Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?
Teknoloji tutkunları buraya: Tüm bilgisayar çeşitlerini sizin için derledik!
Bilgisayarlar artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Neredeyse her şey artık tamamen bilgisayara bağımlı. Buna bağlı olarak ihtiyaçların artması taleplerde de bir artış yaratıyor. Bilgisayar ihtiyacını gerektiren yüzlerce farklı görev var. Bununla birlikte bu görevlerin her birini gerçekleştiren tek bir bilgisayar türü icat etmek de kolay bir iş değil. Bu nedenle teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı bilgisayar türleri ortaya çıktı ve bunların her biri farklı bir amaca hizmet ediyor. Bu yazımızda farklı sınıflandırmalara dayalı bilgisayar çeşitlerini inceleyeceğiz: Veri türü işleme, hizmet ettikleri amaç ve işlevsellik kriterlerine göre. İncelememiz tamamladıktan sonra sen de ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak bir bilgisayar satın almak istersen Hopi’nin özel Teknosa kampanyasını kaçırma!
Veri Türü İşlemesine Göre Bilgisayar Çeşitleri
- Dijital Bilgisayarlar: Kişisel bilgisayarlarımız ve dizüstü bilgisayar çeşitleri dijital bilgisayarlara birer örnektir. Bu bilgisayarlar 0'lar ve 1'ler biçimindeki girdileri kabul eder. Bilgisayar ikili girişi işler ve çıktı sağlar. Bu bilgisayarlar tüm mantıksal ve aritmetik işlemleri gerçekleştirir. Herhangi bir dilde verilen herhangi bir girdi önce ikili dile dönüştürülür ve ardından bilgisayar bilgileri işler. Dizüstü bilgisayarlar, PC'ler, cep telefonları, masaüstü bilgisayarlar ve daha pek çoğu dijital bilgisayar çeşitleri nedir dediğimizde verilebilecek örneklerden sadece birkaçı.
- Analog Bilgisayarlar: Bu bilgisayarlar ise sadece analog verileri işler. Bir analog veri sürekli olarak değişmeye devam eden bir kavram. Analog bilgisayarlar girdideki sürekli değişimi okurlar, işlerler ve ardından çıktıyı sağlarlar. Analog bilgisayarlar eşit titizlik ve doğrulukla çalışır. Ancak dijital bilgisayarlardan daha yavaştırlar. Ayrıca biraz daha az hassastırlar. Analog bilgisayarlar, bir kapasitörün direncini ölçen bir hız göstergesi, termometre, frekans ve voltaj sinyali için kullanılabilir. Dilersen bu ve benzeri ürünleri n11.com’da inceleyebilir ve Hopi avantajlarıyla satın alabilirsin.
- Hibrit Bilgisayarlar: Hibrit bilgisayarlar, hem analog hem de dijital bilgisayarların bir karışımıdır. Bu bilgisayarlar yüksek düzeyde hesaplamalar gerçekleştirir. Hibrit bilgisayarlar hızlı ve verimlidir. Girişi analog formda alırlar, dijital forma dönüştürürler ve ardından bir çıktı üretmek için işlerler. Bilim adamları ayrıca karmaşık hesaplamalar için hibrit bilgisayarlar kullanır. Örneğin hastanelerde hastaların kalp atışlarını ölçmek için ya da araştırma enstitülerinde deprem ve diğer doğal afetleri ölçmek için kullanılan cihazların tümü hibrit bilgisayarlara örnek verilebilir.
Amaca Göre Bilgisayar Çeşitleri
- Mikrobilgisayar: Mikro bilgisayarlar kişisel bilgisayarlardan başka bir şey değildir. Bunlar tek çipli sistemlerdir. Bunlar kişisel kullanım için kullanışlıdır ve bilgisayarın tüm temel işlevlerini yerine getirebilir. Mikrobilgisayarlar çok az yer gerektirir ve nispeten ucuzdur. Bu tür bilgisayarlar, G/Ç cihazları açısından en minimalist gereksinime sahiptir ve tüm devrelerin tek bir PCB üzerine monte edilmesini sağlar. Örneğin tabletler, iPad'ler, akıllı saatler, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar, mikrobilgisayar kategorisine girer.
- Mini Bilgisayarlar: Bir mikro bilgisayar ile bir ana bilgisayar arasında duran mini bilgisayardır. Bu bilgisayar ağ çeşitleri, aynı anda sistemi çalıştırmak isteyen kişi sayısı 5 ila 300 civarında ise işe yarar. Bu tür bilgisayarları alışveriş merkezlerinin veya büyük kurumların fatura gişelerinde görebilirsin.
- Anabilgisayar: Anabilgisayarlar, çok sayıda insan söz konusu olduğunda kullanışlıdır; aynı anda verilere erişmek isteyen sağlık veya perakende sektöründe olduğu gibi. Bu bilgisayarlar büyük miktarda veriyi işler. Ek olarak, ana bilgisayarlar hız, boyut ve verimlilik açısından yıllar içinde çok gelişim göstermiştir. Bu bilgisayarlar süper bilgisayarların hemen altındadır. Ve bazen bir süper bilgisayardan bile daha kullanışlıdır. IBM z Serisi ve System z9 anabilgisayar çeşidinin en güzel örneklerindendir.
- Süper Bilgisayarlar: En büyük ve en hızlı bilgisayarlar süper bilgisayarlardır. Bu tür bilgisayarlar trilyonlarca işlevi birkaç saniye içinde işleyebilir. Performanslarını ölçmek için genellikle MIPS (Million Instructions Per Second) kullanılır. Bu bilgisayarlar, şu gibi bilimsel uygulamalar için özel olarak tasarlanmıştır: Şifreleme, şifre çözme, hava durumu tahmini, nükleer silahların test edilmesi, dünya ve diğer gezegen sistemlerinin bilimsel araştırması vb. PARAM süper bilgisayar serisi, astrofizik için Gravity Pipe ve kodları deşifre etmek için Deep Crack bu süper bilgisayarlara örnek olabilir.
İşlevselliğe Göre Bilgisayar Çeşitleri
- İş İstasyonları: İş istasyonu bilgisayarları tek kullanımlık ve profesyonel amaçlıdır. Bunlar, temel dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarımız gibidir, ancak ek üstün özelliklere sahiptir. Örneğin, çift işlemcili anakart, eklenen grafik kartı, ECC RAM gibi. İş istasyonları, standart PC'lere kıyasla daha güçlüdür. Bunlar ağır hizmet işlevlerini yerine getirebilir. Animasyon, CAD, ses ve video düzenleme, profesyonel üretimi gibi alanlarda kullanılabilir. Apple PowerBook G4, SPARC CPU ve MIPS CPU iş istasyonları arasında sıklıkla tercih edilen marka ve modellerdir. Aradığın iş istasyonları, oyun bilgisayarları ve güçlü dizüstü bilgisayarlar MediaMarkt’ta seni bekliyor.
- Sunucular: Bunlar, istemci olarak adlandırılan diğer bilgisayarlara yardımcı olmak için oluşturulmuş donanım bileşenleri veya yazılım programlarıdır. Birlikte bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. İstemci, sunucuya bir istek gönderir ve sunucu karşılığında bir sonuç veya çözümle yanıt verir. Bu, bu sunucu bilgisayarların standart bilgisayarlardan daha güçlü olduğunu kanıtlar. Bu bilgisayarların temel amacı veri ve kaynakları diğer bilgisayarlarla paylaşmaktır. Farklı ihtiyaçlar ve uygulamalar için farklı sunucu türleri kullanışlıdır; bulut sunucu, uygulama sunucusu, veritabanı sunucusu, dosya sunucusu gibi. Bu sunucuların her birinin farklı müşteri ihtiyaçları için farklı bir amacı vardır.
- Gömülü: Bu bilgisayarlar ağırlıklı olarak mikrodenetleyici tabanlı sistemlerdir. Belirli görevleri işlemek için kullanılır. Gömülü bilgisayarlar hem yazılım hem de donanım bileşenlerinin bir kombinasyonuna sahiptir. Ancak, genellikle daha büyük bir sistemin parçasıdırlar. Bileşenlerinin her biri, belirli bir amaca hizmet etmek veya belirli bir görevi tamamlamak için sıfırdan tasarlanmıştır. Onları standart bir PC'den ayıran bir diğer özellik ise tüm bileşenlerinin tek bir PCB veya anakart üzerinde entegre edilmiş olmasıdır. En çok endüstriyel kullanım için faydalıdırlar; bu da onların sağlamlığından kaynaklanmaktadır. GPS sistemleri, merkezi ısıtma sistemleri, spor izleyicileri, dijital saatler ve elektronik hesap makineleri birer gömülü bilgisayar türüdür.
- Bilgi Cihazları: Çoğunlukla belirli işlevler için tasarlanmış taşınabilir cihazlar bu kategoriye girer. Metin editörleri, müzik çalarlar, fotoğrafçılık, videografi vb. gibi yaratıldıkları çok kısıtlı görevleri gerçekleştirebilirler. En yaygın örnek cep telefonlarıdır. Piyasadaki akıllı saat ve nabızölçer gibi pek çok giyilebilir cihaz da bunlara birer örnektir.