Yeni annelerin en çok merak ettiği lohusa sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Detaylı olarak açıkladık.

Doğum yaptıktan sonraki ilk birkaç gün kendini üzgün veya karamsar hissediyorsan lohusa sendromu yaşıyor olabilirsin. Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki birçok yeni ebeveyn bu şekilde hissediyor. Bu süre zarfında duygusal iniş ve çıkışlar hissetmek oldukça normaldir. Lohusa sendromu genellikle doğumdan sonraki bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçer ve lohusa sendromu tedavisi için herhangi bir tıbbi tedaviye ya da ilaca ihtiyacın olmaz. Ancak lohusa sendromu nedir diye araştırırken onu doğum sonrası anksiyete ya da doğum sonrası depresyon ile karıştırmamak ve aradaki farkı net bir şekilde bilmek gerekir. Lohusa sendromu daha şiddetli ve daha uzun süren doğum sonrası depresyondan oldukça farklıdır. Eğer olumsuz duygu durumun 2 haftadan uzun sürerse sağlık uzmanına mutlaka bildirmen gerekir. Lohusa sendromu nedir ve doğum sonrası lohusa sendromu neden olur, birlikte bakalım.



Lohusa Sendromu Nedir?


Lohusa sendromu, bebek sahibi olduktan sonraki ilk birkaç günde yaşayabileceğin üzüntü duyguları karışımının yol açtığı bir dönemdir. Her 5 yeni anneden 4'ünde (yani yüzde 80) lohusa sendromu yaşanır. Her ırktan, yaştan, gelirden, kültürden veya eğitim seviyesinden yeni ebeveynleri etkileyebilir. Nasıl hissettiğinin sorumlusu sen değilsindir. Çoğu anne bebek doğduktan 2 ila 3 gün sonra lohusa sendromuna girebilir ve bu süre 2 haftaya kadar sürebilir. Lohusa sendromu belirtileri genellikle kendi kendine kaybolur ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz; ancak elbette bu süreçte anneye psikolojik ve manevi destek çok kritiktir. 2 haftadan uzun süren bir bunalımın varsa mutlaka bunu doktoruna bildirmen gerekir. Doktorun, seni doğum sonrası depresyon adı verilen daha ciddi bir durum açısından kontrol etmek isteyebilir. Doğum sonrası depresyonun belirtileri lohusa belirtilerine benzer ancak daha şiddetlidir ve daha uzun sürer; aynı zamanda ilaç tedavisi de gerektirebilir.



Lohusa Sendromu Neden Olur?


Doğumdan sonra meydana gelen hormon değişiklikleri lohusa sendromuna neden olabilir. Doğumdan sonra östrojen ve progesteron hormonlarının miktarı aniden azalarak ruh halinde değişimlere neden olur. Bazı kişilerde tiroit bezinin ürettiği hormonlar keskin bir şekilde düşebilir ve bu da kendilerini yorgun ve depresif hissetmelerine neden olur. Yeterince uyumamak ve iyi beslenmemek bu duyguları artırabilir. Duygusal sorunlar lohusa sendromuna yol açabilecek bir başka olası nedendir. Yeni bebeğine bakma konusunda gergin olabilirsin veya bebek doğduğundan beri hayatının nasıl değiştiği konusunda endişeleniyor olabilirsin. Bu düşünceler seni üzgün veya depresif hissettirebilir. Farklı bir hamilelik sırasında veya hayatının diğer dönemlerinde kendini daha önce depresyonda hissettiysen, bebeğini doğurduktan sonra üzgün hissetme riskin daha yüksek olabilir.



Lohusa Sendromu ve Doğum Sonrası Depresyon Arasındaki Fark Nedir?


Eğer lohusa sendromu yaşıyorsan karamsar, endişeli, ağlamaklı hissedebilir veya uyumakta zorluk çekebilirsin. Bu duygular zorlayıcı olabilse de genellikle özel bir tedavi gerektirmeden kendi başlarına hızla geçerler. Doğum sonrası depresyonda belirtiler daha uzun sürer (2 haftadan fazla), daha şiddetli olabilir ve sıklıkla normal işlevlerini yerine getirme yeteneğini etkileyebilir. Lohusa sendromundan farklı olarak doğum sonrası depresyon genellikle kendi kendine kaybolmaz. Doğumdan sonra iyileşme aşamasında olduğunda ve bakman gereken yeni bir bebeğin olduğunda bu durumla başa çıkmak özellikle zor olabilir. Hissettiklerinin normal mi yoksa daha ciddi bir şeyin başlangıcı mı olduğunu bilmek zor olabilir.
 


 

Lohusa Sendromu Belirtileri Nelerdir?


Doğumdan sonra lohusa sendromu belirtileri değişiklik gösterir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bebeğin doğduktan sonra yalnızca birkaç günden bir veya iki haftaya kadar süren lohusa sendromu belirtileri şunları içerebilir:


  • Ruh hali değişimleri

  • Endişe

  • Üzüntü

  • Sinirlilik

  • Bunalmış hissetmek

  • Ağlamak

  • Azalan konsantrasyon

  • İştah sorunları

  • Uyku problemleri


 

 

Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir?


Doğum sonrası depresyon ilk başta lohusa sendromuyla karıştırılabilir ancak belirtiler daha yoğundur ve daha uzun sürer. Bunlar en nihayetinde bebeğine bakma ve diğer günlük görevlerini yerine getirme yeteneğini etkileyebilir. Belirtiler genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde gelişir. Ancak hamilelik sırasında daha erken veya doğumdan bir yıl sonrasına kadar da başlayabilirler:


  • Depresif ruh hali veya şiddetli ruh hali değişimleri

  • Çok fazla ağlamak

  • Bebekle bağ kurmada zorluk

  • Aileden ve arkadaşlardan çekilmek

  • İştah kaybı veya normalden çok daha fazla yemek yeme

  • Uyuyamama veya çok fazla uyuma

  • Aşırı yorgunluk veya enerji kaybı

  • Eskiden keyif aldığın aktivitelere karşı daha az ilgi ve heves

  • Yoğun sinirlilik ve öfke

  • İyi bir anne olamama korkusu

  • Umutsuzluk

  • Değersizlik, utanç, suçluluk veya yetersizlik duyguları

  • Net düşünme, konsantre olma veya karar verme yeteneğinde azalma

  • Huzursuzluk

  • Şiddetli anksiyete ve panik ataklar

  • Kendine veya bebeğine zarar verme düşünceleri

  • Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri




Lohusa Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?


Açıkçası lohusa sendromunu tedavi etmek için kendi başına hiçbir şey yapmana gerek yok. Çoğu anne yeni rollerine alıştıkça ve bebekleriyle bir rutine alıştıkça kendilerini daha iyi hissetmeye başladıklarını fark eder. Bununla birlikte doğum sonrası ilk aşama zorludur ve kendine elinden geldiğince iyi bakman çok önemlidir. Bu geçiş döneminde kendini daha iyi hissetmeni sağlayacak şeyleri bulmak, "normale" dönmene veya en azından yeni normalini bulmana biraz daha yardımcı olabilir. Lohusa sendromu nasıl geçer, sana yardımcı olabilecek birkaç ipucuna bakalım:


  • Mümkün olduğu kadar çok uyu: Uykunun şu anda evinde paha biçilemez bir değer olduğunu biliyoruz, ancak söylenenlere kulak ver: Bebek uyuduğunda sen de uyu ve çamaşırların kirli sepetinde birikmesine izin ver. Yorgun olduğunda her şey daha kötü görünür. Bazen uyumak en iyi çaredir.

  • Yardım iste: Sana unutmanı söylediğimiz çamaşırlar mı? Diğer bir seçeneğin bunu başkasının yapmasına izin vermektir. Genellikle yeni annelere yardım etmenin yollarını arayan insanlar vardır, bu yüzden annen ya da kayınvaliden gelip ne yapabileceğini sorduğunda ona bir görev ver. Yemek pişirmek, ayak işlerini yapmak, bebek bezi değiştirmek; bunların hepsini kendin yapmaya çalışma.

  • İyi ye ve dışarı çık: Vücudunuzu besleyici yiyeceklerle besle ve biraz temiz hava al - bu lohusa sendromu ile baş etmede oldukça basit ama etkili bir yöntemdir.

  • İletişim kur: Terapistin olması şart değil ama eğer varsa onu arayabilirsin. Aksi takdirde seni anlayan ve yargılamayan bir aile üyen veya arkadaşınla sohbet et.

  • Sevdiğin bir şeyi yap: Piyangoyu tutturmanın kendine ayıracağın 5 dakika bulmaktan daha kolay olacağını düşünüyorsan haklısın. Ancak başka bir insan için 7/24 yaşamak seni tükenmiş ve kırılgan bir hale sokacaktır. Bebeklik öncesi seni mutlu ve rahat hissettiren her ne ise, bebek sonrası hayatına da geri dönmenin bir yolunu bulması gerekiyor; kısa bir online alışveriş turu, en sevdiğin dizinin yeni bölümü ya da açık havada kısa bir yürüyüş gibi.

  • Eşinle bağ kur: Bu yeni hayatta eşinin izini kaybetmek kolaydır, ancak eşinle günde bir kez bir şeyler yapmayı taahhüt etmek, hem bağlı hem de desteklenmiş hissetmene yardımcı olmak adına uzun bir yol kat edebilir.


 



Lohusa Sendromu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Lohusa sendromu önlenebilir mi?
Araştırmalar, Omega-3 yağlarının doğum öncesi dönemde alınması durumunda erken doğum riskini azaltabileceğini ve yeni annelerde lohusa sendromu ve doğum sonrası depresyon riskini azaltabileceğini göstermiştir.
 
Kadınlar ne sıklıkla lohusa sendromuna girer?
Tüm yeni annelerin yaklaşık %70 ila %80'i çocuklarının doğumundan sonra bazı olumsuz duygular veya ruh hali değişimleri yaşar.
 
Lohusa sendromu ne kadar sürer?
Lohusa sendromu belirtileri normalde her gün birkaç dakikadan birkaç saate kadar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler doğumdan sonraki on dört gün içinde azalmalı ve kaybolmalıdır.
 
Ne zaman doktoruma başvurmalıyım?
Doğum sonrası depresyon belirtilerinden herhangi birine sahipsen, özellikle de kötü ruh halin iki hafta içinde geçmediyse ve daha kötüye gidiyorsa, kendine veya bebeğine zarar verme, bebeğe bakmakta zorlanma gibi belirtilerin varsa mutlaka doktorunla iletişime geçmelisin.