Minimum Ekipman Maksimum Güç: Calisthenics
Daha güçlü, daha iyi hissetmek için yeni bir antrenman programı mı uygulamak istiyorsan Calisthenics ile tanış!
Gücüne güç katacak bir egzersiz çeşidi olan Calisthenics ile tanışmadıysan ya da bu egzersiz hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan yazımı okumaya devam et!
Calisthenics Nedir?
Sosyal medyada vücutlarıyla çılgınca hareketler yapan insanların videolarına denk gelmişsindir. İşte bu hareketler Calisthenics antrenmanlarının bir parçası olabilir. Minimum ekipmanla yapılan ve vücudun kendi ağırlığının kullanıldığı bu egzersizler, yeni yeni popüler olmaya başlasa da kökleri oldukça eskiye dayanıyor.
Antik Yunan’da savaşçıların fiziksel olarak daha güçlü hale gelmek için yaptığı Calisthenics, güzellik ve güç anlamına gelen iki kelimenin birleşiminden ortaya çıkmış. Bu nedenle Calisthenics için antrenman yapmanın en doğal haline dönüş diyebiliriz.
Calisthenics’in Faydaları Nelerdir?
Calisthenics antrenmanlarının bu kadar ilgi çekici olmasının iki sebebi olduğunu söyleyebiliriz. İlki kalori yakmayı sağlayacak büyük kas gruplarını çalıştırması, ikincisi ise neredeyse her yerde minimum ekipmanla yapılabilmesi. Peki, böylesine popüler bir antrenman çeşidinin faydaları nelerdir?
Örneğin; Calisthenics, gün boyu rahat bir şekilde hareket etmene yardımcı olur. Nasıl mı? Antrenman boyunca yaptığın fonksiyonel hareketler, hem hareket kabiliyetini artırır hem de ağrılarını azaltır. Ayrıca büyük kas gruplarını aynı anda çalıştırdığı için daha fazla kalori yakabilir, etkili bir şekilde kilo verebilirsin.
En Etkili Calisthenics Egzersizleri
İster yeni başla, ister bir süredir Calisthenics antrenmanları yapıyor ol, birazdan anlatacağım antrenmanlar oldukça etkili. İlk temel egzersizlerden biriyle başlayalım: Şınav çekmek. Evet, doğru duydun. Klasik egzersizlerden biri olan şınav, Calisthenics’in önemli bir parçası.
İkinci etkili egzersiz ise squat. “Çömelme” olarak da tanımlayabileceğimiz squat’ı doğru bir şekilde yapmak için bacaklarını omuz genişliğinde açmalı, vücudunu dik tutmaya çalışırken bacaklarını 90 derece indirmelisin.
Şınav ve squat’ın yanı sıra en etkili Calisthenics egzersizi ise zıplamak. Bunun için bir ipten yardım alabilir ya da sadece kendi ağırlığını kullanıp kollarını açarak zıplayabilirsin. Tüm bu egzersizleri ne kadar yapacağını bilmiyorsan işe “3 set 30 saniye” ile başlayabilirsin.
Calisthenics Antrenmanları ile Hangi Kaslar Çalışır?
Calisthenics; göğüs, göbek, sırt, kol ve bacak gibi büyük kas gruplarını aynı anda çalıştırır. Bu sayede kilo verme sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olur. Ayrıca tam anlamıyla yapılan bir Calisthenics antrenmanı, yalnızca büyük kas gruplarını değil küçük kas gruplarını da çalıştıracağından vücudunun fiziksel olarak güçlenip güzelleşmesine yardımcı olur.
Sen de Antik Yunan’dan günümüze taşınan bu sporu denemek istiyorsan bence hiç vakit kaybetmeden yola koyul!