Bilgisayarda RAM Nedir?
RAM, ismini fazlasıyla duyduğumuz ama ne olduğunu, nasıl göründüğünü, önemini ve en önemlisi de neden olması gerektiğini bilmediğimiz bir bilgisayar parçası. Sen de RAM hakkında detayları merak ediyorsa doğru yerdesin. RAM’in ne olduğunu baştan sona inceleyelim.
Günümüz dünyasında bilgisayar kullanımı büyük bir öneme sahip. İş dünyasından günlük yaşantıya kadar her alanda kullanılan bilgisayarlar adeta elimiz kolumuz gibi. Hayatımızda önemli bir yere sahip olan bu bilgisayarların performanslarının yüksek olması da kullanım verimliliği için önemli noktalar arasında yer almaktadır. Tercih edeceğin bilgisayarın RAM’inin yüksek performanslı olması bilgisayarı daha verimli kullanabilmene yardımcı olur. Peki tam olarak RAM nedir, ne işe yarar? RAM’in nasıl bir fonksiyona sahip olduğu senin için araştırdık ve yazımızın devamında yer verdik haydi gel bilgisayarların en önemli parçası olan RAM’in ne olduğuna birlikte bakalım.
RAM Nedir?
Bilgisayarın önemli parçalarından biri olan RAM, bilgisayarın performanslı kullanımı için oldukça önemli. Peki RAM ne demek? Açılımı “Random Acress Memory” olan RAM’in Türkçe karşılığı “Rastgele Erişimli Bellek” anlamına gelmektedir. Bilgisayarın geçici veri depolama alanı olan RAM’lar, farklı büyüklüklerde olabiliyor. Bu bellek türü bilgisayarın daha hızlı ve etkin çalışmasını sağlamaktadır. Bilgisayar kullanımında kritik bir role sahip olan RAM’lar, verileri geçici olarak saklaması ile bilinmektedir. RAM’lar bilgisayar kapatıldığında ve yeniden başlatıldığı zaman saklanan veriler silinmektedir. Önemli dosyaların saklanması için ideal bir olmayıp bu burada önemli verilerin saklanmaması önerilmektedir.
RAM İşlevi Nedir?
Sistem belleği olarak da bilinen RAM, bilgisayarın temel fonksiyonlarını yerine getirmesinin yanında kapasite ve hız gibi detayları da yakından etkilemektedir. Farklı kapasitelere sahip olan RAM’ler bilgisayar kapasitesinin artması konusunda da etkili parçalar arasındadır. Peki RAM ne işe yarar, işlevi nedir? RAM’in işlevi bilgisayarda kısa süreli belliği çalıştırarak bilgisayarın verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda bilgisayarınızdan bir program çalıştırdığınız zaman ya da herhangi bir dosyayı açtığınızda veriler doğrudan RAM’e yüklenmektedir. Böylece CPU olarak bilinen işlemci yardımıyla verilere hızlı bir şekilde erişilmektedir. Sabit diskten daha hızlı olan RAM, performansı olumlu etkileyerek daha hızlı işlem yapabilmeye imkân tanır. Bunun yanında RAM’ler bilgisayarda aynı anda birden fazla işlemin gerçekleştirilebilmesi için kritik bir öne sahiptir. Örneğin tarayıcı sekmesinden birden fazla sekme açıkken bir yandan da müzik çaların açık olması, bir belge üzerinde sorunsuz çalışmak RAM sayesinde olmaktadır. Bilgisayar oyunlarında da sorunsuz bir şekilde oyuna devam edebilmek için RAM’in büyük bir etkisi bulunmaktadır.
RAM Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayar sistemlerinin farklı ihtiyaçlarının ortaya çıkması RAM kullanımında da çeşitliliği beraberinde getirmektedir. Bilgisayar sistemlerinin özelliklerine bağlı olarak geliştirilen RAM çeşitleri kullanıcıların beklentilerine en iyi şekilde yanıt verecek olan sistemin üretilmesi hedeflenmektedir. Buna bağlı olarak yaygın olarak kullanılan RAM çeşitleri ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Dinamik RAM (DRAM)
Bilgisayar sistemlerinde yaygın olarak kullanılan dinamik RAM, 1970 ve 1990 yılları arasında popüler olan RAM çeşitleri arasında yer almaktadır. Verileri saklamak için kapasitörler kullanılır. Bu kullanım sırasında kapasitörlerin sürekli bir şekilde yenilenmesi gerekmektedir. Böylece içindeki güç aktarımı yenilenerek daha yüksek bir kapasiteye çıkmaktadır. Bu RAM türü diğer RAM’lere nazaran daha düşük maliyetlere sahip olması ile de ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında eski model bir RAM olması açısından da yavaştır. Ağ donanımları video uyun konsollarında sıklıkla kullanılan RAM çeşitleri arasında yer alır.
Statik RAM
Statik RAM, bilgisayar verilerinin saklanması için kapasitör yerine flip-flop devreleri kullanmaktadır. Bu nedenle dinamik RAM’lere oranla daha hızlı bir performansa sahiplerdir. Kısaca SRAM olarak da ifade edilen bu bileşenler önbellek belleklerinde kullanılmaktadır. 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlamış olan bu RAM çeşitleri, en çok kullanılan RAM’ler arasında yer almaktadır. Bu RAM’lerin statik olarak isimlendirilmelerinin altında yatan neden ise kesintisiz bir güç oluşturmaları ve geçici depolama özelliği sağlamasıdır. Dinamik RAM’lere göre daha küçük kapasiteye sahip olan bu RAM çeşidi, daha pahalı olması ile de öne çıkmaktadır. Yazıcı, dijital kamera ve yönlendiricilerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Eş Zamanlı Dinamik RAM (SDRAM)
1993 yılında geliştirilen eş zamanlı dinamik RAM, en çok kullanılan RAM çeşitleri arasında bulunmaktadır. Sistem içerisinde işlemci saatiyle e zamanlı olarak çalışan SDRAM, işlemci saat döngüsü ve kendi saat döngüsüyle birlikte işlemektedir. Böylece sistem içerisindeki veri transferi dengelenerek daha performanslı bir şekilde çalışılması hedeflenmektedir. Veri transfer hızını arttıran bu bellekler performansın iyileşmesini sağlar. En çok kullanılan bilgisayar bellekleri arasında yer alan SDRAM’ler video oyun konsollarında da en çok kullanılan RAM’ler arasında yer almaktadır.
Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik Ram (DDR SDRAM)
Çift veri zamanlı dinamik RAM çeşitleri, SDR ve DDR teknolojilerinde kullanılan RAM çeşitleri arasında yer almaktadır. SDR’a sahip olan bir bilgisayar saniye 2 işlem yapabilme potansiyeline sahipken DDR saniyede 2 işlem yapabilme potansiyeline sahiptir Çift veri hızlı eş zamanlı dinamik RAM’ler ise bu işlemlerin yapılabilmesinde yardımcı olan bilgisayar parçaları olarak bilinmektedir. Bilgisayar belleklerinde çok tercih edilen RAM modelleri arasında bulunmaktadır.
Eğer teknolojiye meraklıysan Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir? blog yazımıza da göz atabilirsin.