Masa Tenisi Nasıl Oynanır?
Masa tenisi nasıl oynanır, merak ediyorsan doğru yerdesin. Oyunun kurallarından en yaygın terimlerine tüm detaylarıyla masa tenisi bu yazıda.
Spor dalları içinde en zevklileri arasında yer alan masa tenisi, her yaştan kişinin gerek profesyonel gerek amatör olarak severek oynadığı oyunlardan. Bireysel olarak oynayabileceğin gibi iki kişilik takımlar halinde de masa tenisi oynayabilirsin. Peki, masa tenisi nasıl oynanır? Oyunun kuralları nelerdir? Masa tenisi oynarken nelere dikkat etmelisin? En çok kullanılan masa tenisi terimleri hangileri? Tüm bu soruların cevabını yazımızın ilerleyen bölümleri içinde bulman mümkün. Şimdi, hep birlikte masa tenisi nedir nasıl oynanır, konusunu detaylandırdığımız yazımızı okumaya, masa tenisi tarihçesi ile başlayalım.
Masa Tenisi Tarihi
Dünyanın hemen hemen her yerinde oynanan bir spor olan masa tenisi, sadece günümüzde değil, bundan yüzyıllar önce de seviliyormuş. Örneğin 19. yüzyılın sonlarının İngiltere’sinde insanlar masa tenisini, “whiff whaff” ya da “gossima” gibi farklı isimlerle tanımlamış. İlk olarak Parker Brothers şirketi tarafından bulunan bu oyun, şimdikine çok benzer şekilde icra ediliyormuş. Bir adet masa, masayı enlemesine iki bölen bir net ve dışı file kaplı küçücük bir top… Ekipmanları olarak bunların kullanıldığı o zamanki masa tenisi, gel zaman git zaman “ping pong” şeklinde anılmaya başlanmış. Bu da topun masaya çarptığı anda çıkardığı sesten gelmekte.
20. yüzyıla gelindiğinde ise Amerikalılar hızlı davranıp “ping pong” ismini Parker Brohters’tan alıp kendi adlarına tescil ettirmeyi başarıyor. John Jacques adındaki bir spor aksesuarları üreticisinin işi olan bu patent alımı ile yeni oyun kitleri üretilmeye başlanıyor.
Yine 20. yüzyılda bu sefer de bir başka İngiliz, tahta raketin yüzeyini pütürlü bir lastik malzemeyle kaplayarak kullanıyor. Bu şekilde topa çok daha iyi falso verdiğini fark eden E.C Goode adındaki bu İngiliz, şimdiki masa tenisi raketinin öncüsü olmayı başarıyor.
Ancak bildiğiniz gibi masa tenisi dendiğinde İngiliz ve Amerikalılardan ziyade Asyalılar akla gelmekte. 1950’lerden itibaren Asyalıların egemenliğine giren masa tenisi, Japonların ilk defa kullandığı süngerli lastiklerle hız kazanıyor ve böylece Japonların bu oyundaki efsaneliği günümüze dek devam ediyor. Hatta Japonlar, şimdilerde Penholder tutuşu olarak tabir edilen bir tutuş şekli bile geliştirmiş. Bu, masa tenisi raketinin başparmak ile işaret parmağı arasında tutulduğu bir teknik. Bu teknikte her vuruş için raketin aynı yüzü kullanılıyor. Böylece rakibe karşı büyük avantaj elde edilebiliyor.
Tüm bu gelişmelerin ardından 1988’de masa tenisi, olimpik arenaya taşınarak kadın ve erkeklerin takımlar halinde müsabakalara katılacağı bir spor dalı olarak ün kazanıyor.
Gelelim, masa tenisi nasıl oynanır püf noktaları nelerdir konusuna.
Masa Tenisi Kuralları Nelerdir?
Masa tenisi oyunu nasıl oynanır, sorusuna yanıt aradığımız bu yazıda, sıra geldi oyun kurallarına. Aşağıdaki maddeleri okuyarak masa tenisinde masanın ölçülerinden topun özelliklerine tüm detayları tek bir yerde görmen mümkün.
- Masa tenisinde, yukarıda da belirtildiği gibi bir adet masa, bir adet top ve her oyuncu için bir adet tahta raket kullanılıyor. Masa tenisini oynanacağı masanın uzunluğu 274 cm, genişliği 152,5 cm ve yüksekliği 76 cm olmalı. Masa üzerindeki filenin ise 15,25 cm yüksekliğinde olması gerekiyor.
- Masa tenisinde kullanılacak top 40 mm çapında ve küre şeklinde olmalı. Beyaz veya turuncu renklerde olabilen masa tenisi topu 2,7 gram ağırlığında.
- Masa tenisi tek sayılı setler üzerinden oynanıyor. Eğer 3 setlik bir oyun tercih edildiyse 2 seti kazanan oyunun da galibi sayılıyor. 5 setlik maçta ise kazanan 3 sette galip olmalı. Her set 11 sayı. Setin bitmesi için bir oyuncunun en az iki sayı farkla 11 skoruna ulaşmış olması bekleniyor. Eğer sette 10-10 beraberlik varsa fark 2’ye ulaşana dek oyuna devam ediliyor.
- Her oyun servis atışı ile başlıyor.
- Servis atma, servisi karşılama ve masanın neresinde oynanacağı, kura ile belirleniyor. Kurayı kazanan oyuncu ister servis atma hakkı isterse de masanın neresinde başlayacağına karar veriyor.
- Masa tenisinde servis atmanın da belli kuralları bulunuyor. Servis atan oyuncu, serbest olan elinin açık olan avuç içinde topu tutuyor ve masanın uç noktasında durarak atışını yapıyor.
- Servis atan oyuncu topu en az 16 cm havaya atmalı. Ayrıca top, bu yükselme ve düşme esnasında herhangi bir şeye değmemeli. Top düşerken servis atan oyuncu, önce kendi sahasına sonra rakibin sahasına değecek şekilde topa vurmalı.
- Oyuncular her setin bitişinde yer değiştirmeli.
- Bir oyuncu ilk sete servis atarak başladıysa sonraki sette servis karşılayan taraf olmalı.
- Rakip düzgün bir servis atışında bulunmazsa ya da gelen servisi düzgün karşılayamazsa sayı, karşı tarafa işleniyor.
- Bir oyuncu topa iki kere art arda vurmamalı. Böyle bir durum, rakip oyuncunun sayı kazanmasına neden olur.
- Rakibin serbest olan eli masaya değmemeli.
Masa Tenisi Terimleri
Masa tenisi nedir nasıl oynanır kuralları nelerdir, gibi en temel masa tenisi sorularını cevapladıktan sonra bu sporla ilgili genelgeçer terimlere göz atmakta fayda var.
Bat: Masa tenisinde kullanılan raketin diğer adı
Double bounce: Masa tenisi topunun, aynı saha üzerinde iki kere zıplaması
Down the line: Masa tenisi topunun masaya paralel şekilde rakip alana gönderilmesi
Drive: Şut atışı
Flat: Falso olmadan ve çoğunlukla hızlı giden top
Game point: Maç sayısı
Chop: Masa tenisi raketinin yukarıdan aşağı indirilmesi
Chopper: Kesme oyun tarzına sahip oyuncu
Deep: Masanın en uç noktasına yapılan atışlar
Counter drive: Sert ve ani vuruşlara aynı şekilde karşılık verme
Footwork: Müsabaka esnasında yapılan ayak hareketleri
Drop shot: Masa tenisi topunun file dibine atıldığı vuruş
Cross court: Köşeden yapılan çapraz atış
Blocker: Ana vuruşu blok alan oyuncu
Dead: Falsosuz ve yavaş giden top
Blade: Masa tenisi raketinin tahta kısmına verilen ad
Backspin: Topun geriye dönüp karşı tarafa gitmesi
Backhand: Raketin dışıyla yapılan vuruş
Forehand: Raketin içiyle yapılan vuruş
Antispin: Genellikle savunma vuruşları için kullanılan bir terim
ITTF: 1926 yılından beri faaliyette olan Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu
Junk: Si-pinden etkilenmeyen ve rakibe falsolu toplar atan uzun tırtıl gibi lastikler. Bu lastiklerin bazıları ITTF tarafından haksız rekabet sebebiyle yasaklanmıştır.
Loop: Masa tenisinde en çok kullanılan vuruş teknikleri arasında yer alan loop, topun hızla ileriye doğru gitmesini sağlayan vuruş olarak açıklanabilir. Bu teknikte top, havada yay çizerek karşı tarafın alanına iniş yapar. İniş yaptığında ise eğer falsolu vurulduysa yön değiştirme ihtimali yüksektir. Rakip oyuncu ise topun havada yay çizerek gelmesi, masaya veya raketine çarptığında yön değiştirmesi ile başa çıkmak durumunda kalır.
Paddle: Tıpkı bat gibi masa tenisi raketine verilen bir diğer isim
Receive: Servis karşılama
Serve: Servis atma
Smash: Rakibin karşılayamayacağı şekilde yapılan öldürücü vuruş
Twiddle veya Twirl: Rakibi hataya sevk etmek için raketin diğer tarafıyla vuruş yapılması
Referee: Masa tenisinde hakeme verilen isim
Pips Out: Dışı pütürlü olan lastik
Point: Sayı, skor.
Tüm bunlara ek olarak evde kendine bir fitness programı oluşturmak istiyorsan tam sana uygun bir içeriğimiz var. Ücretsiz Takip Edilesi Fitness Kanalları başlıklı metnimizi okuyarak konu hakkında yararlı bilgilere ulaşabilirsin.