Bir drone’un var ve onu nasıl kullanacağını bilmiyor musun? Sakın üzülme! Bu yazıda senin için gerekli tüm bilgiler mevcut. Hemen okumaya başla!

Bazıları için çok önceden keşfedilmiş bir eğlence olsa da drone’lar, birçokları için yepyeni bir macera demek olabilir. Özellikle doğada vakit geçirmeyi sevenler için harika bir eşlikçi olan bu müthiş cihazlarla manzaranın göremediğiniz kısımları da size görünür oluyor. Peki, ama drone nasıl kullanılır? Bu cihazları uçurmak için bir beceriye sahip olmak gerekir mi? Drone uçurmayı öğrenmek kolay mıdır? Tüm bu soruların cevabını verebilmek için öncelikle tek bir sorunun yanıtını aramak gerekiyor: Drone nasıl çalışır? Okumaya devam ederek drone nasıl çalışır ve nasıl kullanılır, tek tek açıklıyoruz. Keyifli okumalar!

Drone Nedir ve Nasıl Çalışır?


Drone, en temel tanımıyla motoru, pervanesi ve sensörleri olan bir insansız hava aracıdır. Uzaktan kontrol edilerek kullanılan drone’u ister eğlence ister askeri amaçlı olarak kullanmak mümkün. Bireysel kullanımdan bahsedeceğimiz bu yazıda, odağımızda eğlence amaçlı kullanım olacak. Dolayısıyla sen de bu yazıyı okuyarak drone nasıl çalıştırılır, öğrenebilir, dilediğin en uygun alanda drone’unu uçurarak arkadaşlarınla sınırsız bir maceraya adım atabilirsin. O halde gel, bu cihazın çalışma prensibine daha yakından bakalım.
Boyutu ne olursa olsun bir drone’un, havada mükemmel biçimde asılı kalabilen bir uçan robot olduğunu unutmamakta yarar var. Üstelik iskeleti ve gövdesi de son derece dayanıklı biçimde tasarlanıyor. Yani drone’un uçarken hasar almaması ya da minimum hasar alması için uğraşılıyor. Genellikle dört adet pervanesi bulunan drone’larda bir çift pervane saat yönünde dönerken diğer iki çiftse bu yönün tersine dönüş gerçekleştiriyor. Böylece yere uygulanan itim kuvveti, cihazın havalanmasını sağlıyor. Tabi tüm bu yönlendirmeleri yerden bir kontrolör yapıyor. Yani senin elindeki kumanda sayesinde sen, drone’unu havalandırabilir, dilediğin yere uçurabilir, sonrasında yere indirebilirsin. Ayrıca bu cihazlar;
hava akımı, manyetik alan, ışık ve sıcaklık gibi çevresel faktörleri ölçmek için bir dizi sensör kullanır. Bu sensörler, drone'un hareketlerini izleyen ve istenen rotasyonları sağlamak için kontrol cihazına geri bildirim sağlayan bir elektronik kontrol ünitesi ile birleştirilir. Pervanelerse motorlar tarafından çalıştırılır ve yukarı-aşağı, ileri-geri, sağa-sola ve dönüş gibi hareketleri gerçekleştirir. Pervaneler farklı hızlarda çalıştırılarak drone'un istenilen hareketleri yapması sağlanır. Son olarak cihazın pilinden de bahsetmekte yarar var. Drone'ların güç kaynağı, genellikle bir lityum polimer bataryadır. Bataryanın ömrü, drone'un uçuş süresini belirler ve bataryanın şarj edilmesi gerektiğinde, drone'un altındaki şarj portuna bir kabloyla bağlanır. Kısaca toparlamak gerekirse drone'ların çalışma prensibi, sensörler ve motorlar arasındaki hızlı geri bildirim döngüsü sayesinde gerçekleşir. Cihazın uçuşu sırasında sensörler drone'un hareketini izler ve motorlar pervaneleri hızlandırır veya yavaşlatır. Böylece drone'un istenilen hız, yükseklik ve rotasyonlarını sağlanmış olur. Kendi içinde karmaşık ama son derece büyüleyici, değil mi?
Evet, drone çalışma prensibi hakkında bu az ve öz bilgiyi verdiğimize göre drone kamera nasıl kullanılır, konumuza, uçurma denemeleri ile devam edebiliriz.

Drone Uçurma Denemelerini Nerede Yapabilirsin?


Eğer drone uçurma konusunda kendine yeterince güveniyorsan hazırsın demektir. Bu aşamadan sonra sırada cihazını kullanabileceğin alanları seçmek var. Etrafını inceleyerek başlayabilirsin. Drone’lar, hava sahasını paylaştığımız diğer canlılar açısından tehlike oluşturabileceği için, alan seçimini doğru yapmak son derece önemli. Dolayısıyla drone nasıl uçurulur, sorusunun yanıtı içinde hava sahasını düzgün seçmek de yer alıyor. Aşağıda senin için seçtiğimiz alanlarda, drone deneme uçuşları yapmak mümkün.


  • Belirlenmiş hava sahaları: Bazı bölgeler, belirlenmiş hava sahaları olarak adlandırılan ve drone'ların uçuşuna izin verilen bölgelerdir. Bu alanlarda drone uçuşları için özel izinler alınabilir.

  • Parklar ve açık alanlar: Bazı parklar ve açık alanlar, drone'ların uçuşuna izin veren alanlar arasında yer alır. Buna rağmen sen sen ol, yerel düzenlemeleri her zaman kontrol etmen gerektiğini unutma.

  • Özel mülkiyet: Drone'lar, sahiplerinin izni ile özel mülkiyette uçurulabilir.

  • İşletme ve arazi sahipleri tarafından izin verilen alanlar: Drone'lar, işletme ve arazi sahiplerinin izniyle özel mülkiyetlerde uçurulabilir.

  • Kapalı alanlar: Bazı drone'lar, kapalı alanlarda uçurulabilir. Bu, drone'larla ilgili becerilerini geliştirmek ve uçuş deneyimi kazanmak için iyi bir seçenek olabilir.

  • Spesifik etkinlikler: Özellikle konser, gençlik şenliği ya da evcil hayvan etkinlikleri gibi açık hava organizasyonlarında, etkinlik sahibinin izni ile drone uçuşu yapılabilir.



Drone Uçurmak için Bu Listeyi Kontrol Etmeyi Unutma!


1.Her uçurma öncesi cihazın fiziksel durumunu kontrol et. Pervanelerin düzgün çalışıp çalışmadığından emin olmadan drone’u uçurmak için harekete geçme.
2.Hava koşullarına önceden bak. Yağmur, rüzgar ya da şimşek gibi hava olayları, cihazın uçuşuna engel teşkil edebilir. Dolayısıyla drone’u uçurmadan önce hava durumunu kontrol etmek yararlı olacaktır.
3.Cihazın bataryasının dolu olduğundan emin ol. Uçuşun yarısından cihaz, düşük pil uyarısı vererek uçuş zevkini yarıda. Bırakabilir.
4.Kamera ayarlarını da kontrol etmeyi unutma. Zira drone’un ne görüyorsa sen de onu düzgün biçimde görebilmelisin. Bu, sağlıklı bir drone uçuşu için olmazsa olmazdır.
5.Eğer fotoğraf çekmeyi planlıyorsan cihazda bir hafıza kartı olup olmadığını kontrol et.
6.Drone’u uçurmayı düşündüğünüz bölgenin, bu konu hakkındaki yasal düzenlemelerini incele.
7.Kalkış ve inişlerde, alana yakın olan herkesin güvenliği açısından gerekli anonsları yap.

Drone Kalkış ve İniş İpuçları


Tıpkı uçaklar gibi drone uçurmanın da en önemli kısmı, cihazı havalandırıp tekrar yere indirme konusunda karşımıza çıkıyor. Drone’u kontrollü biçimde kaldırıp indirmek için aşağıdaki ipuçlarına dikkat etmelisin. Sırada, kameralı drone nasıl kullanılır, kalkış ve inişler nasıl olmalıdır, sorularının yanıtı var.

Kalkış


Yer Seçimi: Kalkış yapmak için seçtiğin alan, düz ve geniş olmalı. Çevrede herhangi bir engel, ağaç veya çit gibi uçuşa engel nesneler olmamalı ki cihaz, haritası doğrultusunda rahatça ilerleyebilsin.
Batarya Seviyesi: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bataryanın yeterli seviyede olduğundan emin ol. Kalkıştan önce batarya seviyesini kontrol etmek azami önem arz etmekte.
Uzaktan Kumanda: Uzaktan kumanda, drone'u kontrol etmek için kullanılır. Kalkış yapmadan önce kontrol cihazı ile bağlantının sağlandığından emin ol.
Pervane Pozisyonu: Pervanelerin doğru şekilde takıldığından ve doğru yöne baktığından emin ol. Pervaneler ters takılmışsa drone kalkış yapamaz veya dengesiz olabilir.
Kalkış Öncesi Hazırlık: Öncelikle drone'u düz bir zemine yerleştir ve kumandadan propellerleri çalıştır. Drone'un dengeli ve düzgün bir şekilde kalkış yapabilmesi için birkaç saniye beklemen yeterli.
Kalkış İşlemi: Drone yavaşça havalanana kadar kumandayı yukarı doğru it. Yavaş yavaş yüksekliği arttır ve drone'u kontrol et.

İniş


Yer Seçimi: İniş yapmak için geniş ve düz bir alan seçmekle işe başlayabilirsin. İniş alanında ağaç veya çit gibi herhangi bir engel olmamalıdır.
Batarya Seviyesi: Batarya seviyesini kontrol et ve drone'un uçuş süresinin sonuna yaklaşırken iniş yapmayı unutma.
İniş Hazırlığı: İniş öncesi, drone'un yaklaşacağını, alandaki kişilere duyur. Cihazın inebilmesi için düz bir zemin seç ve kumandadan pervaneleri yavaşça durdur. Böylece drone yavaş bir inişe kolayca geçecektir.
İniş İşlemi: Drone'un yavaşça yere doğru inmesini sağla ve düzgün bir şekilde yere indiğinden emin ol. Yüksekliği azaltmak için kumandayı yavaşça aşağıya doğru çekmen gerekebilir.