Soğuk Cüzdan (Ledger) Nedir?
Kripto paralar için soğuk cüzdanları tercih etmek istiyor ama emin olamıyorsan tüm sorularının yanıtı bu yazımızda!
Soğuk cüzdan kavramı kripto paraların nasıl muhafaza edilebileceği noktasında öne çıkıyor. Yükselen bir trend hâline gelen kripto paraların güvenliği için yapılan araştırma ve uygulamalar pek çok kişiyi soğuk cüzdanlar ile karşı karşıya getiriyor. Hâl böyleyken soğuk cüzdanın ne olduğu, ne işe yaradığı da bir o kadar merak edilen konular arasında. Sen de kripto para dünyasına adım atacaksan, önce işin güvenliğini bilmen iyi olur. İçeriğimizi inceleyerek bu konuda donanımını güçlendirebilir, tüm merak ettiklerine yanıt alabilirsin.
Soğuk Cüzdan (Ledger) Nedir, Ne İşe Yarar?
Soğuk cüzdan nedir diye baktığımız zaman: Bu kavram, kripto para alım - satımı gerçekleştiren hemen herkesin aşina olduğu, bildiği bir kavram. Genel olarak kripto para güvenliği, dijital para birimlerine yatırım yapan insanların öncelik verdiği konulardan biri olduğu için soğuk cüzdanlar da öne çıkıyor. Kripto soğuk cüzdan nedir sorusunun yanıtı da: Herhangi bir internet bağlantısının gerekmediği, çevrim dışı cüzdanlar oluyor. Kullanıcılar, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin muhafazası için çevrim dışı kripto para cüzdanlarını kullanabiliyor. Adeta bir USB bellek formatında düşünebileceğin soğuk cüzdanlara çevrim içi olarak erişmek de imkânsız. "Donanım cüzdanı" adı ile de bilinen soğuk cüzdanlar, genellikle fiziksel donanımlardan meydana geliyor. Kripto para birimlerinin çevrim içi ortamda yaşayabileceği riskleri de önleyebiliyor. Bu sayede kripto para birimlerini internet ile erişilemez şekilde muhafaza edebilir, koruyabilirsin. Dolayısıyla böylesi dijital varlıklarının çalınması gibi bir durum da neredeyse söz konusu olmuyor. Özellikle varlıklarını uzun süre dokunmadan muhafaza etmeyi düşünen kişiler soğuk cüzdanları tercih ediyor.
Soğuk Cüzdan Özellikleri Neler?
Dediğimiz gibi soğuk cüzdan / ledger nedir sorusunun yanıtı: İnternete bağlı olmayan cüzdan uygulamaları. Böylece kripto paralarını uzun süre dokunmadan muhafaza etmek isteyenler varlıklarını bu şekilde muhafaza edebiliyor. İnternet bağlantısının olmadığı, genelde fiziksel bir donanımdan meydana geldiği için de soğuk cüzdanlarda hırsızlık ihtimali neredeyse sıfıra indiriliyor. Bu nedenle düzenli olarak kripto para al - sat işlemleri yapanlar, sıcak cüzdanlar yerine soğuk cüzdanları tercih ediyor. Tıpkı bir USB bellek gibi de fiziksel olarak bu cüzdanları yanında taşıyabiliyorsun. Bu cüzdanlar genel ve özel anahtar yaratmak üzere “random” sayı üreteçlerine sahip. Soğuk cüzdanlara erişim de zaten her cüzdan sahibine özel olarak verilen hesap anahtarı ile gerçekleştiriliyor. Böylece internete bağlı olmayan, offline ve kişiye özel hesap anahtarı sunan soğuk cüzdanlar ile kripto para birimlerini yüksek güvenlikle muhafaza edebiliyorsun.
Kağıt Soğuk Cüzdanlar
Soğuk cüzdanlar kağıt ve donanım cüzdan olmak üzere iki çeşide sahip. USB bellek görünümündekiler donanım cüzdanlar olarak biliniyor ve en güvenli seçenek olarak kabul ediliyor. Fakat pek çok kripto para borsası yatırımcılara kağıt cüzdan oluşturma araçları da sunuyor. Bu araçlar sayesinde kağıt formuna sahip cüzdanlar ile kripto para birimlerinin çevrim içi ortamdan uzakta tutulması sağlanıyor. Yine de kağıt formundaki çeşitleri yerine donanım cüzdan çeşitleri çok daha yüksek güvenlik standartlarına sahip olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla bildiğimiz kağıt formundakiler yerine donanım cüzdan şeklindeki fiziksel cihazlar daha çok tercih ediliyor. Bunun sebebi kağıt cüzdanların online siteler aracılığıyla oluşturulması. Yani oluşturulma sürecinde de olsa kağıt cüzdanlarda online işlemler var. Daha sonra oluşturulan cüzdan bilgisayara indirilerek kullanılabiliyor.
Soğuk Cüzdanı Nasıl Alabilirim?
Soğuk cüzdan almak için genellikle internet üzerindeki güvenilir e-ticaret siteleri tercih ediliyor. Bunlar fiziksel ürünler olduğu için bir aracının ya da üreticinin web sitesinden sipariş veriliyor. Donanım cüzdanlar olarak bildiğimiz soğuk cüzdan çeşitleri genellikle USB belleği andıran bir forma sahip olup, internetten sipariş edilebiliyor. Kağıt formundaki soğuk cüzdanlardan almak içinse kripto para borsasına dair çeşitli web sitelerine gitmek gerekiyor. Bitcoin Paper Wallets gibi. Daha sonra ilgili sayfayı bilgisayara HTML dosyası olarak kaydetmek gerekiyor. Akabinde sayfayı kapatıp internet bağlantısını da kesmek gerekiyor. Daha sonra bilgisayara kaydedilen dosyayı açıp direktifleri takip ederek bir Bitcoin adresi oluşturulabiliyor. Anahtar ve QR kodları aldıktan sonra da sayfanın çıktısı alınabiliyor ve kağıt cüzdana sahip olunabiliyor. Genellikle bu yöntemi uygulayanlar birden fazla kopya alıp bir tanesini kasalarında tutabiliyor. Soğuk cüzdan nasıl oluşturulur sorusunun yanıtları işte böyle.
Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılıyor?
Gelelim soğuk cüzdan nasıl kullanılır sorusuna... Burada da soğuk cüzdanların çeşitlerine göre iki farklı kullanım var. Kağıt formundaki soğuk cüzdanları oluşturmak için yukarıda da bahsettiğimiz gibi kripto para borsalarına ait araçlar var. Bunlar fiziksel bir kağıt olarak elde ediliyor fakat yine de muhafaza edilmesi noktasında çok daha riskli kabul ediliyor. Donanım cüzdan dediğimiz, USB bellekleri andıran soğuk cüzdanları tercih ediyorsan bunların da yanında gelen kullanım talimatları var. Bu talimatları takip ederek sana verilen anahtar çifti ile fiziksel soğuk cüzdanına kripto para yatırabilirsin. Ledger, Nano ve Trezor gibi markalardan donanım soğuk cüzdanlar alınabiliyor. Hangi markadan alacaksan, o markaya ait kullanım talimatlarına göre donanım cüzdanının kurulumunu gerçekleştirebilirsin. Kurulum bitince gelen hesap anahtarını güvenle kaydet, çünkü kripto paraların bulunduğu hesaba erişimin ancak bu hesap anahtarı ile mümkün. Donanım cüzdan üzerinde yer alan yazılım vasıtasıyla, kripto para bakiyelerini de aktarabilirsin. Sahip olduğun bakiyeyi en iyi şekilde değerlendirmek içinse Hopi anlaşmalı markaları tercih ederek indirim ve Paracık kazanma imkanını yakalayabilirsin.
Soğuk Cüzdanlar Niçin Tercih Ediliyor?
En önemli nedeni sıkça vurguladığımız gibi güvenlik. Soğuk cüzdanlar genel olarak internet bağlantısının olmadığı fiziksel cüzdanlar. Bu nedenle internetten bilgilere erişmek, çalmak gibi durumlar neredeyse sıfıra indiriliyor. Ne var ki hızlı al - sat işlemi yapanlar açısından pek pratik olduğu söylenemez. Bunun nedeni de yine aynı: Bu cüzdanların çevrim dışı var olması. Bu da internetin gerektiği al - sat işlemlerinde vakit kaybetmeye neden olabiliyor. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler, kripto para birimlerini uzun zaman korumak isteyenler, büyük miktarda kripto parayı uzun süre saklamak isteyenler soğuk cüzdanları tercih ediyor. Şayet borsada işlem yapmayacaksan ve kripto para birimlerini uzun zaman saklamayı tercih ediyorsan sen de soğuk cüzdanları tercih edebilirsin.
Soğuk Cüzdan - Sıcak Cüzdan Farkları
"Cüzdan" para, kredi kartı gibi maddi varlıkları saklamayı çağrıştırsa da kripto borsasında tam olarak bu anlamı karşılamıyor. Soğuk ya da sıcak fark etmeksizin kripto cüzdanlar "private key" denilen özel anahtarların depolanmasını, bu sayede kripto paralara sadece cüzdan sahibinin erişmesini sağlıyor. Kripto paralar ise blockchain ağı üzerinde bulunuyor. Söz konusu özel anahtarı kaybettiğin takdirde kripto paralara erişimini de kaybediyorsun. Bu temel prensip soğuk cüzdanlar için de sıcak cüzdanlar için de geçerli. Peki ikisi arasındaki farklar ne? Soğuk cüzdanları yukarıda zaten epey anlattık. Sıcak cüzdanlar ise şifrelerini iki adımlı şifreleme ile bir uygulamada, web sitesinde ya da bilgisayarına indirdiğin bir yazılımda saklıyor. Bunlar soğuk cüzdanların tersine internete bağlı kripto cüzdanlar. Hızlı al - sat işlemi yapan yatırımcılar pratik olduğu için genellikle sıcak cüzdanları kullanıyor.