Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Foça’nın antik ismi Phokaia. Günümüzde bir bölümü ayakta olan Orta Çağ surları içindeki bu eski yerleşim merkezinde görülmeye değer çok şey var. Foça, Eski Foça ve Yeni Foça olarak adlandırılan iki bölgeden oluşuyor. Foça, her zaman sakin ve keyifli bir kaçamak isteyenlerin odağında yer alıyor. 

Eski Foça 


Cumhuriyet döneminden önce Türklerle ve Rumların bir arada yaşadığı Eski Foça, Ege’de sivil mimarisi korunan az sayıdaki sahil kasabalarından biri. Eski Foça dar sokakları, bir iki katlı eski taş evleri ve avlularıyla sıcacık bir yer. Bu evlerin bazıları restore edilmiş ve butik otel olarak hizmet veriyor. Begonvil dolu bahçeler, sahile paralel dar sokaklarda karşına çıkan minik kafeler, restoranlar ve küçük dükkanlarla Foça her an sürpriz yapmaya hazır özel bir yer. Eski Foça çarşısı da akşam saatlerde cıvıl cıvıl oluyor. Eski limandaki restoran ve barlar da özellikle akşamları çok keyifli. 
 

 Foça’nın Meşhur Rüzgârı


Deniz tutkunlarının gözdesi Foça’nın rüzgârı bir başka güzel eser. İstediğin her yerde denize girebilme özgürlüğüne sahip olduğun Foça’da beach’lere de gidilebiliyor. Salı günleri kurulan pazarsa çok renkli. Binbir çeşit ot, yerel pazar severlerin iştahını kabartıyor. Nefis peynir ve zeytin çeşitleri burada hem leziz hem de ucuz oluyor. Tabii pazarda bundan çok daha fazlası var.  

 

Siren Kayalıkları Koruma Altında


Eski Foça-Yeni Foça yolunda, kıyıya çok yakın 6 adayı uzaktan seyretmek bile oldukça dinlendirici. İçinde küçük bir de gölet bulunan Orak Adası’nın kuzeybatısındaki Siren Kayalıkları, morfolojik yapısıyla büyüleyici bir nokta. Homeros’a bile ilham veren bu kayalıklar koruma altındaki Akdeniz foklarının da barınma alanı. Foklar korunma altında olduğu için Siren Kayalıkları’nda denize girmek yasak.

 

Tarihin En Eski Tiyatrosu


Foça, yani Phokaia önemli bir İon yerleşimi. Batı medeniyetine ait temellerin M.Ö 6. yüzyılda İonya'da atıldığı düşünülünce önemi daha da anlaşılıyor. Felsefe, heykel ve mimarlıkta öncü olan Phokaia, ünlü heykeltıraş Telephanes ve mimar Theodoros’un da evi olmuş. 
Anadolu’nun en eski tiyatrosu bir 4. yüzyıl yapısı ve Foça’da. Eski Foça’nın güneybatısındaki Şeytan Hamamı da önemli bir durak. Burası aslında bir hamam değil, kayalara oyulmuş bir mezar. Foça merkezine 2 kilometre uzaklıkta. Görülmeye değer bir diğer tarihi değer de Foça merkezine 7 kilometre uzaklıkta, Taş Ev olarak anılan Pers anıt mezarı!
 


 Foça’nın Özel Tatları


Kozbeyli Köyü’nün dibek kahvesini, Nazmi Usta'nın sakız dondurmasını, binbir çeşit otlu mezeyi, zeytinyağlıları ve taptaze balıkları tatmadan Foça’dan dönmek istemezsin.

Foça'nın güzelliklerini keşfetmek için hemen tıkla!