Benzersiz Bir Deneyim: Kış Kampı
Kışı daha macera ve eğlence dolu anlarla geçirmek istiyorsan, kış kampına dair tüm merak ettiklerini senin için sıraladık!
Hiç kış kampı yapmayı düşündün mü ya da yaptın mı? Her iki durumda da keşfedeceğin çok şey olduğunu söylemek mümkün. İlk kez kışın kamp yapmak istiyorsan doğru adresler nereler, gereken malzemeler neler öğrenmen gerek. Daha önceden deneyim sahibiysen de gidebileceğin yeni yerler, yapabileceğin yeni aktivitelerin neler olduğunu öğrenmek isteyebilirsin. Senin için hazırladığımız bu içerikte kış kamplarına dair aklına gelen tüm sorulara yanıt bulabilirsin. Eşsiz kış kampı deneyimine başlamadan önce soğuklara yaraşır bir hazırlık için okumaya devam et!
1. Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler
Kış kampı nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk yanıt, bu aktivite için gereken malzemeleri belirtmek olabilir. Nereye gidersen git, kış kampı için hangi bölgeyi tercih edersen et üç aşağı beş yukarı benzer malzemelere ihtiyaç duyacaksın. Çetin kış şartlarına karşı seni güvende ve sıcak tutacak ekipmanların sayesinde gittiğin her yerde aktivitenden tat alabilirsin. Gidilecek yerlerden önce kış kampı için gerekli malzemeler listemize göz atarak eksiklerini tamamlamayı unutma!
A. Kış Kampı İçin Doğru Çadır Seçimi Nasıl Yapılır?
Genellikle kış kampı çadırı ilkbahar ya da yaz aylarında kullandığın çadırdan bambaşka özellikler taşıyor. Karlı, yağmurlu, soğuk havalar ile baş edebilecek çadırları nasıl seçebilirsin? Senin için madde madde sıraladık:
- Kış çadırları su geçirmez yapıda olmalı. Çadırlarda tipik olarak naylon veya polyester kumaş kullanılır fakat silikon ve poliüretan kaplama ile beraber su geçirmez özelliğe sahip olurlar.
- Çadırda kış kampı için alacağın çadırın yüksek izolasyon sağlaması da gerekiyor.
- Kış için kullanılacak çadırlar rüzgar, kar, buz, yağmur gibi doğa olaylarına karşı dayanıklılık gösterecek şekilde tasarlanıyor. Bu da kış çadırlarını diğerlerinden daha ağır bir forma sokabiliyor. Ağırlığı biraz dezavantaj olsa da bu tür çadırlar etkili soğuklara karşı da direnç gösteriyor.
- Kış aylarında yanında daha fazla malzeme olacağı için, çadırı da +1 büyüklükte satın alabilirsin. Örneğin, tek başına yapacağın bir kamp için ideal model 2 kişilik çadır olabilir.
- Eğer kampçılıkta yeniysen kolay kurulabilen ve taşınabilen çadırları tercih edebilirsin.
- Çadırın hemen dışında saklayacağın malzemelerin olacaksa garaja sahip çadırları tercih edebilirsin. Böylece kamp malzemelerinin ıslanmasını da engelleyebilirsin.
- Kış kampı için alacağın çadırın büyük bir kapısı olmamalı. Ne kadar büyük kapı, içeriye girecek o kadar soğuk hava…
- Çadırı sabitleyebilmen için verilen çadır kazıklarının da kış şartlarına dayanması gerekiyor. Bu nedenle çadır kazıklarını tahta ya da plastikten değil, metal olanlardan seç.
B. Kışa Uygun Uyku Tulumları
Kış kampı malzemeleri içerisinde en az çadır kadar önemli olanı tabii ki uyku tulumu. Yaz aylarında spontane hareket eden kampçılar battaniye, yorgan gibi ürünler ile işi kotarsa da bu yöntem kış için pek geçerli değil. Çadırın içindeki kişi / kişileri iyiden iyiye saracak, sımsıcak tutacak uyku tulumları kış için mutlaka gereken malzemelerden.
- Kış aylarında kullanacağın uyku tulumunun "konfor derecesi" en önemli ayrıntılardan biri. Bunlar Comfort, Lower Limit ve Extreme olarak üçe ayrılıyor. Lower Limit (ortalama bir erkeğin) tulumun içinde konforlu bir şekilde uyuyabileceği minimum sıcaklığı temsil ediyor. Comfort ise bunun kadınlar için geçerli versiyonu denebilir. Ne kadar yüksek Comfort derecesi o kadar sıcak uyku imkanıdır. Extreme ise biraz kafa karıştırıcı bir derece. Kısaca “hipotermiden belli bir süre ölmeme” derecesi olarak biliniyor. Uyku tulumu alırken genellikle bu değere fazla dikkat edilmemesi tavsiye ediliyor. Esas kriterin, diğer iki derece olmalı.
- Tulumun dolgu tipi de çok önemli. Sıcaklığı en iyi izole eden, en dayanıklı, en hafif ve en az yer kaplayan dolgu tipi kaz / ördek tüyü olarak biliniyor. Ancak tüy dolgu ıslanıp topak topak olursa yalıtım özelliğini kaybediyor. Sentetik dolgular ise polyester kökenlidir ve daha ucuzdur. Diğerine göre performans kaybı daha hızlıdır. Fakat gelişen teknoloji ile beraber sentetik kökenli olanların dezavantajlarını aşan markalar da var.
C. Termal Giysiler Olmazsa Olmaz
Kış kamplarında ne giyeceğim, diye düşünüyorsan cevap termal kıyafetlerde. Termal çorap, termal balaklava, termal içlik, termal pantolon, termal kazak... Tabii ki kamp yapacağın yerin iklim şartlarına göre bu konuda göstereceğin hassasiyette biraz değişiklik olabilir. Ne var ki ana hatları ile belirmek gerekirse: Kışın kampa çıkacak olanlar termal kıyafetlerini yanından eksik etmemeli. Yedek kıyafetlerini de termal modellerden seçersen yüksek güvenlik ve korunma standartlarını oluşturdun demektir. Termal giysiler, donatıldığı teknolojiler sayesinde ısının yaklaşık %80'ini vücutta tutabiliyor.
Eğer gerekli kamp ekipmanlarını tamamlamadıysan, dış giyim, spor giyim gibi alanlarda alışveriş yaparken Paracık kazanmak için bu sayfadaki kampanyamızdan yararlanabilirsin.
D. Kış Kampı İçin Gereken Diğer Malzemeler
Kışın taviz vermeyen hava şartlarına karşı korunaklı ve hazırlıklı olman için daha başka ürünleri de yanında bulundurman gerekebilir. Mesela kaliteli bir mat oldukça önemli. Şişme matlar, yüksek yalıtım özelliği sayesinde kış için çok uygun. Sünger matlar ise çok daha kolay katlanan bir yapıdadır ve hafiftir. Bununla beraber kış için istenen korumayı sağlamakta zorlanabilir. Outdoor hayatın vazgeçilmez parçalarından kamp çantalarını da detaylı olarak incelemelisin. Sırtında taşıyacağın yüke göre belirli büyüklükteki bir modeli tercih edebilirsin. Kamp çantası alırken su geçirmeyen, bol cepli, sırt ve bel desteği sunan modellere şans verebilirsin. Bu temel ekipmanlardan sonrası ise biraz da sana kalmış. İlkyardım seti, ocak, tencere - tava, yüksek kalorili yiyecekler, termos, çadır altlığı, pil, powerbank, kibrit, çakı, kafa lambası diğer malzemeler arasında satın alabileceğin ürünler.
Eğer çadırdan tuluma kadar herhangi bir kamp eksiğin varsa, hem onları alıp hem de Paracık kazanmak ister misin? Öyleyse hemen Hepsiburada’ya özel Hopi kampanyamız üzerinden alışverişe başlayabilirsin!
2. Kış Kampı İçin Nerelere Gidebilirsin?
Nerelere gidemezsin ki! Türkiye, kış kampı yerleri açısından da çok zengin bir ülke. Öyle ki yazın turistik akına uğrayan pek çok bölge, kışın da kendine has yapısı ile kış turizmi için ideal olabiliyor. Öyleyse rotanı belirlemeye başlayabilirsin!
A. Yaz - Kış Kar Manzaraları İçin Erciyes Dağı
Neredeyse yılın her ayı karlı olan Erciyes Dağı, kayak merkezi ile ünlendiği kadar kış kampı için ideal noktalarıyla da popülerleşiyor. 3917 metrelik yüksekliğe sahip olan dağ, zirve tırmanışı için dağcıların da seçtiği bir yer. Erciyes etrafında kış kampı için en çok tercih edilen yerlerden biri Sütdonduran Yaylası. Erciyes'in buzullarının hemen eteğinde yer alan Sütdonduran Yaylası, buzullar eriğinde akan sulara tanık olmak için de harika. Bu bölgelere yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsin. İstersen telesiyej ile Zümrüt noktasına gelebilir ve ardından 1 saatlik yürüyüş yaparak da Erciyes kış kampı alanına ulaşabilirsin.
B. Büyüleyici Atmosferi İle Kaz Dağları
Doğanın tam kalbinde bir kış kampı serüvenine atılmak istersen adresin Kaz Dağlarıdır! Milli park statüsünde sayılan bu bölgede kamp için ayrılan özel yerleri tercih etmen gerekiyor. 1774 metrelik zirveye sahip olsa da kış ayları burada çok soğuk geçiyor. Burada Troltunga Camping, Kazdağı Kamp, Değirmen Camping, Akaleos Kamp Alanı, İnek Obası Kamp Alanı gibi pek çok özel işletme var. Arayıp bilgi almayı unutma. Not: Kamp alanlarının çoğunda telefon çekmediği için haberdar etmen gereken kişiler ile bölgeye varmadan iletişime geç.
C. Peribacalarının Dibinde Kış Kampı
Türkiye'nin en eşsiz manzaralarından biri kendini Kapadokya'da gösteriyor. Burada, doğanın asırlar boyu yaşadığı dönüşümü hissedecek, mistik havayı soluyacaksın. Geceleri peribacalarının gölgesinde uyumak, uyandığında eşsiz balon manzaralarına tanıklık etmek istersen Kapadokya'ya gidebilirsin. Burada ücretli ve ücretsiz pek çok kamp alanı bulunuyor. Ücretsiz kamp alanlarından biri Kızılçukur Vadisi Kamp Alanı. Buradaki kamp alanlarının en gözdesi denebilir. Güvercinlik Vadisi Kamp Alanı, Aşk (Bağlıdere) Vadisi, Devrent Vadisi de ücretsiz olarak kamp yapılabilecek yerlerden.
D. Aladağlar Milli Parkı
Niğde, hem dağcılık hem de kış turizmi açısından önemli bir merkez. Şehirdeki milli park statüsünde olan Aladağlar'da ise 3756 metre ile Demirkazık en yüksek nokta. Gezi ve tırmanışlar için ziyaret edilen Aladağlar, onlarca farklı zirvesi ile de zenginliğini gözler önüne seriyor. Bölgeye genellikle Niğde-Çamardı – Çukurbağ köyü üzerinden gidiliyor. Niğde şehir merkezine 61,9 km uzaklıkta bulunan Aladağlar'a şahsi araçla ya da araç kiralama yoluyla kolayca gidilebiliyor.
E. İstanbul'a Yakın Kış Kampı Alanları
İstanbul gibi bir büyükşehirde yaşıyorsan ve kısa süreli kamp kaçamakları yapacaksan seni de düşündük! Sakarya'dan Kırklareli'ne kadar şehre yakın pek çok kamp alanı var:
- İğneada Longozu, Kırklareli
- Acarlar Longozu, Sakarya
- Uçmakdere, Tekirdağ
- Pürenli Yaylası, Düzce
- Kömür Limanı, Gelibolu
- Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli
- Mudurnu Sülüklügöl, Bolu
- Yenice Ormanları, Karabük
Eğer İstanbul’a yakın kamp alanlarını ayrıntılı olarak öğrenmek istersen İstanbul'a Yakın Kamp Alanı Önerileri içeriğimizi de okuyabilirsin.