tariflerin tadını çıkar.



Köz Domates Çorbası Tarifi




  • Fırınını 180 dereceye getirip ısıt.

  • Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine ikiye böldüğün 4 domatesi ve 1 kırmızı kapya biberi, halka halka kestiğin soğanları diz.

  • Domateslerin içerisine 3 diş sarımsağı bölüştür ki domatesler ekstra lezzetlensin.

  • Sebzelerin üzerine karabiber, kekik, tuz ve bir tutam şeker döküp fırına ver.

  • Sebzeler pişip közlenince fırından al. Domates ve biberlerin kabuklarını soy.

  • Çorbayı pişireceğin tencereye 1’er yemek kaşığı un ve tereyağı ekle. Unu kavurduktan sonra 1 tatlı kaşığı salçayı da ilave edip biraz karıştır.

  • Salçanın ardından közlenmiş sebzeleri tencereye al.

  • 4 su bardağı sıcak su ekleyip çorbayı kaynamaya bırak.

  • Kaynayan çorbayı blender’dan geçir, biraz daha kaynatıp içine yarım su bardağı süt, tuz ve kırmızı biber lave et.

  • 5 dakika karıştırıp ocaktan al.

  • Sıcak sıcak servis et!



Zeytinyağlı Kereviz Tarifi




  • Orta boy iki adet kerevizi soy ve küp küp doğra. Kararmaması için limonlu suda beklet.

  • Diğer tarafta 2 havucu da küp küp doğra.

  • Bir tencerede yarım çay bardağı zeytinyağı ile yemeklik doğradığın soğanı kavur.

  • Soğanlar pembeleşmeye yakın kereviz ve havuçları da ekle, birkaç dakika daha kavur.

  • Son olarak üzerine 1 bardak portakal suyu ile 2 çay kaşığı tuz ekle.

  • Kerevizler yumuşayınca yemeğin hazır demektir.

  • Ilıtıp biraz buzdolabında beklettikten sonra yemeğin servis için hazır.



Kinoa Salatası Tarifi




  • 1 bardak kinoayı 2 bardak su ile haşla.

  • Kinoa haşlanırken 1 domates, 1 salatalık, maydanoz ve dereotunu yıka, ayıkla ve minik minik doğra.

  • Haşlanan kinoaları sebzeler ile buluştur. Dilersen bu malzemelerin içine haşlanmış mısır da ekleyebilirsin.

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım yemek kaşığı nar ekşisi ve tuzdan oluşan sosu salatayı servis etmeden önce ekleyip malzemeleri güzelce karıştır. Salatan hazır!



Hadi Kaçamak Yapalım: Ev Yapımı Hamburger, Patates Kızartması, Coleslaw Salata


Kaçamak yapasın varsa sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi hamburger ve patates kızartması yapmanın tam vakti! Üstelik bir de çorba ile bu ikili tüm ev halkının bayılacağı bir Ramazan menüsü olacak!



Ev Yapımı Hamburger




  • Yarım kilogram kıymanın içerisine 1 yemek kaşığı hardal, 1 yemek kaşığı ketçap, 2 yemek kaşığı galeta unu, biraz tuz ve karabiber ekleyip yoğur.

  • Elde ettiğin köfteden hamburger hamuruna uygun olacak büyüklükte burgerler hazırla. Ancak köftenin pişince küçüleceğini unutma.

  • Köftelerini eğer mümkünse ızgarada, ızgaran yoksa da tost makinende pişir.

  • Pişen köfteleri hamburger ekmeklerinin içine yerleştir.

  • Köftenin üzerine marul, domates, Cheddar peyniri, kırmızı soğan yerleştir. İşte hazır!



Patates Kızartması Tarifi


“Patates kızartmasının da tarifi mi olur?” diye düşünüyor olabilirsin ama çıtır çıtır patatesler için bazı taktiklerim var.


  • Öncelikle ne kadar az nişasta, o kadar çıtır patatesler. Bu nedenle doğradığın patatesleri bir süre suda bekletip güzelce yıkayarak nişastayı azaltabilirsin.

  • Ardından patatesleri iyice kurula ki yağ çekip yumuşamasınlar.

  • Yağını iyice kızdır, kızarttığın çıtır çıtır patateslerin tadını çıkar!



Coleslaw Salata Tarifi




  • Bir lahayı alıp dörde böl. Bir parçasını kullanmak için yıkayıp ince ince kıy.

  • 2 havucu da temizleyip rendele, 2 dal dereotunu ince ince kıy.

  • Diğer tarafta bir kap içerisinde rendelenmiş 1 diş sarımsak, 1’er çorba kaşığı elma sirkesi, toz şeker, limon suyu, 2 çorba kaşığı süzme yoğurt, 4 çorba kaşığı mayonez ve arzu ettiğin miktarda tuzu güzelce karıştır.

  • Salata kasesinin içerisine doğradığın sebzeler ile birlikte 4 çorba kaşığı haşlanmış mısır al. Bunları sos ile karıştır.

  • Hazırladığın salatayı bekletmeden hemen tüket!



Omega 3 Deposu: Ezogelin Çorbası, Fırında Portakallı Somon, Cevizli Roka Salatası



İftara ne yapsam?” diye düşünüyorsan Omega-3 deposu menüme bir göz at derim!



Ezogelin Çorbası Tarifi




  • 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı tencereye al, 1 soğan ve 2 diş sarımsağı ince ince kıyıp yağda kavur.

  • 1 bardak kırmızı mercimek, yarım kahve fincanı pirinç ve 1 kahve fincanı bulguru yıkayıp tencereye al.

  • Tencereye 5 bardak su ekle ve kapağını kapat.

  • Mercimek, bulgur ve pirinç yumuşayınca tencereyi ocaktan al.

  • Küçük bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı sıvı yağıyla 1 yemek kaşığı unu kavur. Üzerine 2 yemek kaşığı salça ekleyip birkaç dakika daha kavur.

  • Kavrulan salçanın üzerine 1 bardak su dök, son olarak nane, kırmızı toz biber, tuz, karabiberi de ekleyip kaynat.

  • Sosu çorba ile buluşturduktan sonra çorbanı bir taşım kaynat ve sıcak sıcak servis et.



Fırında Portakallı Somon Tarifi




  • Somon dilimlerini yağlı kağıt serdiğin fırın tepsisine al.

  • Bir karıştırma kabının içerisine arzu ettiğin miktarda tuz, karabiber, sarımsak rendesi, ‘er yemek kaşığı şeker, limon kabuğu rendesi ve zeytinyağını karıştır.

  • Bu sosu somonların üzerine sür.

  • 1 portakalı ince ince dilimle ve somon dilimlerin üzerine koy.

  • Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derecede fırına ver, somonları yaklaşık 10-12 dk kadar pişir.

  • Pişen somonların üzerine istediğin baharatları eklediğin eritilmiş tereyağını sür.

  • Enfes balığın hazır!



Cevizli Roka Salatası




  • 1 demet rokayı yıka ve iri parçalar halinde doğra.

  • 4-5 adet çeri domatesi de yıka ve ikiye böl.

  • Cevizleri iri parçalar halinde kıy.

  • Doğradığın malzemeleri bir salata kasesine aktar. Nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve azıcık limon suyundan oluşan salata sosuyla buluştur.

  • Balığının yanında servis et!


Ne pişirsem?” derdine son verecek, üstelik haftalık iftar menüleri için de işini kolaylaştıracak tariflerle sofrana lezzet kat!
 
Eğer tarifleri hazırlamak için yeterli malzemen yoksa Migros Sanal Market'i kullanabilirsin.