Ramazan’da spor mu yapmak istiyorsun? 11 ayın sultanı boyunca formunu korumak için bilmen gereken her şey burada!

Kilo verme ya da sağlıklı bir yaşam rutini oluşturma yolculuğunda vücudun için en doğru yakıtı sağlamak, bu yolculuğun en önemli noktalarından bir tanesi. İster kondisyonunu arttırmayı ister kilo vermek için dayanıklılığını yükseltmeyi amaçlıyor ol, egzersiz seansların öncesinde ve sonrasında vücudunun ihtiyaç duyduğu enerjiyi tamamlaması için yiyecek ve içecek tüketimin bir hayli mühim. Bu yüzdendir ki Ramazan ayı, egzersiz rutinini dengede tutmak için zorlayıcı bir dönem olabilir. Ramazan’da spor yapılır mı? Yaparken nelere dikkat etmeli? Ne zaman spora ara verilmeli? Bu ve bunun gibi daha pek çok bilgiye ve Ramazan'da spor yapmak hakkında merak ettiğin her şeye bu yazımızdan ulaşabilirsin.

Ramazan'da Spor Yapılır mı, Yapılmaz mı?


Konu açıldığında akla gelen ilk soru elbette Ramazan'da spor yapılır mı oluyor. Cevabı açık ve net bir şekilde; evet! Burada asıl sorulması gereken soru, Ramazan'da spor yapmak zorunda mısın olmalı! Bu sorunun cevabı ise tamamen kondisyonuna, vücuduna ve sana bağlı. Eğer düzenli bir spor rutinin varsa, bir ay, bu rutine ara vermek için sana oldukça uzun bir süre gibi gelebilir. Bu yüzden de Ramazan'da spor yapabileceğini duymak senin için sevindirici bir haber olacaktır. Öyle ki çoğu insan, oruç saatleri esnasında gerçekleştirdikleri egzersiz sonrası kendilerini daha enerjik ve canlı hissettiklerini ifade ediyor.



Ramazan'da spor yapıp yapmama kararını en iyi vücudunun o anki durumunu değerlendirerek verebilirsin. Ramazan'da aç karnına spor yapmak, kan şekeri değerlerinde azalmaya yol açarak tansiyonunun düşmesine yol açabilir, bu da ister istemez baş dönmesi, hatta bayılmayla bile sonuçlanabilir. Vücudunun açken spor yapmaya nasıl tepki verdiğini gözlemleyebilmek için standart egzersiz rutininin zorluğunu bir tık düşürerek ilk etapta nasıl hissettiğini takip edebilirsin. Eğer egzersiz rutininin herhangi bir noktasında kendini kötü hissedecek olursan bir adım geri atarak kendini zorlamayı bırakabilirsin.


Ramazan'da Nasıl Spor Yapılmalı?


Ramazan'da spor ve beslenme rutinini olabildiğince devam ettirmek ve aynı zamanda oruç da tutmak istiyorsan, bu dönemde dikkat etmen gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Her şeyden önce planlı bir Ramazan'da spor programı oluşturman ve kendi vücudunu dinleyerek Ramazan'da spor ne zaman yapılmalı, öğrenmen oldukça mühim. Herkesin egzersize, açlığa ve susuzluğa tahammülü farklı olabileceği için birine uyan bir Ramazan'da spor programı bir diğerine uymayabilir, bu nedenle de senin için en uygun olanı biraz da deneme - yanılma yöntemiyle keşfetmen en doğrusu olabilir. Egzersiz rutinini bir üst seviyeye taşımak ya da kendini zorlamak yerine aynı noktada kalmayı, hatta mümkünse rutinini bir seviye düşürerek daha yavaş ilerlemeyi deneyebilirsin.



Spor salonlarının erken saatlerde kapılarını açıp geç saatlere kadar açık kalmasının avantajlarından bir tanesi de spor programını dilediğin gibi şekillendirebilmen ve tamamen kendi günlük programına göre uydurabilmen oluyor. Egzersiz rutinlerini esnek bir biçimde dilediğin saatlere göre ayarlayabilir ve kendine göre bir plan hazırlayabilirsin; Ramazan ayında bile. Aynı şekilde de Ramazan'da evde spor yapmak istiyorsan yine kendi fiziksel durumuna, günlük işlerine ve enerji seviyene göre sana en uygun egzersiz saatlerini seçebilirsin. Çoğu fitness eğitmeni, spor seanslarını iftar saatine 2-3 saat kala ayarlayarak egzersiz bitiminden yemeğe kadar yaklaşık 1-1,5 saat kadar süre kalmasını sağladığını, böylece en yüksek verimi aldığını belirtiyor. Bununla birlikte hafif bir iftar yemeğinden birkaç saat sonraya da kısa bir kardiyo programı sıkıştırmayı tercih eden fitness hocaları da yok değil. Yine de vurgulamakta fayda vardır ki Ramazan'da spor yapmanın en doğru zamanını ve sıklığını sadece sen ve vücudun belirleyebilirsin. Başka bir deyişle Ramazan'da spor nasıl yapılır sorusunun cevabını kendi tercihlerine, alışkanlıklarına, fiziksel durumuna ve enerjine göre kendin belirlemelisin.



Şimdi de Ramazan'da ne tür bir spor yapılmalı diye düşünüyor olabilirsin. İhtiyaçlarına, kişisel tercihlerine, ulaşmak istediğin hedeflere ve oruçluyken kendini nasıl hissettiğine bağlı olarak buna uygun bir spor türü seçebilir ve memnun kaldığın sürece bunu ay boyunca devam ettirebilirsin. Eğer halihazırda uyguladığın bir ağırlık rejimi varsa onu uygulamaya devam edebilir ya da daha hafif bir spora yönelebilirsin. Ramazan'da yapılabilecek en uygun spor çeşitleri arasında açık havada uzun bir yürüyüş, yüzme, hafif ve kısa bir koşu, aşırı yüklenmeden ağırlık kaldırma ve yoga, pilates gibi kas yoğunluğu ağırlıklı sporlar yer alıyor. Hangi spor türünü Ramazan'da yapmayı planlarsan planla, öncelikle en hafif ve temposuz seviyesinden başlaman ve kendini iyi hissettiğin anda yoğunluğu arttırman gerekir. Tekrar belirtmekte fayda var ki baş dönmesi ya da gözlerinde kararma gibi yan etkiler hissettiğin anda durmalı ve bir ara vermelisin; kendini kesinlikle spor yapma baskısı altında hissetmemeli ve kendine yüklenmemelisin.


Ramazan'da Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?


Ramazan ayı boyunca enerjini yerine getirmek ve tabiri caizse "yakıtını doldurmak" için sadece iki şansın var; iftar ve sahur. Hal böyleyken Ramazan'da spor yapmak ve rutin bir egzersiz düzeni oturtmak da ister istemez bu vakitlerin etrafında şekilleniyor. Ramazan'da spor yaparken ve buna uygun beslenirken nelere dikkat etmen gerektiğini biliyor musun? İşte birkaç önemli madde:




  • Sporda harcayabileceğin yeterli enerjin olması için öğünlerinde mutlaka karbonhidrat olmasına dikkat et.

  • İftar ile sahur arasında geçen zamanda en az 2 litre su iç.

  • Yumurta, bitkisel yağlar, avokado, kuruyemiş, kinoa, tam buğdaylı makarna ve süt ürünleri, egzersiz rutininde seni en iyi destekleyecek yiyeceklerin başında geliyor.

  • Su ihtiyacını gidermek ve daha fazla sıvı tüketebilmek için karpuz, domates ve salatalık gibi sebze ve meyveleri de mutlaka beslenme rutinine dahil et.

  • 11-18 saat arası aç kalacağın varsayıldığında açken yaptığın egzersizler esnasında aşırı derecede güç gerektiren egzersizler yapmamaya çalış.

  • Yoğun tempolu koşu, dövüş sporları ve takım sporları gibi sürekli enerji ve kas gerektiren sporlardan uzak dur.

  • Spor esnasında kendini en ufak derecede kötü hissetmeyi başladığın anda yaptığın egzersizi bırak; gerekirse başka bir gün kaldığın yerden devam edersin.

  • Herhangi kronik bir sağlık sorunun varsa aç karnına spor yapmaktan ne pahasına olursa olsun kaçın.

  • Yine Ramazan'da spor yapmadan önce herhangi bir sağlık sorunun olsa da olmasa da doktoruna başvurmayı ve spor öncesi onun onayını almayı unutma.

  • Ramazan'da spor yapmanın anahtarı, "vücudunu dinlemekten" geçiyor, bunu her zaman kendine hatırlatmayı ihmal etme.

  • İşlenmiş ve tuzlu yiyeceklerden uzak dur.

  • Sadece kas kütleni korumaya yönelik bir spor rutinine sadık kalmak istiyorsan, haftada iki kere iftardan sonra kardiyo yapmak senin için yeterli olacaktır.

  • Kardiyo yaparken seanslarını yarım saat ile kısıtlamayı tercih et.

  • Yapacağın spordan bağımsız olarak spor öncesi ve sonrası ısınma hareketlerini atlama.

  • Egzersiz sırasında (özellikle ağırlık, pilates ya da yoga esnasına) daha efektif ve pürüzsüz bir çalışma için üst vücuttan alt vücuda doğru ilerle.

  • Ramazan ayına kadar düzenli olarak uyguladığın bir diyet ve fitness programı varsa ve eğer Ramazan'da buna ara vermek zorunda kalacaksan, kendine yüklenme ve psikolojinin bozulmasına izin verme.



Ramazan ayı boyunca spor yapmanı daha keyifli ve verimli hale getirecek birbirinden kaliteli spor malzemesini Puma'da bulabilir, Hopililer'e özel kampanyalardan yararlanarak Paracıklarına Paracık katabilirsin!