Teknolojik haberlerin yarısında onun adı var. Elektrikli otomobillerin sayısının ne kadar arttığından bahsediyorsan, yüksek hızda toplu taşımayı veya uzaya seyahati konuşuyorsan, bir gün Mars’ta yaşamanın hayallerini kuruyorsan sebebi o. Tabii ki Elon Musk'tan bahsediyorum. Peki Elon Musk kim? İnsanlığa çağ atlatacak Elon Musk projeleri neler?

Elon Musk 101


Dünya zenginleri listesinde ikinci sırada yer alan Elon Musk, 1971 Güney Afrika doğumlu. Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs ve Walt Disney gibi isimlerden ilham alan Musk; mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci gibi unvanlara sahip. 10 yaşından beri bilgisayarlarla ilgilenen Musk, Pennsylvania Üniversitesi’nde Fizik ve Ekonomi okuduktan sonra Stanford Üniversitesi'nde Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi bölümünde yüksek lisans yapmış. Yüksek lisansı bitirmeyen ancak Zip2 adlı yazılım şirketini kuran mucit, 1999’da ise tüm dünyanın kullandığı pratik ödeme sistemi PayPal’ı kurmuş. 2002’de ise eBay’i satıp eline geçen 165 milyon dolar ile uzay mühendisliği ve alternatif enerji kaynaklarına yönelmiş.

Her Biri Diğerinden Daha Çılgın 5 Proje


1. SpaceX ile Mehtaplı Geceler
Musk'ın şirketlerinden biri de SpaceX olarak bildiğimiz, Space Exploration Technologies. Peki, SpaceX nedir biliyor musun? SpaceX, bir uzay araştırmaları şirketi. Uzay yolculuklarının maliyetini 10 kat azaltıp güvenliğini 10 kat artırmak amacıyla kurulan SpaceX, fırlatıldığı yere geri dönüp iniş yapabilen roketler üretmeye başladı bile. Bu sayede de uzay araştırmalarının daha uzun süren görevler ve daha az bütçelerle yapılmasına olanak sağladı. Musk, NASA ile ortak çalışan SpaceX'in 2025 yılında Mars'a ilk insanlı yolculuğunu gerçekleştireceğini, 2040'ta da aynı gezegende 80 bin kişilik bir koloni kuracağını söylüyor. Eğer işler yolunda giderse SpaceX uzaya insan gönderen ilk özel araca sahip olmasının yanında uzay turizmini başlatacak şirket de olabilir.


2. Tesla ile Birbirinden Pozitif Elektrik Alanlar
2003'te iki mühendisin kurduğu otomobil üreticisi Tesla Motors, 2004'te Elon Musk'ın da katılımıyla büyümeye ve Google'ın kurucuları da dâhil birçok yatırımcının ilgisini çekmeye başladı. Elon Musk Tesla tasarımlarında bizzat rol aldı ve şirket, güç üretimi ve aktarım organlarına dair devrimsel çalışmalarıyla Henry Ford ile bile kıyaslandı. Daimler ve Toyota ile işbirlikleri yapan Tesla, petrol bağımlılığını azaltmak ve küresel ısınmayı engellemek için harcadığı çabayla gönülleri kazandı.


3. Solar City ile Şarjı Hep Tam Olanlar
Musk'ın 2006'da kuzenleriyle beraber kurduğu Solar City, tıpkı Tesla gibi küresel ısınmaya karşı savaşıyor. Dünyanın büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcılarından biri haline gelen SolarCity, Tesla ile güneş enerjisiyle şarj edilebilen elektrikli otomobil projeleri üzerine çalışmaya başladı. SolarCity 2016'da tamamen Tesla'ya dâhil oldu.


4. Hyperloop ile Yakın Olan Uzaklar
Elon Musk projeleri arasında yer alan Hyperloop nedir gel birlikte bir göz atalım. Hyperloop, nam-ı diğer hiperdöngü; hava, kara, deniz ve raylı ulaşımdan sonra beşinci ulaşım sistemi olarak hayatımıza girecek yepyeni bir teknoloji. SpaceX ve Tesla'daki mühendislerinin de desteğiyle vakumlu tüpte duvarlara dokunmadan, mıknatıslar üzerinde havada seyahat eden ve saatte 1200 km sürate ulaşan bir manyetik tren fikri geliştiren Musk, uzun mesafelere yapılacak seyahatlerin süresinin kısalacağını ve maliyetinin düşeceğini de duyurdu. Musk'ın ve ekibinin bu fikri sonucunda Musk ile doğrudan bağlantısı bulunmayan fakat onun hayalinin peşinden giden Hyperloop One adında bir şirket kuruldu. Saatte 1000 kilometre hızla gitmesi planlanan trenin iki insanla gerçekleşen test sürüşü ise XP-2 adlı Hyperloop ile 2020 yılında gerçekleşti. Test sürüşünde aracın hızı saatte 172 kilometreye kadar çıktı.

5. Neuralink ile Birbiriyle Konuşan Beyinler
Elon Musk'ın 2016'da kurduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, insan beynini yapay zekâya entegre edecek çalışmalar yapıyor. Yapay zekânın yanlış yönetilmesi durumunda başımıza epey iş açabileceğini her fırsatta dile getiren Elon Musk Neuralink ile yapay olsun olmasın, beyinler arası iletişim ile hafıza aktarımını da gerçekleştirmeyi hedefliyor. Öyle ki bu hedefini 2020’nin Mayıs ayında insan beynine ilk kez çip takmakla gerçekleştireceğini vadederek netleştirmişti. Ancak bunu gerçekleştiremeyen Neuralink, çipi bir insanın değil domuzun beynine yerleştirdi. Hayvanın koku algısını gösteren çip, Gertrude isimli domuzun otları kokladıkça beyin aktivitelerinin gösterilmesini sağlamış.