Ekstrem Sporlar Nelerdir?
Adrenalin ve macera dolu ekstrem sporları keşfetmeye var mısın?
Ekstrem sporlar, katılımcıların önemli ölçüde fiziksel zarar görme riski altındayken önemli beceri ve fiziksel yetenek göstermelerini gerektiren sporlar için kullanılan bir terimdir. Ekstrem sporlar nedir diye merak ediyorsan, bu sporların aynı zamanda aksiyon sporları, aggro sporları veya macera sporları olarak da adlandırıldığını belirtelim. Ekstrem spor dalları, yüksek düzeyde fiziksel çaba ve özel teçhizat gerektirir ve genellikle hız ve/veya yüksekliği de doğası gereği bünyesinde barındırır. Ekstrem spor tutkunları, normal sporlar ve verdikleri keyifle yetinmezler; bunun yerine kalp atışlarını hızlandıran, kanlarını çılgınca pompalayan oyunlara kendilerini kaptırırlar. Tek bir hata, yaşamı tehdit eden bir yaralanmaya veya çoğu durumda ölüme yol açabilir, ancak bu sporcular, alışılmadık bir spor dünyasında zafere giden yürüyüşlerinden etkilenmezler. Eğer sen de ekstrem sporlar hakkında bilgi edinmek ve bu macera dolu dünyanın kapılarını aralamak istiyorsan, doğru yerdesin. İşte karşında dünyadaki en popüler 10 ekstrem spor. Bu yazı, ekstrem ya da sıradan olsun, spor tutkunu perçinleyecek olursa birbirinden kaliteli spor malzemelerini Hopi ayrıcalıkları ve indirimleriyle Korayspor’dan temin edebilirsin!
1. BMX Racing
BMX Racing, dünyanın en popüler bisiklet sporlarından biri. Bu spor dalı, 1970'lerde ortaya çıktı ve köklerini, hala pek çok benzerliği paylaştığı halihazırda var olan motokros yarışlarından alıyor. BMX, Union Cycliste Internationale'nin yaptırım organı tarafından onaylandığında 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda madalya sporu olarak ilk kez sahneye çıktı. 19 ile 40 yaşları arasındaki hem kadınlar hem de erkekler arasında oldukça popüler ve her iki cinsiyet için de profesyonel dereceler mevcut. Amaca uygun olarak inşa edilmiş arazi yollarının engebeli ve farklı dokusu, onu yarışçılar için tehlikeli bir spor haline getiriyor ve kariyer sonlandıran yaralanmalara yol açan birçok olaya da sebebiyet verebiliyor. Endişelere rağmen, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Hollanda, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde inanılmaz derecede popüler ve ilginç ekstrem sporlar arasında.
2. Highlining
Highlining temelde halatla yürümek anlamına gelir; ancak ekstrem spor olarak sayılmasının sebebi, bunun çok daha yüksek bir irtifada gerçekleşmesidir. Bu ekstrem sporda, sporcu, yani highliner, 2,5 santimetrelik bir ip üzerinde bir noktadan diğerine yürümek zorundadır ve ipe bağlı bir emniyet kemerinden başka desteği yoktur. İp yaklaşık 30 metre kadar uzanır ve asıl olay, yerden binlerce metre yükseklikte bir uçurumda gerçekleşir. Boru şeklindeki naylon dokuma malzemesi, halatı çelik bir kablodan daha gergin kılar ama aynı zamanda onu daha esnek hale getirerek çok daha fazla sallanmasına neden olur. Bu, highliner'ın düşmeden karşıya geçmesini zorlaştırır. Bir güvenlik ağının olmaması ve bir emniyet kemeri olmasına rağmen kendini yaralama olasılığı, bu aktiviteyi korkunç ve takip edilmesi tehlikeli bir aktivite haline getiriyor, ancak bu aşırıya kaçan doğası, adrenalin patlaması arayan pek çok meraklıyı yine de kendine çekmeyi başarıyor.
3. Boğa Koşusu
Her ne kadar popüler ekstrem spor isimleri arasında onu görmek bizim için de şaşırtıcı olsa da, Boğa Koşusu, kökenleri 14. yüzyıl İspanya'sına dayanan ünlü bir ekstrem spordur. Ülkenin kuzeydoğu kesiminde erkekler, sığırlarını tedirgin etmeye veya korkutmaya çalışarak sığır taşıma sürecini hızlandırmaya çalışırdı. Bu sonunda bir yarışmaya dönüştü ve o zamandan beri popülaritesi onu bir gelenek haline getirdi. Koşucuların peşlerinden salınan bir boğa sürüsünden kaçmak zorunda kaldıkları İspanya sokaklarında geçen Boğa Koşusu yarışmasının en ünlüsü Pamplona'da düzenlenen ve 8 gün süren Sanfermines festivalidir. Spor ayrıca Portekiz, Meksika ve Güney Fransa'da da çok popüler.
4. Tow-in Surfing (Yüksek Dalga Sörfü)
Sörfçüler için temel arzu, insanoğlunun bildiği en büyük dalgalardan bazılarını ölçeklendirmek ve sörf yapmaktır. Tow-in surfing olarak geçen yüksek dalga sörfü bunu başardı diyebiliriz. Bu spor, sörfçünün mümkün olan en büyük dalgaları yakalamasına ve şimdiye kadar kimsenin aşamadığı 30 metrelik bariyeri aşmasına izin vermek için yapay bir unsurun kullanılmasını içerir. Sörfçüleri büyük bir dalgaya çekmek için bir çekme halatı kullanılır ve bu, kişisel bir su taşıtı (PWC) kullanılarak yapılır. Sörfçüler dalgaya girdikten sonra ip düşürülür ve bundan sonra başka yardım sunulmaz. Bu sporda kullanılan helikopterler, daha hızlı gidebildikleri ve okyanustan etkilenmedikleri için PWC'den daha belirgin avantajlara sahip. Dolayısıyla sörfçüler, büyük dalgaları uzak mesafeden tespit edebildiği için pilot tarafından çok daha kolay konumlandırılabilir, bu da daha yerleşime yardımcı olur. Elbette helikopterlerin satın alımı ve bakımları oldukça pahalıdır, bu nedenle deniz taşıtlarının (PWC) yerini henüz tamamen alabilmiş değillerdir.
5. Volkan Sörfü
Aktif bir yanardağdan aşağıya doğru hızla inmenin nasıl bir şey olduğunu hiç merak ettin mi? Cevabın evet ise, bu tam da sana göre bir ekstrem spor demektir. Volkan sörfü, hayal gücünün ötesinde tehlikeli olan bir ekstrem spordur. Katılımcılar güvenlik kıyafetleri giyerler ve aktif bir yanardağa binerek ayakta veya oturarak çok yüksek bir hızla aşağı kayarlar. Ölüme meydan okumak isteyen adrenalin bağımlıları, bu son derece zorlu sporu yapılacaklar listelerinde ilk sıralarda tutmaya devam ediyor.
6. Buz Tırmanışı
Buz tırmanışı, birçok açıdan kaya tırmanışına oldukça benzer, ancak buzullara, donmuş şelalelere, kayalıklara ve buzla kaplı kaya levhalarına tırmanmayı içerir. Ekstrem kış koşullarına sahip yerlerde yaşayan insanlar arasında çok popülerdir. Alfa buzu ve su buzu iki farklı tırmanma buzu türüdür. Bunlar sırasıyla dağlarda ve kayalıklarda bulunur ve her türü ölçeklendirmek için farklı araçlar gerektirir. 20. yüzyıldan önce, buz tırmanıcıları kendi dayanaklarını oluşturmak gibi pek çok sorunla uğraşmak zorunda kaldılar. Adım kesme adı verilen bir yöntemde dayanaklarını oluşturmak için bir buz kıracağıyla buzu parçalarlardı, ancak bu durum daha sonra İngilizler tarafından değiştirildi. İngilizler, dişli bir pençenin tırmanma botlarına sabitlenmesini sağlayan yeni bir cihaz yaratarak sporu yeniden keşfettiler. "Kramp" adı verilen bu cihaz, geçmişte kullanılan geleneksel "kademeli kesme" yönteminin yerini aldı ve o zamandan beri buz tırmanışının geliştirilmesinde çokça ilerlemeye yol açtı. Spor zamanla çok daha güvenli hale geldi, ancak yine de ilk defa başlayanlar için birçok risk barındırıyor. Buz gibi soğuk koşullarla başa çıkmak çok fazla zindelik ve konsantrasyon gerektirir, sadece bu spora özel sporcu ekipmanlarına sahip olmanı ister ve en küçük bir hata bile kaza anlamına gelebilir.
7. Wingsuit Uçuşu
Türkiye'de yapılan ekstrem sporlar arasında da sayılan Wingsuit uçuşu, bir wingsuit, yani kanatlı takım ile havada uçmak anlamına gelen bir spordur. 20. yüzyılın başından beri var olmuştur, ancak modern çağda mevcut wingsuit'in tanıtılmasıyla popülaritesi artmıştır. Bu 'kuşçu' kostümü, bacaklar ve kollar arasındaki kumaşı kullanarak atlayıcının yüzey alanını arttırır ve uçarken önemli bir kaldırma deneyimi yaşamasını sağlar. Her inişte 2,5 metre süzülme oranı vardır, bu da atlayıcının yüksek bir noktadan atladıktan sonra yere doğru süzülmesini sağlar. Uçuş bir paraşütün açılmasıyla sona erer, böylece wingsuit son varış noktasına güvenli bir şekilde yönlendirilebilir. Sporun aşırı doğası, herhangi bir normal insan için ona erişimi zorlaştırır. Wingsuit uçuşuna katılabilmek için en az 200 hava dalışı yapmış olmak gerekir, bu da onu dünyanın en tehlikeli ve ekstrem sporlarından biri olarak haklı çıkarır.
8. BASE Jumping (BASE Atlama)
BASE Jumping, birçok kişi tarafından dünyadaki en tehlikeli eğlence sporlarından biri olarak derecelendirilir. Bu spor aslında uzun süredir hayatımızda, ancak 1978'de film yapımcısı Carl Boenish tarafından popüler hale getirildi. BASE aslında Building, Antenna, Span ve Earth anlamına gelen bir dizi baş harftir. Spor, hava dalışı ile pek çok benzerliği paylaşıyor, ancak atlama yüksekliği bağlamında farklılık gösteriyor. Atlayıcılar sabit bir yapıdan düştüklerinde, bir hava dalışı için uçaktan atladıkları zamana kıyasla paraşütü çekmek ve güvenli bir iniş sağlamak için fazla zamanları kalmaz. Birçok ülkede yasaklanmış bir spor haline gelen bu spor, 2.317 atlama başına ölüm gibi endişe verici bir ölüm oranına sahiptir. Buna rağmen, sporun eğlence alanında daha fazla tasvir edilmesi nedeniyle popülaritesi istikrarlı bir artış görmeye devam etmektedir.
9. Creeking
Creeking de dünyanın en popüler ekstrem sporlarından biridir. "Dik dere" olarak da bilinir ve kanoculuğun çok dik, düşük hacimli sulara indiği bir kano ve kayak dalıdır. Popülaritesinin artması, 1980'lerde, aktivitenin aşırı beyaz su ortamlarına dayanan daha dayanıklı kanoların icadıyla bağlantılıdır. Kanocuların yüksek şelalelerden aşağı atlamasına izin vererek onlara daha önce hiç olmadığı kadar adrenalin patlaması yaşatmıştır. Bu sporu yapan kanocuların karşılaşabileceği başlıca tehlikeler, pürüzlü kayalara çarpma veya altından çekildikten sonra su altında kalma riskleridir. Normal kano sporlarından daha tehlikeli olduğu için boyunluk, dirseklik, yüzer çanta, lobut takımı, ilk yardım kiti, tamir takımları ve gerek görüldüğü yerde kasklı yüz maskesi gibi ekstra ekipman gerektirir. Eğer bu sporu yapmak üzere cesaretini toplarsan, ihtiyacın olan tüm malzemeleri Yalıspor’dan Hopi’nin Paracık kampanyası eşliğinde satın alabilirsin.
10. Cave Diving (Mağara Dalışı)
Sualtını keşfetmek isteyen tüm cesurlar için tasarlanmış bir ekstrem spor türü de mağara dalışıdır. Alışılmadık bir spordur ve mükemmel bir dalgıç olsan bile su altı mağaracılığı sırasında engellerle karşılaşman kaçınılmazdır. Bu engellerin en barizi, elbette tehlikeli mağara tavanıdır. Ayrıca, klostrofobik bir hal alabilirsin veya derin su altı mağaralarında kaybolabilirsin. Buna rağmen dünyanın en ekstrem sporlarından birini deneyimlemek isteyenler için dünyanın başka bir yerinde bulunması neredeyse imkansız olan inanılmaz bir dünya onları bekliyor.