Hamilelikte çatlak neden olur, nasıl önlenir, ne zaman başlar? Aklındaki tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası bu yazıda.

Kadınların hormonal anlamda pek çok değişime uğradığı ve vücutlarında kendilerini bile şaşkına çeviren süreçlerin yaşandığı gebelik dönemi, mucizevi olduğu kadar sancılı da olabiliyor. Özellikle çatlağa yatkın olan bünyelerde oluşan kırmızı ya da morumsu çizgiler, gebeleri hem fiziksel hem de ruhsal anlamda sıkıntıya sokan durumlardan. Ancak bunun nedenini ve bu sorunu giderme yollarını bildiğinde problemler kafandan uçup gidebilir. Peki, hamilelikte çatlak nedir, neden olur? Hamilelikte çatlak önleme yolları nelerdir? Gebelikte çatlak ne zaman oluşmaya başlar ve ne kadar sürer? Aklındaki tüm bu soruların cevabı bu yazıda. Okumaya devam ederek gebelik çatlağı hakkında detaylı bilgilere ulaşman mümkün. Hazırsan başlıyoruz.

Hamilelikte Çatlak Neden Olur?

Aklındaki tüm soruları bir kenara bırakıp önceliği olayın kaynağına vererek başlayalım. Hamilelikte çatlak neden olur? Aslında bunun tek bir nedeni var: Genetik yatkınlık ve gebelik hormonları. Herkesin bildiği üzere hamilelikte vücut, mekanik olarak gerilmeye başlar. Vücut derisi, her ne kadar mucizevi bir dayanıklılığa sahip olsa da gebelikte bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte oldukça gerilir. Bu gerilme, vücut yatkınlığına bağlı olarak çatlakların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bir süre sonra bu çatlaklara kaşıntının da eşlik etmesi mümkün. Tabi ki kaşıntının sebebi sadece çatlaklar olmayabilir. Sebebini anlamak için hekiminize danışmanızda fayda var. Konumuza dönersek gebelikte çatlak oluşumunun en büyük etkeni genetik. Eğer annenizin ya da kız kardeşlerinizin gebelik sürecinde çatlak oluşumu söz konusuysa sizde de aynı durumun yaşanması kuvvetle muhtemel.
Diğer yandan hızlı kilo almak da hamilelikte çatlak oluşumunu meydana getirebilir. Eğer gebeliğinizin ilk aylarından itibaren hızla kilo alıp bir anda verdiyseniz karın bölgenizde çatlaklar görülebilir. Hekimlerin ideal ve dengeli kilo alımını desteklemelerinin bir sebebi de budur, diyebiliriz.
Hamilelikte çatlak belirtisi ise özellikle alt karın bölgesinde meydana gelen kırmızı, morumsu ya da renksiz çizgiler. İlk bakışta anlamlandırmakta zorlanacağın ve bazen kaşıntılı da olabilen bu çizgiler, hamilelik çatlağı. Her kadında olacak diye bir kural yok; ancak beyaz kadınların neredeyse hepsinde belli oranlarda gebelik çatlağı olabiliyor. Peki, hamile çatlağına ne iyi gelir? Cevabı aşağıda.

Hamilelikte Göbek Çatlağına Ne İyi Gelir?

Artık bildiğin üzere çatlak, vücut derisinin, büyüyen karınla birlikte gerilip çatlamasıyla oluşuyor. E, gerilen vücut derisinin en iyi ilacı, onu nemlendirmek olduğuna göre hamilelikte göbek çatlaklarına ne iyi gelir, sorusunun cevabı da çatlak kremleri olabilir. Doğal içerikli çatlak kremleri arasından kendi cildine uygun olan ve hekiminin de önerdiklerini seçip kullanabilirsin. Buna ek olarak kakao, Hindistan cevizi ve badem gibi doğal ürünlerden elde edilen yağlardan da faydalanman mümkün. Bunlardan en çok tercih edilenleri senin için kısa kısa açıklamaya çalıştık.

Zeytinyağı

Mutfağımızdan eksik olmayan mucizevi zeytinyağı, E vitamini bakımından son derece zengin. Cildin gerginliğini azaltmak için kullanabileceğin zeytinyağını, gebelik dönemindeki çatlaklar için rahatlıkla kullanabilirsin.

Hindistan cevizi yağı

Son yıllarda sıklıkla tercih edilen Hindistan cevizi yağı hem kokusu hem de nemli içeriğiyle tam cildine göre. Çatlak görülen yerlere masaj yaparak uyguladığında rahatladığını hemen fark edeceksin.

Kakao yağı

Kakao yağının ciltteki kan dolaşımına olumlu katkıları olduğu söylenmekte. Gebelik sürecinde meydana gelen çatlakları önlemede de etkili olabilen kakao yağını her gün cildinde çatlak görülen bölgelere uygulayıp en az iki saat bekletmelisin.

Badem yağı

Badem yağı, gebelik çatlaklarına en iyi gelen yağlar arasında üst sıralarda. Her ne kadar kötü bir kokusu olsa da içeriğindeki nem oranı sayesinde cilt çatlaklarına son derece iyi gelecek. Badem yağı hem cildini yatıştırmada hem de cilt elastikiyetini korumada etkili. Alışveriş listene eklemende fayda var.
Tüm bu doğal ürünleri belirttikten sonra söylememiz gereken en önemli nokta, bu aşamada kimyasal içerikli makyaj malzemelerinden uzak durman gerektiği. Gebelik sürecin boyunca cildine, yoğun içerikli kapatıcılar ve fondötenler sürmemen gerektiğini hatırlatmış olalım. Hekimin ne derse o!

Hamilelikte Çatlak Ne Zaman Başlar? 

Kırmızı, pembe ya da morumsu çizgilerden meydana gelen gebelik çatlakları her kadında farklı evrelerde oluşabilir. Ancak bir genelleme yamamız gerekirse gebeliğin 3. ya da 4. aylarında meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bunun sebebi de hamileliğin bu döneminde bağ dokusunun fazlaca geriliyor olması. Ancak bazı hamilelerde çatlak, gebeliğin son 3. haftasına kadar belirmeyebilir. Kısacası her hamile kadında çatlak görülme zamanı, genetik ve hormonal etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
Bu kısa bilginin ardından hamilelikte çatlak olmaması için neler yapılabilir, konusuna değiniyoruz.

Hamilelikte Çatlak Nasıl Önlenir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı kadınlar çok az ya da hiç çatlakla gebelik sürecini tamamlarken bazısı hamileliğinin ilk haftalarından itibaren çatlak sorunuyla baş başa kalabiliyor. Bu süreç boyunca çatlak oluşan bölgelerde kaşıntı da varsa anne adayı, bunu gidermek için bazı yollara başvurmak durumunda kalıyor. Peki, hamilelikte çatlak nasıl önlenir? İşte, bu sorunun muhtemel cevaplarını senin için aşağıda listeledik. Okumaya devam etmen yeterli.

Gebelikte Çatlak Önleme Yolları

Gebelikte çatlak önleme yollarından en yaygın olanları arasında yer alan nemlendirme, pek çok kadının denediği ve olumlu sonuç aldığı yöntemlerden. Hem dengeli ve bol sıvılı bir diyet uygulayarak hem de cildini çatlak kremleriyle nemlendirerek bu süreçten minimum hasarla çıkman mümkün.
Çatlak oluşumun en büyük etkenleri arasında gösterilen hızlı ve çabuk kilo alımını asgari düzeye indirmeyi başarabilirsen yolu yarılamışsın demektir. Zira hızlı kilo alımını yendiğin anda genetik faktörleri yok sayarsak çatlak oluşumunu yok edebilirsin. Unutma, cildin ne kadar hızlı gerilirse o kadar çabuk çatlar!
Su, her şeyin başı. Bol su içtiğinde vücudundaki nem dengesini iyi sağlıyorsun demek. Özellikle gebelikte içilen bol su hem anneye hem de bebeğe son derece faydalı. Kısacası elinin altında duracak bir şişe ayarlasan iyi olur.
Egzersiz yapmanın insan sağlığına olan olumlu katkılarını bilmeyen yok. Özellikle hamilelik döneminde düzenli olarak yapılan egzersizler sayesinde vücudunun elastikiyet kazanmasına yardımcı olabilirsin.
Beslenme deyip geçme! Her gün mideye alınan sağlıklı besinler, ani kilo alımlarının önüne geçmende sana yardımcı olacaktır. Meyve, sebze ağırlıklı beslenip bol lifli gıdaları da diyetine ekledin mi, tamamdır. Suyu da unutma!