Kurutma makinesi nasıl çalışır, merak ediyorsan bu yazı tam sana göre. Kurutma makinesi kullanım rehberi niteliğindeki yazımızı okumaya hemen başla!

Özellikle çocuklu evlerde sıklıkla tercih edilen kurutma makineleri, ev hanımlarının işini son derece kolaylaştıran beyaz eşyalar içinde yer alıyor. Pek çok işlevi bulunan bu cihazlarda, yıkanan çamaşırlarını kolayca kurutabilir, asma ve toplama derdi olmadan dolaplara yerleştirebilirsin. Tertemiz ve yumuşacık havlular, tişörtler, zıbınlar, nevresimler, pantolonlar, etekler ve tüm diğer giysi ve tekstil ürünlerin, kısa süre içinde tekrar kullanılmaya hazır. Uzun lafın kısası, her eve lazım olan bu ürünler, yazımızın ana konusunu oluşturuyor. Peki, kurutma makineleri nasıl çalışır, biliyor musun? Okumaya devam ederek kurutma makinesi nasıl kullanılır, çalışır ve temizlenir, sorularının cevaplarını ayrıntılı biçimde bulman mümkün. Bu teknoloji harikası cihazların çalışma prensibiyle yazımıza başlayalım. 

Kurutma Makinesi Nasıl Çalışır?


 
Çamaşır ve bulaşık makinelerinin yanı sıra evlerde sıklıkla görür olduğumuz kurutma makineleri, diğer beyaz eşyalardan biraz farklı çalışıyor. Temelde aynı prensibe sahip olmakla birlikte gerek tamburlu yapıları gerekse sıcaklık ayarları ile diğerlerinden ayrılan kurutma makinesi nasıl çalışıyor, öğrenmeye hazır mısın? Cevabın evetse seni fazla bekletmeyelim.
 
Bu soruyu yanıtlama başlamadan önce bu cihazların çeşitlerinden bahsetmekte yarar var. Kurutma makineleri aslen dört farklı grupta incelenebilir: Isı pompalı kurutma makineleri, buhar basınçlı kurutma makineleri, yoğuşmalı nem gideren kurutma makineleri ve ısı iletimli kurutma makineleri. Tüm bu çeşitler, birbirlerinin benzeri özelliklere sahip. Ancak çalışma prensibi anlamında çok küçük farklarla birbirinden ayrılmayı başarıyorlar. Gelin, hep beraber inceleyelim.
 
Genel olarak kurutma makineleri, evindeki çamaşır makinesinin tersi işlev yapmakla görevli. Islak giysiler ve tekstil ürünleri, bu cihazların tambur denilen haznesine yerleştiriliyor, program seçiliyor ve cihaz çalışmaya başlıyor. Tambur içinde, ürünlerin kurutulması için sıcak bir ortamın yaratılmasıyla süreç başlıyor. Bu sıcaklık sayesinde ürünlerdeki yoğun nem, buharlaşıyor. E, bu arada tambur da sürekli dönerek kıyafetlerin her yerinin eşit biçime kurumasına yardımcı olmakla görevli. Ayrıca cihazın belli bölgelerinde sensörler var. Bu ısı sensörleri, kıyafetlerdeki nem miktarını ölçerek onların kuruması için gereken sıcaklığı ayarlıyor. Süreç, kabaca bu şekilde ilerliyor.
 
Kapalı döngü ısı pompalı kurutma makinelerinde ise nemi almak için bir ısı pompası kullanılmakta. Bu türde kullanılan enerji miktarı, klasik modellerinkinin neredeyse yarısı kadar.
 
Buhar basınçlı kurutma makineleri, diğer türlere kıyasla biraz daha yeni bir model. Aslında ısı pompalı kurutma makinelerinin bir ileri versiyonu diyebileceğimiz bu ürünler, kıyafetlerdeki nemi almak için suyu buhara dönüştürerek çalışıyor.
 
Nem miktarını asgaride tutan yoğuşmalı nem gideren kurutma makineleri ise adından da anlaşılacağı üzere düşük sıcaklıklarda kurutma yapıyor. Yoğuşma özelliğinden ötürü daha hızlı kurutan bu modelleri de tercih edebilirsin.
 
Son olarak ısı iletimli kurutma makinelerinde ise işlem biraz daha uzun sürebiliyor. Her halükarda çamaşır asmaktan çok daha hızlı olan bu ürünlerin alametifarikası ise düşük enerji tasarrufu sağlaması. Seçim sizin.
 
Tüm bu detaylarla birlikte akıllardaki kurutma makinesi nasıl çalışır, sorusunun yanıtı vermiş oluyoruz. Sırada bu cihazları nasıl kullanmamız gerektiği var.

Kurutma Makinesi Nasıl Kullanılır?



 

Çalışma prensibini anladığımıza göre çamaşır kurutma makinesi nasıl kullanılır, sorusunun detaylarına geçebiliriz.
 
Tahmin edeceğin üzere kurutma makinelerinin de tıpkı çamaşır ve bulaşık makineleri gibi belli bir kapasitesi bulunuyor. Bu kapasiteyi aşmamak, kurutma makineni kullanırken önceliklendirmen gereken konulardan. Ürünün kullanma talimatında yazan kapasitesi hakkında bilgi alarak işe başlayabilirsin.
 
Ayrıca bu ürünler, kıyafetlerin nem derecesini algılayan sensörlerle dolu. Dolayısıyla kıyafetlerin ne kadar iyi sıkıldıysa kurutma makinesine de o derece az iş düşüyor demek. Bu durumda yapman gereken çamaşır makinesindeki programı, en yüksek devirde seçmen. Eğer seçili programın devir adedi düşükse çamaşırlara ek bir sıkma programı başlatmayı deneyebilirsin. Böylece kurutma makinesinin enerji sarfiyatını minimumda tutman mümkün.
 
Diğer bir önemli konu ise çamaşırlardaki metal parçalar. Çamaşır makinesine olduğu gibi kurutma makinelerine ürün atarken de kıyafetlerinin metal parçalarını ve ceplerini kontrol etmeyi unutma. Bu parçalar tamburun belli yerlerine sıkışarak makinenin çalışan aksamını tehlikeye sokabilir. Aman dikkat!
 
Geldik en önemli hususa: Çamaşır tipi. Bildiğin üzere her çamaşırın üzerinde bir bilgi etiketi bulunuyor. Bu etikette çamaşırın kumaşı ve yıkama talimatları gibi ek bilgiler bulunmakta. Çamaşırlarını kurutma makinesine yerleştirmeden önce bu ürünlerin tamburlu kurutmaya uygun olup olmadığına mutlaka bak! Aksi halde kendi kıyafetlerini çocuğuna vermek durumunda kalabilirsin. Bizden söylemesi.
 
Ayrıca her kurutma makinesinde birkaç temel program bulunur. Bu programlar arasında en sık kullanılanları dolap kuruluğu ve ütü kuruluğu. Eğer çamaşırlarını kurutucudan direkt dolaba kaldırmak istersen dolap kuruluğu tam sana göre. Ama dersen ki kıyafetlerimin az nemli olması da benim için uygun, o halde ütü kuruluğunu seçmen yeterli. Her iki durumda da kurutma makinesinden çıkan giysilerin az nemli ya da tamamen kuru olarak çıkacaktır.
 
Bebek kıyafetleri ise genellikle güneşte kurutulması gereken özel ürünlerden. Onların hassas cildi, alerjenlere son derece açık olabileceği için bebek kıyafetlerinde tamburlu kurutma pek önerilen bir yöntem değil.
 
En son aşamada ise cihazı, bir sonraki kullanım için hazırlaman gerekiyor. Bu ise bir sonraki bölümün konusu. Okumaya devam et!
 

Kurutma Makinesi Nasıl Temizlenir?


Evet, tüm yıkama ve kurutma işlemleri sorunsuz biçimde bittiğine göre sırada temizlik var. Kurutma makinesi nasıl temizlenir, sorusunun cevabı ise son derece pratik. Kurutma makinelerinde iki adet filtre bulunuyor. Biri kapağın hemen ön tarafında diğer ise cihazın altında. Makine içinde kurutulan kıyafetlerden çıkan toz ve saç parçaları cihazın tambur tarafındaki filtrede toplanıyor. Her kurutma sonrası bu iç içe geçmiş filtreyi temizlemen şart. Daha sonra cihazın alt tarafında bulunan kapaklı filtreyi ise belli aralıklarla temizlemelisin. Makine ile birlikte gelen fırça benzeri bir aparat, bu filtrenin temizlenmesi için kullanılıyor. Sakın ola ki bu filtreyi elinle temizlemeye kalkma; zira burada yer alan demir parçalar son derece keskin. Son olarak cihazın su haznesini boşaltmayı unutma! Tüm bu ipuçlarını dikkate alarak çamaşır makinenin filtrelerini ideal biçimde temizleyebilirsin.

Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 


Yazımızın son bölümü kurutma makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz, sorusuna ayırdık. Bu tüyoları okuyarak kurutma makinesi alırken göz önünde bulundurman gerekenleri öğrenebilirsin. Hadi, başlayalım!
 
Öncelikle kurutma makinesini hangi amaçla kullanacağını belirlemelisin. Çocuklarının kıyafetlerini gün aşırı yıkayan biriysen kurutma makinesi mantıklı. Alerjen bireylerin yaşadığı evlerde de kurutma makinesi sıklıkla tercih ediliyor. Ancak evde sadece iki kişiysen ve çamaşır yıkama sıklığı haftada bir veya iki gün ise kurutma makinesi almaya pek de gerek olmayabilir.
 
Her kurutma makinesinin bir kapasitesi ve program sayısı bulunuyor. Senin için uygun olan ve ihtiyacını karşılayan bir model seçmeye dikkat et. Zira her makine aynı özelliklere sahip değil.
 
Özellikle çocuk sahibi olanlar bu cihazlardaki çocuk kurutma programının varlığına ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla çocuk programı olan modeller, bu anlamda seni tatmin edecektir.
 
Kırışık önleme işlevi de kurutma makinelerinin sevilen özelliklerinden. Eğer sen de ütü yapmaktan gocunanlardansan kırışık önleme fonksiyonu olan modelleri satın alabilirsin.
 
Son olarak kampanyalı ürünlere yönelerek aile bütçene de destek vermeyi unutma.