2022 Mart Ayı Kitap Önerileri
Klasikler, bilim kurgu ya da psikoloji... Farklı pek çok türdeki kitap listemizi inceleyerek hangi kitapları alacağına karar verebilirsin.
2022'nin ilkbaharına girerken etrafta nostaljik pek çok manzara görebilirsin. Açan ağaçlar, iç ısıtan ve yola davet eden Güneş, kuş cıvıltıları... Peki kitap önerileri listende neler var? Sakin, sessiz ve yemyeşil bir parkta okuyacağın romanını buldun mu? Yahut da araştırma, inceleme kitapları içinde kaybolup yepyeni şeyler keşfetmeye ne dersin? Senin için hazırladığımız kitap tavsiyeleri listesi ile sana en uygun kitapları almaya başlayabilirsin. Üstelik geçen seneden daha fazla kitap okumak istiyorsan da kış gelmeden hazırlıklarına başlamalısın!
Zamansız Başyapıtlar Olarak Klasikler
Klasik kitaplar ya da daha doğrusu klasik romanlar herkesin hayatının farklı pek çok döneminde okuması gereken başyapıtlardır. Klasikleri sonraki muadillerinden ayıran en önemli farklardan biri de onları okuduğun her dönem yeni bir şey keşfedersin. Edebiyatın derinlikleri arasında kaybolmak ve dünyada verilmiş en iyi eserleri okumak istersen klasik roman öneri listemizi mutlaka incele:
- Yeraltından Notlar: Dünyanın en büyük yazarlarından biri kabul edilen Fyodor Dostoyevski, Rus Klasiklerinin de başını çekiyor. Onun en meşhur yapıtlarından Yeraltından Notlar ise tıpkı adı gibi okuyucusuna yeraltındaki bir yerden sesleniyor. Eseri okurken Dostoyevski'nin insanın karanlık köşelerine ne kadar nüfuz edebildiğine şaşacaksın.
- Savaş ve Barış: Rus Klasikleri denildiği zaman terazide en ağır gelen bir diğer romancı ise Lev Tolstoy. İki cilt olarak piyada bulabileceğin Savaş ve Barış, yazarın başyapıtı olarak her zaman çok satanlar listesinde.
- İki Şehrin Hikâyesi: İngiliz yazar Charles Dickens, İki Şehrin Hikâyesi romanı ile Paris ve Londra arasında mekik dokuyor. Fransız Devrimi'ni fon olarak kullanan roman, tarihsel eserler okumak isteyenler için de biçilmiş kaftan.
- Emma: Jane Austen tarafından kaleme alınan Emma, bir taşra kasabasındaki üç genç kızın gerçek aşkı arayışını anlatıyor.
- Madam Bovary: Fransız edebiyatının en güçlü kalemlerinden Gustave Flaubert, Madam Bovary romanı ile 19. yüzyıl Fransasındaki kıstırılmış kadın tipini ele alıyor.
- Martin Eden: ABD doğumlu gazeteci - yazar Jack London, otobiyografik olarak yazdığı Martin Eden romanında sosyal ve ideolojik meseleleri ele alırken yazar olma yolunda ilerleyen bir yazar adayını anlatıyor. Roman statü ve servete dair de sağlam bir eleştiri altyapısına sahip.
- Don Kişot: İspanya doğumlu yazar Miguel de Cervantes'in ölümsüz eseri Don Kişot, deyimlere dahi konu olması ile gücünü gösteriyor. Modern romanın da ilk örneklerinden kabul edilen Don Kişot, kendisinden önceki şövalye imajı ile dalga geçen, 2 ciltlik bir başyapıt.
- Sefiller: Fransız yazar Victor Hugo tarafından yazılan Sefiller sosyal sorunları ele alması, dünya üzerindeki adaletsizliği konu edinmesi bakımından sosyal bir roman olduğu gibi tüm insanlığa bir armağan.
- Gazap Üzümleri: ABD'li gerçekçi yazar John Steinbeck, pek çok romanında tıpkı kendi gençliğinde yaşadığı gibi işçileri konu ediniyor. Gazap Üzümleri bunun en mükemmel örneklerinden biri. Toplumsal krizi bu kadar epik bir şekilde anlatan ender yazarlardan biri John Steinbeck.
Kitap alışverişi yaparken Paracık da kazanmak istersen hemen Hopi’ye özel D&R kampanyamızdan yararlanabilirsin.
Okunması Gereken Türk Klasikleri
Kitap tavsiye listemizin ikinci durağında yine klasikler var fakat bu kez Türk klasikleri. Yediden yetmişe pek çok okurun kitaplığında bulunan sayısız Türk klasiği var. Kendine ya da sevdiklerine bir kitap önerisi listesi hazırlayacaksan mutlaka Türk klasiklerine de yer vermelisin.
- Yaban: Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Yaban, Birinci Dünya Savaşı’nda başlıyor Sakarya Meydan Muharebesi’ne kadar sürüyor. Aydın - köylü çatışması da romanın ele aldığı en temel meseleler arasında.
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü: Ahmet Hamdi Tanpınar, imparatorluktan cumhuriyete geçiş dönemini ele aldığı bu eserinde, kendine has saklanan, fikrini hemen belli etmeyen esrik ve mizahi dilini koruyor. Roman, modern Türk romanı oluşumunda kilometre taşlarından biri.
- Sinekli Bakkal: Halide Edib Adıvar tarafından yazılan bu büyük Türk klasiği, Osmanlı'nın son dönemlerini mercek altına alıyor. Doğu - Batı zıtlığını ele alması bakımından da Türk romanının en temel meselelerinden birini masaya yatırıyor.
- Lüzumsuz Adam: Türk öykücülüğünün en büyük kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık, on dört öyküden oluşuyor ve hepsi İstanbul'da geçiyor. Yazar, bu eseri ile yeni bir öykü tarzına yöneldiği için de Lüzumsuz Adam bir eşik.
- Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç: Hüseyin Rahmi Gürpınar bu romanı ile eski İstanbul'un mahalle yaşantısını gözler önüne seriyor. Temelinde ise mahalledeki kadınların diyaloglarından oluşuyor.
- Çalıkuşu: Çoğumuzun ilkokul döneminde de okuduğu eser, usta kalem Reşat Nuri Güntekin'in başyapıtlarından. Romanda İstanbullu genç bir kadın Anadolu'ya öğretmenlik yapmaya gider ve bu vesile ile dönemin Anadolu yaşamının yoksulluğu gözümüzde canlanır. Güntekin'in son derece sıcak ve sade dilini okurken romanı bir solukta bitirmek isteyeceksin.
- Mai ve Siyah: Modern Türk romanının oluşumunda emeği büyük yazarlardan biri olan Halid Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah ile dönemin basın dünyasını ustaca anlatıyor.
- Kuyucaklı Yusuf: Cumhuriyet dönemi Türk yazarları arasında başı çeken isimlerden Sabahattin Ali, Kuyucaklı Yusuf ile zamansız bir esere imza attı. Ailesinin katledilmesi ile sahipsiz kalan dokuz yaşındaki Yusuf'un ekseninde hikayeleşen roman, köyden kente göç edip şehir hayatına uyum sağlayamayan karakter tipinin de habercisi.
İnsanı Ustaca Ele Alan Psikoloji Kitapları
Psikoloji kitapları öneri listemizin üçüncü başlığını oluşturuyor. İnsanın hayat yolunda ilerlerken duyduğu tatminsizlik, eksiklik duyguları, çocukluğunda yaşadığı ve unutamadığı olaylar, günlük hayatın nasıl daha dolu yaşanabileceği, cesaret ya da korkunun ne olduğu gibi aklına gelebilecek pek çok kavram psikoloji kitaplarının temel meseleleri. Bunlar arasında Türkçe ve yabancı pek çok başarılı örnek var:
- İnsan Olmak: İnsan Olmak, Türk psikiyatri profesörü ve psikoterapist Engin Geçtan'ın en çok satan kitapları arasında. Farklı başlıklar altında pek çok konunun ele alındığı kitapta Engin Geçtan, modernizmden çağdaş dünyaya, ilkel dönem insanından hayatın nasıl yaşanabileceğine dair devasa pek çok konuya ustaca giriyor ve sade, kendine has dili ile her seviyeden okuyucuya hitap etmesini başarıyor.
- Sevme Sanatı: Dünyaca ünlü sosyolog ve psikanalist Erich Fromm, Sevme Sanatı'nda kitabın da adından anlaşılabileceği gibi sevme eylemini farklı mercekler altına alıyor.
- Yaratma Cesareti: ABD'li varoluşçu psikolog Rollo May Yaratma Cesareti'nde gerçekten de bilinçdışına güvenilmesi gerektiği ve bu şekilde yeni bir şey yaratma cesaretinin bulunabileceğini savunuyor.
- Rüyaların Yorumu: Psikanaliz biliminin kurucularından Sigmund Freud, kendisinden sonra gelenleri de büyük etkisi altına almış bir hekim. Rüyaların Yorumu da bu açıdan çok önemli ve en karmaşık rüyaların dahi rahatça yorumlanabileceğini savunuyor.
- Beden Asla Yalan Söylemez: Ebeveyn - çocuk ilişkisi üzerine önemli çalışmalara imza atan Alice Miller, bu kitabında duygular ile bedenin nasıl çatışabildiği, bundan nasıl hastalıkların baş gösterebileceğini anlatıyor.
- İnsanın Anlam Arayışı: Holokost'tan kurtulan Yahudi nörolog ve psikiyatr Viktor Emil Frankl, İnsanın Anlam Arayışı'nda İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimlerini anlatıyor ve böyle zorlu yaşam koşullarında dahi anlamı nasıl keşfedebileceğimize odaklanıyor.
Zengin Hayal Gücü İle Bilim Kurgu Romanları
Bilim kurgu kitapları öneri listesi de bir hayli kalabalık. Hatta kimi eski örneklerinin, bugünün teknolojisini haber verdiği dahi savunuluyor. İşte listenin demirbaşları:
- Cesur Yeni Dünya: Büyük yazar Aldous Huxley tarafından kaleme alınan bu eser, bilimkurgu romanlar içerisinde bir klasik. Cesur Yeni Dünya, 26’ncı yüzyıl İngiltere’sinde geçiyor. Tüketim toplumuna yönelik bir bilimkurgu romanı olan eserde, insan ise bu düzenin sadece bir ürünü. Sanatsal etkinliklerin tümüyle yasaklandığı bu kurguda, insanlık kendini tüketecek zevk ve hazların esiri oluyor.
- Zaman Makinesi: Bilimkurgu romanları ile ünlenen H.G. Wells, Zaman Makinesi'nde Victoria dönemi Londra’sında yaşayan bir bilim insanının zamanda yolculuk yapmak üzere icat ettiği makineye atlayıp geleceğin İngilteresini ziyaretini anlatıyor. Toplumsal eleştiri bu eserde de çok daha yaratıcı bir kurgu ile ortaya çıkarılıyor.
- Frankenstein Ya Da Modern Prometheus: 19. yüzyıl yazarı Mary Shelley, bu romanı ile asırlardır gündemde. Genç bir bilim insanı Victor Frankenstein'ın yarattığı garip şekilli fakat akıllı bir yaratığın öyküsü ele alınıyor.
- Otostopçunun Galaksi Rehberi: Bilimkurgu eserleri ile ünlenen modern yazar Douglas Adams, dünyanın uzaylılar tarafından yok edilmesine sayılı anlar kala arkadaşını kurtaran bir karakterin hikayesini anlatıyor. Eser otostop çekerek evreni dolaşan gezginlere bir kılavuz niteliğinde...
- Mülksüzler: Çağımızın ve bir önceki yüzyılın en büyük yazarlarından Ursula K. Le Guin, Mülksüzler ile zamansız bir bilimkurgu klasiğine imza attı. Eser, sistem çatışmasını kendine has kurgusu ile anlatıyor. Romanda kapitalist ve anarşist sistemlere sahip iki farklı gezegendeki olaylar anlatılıyor.
- Dune: 20. yüzyıl yazarlarından Frank Herbert'in yazdığı Dune, modern bilimkurgunun en iyi yapıtı olarak da kabul görüyor. Eserin açıklama kısmını alıntılayalım: "Atreides'in ailesi, evrendeki en önemli ve en değerli madde olan melanj 'baharatının' tek kaynağı olarak bilinen Arrakis gezegeninin kontrolünü kabul etmiştir. İmpatorluğun güçleri Arrakis'in kontrolü için birbirlerinin boğazına sarılırken, politika, din, ekoloji, teknoloji ve insani duyguların çok katmanlı, karmaşık etkileşiminden benzersiz bir hikâye doğacaktır."
Sen de hemen kitap alışverişin esnasında Paracık da kazanmak istersen bu sayfadaki Hopi kampanyamızdan yararlanabilirsin.