Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir? Cevap: Her ikisi de. Bir ülkeye gitmeden önce o ülke hakkında kitaplar okumak, internet araştırması yapmak çok zevklidir. Zaten seyahat hazırlığı bazen seyahatin kendisinden bile daha heyecan verici olabiliyor. Nerede, ne yapacağını belirlemek için internette pek çok gezi rehberi bulabilirsin ama o ülkenin ruhunu ortaya koyan roman ya da biyografilerin yeri bambaşka.

Hindistan Seferinden Önce 


Mahatma Gandhi’nin yaşamını kendi kaleminden okumak, Hindistan’ı tanımak için eşsiz bir deneyim. Kitapta İngiliz sömürgeciliği ve Hindistan’ın İngiltere ile ilişkisi son derece net anlatılıyor. Hindistan’ı anlamak, kültürünü yakından tanımak istiyorsan bu kitabı muhakkak okumalısın. Erdem kavramına yoğunlaşmak için de bu kitap doğru bir seçim.

Mısır’ı Anlamak için Necip Mahfuz: Miramar


Mısır denince ilk akla piramitler geliyor olabilir. Mısır’ı tanımak için piramitlerle ilgili araştırma yapabileceğin pek çok kaynak bulabilirsin. Konuyla ilgili sayısız belgesel de var. Farklı bir öneri olarak Mısır halkının psikolojisini anlamaya ne dersin? Orta Doğu’nun Balzac’ı olarak bilinen Nobel ödüllü Necip Mahfuz, Mısır’ın 1960’lı yıllarını anlatırken farklı görüşlerdeki insanların ilişkilerine değinerek bir halk çözümlemesi yapıyor. Romanın geçtiği ev Mısır’ı temsil ediyor. Her bir karakterse Mısır’ın farklı görüşlere sahip kitlelerini… Böyle bir okuma yaptığında Mısır’ı çok daha iyi anladığını hissedeceksin.

Yunanistan Öncesi Kazancakis: Zorba


Filozoflar diyarını keşfetmek için elbette Sokrates’i, Platon’u, Eflatun’u tanımalısın. Sayısız mitolojik kahramanı ve antik kentleriyle Yunanistan’ı anlamak zaten bir ömür alır. Ancak bu roman seni bir filozof gibi düşündürecek, yaşamla ilgili yanılgılarını bir kez daha gözden geçirmeni sağlayacak. Umarım yakın zamanda, sakin bir Yunan kasabası bulup deniz kenarında Zorba’yı okuma şansın olur. İzlemediysen filmi de müthiştir.

Pakistan'ı Tanımak için: Doğunun Kızı


Hüzün dolu bir yaşamı olan Benazir Butto’nun ağzından yazılmış detaylı bir ülke portresi… İlk Müslüman Kadın Devlet Başkanı Bhutto’nun anılarını okumak, Pakistan’ı anlamak için olağanüstü bir yöntem. Toplum dinamikleri hakkında bilgi veren kitap oldukça akıcı. Son derece etkileyici. Uzun süre aklından çıkmayacağına eminim.

Bir Devrimin Tükenişi


İran halkını anlamak, yaşadığı devrimi kavrayabilmek için bugüne kadar pek çok kitap yazıldı, film çekildi. Ancak konuyu bir de Farhad Khosbokhavar’ın kaleminden okumak gerek. Güçler dengesinin görünmeyen kısmını detay vererek anlatan yazar, ülke gerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

Danimarka’yı Anlatan Tek Sözcük: Hygge


Lütfen kahve fincanı fotoğraflarının altına konan hygge hashtag’lerine itibar etme. Kavramın anlamı çok daha zengin. Başka dillerde karşılığı olmayan bir sözcüğü konu alan bu kitabı okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksın. Danimarka’yı tanımakla kalmayacak, iç huzurun için harekete geçeceksin. Bundan eminim.

Hollanda'nın İlk Modern Romanı: Max Havelaar


1860’ta yayınlandığında Hollanda edebiyatını kökten değiştirmiş bir kitaptan bahsediyorum. Kitabı okuduktan sonra Hollanda’nın bugün bu denli barışsever bir ülke olmasının tesadüf olmadığını görecek, ülkeyi yakından tanıyacaksın.