Tırnaklarına iyi baktığından emin misin? Tırnak bakımına dair bilmen gereken her şey burada!

Tırnaklarına güzelce bir bak bakalım; sence yeterince güçlü ve sağlıklı duruyorlar mı? Eğer cevabın kendinden emin bir "evet" değilse, doğru yerdesin. Tırnak bakımı hakkında bilmen gereken her şeyi A'dan Z'ye senin için derledik. Evde tırnak bakımı nasıl yapılır? Jel, kalıcı ojeli ya da uzun tırnak bakımı nasıl olmalıdır? Detaylar için tırnak bakımı yazımızı okumaya devam!

Tırnaklarımın Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarım?
 
Keratin ismi verilen bir proteinden oluşan tabakaların üst üste gelmesi ile şekillenen tırnakların, tırnak etinin başladığı yerden büyümeye ve uzamaya başlar. Sağlıklı tırnaklar, pürüzsüz ve yamasız olmalı, her biri homojen bir renkte olmalı ve üzerlerinde lekeler ya da farklı renk alanları bulunmamalı. Bazı durumlarda tırnaklarda zararsız dikey yönlü çıkıntılar meydana gelebilir; bu yaşın ilerledikçe daha da belirgin bir hale gelebilir ve oldukça normaldir. Buna ek olarak bazen de yaralanmalardan meydana gelebilen beyaz çizgiler ya da beyaz lekelenmeler de oluşabilir; bunlar da zaman ilerledikçe ve tırnak büyüdükçe kaybolmaktadır. Sağlıklı tırnakların işaretlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
 


  • Tırnak yatakları pembe - beyaz karışımı bir renktedir,

  • Tırnakları ince bir tırnak eti tabakası çevreliyordur,

  • Tüm tırnaklar ve beyaz uçlar aynı uzunluktadır,

  • Tırnak kökünde yarım ay şekilli bir beyaz kısım vardır (bu bölüme "lunula" denir).


 
Bunların dışında bazı durumlarda ise tırnaklarının sağlık bakımından yeterli ilgili ve bakımı görmediğini aşağıdaki durumlarda anlayabilirsin:
 

  • Tırnağın altında koyu renkli bir lekelenme

  • Tırnak renginde (bazı bölümlerinde ya da tamamında) renk değişimi

  • Tırnakların şeklinin kendiliğinden değişmesi

  • Tırnak tabakalarının birbirinden sıyrılarak ayrılmaya başlaması

  • İnce ve kolay kırılan tırnaklar

  • Tırnağın onu çevreleyen etten ayrılmaya başlaması

  • Tırnak etrafında kanama

  • Uzamayan ya da uzadıkça kırılıp sürekli kısalan tırnaklar

  • Tırnak etlerinde ve tırnak çevresinde şişme ya da sürekli ağrı


 
Bu gibi durumlarda hemen bir doktora muayene olup konu ile ilgili ne yapacağını öğrenebilir, hangi tırnak bakımı ürünlerine ihtiyacın olduğunu tespit edebilir ve profesyonel bir tırnak bakımı kürüne başlayabilirsin. Bu istenmeyen problemlerle karşılaşmamak için ise tırnak bakımı nasıl yapılır ve daima bakımlı, sağlıklı tırnaklara nasıl sahip olunur, bilmen gerekir.
 

Tırnak Bakımında Nelere Dikkat Etmeli?
 
Bunları Yap:
 
1. Tırnaklarını kuru ve temiz tut: Bu şekilde tırnaklarının altında bakteri oluşumunu engelleyebilirsin. Tırnaklarını düzenli ve sürekli olarak suya maruz bıraktığın takdirde tırnakların ortadan ayrılmasına sebep olabilirsin. Bunu engellemek için bulaşık yıkarken, sert kimyasallar kullanırken ya da uzun süreli su ile temas esnasında mutlaka lastik eldiven kullanmalısın.
2. Tırnak temizliğine önem ver: Tırnaklarını keserken keskin manikür makası ya da tırnak makası kullan. Tırnaklarını önce düz ve tek bir çizgi halinde kestikten sonra köşelerine yuvarlak hat şekli ver.
3. Nemlendirici kullan: Tıpkı ellerin gibi tırnakların da düzenli olarak nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Ellerine nemlendirici sürerken tırnaklarına da ayrı bir bakım yapmayı ve hem tırnaklarını hem de tırnak etlerini iyice nemlendirici ile beslediğinden emin ol.
4. Koruyuculardan yararlan: Tırnaklarına ister oje sür ister sürme, tırnak sağlığına iyi gelen koruyucu ürünler kullanmayı alışkanlık edin. Tırnak eti yağı ya da keratin destekli tırnak bakım ojelerinden yararlanarak onlara düzenli olarak takviye yap.
5. Doktoruna biyotin hakkında danış: Bazı araştırmalar, takviye edici bir gıda olan biyotinin tırnak bakımında faydalı olduğunu ve özellikle zayıf ya da katman katman dökülen tırnaklara iyi geldiğini gösteriyor.
 
Bunları Yapma:
 
1. Tırnaklarını yeme ve tırnak etlerini yolma: Söz konusu el ve tırnak bakımı olduğunda tırnaklarına verebileceğin en büyük zararlardan bir tanesi onları düzenli olarak yemek ve yolmaktır. Bu alışkanlık, zaman içerisinde tırnak yatağının kalıcı olarak zarar görmesine neden olabilir. Bununla birlikte tırnak etlerinde meydana gelebilecek ufak bir açıklık bile bakteri ve mantarların oluşumu için yeterli olabilir ve bu da enfeksiyon kapmanı sağlayabilir.
2. Şeytan tırnaklarını kopartma: Bunu yaparken canlı dokuya da zarar verebilir ve canlı dokunun da kopmasına sebebiyet verebilirsin. Şeytan tırnaklarını ellerinle kopartmak yerine dikkatlice tırnak pensi kullanarak onlardan kurtulabilirsin. En kaliteli el ve tırnak bakımı ürünlerine Boyner'in Hopi'ye özel kampanyasından faydalanarak ulaşabilirsin.
3. Sert tırnak ve tırnak etleri bakımı ürünlerini kullanma: Özellikle aseton kullanımını sınırlandırarak tırnaklarını sert kimyasallar içeren bakım ürünlerinden uzak tutmaya çalış. Oje çıkarıcı seçerken asetonsuz formüllü ürünlere yönel.
4. Tırnaklarında gözlemlediğin sorunları görmezden gelme: Kendi kendine geçmeyen bir tırnak ya da tırnak eti sorunu ile karşı karşıyaysan vakit kaybetmeden kendi doktoruna ya da bir dermatoloğa danış.

Jel Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?
 
Jel tırnak bakımı, tırnaklarının sağlıklı yapısını ve görüntüsünü muhafaza etmek adına oldukça önemlidir. Jel tırnak bakımı adımları, jel tırnak yaptırmadan önce başlar ve tırnakların yapıldıktan sonra da devam eder. Jel tırnak bakımı esnasında aşağıdaki maddelere dikkat ettiğin sürece hem estetik hem de sağlık açısından başarılı jel tırnaklara sahip olabilirsin:
 


  • Manikürcüne tüm manikür ve pedikür ürünlerinin ve aletlerinin steril olup olmadığını sor.

  • Manikür esnasında şeytan tırnaklarının alınmasına izin verme; aletler ne kadar hijyenik olursa olsun bu, enflamasyona ve enfeksiyona sebebiyet verebilir.

  • Eğer sürekli olarak tekrar eden tırnak problemlerin varsa, jel tırnak yerine geleneksel manikürü tercih et.

  • Jel manikür yaptırmadan önce ellerini suya dayanıklı ve en az 30 SPF değerli güneş koruyucu krem ile nemlendir. Bu şekilde jel tırnak yapımı esnasında ellerinin ve tırnaklarının maruz kalacağı UV ışınlarına karşı cildini korumaya almış olursun.

  • Tırnaklarını yaptırdıktan sonra jel yavaş yavaş kendi kendiliğine çıkmaya başladığında katmanları kendin sıyırmaya çalışma. Eğer jel tırnaklarını çıkarttırmak istiyorsan yine manikürcünden randevu al ve bu süreci profesyonel alet ve cihazlarla yapmasına olanak tanı.

  • Asetonla jel tırnak çıkartmaya çalışırken sadece tırnaklarını, yani parmaklarının uçlarını asetonda tut; cildinin kurumaması ve hasar almaması için ellerinin tamamını asetona banma.

  • Uzun süreler boyunca sürekli jel tırnak yaptırma; tırnaklarının arada bir birkaç haftalığına nefes almasına ve kendine gelmesine izin ver.

  • Jel tırnak yaptırdıktan sonra günde birkaç kez tırnaklarına ve tırnak etlerine nemlendirici sür.


Uzun süre zarfları boyunca jel tırnak, kalıcı oje ya da protez tırnak kullandıktan sonra tırnaklarının özel bir bakıma ihtiyaç duyacağı aşikar. Özellikle bu tarz uygulamalar sonrasında tırnaklarındaki ürünleri çıkarttığında yüzeylerinin oldukça yıpranmış ve zarar görmüş olabileceğini fark edebilirsin. Kalıcı oje sonrası bakımlı tırnaklar için uyman gereken kurallar şu şekilde:
 


  • Tırnaklarını düzenli olarak nemlendir ve incelip soyulmaya başlamasına engel ol. Bunun için el kremi kullanabileceğin gibi özel olarak formülize edilen tırnak nemlendirici balmlardan ya da yağlardan da yararlanabilirsin.

  • Kalıcı oje çıktıktan sonra tırnak etlerine müdahale etme, onları koparma ve kesme. Uzayan tırnaklarının dipten zarar görmemesi için hassaslaşan tırnak dibindeki etleri kesmek yerine dibe doğru itmeyi deneyebilirsin.

  • Oje çıktıktan sonra hassaslaşan uç kısımlarını koruma altına almak için onları sivri olmayan bir biçime getirip kısaltabilirsin.

  • Tırnaklarının ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallere erişebilmesi için sağlıklı beslen; özellikle biyotin ve protein bakımından zengin içerikli besinlere ağırlık ver.

  • Aşırı sıcak sudan kaçın.

  • Daha hızlı bir iyileşme için el ve tırnak bakım maskelerinden yararlan.

  • Tırnak bakımında doğal çözümler için limonla tırnak bakımı yapabilirsin.