Evde pedikür yapımı ipuçlarına değindiğimiz bu yazıya göz atarak sen de kendi pedikürünü yapabilirsin.


Seni istediğin her yere taşıyan ayakların, sence de güzel bir bakımı hak etmiyor mu? Ellerine gösterdiğin haftalık özeni ayaklarına da göstermek mümkün mü? Bunu yaptığında ayakların da ellerin gibi göz alıcı görünemez mi? Tüm bu soruların cevabı yazımızda saklı. Zira bu yazıda pedikür evde nasıl yapılır, konusuna açıklık getiriyoruz. Pedikür yapımının ipuçları; pedikürün anlamı, pedikürün süresi ve pedikür yapmak için hazırlayacağın suyun içeriği ile birlikte burada ele alınıyor. Hazırsan pedikürün tanımıyla başlıyoruz.
 

 




Pedikür Nedir?




Evde pedikür yapmak aşamalarına geçmeden hemen önce pedikürün ne demek olduğuna değinmek isteriz. Öncelikle olayın etimolojik boyutunu ele alalım. Pedikür kelimesi Latincedeki “pes” ve “cura” kelimelerinden türemiş bir sözcük. Ayak anlamına gelen pes ve bakım, tedavi anlamına gelen cura kelimeleri zamanla bir arada kullanılarak pedikür ibaresini meydana getirmiş. Ayak bakımı işlerinin tümüne verilen pedikür ismi hem tarihte bu haliyle kullanılmış hem de günümüzde kullanılmaya devam ediyor. Bu işlem, ayakların tüylerinin kesilmesi, tırnakların şekillendirilmesi, cildin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi adımları içermekte. Pedikür, aynı zamanda ayakların güzel görünmesini sağlamak ve ayak sağlığını korumak amacıyla yapılabilir. Genellikle salonlarda uzman kişiler tarafından yapılan pedikür, evde de yapılabilen bir işlem.
 
Gelelim, pedikürün tarihçesine.
 




Pedikür İlk Kez Ne Zaman Uygulanmış?


Sandığından çok daha eskilere dayanan pedikür, kadının her tarihte bakımına özen gösterdiğinin yaşayan bir kanıtı.  Pedikür işlemi, antik Mısır dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip. Antik Mısır'da, özellikle de firavunlar ve onların halkı tarafından yapılmış. Mısır'da, pedikür işlemi sadece güzel görünüm sağlamak amacıyla değil, aynı zamanda ayakların sağlıklı ve temiz kalmasını sağlamak için de tercih edilmiş. Zaman içinde diğer coğrafyalarda da yayılan bu ayak bakım süreci, günümüzde dünya çapında yaygın olarak uygulanan bir bakım işlemi halini alıyor.
 
Bu kısa tarih bilgisinin ardından evde pedikür yapımı aşamalarına da özetle değinip daha sonra her maddeye yakından bakacağız. Kendi başına pedikür yapmak istiyorsan aşağıdaki maddelere dikkat ederek süreci ilerletebilirsin. Önemli olan tek konu doğru teknikleri kullanmak ve gerekli hijyen koşullarını sağlamak. Bu kadar kolay!
 

  • Ayakların yıkanması: Öncelikle ayaklar yıkanır ve kurulanır. Evde pedikür suyuna ne konur, sorusunun yanıtı içinse okumaya devam etmen yeterli.




  • Tırnakların kesilmesi ve şekillendirilmesi: Tırnaklar kesilir ve istenen şekle getirilir.




  • Tırnak etlerinin kırpılması: Tırnak etleri kırpılır ve düzgün bir şekle getirilir.




  • Ayak tüylerinin kesilmesi: Ayak tüyleri kesilir ve istenen şekle getirilir.




  • Ayak cildinin temizlenmesi: Ayak cildi temizlenir ve bu sırada kalın tüyler çıkarılır.




  • Ayak masajı: Ayak masajı yapılır ve ayak cildi nemlendirilir.




  • Oje sürme (isteğe bağlı): Eğer istenirse, oje sürülebilir.


 

 

Evde Pedikür Nasıl Yapılır?




Geldik işin ayrıntılarına. Evde kolay pedikür yapımı için ihtiyacın olan malzemelerle başlayarak tüm diğer detayları bu kısımda öğrenmen mümkün. Kağıdı kalemi hazırla!
 

Malzemeler:


Evde pedikür için gerekli malzemeler hemen aşağıda:
 

  1. Pedikür suyu için bir ayak banyosu (ya da leğen): Ayak banyosu, ayakların yıkanması ve temizlenmesi için kullanılır.

  2. Sıcak su: Ayaktaki etlerin yumuşaması için ayak banyosunun içine konur.

  3. Doğal yağlar: Ayak banyosunun içindeki suya ilave edilir. Bu sayede ayaklar yumuşacık olur.

  4. Törpü: Tırnakları şekillendirmek için kullanılır.

  5. Tırnak eti makası: Ayak tırnaklarının kenarlarındaki fazla etleri almak için kullanılır.

  6. Tırnak makası: Uzamış haldeki tırnakları kısaltmak için kullanılır.

  7. Tırnak fırçası: tırnak yüzeyini ve kenarlarını temizlemek için kullanılır.

  8. Ayak tüyü makası: Ayak parmaklarının üzerindeki tüyleri kesmek için kullanılır.

  9. Ponza taşı: Ayak tabanındaki sertleşmeyi önlemek için kullanılır.

  10. Peeling kremi: İşlem sonunda ayak derisinin yumuşatılması ve ölü derilerden arındırılması için gerekli olan masaj uygulamasında kullanılır.

  11. Oje: Ayak tırnaklarının arzu edilen bir renge boyanması için kullanılır.


 
 

Evde Ayak Bakımı Nasıl Olmalı?


Evde ayak bakımı için yukarıda yazılan özet bilgilere ek olarak aşağıdaki ayrıntılara da dikkat etmende yarar var. Böylece ayakların hem sağlıklı olur hem de son derece güzel ve narin görünür. Hazırsan başlayalım!
 




Ayak Temizliği ile Başla




Her işin başı temizlik. Dolayısıyla ayaklarını önce güzelce yıkadıktan sonra sıcak suyla doldurduğun ayak banyosunun içine yerleştir. Evde pedikür suyu hazırlamak sandığından da kolay. Zira bu suyun içine sadece birkaç damla doğal yağ ve istersen biraz da deniz tuzu eklemek yeterli. Örneğin lavanta yağı ayak derilerini güzelce yumuşatırken deniz tuzu ayaklarındaki yorgunluğu almak için destek olacaktır. Bu arada ayak tırnaklarında eskiden kalmış ojeleri de çıkartmayı unutma!
 




Uzayan Tırnakları Kes




Daha sonra ayaklarını bir kağıt havlu ya da ayak havlusuyla kuruladıktan sonra uzayan tırnaklarını kesmek için harekete geçebilirsin. Bu aşamada ister tırnak makası istersen de törpü kullanmakta özgürsün. Eğer tırnakların gereğinden fazla uzamışsa bir tırnak makasıyla daha rahat edeceğini hatırlatırız.
 



Tırnak Etlerini de Unutma!




Evde manikür pedikür yapımının en temel adımlarından biri olan tırnak eti kesme işlemi, sürecin en zorlayıcı kısmı olabilir. Önce tırnaklarının kökündeki etleri geriye doğru it. Bunun için üretilen özel tırnak itici aletlerden edinerek işini kolaylaştırabilirsin. Daha sonra bu etleri, tırnak eti makası kullanarak güzelce kes. Bu aşamada etleri çok derin kesmemeye de dikkat et.
 




Törpüle




Ayak tırnaklarını kestin, evet, ama hala biraz şekilsizler mi? O halde eline törpüyü almanın zamanı gelmiş demektir. Dilediğin formda şekil vererek ayak tırnaklarını törpülemeye başladığında her birinin aynı biçimde olduğunu göreceksin. Ayakların peeling için artık hazır!
 



En Çok Ayaklar Peelingi Hak Ediyor




Topuklar, ayaktaki en çok ve çabuk yıpranan kısım olarak ün salmış. Dolayısıyla ayak bakımı söz konusu olduğunda topuklardan bahsetmemek olmaz. Bir peeling losyonu alarak topuklarına yeterince sür ve güzelce ovala. İşlemi her iki ayak topuğuna da gerçekleştirdiğinde tamamdır.
 




Masaj




Hedeflediğin yumuşacık ve güzel görünen ayaklara kavuşmana ramak kaldı. Zira şimdi sıra ayakları şımartmakta. İster bir kolonya ister bir dezenfektan ile ayaklarındaki mikropları gidermekle işe başla. Son olarak ayak nemlendirmek için özel olarak üretilen kremlerden biriyle ayaklarındaki nem oranını dengeleyebilirsin. Bu aşamada ayağının her tarafına dairesel hareketlerle masaj yapmayı ihmal etme! Bu, kan dolaşımını hızlandırarak ayaklarını ve dolayısıyla da seni rahatlatacaktır.
 



Biraz Estetik: Oje




İşte, sürecin son aşaması olan oje sürmeye geldi sıra. Tüm aşamaları layıkıyla tamamlandığında dilediğin ojelerle ayak tırnaklarını renklendirmeyi hak ettin. Bu aşamada tırnaklarındaki ojelerin bozulmasını engellemek istersen işleme başlamadan önce her ayak parmağın arasına biraz pamuk sıkıştırabilirsin. Bu, ayak parmaklarının arasını açarak birbirlerine değmesini engelleyecektir. Son olarak ojeyi, tırnak dibinden başlayarak tüm tırnak yüzeyine, etlere değmemeye özen göstererek sür. Tüm ayak tırnaklarına oje sürdükten sonra ojelerin çabuk kuruması için bir kat da top coat uygulaması yapabilirsin. Top coat, ojenin hem daha parlak görünmesini hem de uzun süre yıpranmadan kalmasını sağlamak için ideal bir ürün.
 
Tüm bu bilgilerle sen de evde pedikür yapmak istersen vakit kaybetmeden harekete geç, bakımlı ayaklara bir adım daha yaklaş!