Uçak korkun mu var? Uçak korkusu nasıl yenilir, merak ediyorsan, bu teknikleri deneyebilirsin!

Aerofobi olarak da bilinen uçak korkusu ya da uçma korkusu, global olarak yaygın olarak görülen fobi çeşitlerinden bir tanesi. Eğer sen de bu fobiden mustaripsen ve uçak korkusu nasıl yenilir merak ediyorsan, bu yazımız tam sana göre. Uzman onaylı uçak korkusu yenme yöntemleri ve tekniklerini okuyarak sen de uçağa binme korkunu yenme yolunda ilk adımı atabilirsin.

 



Uçak Korkusu Nedir?


Uçak fobisi, uçakla seyahat etmeye karşı duyulan aşırı dereceli korkudur. Aerofobi olarak geçen bu korku kapsamında uçaktan korkan kişiler, bu konseptin pek çok farklı yönünden çekiniyor olabilir. Uçağın kalkışı, uçağın inişi ya da uçak içerisinde kilitli kalma, uçak korkusunun meydana gelebileceği alanlardan birkaç tanesi. Uçak korkusuna sahip olan kişiler bu korkunun mantıktan uzak olduğunun çoğu zaman bilincindedir; zira istatistikler, diğer ulaşım türleri ile kıyasla ölüm oranlarının en düşük ulaşım çeşidinin havayolu olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte her fobide olduğu gibi uçak fobisinde de bu gerçekçi istatistikler anksiyete ve korku belirtileri oluşmasına engel olamıyor.



Uçak korkusu olan kişilerin çoğunun aslında temel olarak korktukları nokta uçağın düşmesi değil. Bunun yerine uçak fobisine sahip olanlar, bir uçak içerisinde olmanın getirdiği kontrol edilemez endişeden korkuyor. Uçuyor olmanın beklentisi ve düşüncesi, bazı durumlarda uçuşun kendisinden daha sorunlu olabiliyor.



Uçak Korkusu Neden Olur?


Bir Doğuştan gelme olasılığı çok düşük olmakla birlikte sonradan oluşan uçak korkusu kendini genellikle 17-34 yaşları arasındaki bireylerde belli ediyor. Özellikle bu dönemde insan hayatında mezuniyet, evlilik ve doğum gibi hayat değiştiren olayların meydana geldiği göz önünde bulundurulduğunda insanlar, uçakla seyahat etmenin bu önemli dönemleri tehlikeye atacağı varsayımına erişebiliyor. Birinin yıllarca sorunsuz bir biçimde uçakla seyahat ettikten sonra bu dönemde bir anda aerofobi geliştirmesi oldukça mümkün. Uçağa binme korkusu nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:




  • Terör, uçak kazaları ve uçakta şiddete dair yayınlanan haberler

  • Kalkış ve iniş

  • Uçakta yangın ya da bulaşıcı bir hastalığın yayılma düşüncesi

  • Türbülans

  • Yükseklik korkusu, klostrofobi gibi diğer fobiler



Uçak Korkusu Belirtileri Nelerdir?


Eğer sende de uçak korkusu olduğunu düşünüyorsan, büyük bir ihtimalle ne pahasına olursa olsun uçakla seyahat etmekten kaçınıyorsundur. Bu da bazı durumlarda iş için seyahat etmeyi reddetmeni ya da aile tatillerini kaçırmanı gerektirebilir. Bununla birlikte otomobil, otobüs ve tren gibi alternatif seyahat yöntemlerini kullanma konusunda ısrar ediyor olabilirsin - uçakla seyahat etmekten daha maliyetli veya daha uzun süreli olsalar bile. Eğer uçak fobin varsa, aynı zamanda havayollarıyla alakalı film, dizi, kitap ve haber kaynaklarını okumaktan ve izlemekten de kaçınırsın. Uçağa binmeden hemen önce ya da bindikten hemen sonra meydana gelebilecek en yaygın uçak korkusu belirtileri şöyledir:




  • Üşüme

  • Baş dönmesi

  • Aşırı terleme

  • Mide bulantısı

  • Nefes darlığı

  • Titreme

  • Kalp çarpıntısı

  • Mide bozukluğu



Uçak Korkusunu Yenmenin Yolları


Peki tüm bu belirtileri ve semptomları deneyimleyenler, uçakla seyahat etmekten kendini alıkoyanlar, kısacası uçak korkusu olanlar ne yapmalı? Bu tarz istenmeyen belirtilerin söz konusu olduğu durumlarda uçak korkusu için ne yapılmalı? İşte psikologlar ve hekimler tarafından onaylanmış, uçak fobisine yenmeye yönelik tasarlanan 8 etkili teknik:



1. Korkunu harekete geçiren tetikleyicileri belirle: Uçak korkunun en belirgin olduğu anların tam olarak hangi durumdan ötürü kaynaklandığını keşfederek anksiyetinin uçakla seyahat etmenin en çok hangi yönüne doğru arttığını belirleyebilirsin. Seni tam olarak neyin tetiklediğini öğrendiğin zaman o tetikleyicileri durdurman çok daha kolay hale gelir.



2. Uçağa bilinçli ve bilgili bir şekilde bin: Uçak fobisinin en tetikleyici düşüncesi şüphesiz ki "Ya şöyle olursa?" ile başlayan düşüncelerdir. Ancak bu konuda resmi kaynaklar ve güncel istatistikler okuyarak kendini bilinçlendirdiğin zaman kaos içeren düşüncelerinin önüne geçebilirsin.



3. Kaygılı ve endişeli olacağının bilincinde ol: Beklentisel kaygı, aslında bir korkuya dair beklentilerimizi düşünürken deneyimlediğimiz bir kaygı türüdür. Bu, uçuşun boyunca deneyimleyeceğin en yoğun endişe türü olacaktır ve çoğu zaman asıl deneyimlediğin olaydan çok daha korkutucu olandır.



4. Korkuyla tehlikeyi birbirine karıştırma: Anksiyeteyi tehlikeden ayırmak oldukça güçtür, çünkü vücudumuz her ikisi ile de karşılaştığında benzer tepkileri verir. Korkularını "kaygı" olarak tanımlamaktan çekinme. Kaygılı olmanın her zaman tehlikeli bir durum olmadığını kendine hatırlatarak kendini güvende hissedebilirsin.



5. Kaygılı düşüncelerinin tersini yapmaya çalış: Anksiyete, tamamen güvende olsan bile seni tehlikede olduğuna inandırabilir. Her ne kadar içten içe tehlikeli bir durum ile karşı karşıya olmadığını bilsen de bu düşüncelere odaklanarak onları takip etmek, anksiyetenin tırmanmasına sebep olur. Kısacası kaygının sana yapmasını söylediği şeyleri yapmamalı, ancak kaygılı olmanın getirdiği rahatsızlığı da kabullenmelisin.



6. Uçaklar ve havacılık hakkında daha fazla bilgi edin: Özellikle türbülansla karşılaştığında endişelerini yönetebilmek için türbülansın neden oluştuğunu, uçakların nasıl çalıştığını ve türbülans sırasında tam olarak neyin meydana geldiği konusunda araştırma yapabilirsin. İşin arka planını bildiğin sürece türbülanstan dolayı sarsılan uçağın aslında o kadar da korkutucu bir durum olmadığı kanısına varabilirsin.



7. Seninle birlikte uçanlara fobinden ve kaygılarından bahset: Uçuş sırasında sana eşlik eden tanıdıklarının ya da seninle aynı sırada oturan diğer yolcuların seni neyin tetiklediğini bilmeye hakkı var. Bu kişiler, sen beklenmedik tepkiler verdiğin takdirde neyle karşılaşacaklarını bilecekleri gibi sana yardımcı olma konusunda daha çabuk ve seri davranacaktır.



8. Her uçuşunu değerlendir: Bir fobiyi aşmanın en etkili yollarından bir tanesi elbette o fobinin üzerine gitmektir. Uçak korkun olduğu halde atlattığın her bir uçuş deneyimi, sana bu fobiyi aşmak için daha fazla deneyim ve güç kazandıracaktır. Bu nedenle her bir uçuşundan sonra o uçuşta nelerin iyi, nelerin kötü gittiğini değerlendirmeye alabilir, zaman içerisinde de beyninin eskiden tetikleyici olan unsurlara daha tepkisiz kalmaya başladığını fark edebilirsin.



Uçak korkunu yendikten sonra sıra mis gibi bir tatilde! Bu sene yurt içi ya da yurt dışı planlarını hazırlarken Hopi fırsatlarından faydalanmayı sakın ihmal etme. Yurt içi ve yurt dışı uçak bileti rezervasyonlarını benzersiz indirimler eşliğinde yapabilir, havalimanlarında sana özel lounge keyfi yaşamak için İGA Pass indirimlerinden yararlanabilir ve varış esnasında sana eşlik edecek konforlu ve güvenli havalimanı transferlerinden faydalanabilirsin!