Günlük yaşantımızda duymaya alışık olduğumuz fakat tam olarak ne işe yaradığını bilmediğimiz hyaluronik asit hakkındaki bilgilere yazımız üzerinden ulaşabilirsin.


Adını cilt bakımı ve güzellik endüstrisinde duymaya alışık olduğumuz hyraluronik asit, birçok kişi tarafından gençlik iksiri olarak da biliniyor. Şeker ve proteinden oluşan ve biyolojik olarak da gerekli bir molekül olan hyraluronik asit, insan vücudunun pek çok alanında doğal olarak bulunuyor. Her ne kadar vücutta doğal olarak bulunan bir molekül olsa da gıda takviyesi olarak da kullanımı ile öne çıkıyor. Özellikle cilt üzerindeki etkileri ile ilgi gören hyaluronik asit, cilt nemini arttırmak, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak ve daha sağlıklı bir cilde kavuşabilmede önemli bir rolü bulunuyor. Peki hyaluronik asit nedir, ne işe yarar, ne gibi faydaları bulunur? Merak edilen tüm soruların cevaplarını senin için araştırdık. Haydi gel hyaluronik asit ile ilgili bilgileri birlikte inceleyelim.




Hyaluronik Asit Nedir?




Hyaluronik asit kısaca “HA” şeklinde gösterilir. İnsan vücudunda doğal bir şekilde bulunan bir madde olup en çok deri, gözler ve eklem sıvılarında yoğun olarak yer alıyor. Kas ve kemiklerin hareket etmesinde önemli bir özelliğe sahip olan hyaluronik asit, sağlıklı bir cilt yapısını sahip olabilmeni sağlıyor. Yapısı itibariyle vücutta suyun tutulmasını ve cildin esnekliğinin korunmasına yardımcı oluyor. Cildin neminin düzenlenmesine, genç ve canlı görünmesine etkileri bulunuyor. Hyaluronik asit azalması sonucu cilt kuruluğu ve kırışıklıklar görülebiliyor. Dolayısıyla cilt için önemli bir rolü bulunuyor. Hyaluronik asidin özellikleri arasında yer alan suyu kendine çekebilme yeteneği ile cilt bakımında nemin korunması ve cilt hücrelerinin dolgun aynı zamanda genç görünmesini sağlayarak olumlu pek çok etkisi bulunuyor.

Sen de hyaluronik asit kullanmak istiyorsan gratis.com üzerinden cilt bakım ürünlerini inceleyebilir, cildine uygun olan hyaluronik asit içeriğine sahip ürünü bulabilirsin.




Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar?




Merak edilen sorulardan bir diğeri de hyaluronik asit ne işe yarar, sorusu oluyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi hyaluronik asit su tutma özelliğine sahip olan ve vücudumuzda doğal olarak bulunan bir molekül. Bir nevi tampon ve özellikleri eklemleri yağlayıcı göreve sahip. Başta cilt olmak üzere genel vücut sağlığı gibi pek çok alanda işlevsel özelliklere sahip olan hyaluronik asit, göz operasyonlarında ve kontak lens kullanımda göz kuruluğunun giderilmesi için göz damlası olarak kullanılır. Hyaluronik asit özellikleri ve ne işe yaradığına baktığımızda ise şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Cilt dokusunun esnekliğini geri kazanmasını sağlar.

  • Cilde nem ve canlılık verir.

  • Cilt kırışıklıklarının azalmasında etkilidir.

  • Ciltte oluşan kırışıklıklara karşı olumlu etkisi bulunur.

  • Pürüzsüz bir cilde kavuşmanı sağlar.

  • Eklem ve kaslara iyi gelir. Sağlıklı bir şekilde hareket ettirilmesini destekler.

  • Yaraların iyileşmesinde etkilidir.  Bu nedenle merhemlerde veya ilaçlarda kullanılır.

  • Göz kuruluğuna iyi gelir. Göz damlalarında kullanılır.

  • Egzamaya iyi gelir.

  • Ortopedik uygulamalarda kullanılır. Özellikle protez uygulamalarında tercih edilir.

  • Mide problemlerinde (reflü, ülser vb.), mide dokusunun iyileşmesinde etkilidir.

  • Mikro cerrahi işlemlerinde kullanımı bulunur.

  • Bazı ilaçlarda vücudun içindeki etkisini arttırmak için kullanılır.






Hyaluronik Asit Çeşitleri




Hyaluronik asit, farklı yapılarda bulunabilen bir molekül olması açısından 2 farklı çeşide ayrılıyor. Etkileri açısından da farklılaşan hyaluronik asit çeşitleri aşağıda verildiği şekilde sıralanabilir.


  • Makro Moleküler Hyaluronik Asit: Yüksek moleküler ağırlığa sahip olan hyaluronik asit olarak biliniyor. Cilt altına inmemesi ile öne çıkan makro moleküler hyaluronik asit, etkisini cilt yüzeyinde gösteriyor. Cilt yüzeyinde onarımlar yapan bu çeşit genellikle cildin nemlendirilmesini ve elastikiyet kazanmasını sağlıyor.

  • Mikro Moleküler Hyaluronik Asit: Düşük moleküler ağırlığa sahip olan hyaluronik asitlerden oluşuyor. Bu moleküller mikro boyutta olmasından dolayı cildin alt katmanı olan epidermis tabakasına kadar iniyor. Böylece deri altına nüfus edebilen bu moleküller, hasarlı cilt yapısı varsa onarıyor. Mikro boyuttaki bu moleküller, derinin alt dokusunda hareket ederek içten bir nemlendirme sağlıyor. Bu mikro moleküler hyraluronik asit deri altında hyaluronik asit üretimini de destekliyor.


Recete.com üzerinden cilde uygulayabileceğin hyaluronik asit çeşitlerine ulaşabilir, cildine iyi bakabilirsin.




Hyaluronik Asit Faydaları




Vücudun pek çok noktasına etkisi bulunan hyaluronik asidin etkisinin en çok görüldüğü üç alan bulunuyor. Bunlar; cilt, gözler ve eklem dokuları olarak karşına çıkıyor.  Hyaluronik asit cilde faydaları açısından daha büyük bir etkiye sahip olmasından dolayı daha çok bu alanda adı geçiyor. Fakat diğer alanlarda da etkileri bulunuyor. Tüm bu faydaları incelediğimizde şu şekilde sonuçlar ortaya çıkıyor.

Hyaluronik Asidin Cilt Üzerindeki Faydaları




  • İnsan vücudunda zamanla azalan nemin geri kazanmasına yardımcı oluyor. Cilt üzerinden doğrudan uygulanan yöntemler ile kaybolan nemin geri kazanılmasını sağlıyor.

  • Nem azlığından dolayı oluşan cilt kuruluğu zamanla kırışıklıklara neden oluyor. Bu da yaşlı bir görünüme sebep olabiliyor. Hyaluronik asit tüm bu problemlerin ortadan kalkmasını destekliyor.

  • Su tutma özelliği sayesinde cildin daha parlak, dinç ve canlı görünmesini sağlıyor.

  • Yaraların iyileşmesini hızlandıran bu molekül aynı zamanda cilt lekelerinin azalmasında da etkili oluyor.



Kas ve Eklem Sağlığı Üzerindeki Faydaları




  • Bilindiği üzere kas ve eklemler yapısı gereği sıvıya ihtiyaç duyar. Bu noktada da hyaluronik asit devreye girer. Su tutma özelliği sayesinde kas ve eklemlerin daha rahat hareket etmesini sağlıyor.

  • Kıkırdaklara yönelik de faydaları bulunan bu asit, kıkırdakların korunmasını da sağlıyor.

  • Eklemler içerisinde su tutmasına yardımcı olarak daha kaygan bir yapı oluşmasını destekler. 



Göz Sağlığı Üzerindeki Faydaları




  • Gözün doğal yapısında hyaluronik asit bulunuyor. Fakat zamanla bu asidin yoğunluğu azabiliyor. Bu azalma sonucunda da göz kuruluğu meydana geliyor. Bunun için içerisinde hyaluronik asidin de olduğu damlalar kullanılarak göz kuruluğunun önüne geçilebiliyor.

  • Lens kullanımda da etkisi olan bu molekül aynı zamanda göz operasyonlarında da kullanılan karışımlar içerisinde yer alıyor.






Hyaluronik Asit Nedir? Ne İşe Yarar? Hakkında Sıkça Sorulan Sorular




Hyaluronik asit nerelerde kullanılır?


Hyaluronik asit, cilt bakımı ve sağlık alanında kullanılan bir moleküldür. Yaraların ve cilt dokusunun iyileşmesinde etkilidir. Dolayısıyla merhem, serum veya göz damlası şeklinde kullanımı mümkündür. Hyaluronik asit, kozmetik alanında, güzellik, cilt bakımı ve estetik uygulamalarında da sıklıkla kullanılmaktadır.



Hyaluronik asit ne zaman kullanılmalıdır?


Hyaluronik asit, cildin nem dengesini bozulduğu, kırışıklık ve sarkmaların arttığı, ince çizgilerin çıkmaya başladığı, ciltte kızarıklıkların oluştuğu gibi durumlarda kullanılabilir. Bunun yanında göz kuruluğu hissetmeye başladığınızda da damla kullanarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Göz damlalarının içinde hyaluronik asit bulunuyor olup kuruluğa iyi gelmektedir.



Hyaluronik asit kullanırken nelere dikkat edilmelidir?


Öncelikle hyaluronik asit kullanmadan önce bir uzmana danışmalısınız. Size en uygun kullanımı öğrenmeli ve bu kullanıma uygun olan şekli kullanmalısınız. Doğru ürün seçimi bu aşamada çok önemli. Serum mu krem mi kullanacağınıza karar vermelisiniz. Her uygulama öncesinde cildinizin temiz olduğundan emin olmalı ve temiz bir cilde uygulamalısınız. Kulanım sıklığı da dikkat etmeniz gerekenler arasında. Uzman önerisine yönelik doğru sıklığı bulabilirsiniz. Bazı ürünler günlük kullanıma uygunken bazıları haftada birkaç kez ya da daha az sıklıkla uygulanabiliyor. Bu noktada kullanacağınız ürünün talimatlarına göz atmayı unutmayın. Hyaluronik asit kullanım sonrasında cildinizi güneşten korumalısınız. Cilt onarıma açık olduğu için hassas olacağından lekelenmeye karşı korumalısınız.