Deprem Anında Neler Yapılması Gerekir?
Deprem, yeryüzünün derinliklerindeki kayaların yer değiştirmesinden kaynaklanan ani ve hızlı bir sarsıntıdır. Yangınlara, tsunamilere, heyelanlara veya çığlara neden olabilen deprem anında hazırlıklı olursan sağlıklı şekilde atlatman mümkün. Deprem olurken sokakta, arabada, evde ya da başka herhangi bir yerde olabilirsin. Her neredeysen yapman gerekenleri senin için listedim…
Acil Durum Planını Uygula
Deprem esnasında soğukkanlı olmak, her zaman riskleri azaltır. Ancak soğukkanlı olabilmek için önceden hazırlıklı olmalısın. İşte acil durum planı, tam da böyle anlarda işe yarıyor. Deprem öncesinde ailenle bir araya gelip deprem sonrası nerede buluşacağınız, deprem esnasında kimin nerede duracağı gibi konuları netleştirebilir, içinde birkaç gün yetecek su ve yiyecek, el feneri, düdük gibi eşyalar bulunan bir deprem kiti hazırlamalısın.
Güvenli Bir Yer Bul
Deprem esnasında nerede olursan ol ilk yapman gereken kendine güvenli bir yer bulmak. Eğer kapalı bir alandaysan merdivenlere ya da çıkışa koşmak yerine pencerelerden uzak; koltuk, içi dolu sandık, sabitlenmiş dolap gibi sağlam eşyaların yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde kapanabilirsin. Bu esnada ellerinle başını korumayı sakın unutma.
Diğer yandan, depreme açık alanda yakalanırsan ilk yapman gereken enerji hat ve direklerinden, ağaçlardan, binalardan, sokak tabelalarından ve duvar diplerinden uzaklaşmak. Kendine güvenli bir alan bulduğunuzda çömelip başını korumalı ve oluşabilecek hasarı azaltmalısın.
Eğer depreme aracının içinde yakalandıysan ve etraf güvenliyse aracı yavaşça sağa çekip durdurmalı ve deprem geçene kadar aracın içinde beklemelisin. Ancak köprü üstündeysen, ağaçların yakınındaysan ya da etrafında elektrik direkleri varsa aracı yavaşça sağa çekip dışarı çıkmalı ve arabanın yanına başını koruyarak kapanmalısın.
Temkinli Davran
Sarsıntı geçtikten sonra da yapman gerekenler bitmiyor. Eğer evinde veya iş yerindeysen kendi emniyetinden emin olduktan sonra deprem kitini yanına alarak bölgedeli en yakın buluşma noktasına doğru gitmelisin veya açık bir alana yönelmelisin. Binadan ayrılırken, hasar oluşmaması için gaz vanasını ve şalterleri kapattığından emin olup, olası yangın durumlarının önüne geçebilirsin.
Öte yandan, açık alandaysan etrafını kontrol etmelisin. Hasar görmüş elektrik direkleri ya da duvarlardan uzaklaşıp yakınlardaki bir toplanma alanına gidebilirsin. Aracın varsa kullanmak yerine acil durumlar için yolları boş bırakmalısın.
Bonus: Teknolojinin Gücünden Yararlan
Deprem anında akıllı cihazlarından biri yanındaysa kendi güvenliğinden emin olduktan sonra teknolojinin gücünden yararlanabilirsin. Ancak bunun için de önceden hazırlıklı olman gerekiyor. Şimdiden telefonuna Emergency Whistle gibi deprem anında sesinden yararlanabileceğin ya da Akut Güvendeyim gibi anlık konum gönderebileceğin uygulamaları indirebilirsin.
Deprem esnasında her neredeysen önce kendi güvenliğini sağladığından emin olmalısın. Ancak güvenliğini sağlamak için önceden hazırlıklı olman gerektiğini unutma. Kendine bir deprem kiti hazırlayarak deprem güvenliği açısından ilk adımı atabilirsin.