Yazların korkulu rüyası güneş yanığı nasıl geçer? Sen de bu konuda bilgilenmek ve güneş yanığına ne iyi gelir, öğrenmek istiyorsan doğru yerdesin. Vakit kaybetmeden okumaya başla!

Yazın tatil yapmak herkesin heyecanla beklediği aktivitelerden. Yoğun şehir hayatının stresi ve yorgunluğu, yılın bu beklenen zamanlarında, sınırlı gün sayısıyla da olsa bir güzel atılıyor. Tatil zamanı gelip çattığında bavullar hazırlanıyor; uçuşan elbiseler, en rahat sandaletler, göz alıcı mayolar ve bikiniler valizlerdeki yerini alıyor. Tüm bunların yanı sıra tatilde yanında mutlaka bulunması gereken parçalardan biri de güneş yanığı önleyici ürünler. Zira yaz sıcaklarından maksimum verimle faydalanmak istiyorsan güneş kremlerini ya da güneş yanığı karşıtı ürünleri yakınında tutacaksın. Tam da bu sebeple bu yazıda güneş yanığı nasıl geçer, konusunu senin için masaya yatırıyoruz. Bu yanığın tam olarak ne anlama geldiği ve güneş yanığı tamirinin nasıl yapılabileceği başlıklarını da ele alıp güneş yanığı için krem önerileri ile yazımızı sonlandıracağız. Keyifli okumalar!

 



Güneş Yanığı Nedir?


Güneş yanığı en hızlı nasıl geçer, sorunun cevabını dört gözle beklediğini biliyoruz. Ancak öncelikle güneş yanığının ne olduğunun kısa bir açıklamak isteriz. Güneş yanığı, aslında cildin aşırı UV ışığına maruz kalmasıyla oluşuyor. Siz yazın, özellikle öğlen saatlerinde güneş altında fazla kaldığınızda cildiniz iltihaplanmaya başlıyor. Aynı durum, yapay UV kaynakları vasıtasıyla da oluşabilir. Solaryum, bunlar arasında en çok bilineni. İşin ehli biri tarafından yönlendirilmedikçe solaryum cihazlarında fazla vakit geçirmek, güneş yanıklarına davetiye çıkarabilmekte. Ciltte ağrı ve kızarıklığa sebep olan güneş yanığı durumu, bronzlaşmanın bir üst seviyesi diyebiliriz. Farklı yanık dereceleri olmakla birlikte farklı tedavi şekilleri de bulunuyor. Bunlara yazımızın daha ileriki bölümlerinde değineceğiz.



Güneş Yanığı Neden Olur?


Yukarıda da bahsettiğimiz üzere güneş yanığı, aşırı UV maruzluğu sebebiyle meydana geliyor. Burada belirtilmesi gereken bir diğer konu da ciltteki melanin seviyeleri ile ilgili. Melanin, cilt tabasındaki renk verici pigmentlerin adı. Cilt, UV ışığından kendini korumak için bu pigmentleri üretiyor. Ancak ışık miktarı arttığında savunma mekanizmasını daha yoğun biçimde devreye sokarak melanin sayılarını da artırıyor. Biz de buna bronzlaşma diyoruz. Biz bronzlaştığımızda sevinirken cildimiz aslında kendini korumak için çaba sarf ediyor. Vücudumuz, güneşin cilde daha fazla zarar vermemesi için cilt rengini koyulaştırıyor. Ancak tabi ki bu koruma yöntemi, bir safhaya kadar etkili olabiliyor. UV ışınlarına fazlaca maruz kaldığımızda ne salgılanan melanin pigmentleri ne de güneş yanığı için kullandığımız kozmetik ürünler fayda edecektir. Önemli olan ya bu ürünleri önceden kullanmak ya da güneşe, tavsiye edilen zamanlarda ve asgari ölçüde çıkmak. Ayrıca nemli ve ıslak ciltler ve açık renkli ciltlerin yanmaya daha meyilli olduğunu da unutmamak gerek. Kısaca özetlemek gerekirse güneş yanığı neden olur, sorusunun cevabını aşağıdaki listede görebilirsin.




  • Özellikle yazın güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak

  • Güneş yatağı ve solaryum cihazı gibi yapay UV kaynaklarında fazla zaman geçirmek

  • Kum, su ve kar gibi parlak zeminler üzerinde fazlaca kalmak

  • Islak ciltle güneş altında kalmak

  • Çok açık tenlilerin yazın öğlen saatlerinde güneşe maruz kalması



Tüm bunları belirttikten sonra güneş yanığı en hızlı nasıl geçer, sorusuna da cevap olabilecek bilgileri aşağıda bulabilirsin.



Güneş Yanıklarına İyi Gelen Ürünler


Güneş yanığını gidermek için pek çok farklı yöntem var. İster evde bulabileceğin doğal ürünleri kullanarak istersen piyasada bulabileceğin güneş kremlerini satın alarak cildini güneşin zararlı etkilerinden koruman mümkün. Biz de bu bölümde tüm bu ürünleri bir araya getirip harmanladık ve senin için bir rehber hazırladık. Aşağıdaki liste içinden kendine en uygun olanını seçip cildini zararlı UV ışınlarının eziyetinden kurtarabilirsiniz. Haydi başlıyoruz.




  • Yüksek Korumalı Güneş Kremleri: Spf 50 ve üzeri güneş kremleri, yaz güneşinin zararlı etkilerini hafifletmek için üretiliyor. Hiçbir güneş kremi cildi tamamen korumasa da önemli bir bariyer oluşturması bakımından uzmanlar tarafından tavsiye edilmekte. Dolayısıyla güneşe çıkmadan en az yarım saat önce bu kremleri uygulayarak cildini koruman mümkün. Pek çok farklı markanın güneş kremlerini bulurken Paracık da kazanabileceğin bağlantıyı da buraya bırakıyoruz.

  • Diş Macunu: Yanmış cildi serinletip rahatlaması bakımından yoğurttan sonra en çok tercih edilen ürünlerin basşında diş macunu geliyor. Diş macunu, içindeki flor ile deriyi yatıştırma konusunda başarılı.

  • Salatalık: Salatalık, senin de bildiğin üzere çoğunluğu su olan bir ürün. Yiyerek susuzluğunu giderebileceğin bu ürün, cildin için de harika bir nem kaynağı. Dolayısıyla yüzdeki güneş yanığı izi nasıl geçer, diye soruyorsan çareyi salatalıkta bulabilirsin. Kestiğin salatalık kabuklarını cildindeki yanık yerlere koy ve uygulamayı belli aralıklarla tekrarla! Sonuçtan memnun kalacaksın.

  • Aloe Vera: Aloe vera, yanıkları serinleten özelliği sayesinde pek çok kozmetik ürünün formülünde de yer alıyor. Dolayısıyla evde yetiştirdiğin bir aloe vera bitkisi sayesinde cildindeki güneş yanıklarını kendi kendine tedavi edebilirsin. Bunun için atman gereken tek adım, bitkinin yaprağını boylu boyunca kesmek. Yaprağın içinde yapışkan bir dıvı olduğunu göreceksin. Bu sıvı, güneş yanıklarının ilacı. Onu cildine sürmeye başlayabilirsin.

  • Çay: Türk sofralarının vazgeçilmez bitkisi olan çayın güneş yanığına iyi gelebileceği aklınıza gelir miydi? İster banyo suyuna ekle ister yanık yerlerine sür... Çay bitkisiyle güneş yanığı olan bölgeleri rahatlatabilirsin.

  • Lavanta Yağı: İçinde bulunan bitkisel özel sayesinde lavanta yağı, ciltteki ağrıyı alma ve cildi yatıştırma anlamında sıklıkla kullanılıyor. Dolayısıyla sen de evde güneş yanığı tedavisine, lavanta yağını ekleyebilirsin.

  • Elma Sirkesi: Müthiş bir Ph dengeleyici özelliği bulunan elma sirkesi, güneş yanıklarınıza iyi gelecek. Banyo suyunuza ekleyeceğiniz elma sirkesi ile cildiniz rahat bir nefes alabilir.



Tabi, tüm bu ürünlerin, belli derece yanıklarda etkili olabileceğini de söylemeden etmeyelim. Ciddi derece güneş yanıklarında vakit kaybetmeden bir hekime danışmanda fayda var.



Güneş Yanığı için Krem Önerileri



Güneş yanığı lekesi nasıl geçer, sorusunu farklı detaylarla cevapladıktan sonra sırada bu konuda en çok tercih edilen kremleri belirtmek var. Aşağıda, farklı markaların birbirinden faydalı özlerle formüle edilmiş ürünlerini görebilirsin. İşte, güneş yanığı için krem önerilerimiz!




  • Biodera Photoderm Cover Touch: Yağlı ve karma ciltlerde kullanılmak üzere geliştirilen bu krem salistik asit içeriğiyle cilt korumasına etkili. %100 mineral filtre ile zenginleştirilmiş Bioderma Photoderm, güneş korumasının yanı sıra cildine akne karşıtı bakım da yapıyor. Üründeki Spf 50 koruması, UV ışınlarına karşı azami oranda bariyer oluştururken, matlaştırıcı etkisi ile de cilt parlamalarını engelliyor. Güneş koruması anlamında sıklıkla tercih edilen bu ürünü, cilt tipine göre sen de tercih edebilirsin.

  • Heliocare Spf 90 Güneş Kremi: Yüksek Spf korumasıyla bilinen Heliocare, kuru ciltler için harika bir seçenek. Kremdeki aktif bileşenler, dört tip radyasyonun her birine başarılı biçimde etki ederek hem ani hasarları hem de zamanla ortaya çıkan güneş lekelerini gidermede yardımcı oluyor. Güneşe çıkmadan önce bolca sürmen yeterli. Arada tekrarlamayı da unutma!

  • Skinceuticals Mineral Radiance UV Defense SPF 50: Ürünün amacı, cildi güneş ve çevresel zararlara karşı korumak. Yağlı ve yapışkan his vermeyen yapısı sayesinde kremi cildine rahatça uygulaman mümkün. Skinceuticals marka bu güneş kreminin ana bileşenleri arasında titanyum dioksit, çinko oksit, artermia salina, yosun özü ve E vitamini bulunuyor. Hassas ciltler de dahil tüm cilt tiplerine uygulanabilen Skinceuticals Mineral Radiance UV Defense kremi, güneşe çıkmadan önce yüzünden başlayarak boyun ve diğer bölgelerine sürebilirsin.

  • Badger Balm Kids Sunscreen Spf 40: Kendi cildini düşünürken çocuğununkini de unutma! Badger Balm'ın çocuklar için geliştirdiği bu krem %98 doğal içerikli, doğal sertifikalı ve hipoalerjenik. Hiçbir kimyasal madde içermeyen Badger Balm Kids Sunscreen aynı zamanda mandalina ve vanilya yağları sayesinde mis gibi de kokuyor.



Özetlemek gerekirse özellikle güneş ışınlarının dik açılarla geldiği yaz aylarında güneşe belli saatlerde çıkıp belli sürelerde maruz kalarak ve bunun için geliştirilmiş ürünler kullanarak cildini zararlı UV ışınlarının etkisinden koruman mümkün. Ayrıca cilt beyazlatma konusu ile de ilgileniyorsan Ev Yapımı Cilt Beyazlatıcı Maskeler konulu blog yazımız kesinlikle ilgini çekecektir. Göz atmanı tavsiye ederiz.