Her sene “Bu yıl daha sağlıklı besleneceğim, haftanın en az 3 günü evde yemek pişireceğim, artık dışardan yemek söylemeye son gibi kararlar” alsan da işten eve yorgun döndüğün 3. gün o kararlı hâlini bir kenara bırakıp en yakın pizzacıdan sipariş verirken kendini bulanlardan mısın?  Emin ol, yalnız değilsin. Bu çalışma temposuyla asla değişemem ben diye düşünüyorsan senin için güzel bir haberim var. Bu haberin adı “ Meal Prep”! Dışardan havalı, okuduğunda “e bu mu yani” diyeceğin basit yemek hazırlama tekniği Amerika’da üzerine kitaplar yazılan, uzun uzun Youtube videoları çekilen bir trende dönüştü, hatta “Meal Prep Chef” diye ayrı bir aşçılık kolu bile oluşmuş durumda. Daha fazla uzatmadan işin püf noktalarına geçiyorum.

İşe önündeki hafta için bir liste yaparak başlayalım


Meal prep konusunda herkesin ayrı bir stratejisi var, senin için araştırdıklarım içinde en çok sevdiğim 1 temel malzeme 5 farklı menü tekniği. Buradaki püf nokta ortak malzemeyi kullanarak farklı menüler oluşturabileceğin bir alışveriş listesi ve haftalık menü oluşturmak. Örneğin ana malzeme için tavuk kullanabilirsin. Bizim gibi sulu yemek kültürü olan bir ülke için internette bulacağın kaynaklar aynı zamanda farklı bir beslenme tarzını da beraberinde getiriyor.

 

Önümüzdeki haftaya hazırlık


Bir Pazar günü öğleden sonrası için önündeki haftaya hazırlık yapmak oldukça ideal bir aktivite.  Alışverişi yapıp eve geldiğinde sebzeleri ve diğer malzemeleri kullanıma hazır hale getirip saklama kutularına yerleştirmek için yaklaşık 3 saat seni bekliyor. Bolca yıkama, doğrama, fırınlama işlemi barındıran bu hazırlık süreci hafta içi sana saatler kazandırıyor olacak! Bu aşamadan sonra iki şekilde ilerleyebilirsin, istersen her güne bir öğünü hazırlayıp tek tek beslenme çantasında dolaba yerleştirebilir veya her gün yaklaşık 5 dakikanını alacak hızlı bir mix & match işlemiyle yemeden hemen önce yemeğe son şeklini verebilirsin! Tavuklu sezar salata, tavuk & karışık fırında sebzeler, tavuk & kuskus bowl, pirinç üzeri körili tavuk, tavuklu bulgur salata ve baby ıspanaklar... 

 

Malzemeleri değerlendirme sanatı


Aldığın malzemeleri birden fazla şekilde değerlendirmeyi unutma. Örneğin eğer haşlanmış nohutun varsa bir kısmıyla humus yaparken, kalanını salatalarına eklemek için buzdolabına atabilirsin. Humus, pesto gibi soslar, seçeceğin bir iki çeşit haşlanmış bakliyatı alışveriş listene eklediğinde, özellikle diyet yapıyorsan, günlük menülerinin kolayca zenginleşeceğini göreceksin.. Bu yöntemin zorlayıcı kısmı her gün için yeni bir fikir bulmak!  Ama internet bu konuda senin arkanı kolluyor,  Youtube ve Pinterest bir sürü yeni yaratıcı fikirle dolu!

Hafta içinde hazırladığın bütün malzemeleri taze tutacak kaplar için IKEA’ya bakabilirsin.