Banyo temizliğinin en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyorsan doğru yerdesin. Banyo temizliğinin püf noktaları yazımızda seni bekliyor.

Evin her alanında olduğu kadar banyonun da düzenli ve temiz gözükmesi oldukça önemli. Mikropların barınmaması için düzenli bir şekilde banyonun temizlenmesi gerekiyor. Temiz bir banyo hijyenik bir yaşam tarzının da önemli bir parçası. Dolayısıyla rahat edebileceğin bir ortam yaratman gerekiyor. Banyo evin en çok kirlenen ve en hijyenik olması gereken alaları arasında yer alıyor. Su ile temas ettiği ve nemli kaldığı için bakterilerin barınabilmesini ede ortam hazırlayabiliyor. Dolayısıyla banyo temizliği sık, detaylı ve iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Aynı zamanda banyolar sık kullanılan alanlar olması açısından da kısa sürede kirlenerek temizliğe ihtiyaç duyabiliyor. Peki banyo temizliği nasıl yapılır? Banyonu en iyi ve verimli bir şekilde nasıl temizleyeceğini araştırdık. İşte adım adım banyo temizliği.




 



1. Temizlik Malzemelerini Hazırla




Banyo temizliğine başlamadan önce ihtiyacın olan temizlik malzemelerini hazırlaman gerekiyor. Bu aşamada hem kimyasal temizlik ürünü hem de doğal olarak temizliğe yardımcı olan ürünleri kullanabilmen mümkün. Banyo temizliği malzemeleri şu şekilde sıralanabilir ve ihtiyacına göre çeşitlendirebilirsin:


  • Çamaşır suyu

  • Krem temizleyici

  • Kir – kireç sökücü

  • Yüzey temizleyici


Kullanılabileceğin ürünler arasında yer alıyor. Kimyasal temizlik malzemesi kullanmak istemiyorsan da sirke, Arap sabunu ve karbonat ile de banyonu temizleyebilirsin. Elinizi kimyasallardan korumak için eldiven kullanmayı da unutmamalısın. Temizlik malzemelerini hazırladıysan bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
 
Tüm bu ürünlere ve daha fazlasına carrefoursa.com üzerinden ulaşabilir ve %3 paracık puan kazanma şansını yakalayabilirsin.




 



2. Banyodaki Fazlalıkları Toparla




Detaylı bir banyo temizliği için banyoda bulunan fazlalıklardan kurtulman gerekiyor. Banyoda bulunan kişisel eşyaları çıkartarak yüzeyi boşaltabilir ve daha rahat bir temizleme alanı oluşturabilirsin. Duş perdesi, duvarlar ve zemini daha görünür hale getirerek her yerin temizlenmesini kolaylaştırabilirsin. Aynı zamanda eşyalarının temizlik ürünleriyle temas etmesinin de önüne geçebilirsin.




 



3. Duşa Kabin, Küvet Temizliği




Temizliğe ilk olarak duşa kabinden başlayabilirsin. Banyonun hassas alanları arasında yer alan duşa kabin ve küvetlerin iyi temizlenmesi gerekiyor. Su lekeleri, sabun artıkları ve küf oluşumuna yatkın bölgeler arasında yer alan duşa kabin ve küvetler için doğru temizlik ürünü seçmek de önemli. Kireç oluşumuna da elverişli bir alan olan duşa kabinler için kireç çözücü, çamaşır suyu ve krem temizleyiciler bu alan için ideal. Banyo duşa kabin temizliği yaparken önce sünger yardımıyla içini güzelce ovduktan sonra dış kısmına geçebilirsin. Ardından su ile deterjanları arındırabilmen mümkün. Küvet için de aynı yöntemi uygulayabilirsin. Eğer duşa kabinin camsa, cam temizleyici ürünler kullanarak da lekesiz bir görünüm elde edebilirsin. Zorlu lekeler için fırça veya diş fırçası kullanabilir anında kurtulabilirsin.




 



4. Klozet Temizliği




Tuvalet banyo temizliğinde sıra geldi klozet temizliğine. Banyo temizliğinin ikinci önemli aşamaları arasında yer alan klozet temizliği çamaşır suyu kullanman gereken yerler arasında. Temizliğe başlamadan önce eldiven takmak isteyebilirsin. İlk olarak klozet içini bakterilerden arındırmak için çamaşır suyu ve etkili bir deterjanı klozetin iç kısmına dökmelisin. Burada yer alan kirlerin yumuşaması için kısa bir süre bekle. Bu nedenle temizliğe başlarken klozetin içine deterjan dökerek de başlayabilirsin. Kısa bir süre bekledikten sonra klozet fırçası yardımıyla klozet içerisini güzel bir şekilde ov. Ovalama işlemi bittikten sonra sifonu çekerek tüm deterjanı klozetin içinden temizle.
 
Klozetin dış yüzeyi için de dış yüzey temizleyicisi olan anti bakteriyel mendilleri kullanabilirsin. Klozet kapağını ve çevresini silebilirsin. Klozet kapaklarının altı kısmını ve görünen tüm yüzeyleri silmeyi unutma. Bu anti bakteriyel mendilleri düzenli bir şekilde kullanabilir rutin temizliği de dahi edebilirsin.




 



5. Lavabo Temizliği




Banyo lavabo temizliği, banyo temizliği sırasında temizlenmesi en basit alanlar arasında. Banyoların en sık kullanılan alanlarından biri olan lavabolar, çamaşır suyu etkili deterjanlarla temizlenmesi gerekiyor.  Böylece lavabo içindeki kir ve bakterilerden anında kurtulabilirsin. Lavabo içine çamaşır suyu ve temizlik deterjanını döktükten sonra sünger yardımıyla iyice ovala. Ardından suyla lavabonun tüm deterjanlı alanlarını temizleyebilirsin. Eğer sıvı bir ürün kullanmak istemiyorsan sprey temizleyiciler de lavabo temizliğinde sık kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Lavabonun arka alt kısımlarını temizlediğinden emin olduktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsin. Eğer lavaboda tıkanma problemi yaşıyorsan temizlik öncesinde lavabo açıcı uygulayabilirsin.




 



6. Derzleri Temizlemeyi Unutma




Son olarak ve unutmaman gereken noktalardan biri de derz araları. Banyo derz temizliği, banyonun temiz görünmesini sağlayan noktalardan biri. Fayans temizliği öncesinde derz aralarını temizlemek zamandan tasarruf etmeni de sağlıyor. Nemli bir bez veya fırça yardımıyla krem temizleyici kullanarak derz aralarında oluşan kararmaları kolaylıkla temizleyebilirsin. Hatta diş fırçası kullanmak bu alanı daha rahat temizleyebilmene yardımcı olabilir. Derz araları kimi zaman istediğiniz sonuca ulaşmanda seni zorlayabilir. Bu gibi durumlarda dilersen derz araları için özel olarak geliştirilmiş derz temizleyicilerden de yararlanabilirsin. Bu ürünlere Happy Center üzerinden ulaşabilir ve 75 Paracık kazanma şansını yakalayabilirsin.




 



7. Yer, Fayans Temizliği




Sıra geldi fayans ve yerlerin temizliğine.  Banyo fayans temizliği, temizlik sırasında atlanmaması gereken noktalardan biri. Son derece kolay ve zahmetsiz görünse de toz ve kirlerin yoğunlukta olduğu alanlar arasında yer alıyor. Yer fayanslarını temizlemek için vileda kullanabilirsin. Bir kovanın içine çamaşır suyu ve yüzey temizleyicisi ekleyerek yer fayanslarını dip köşe silebilir toz ve kirlerden kurtulabilirsin. Duvar fayansları için ise yine deterjanlı bir su hazırlayabilir ve duvarları silebilirsin. Zorlu alanlarla karşılaştığında sünger ile ovalayarak kirlerden kurtulabilmen mümkün. Yüksek yerlere erişmek için ise merdiven kullanabilir ya da bir sopa yardımıyla yüksek köşelere ulaşabilmen mümkün. Dilersen duvarlarda yer alan fayansları kurulayabilir ya da kendi haline bırakarak kurumasını bekleyebilir ve temizliği bitirebilirsin.




 



Banyonun Temiz Ve Düzenli Kalması İçin Birkaç Öneri




Banyolar sık kullanılan alanlar olması açısından dip bucak banyo temizliği yapılsa da kullanım sonucu kısa süre içerisinde dağınık ve kirli bir görünüme kavuşabiliyor. Bunun için rutin temizliği sürdürmeli ve banyo içerisinde düzenli bir görünüm elde etmelisin. İşte senin için banyonu daha düzenli ve temiz görünmesini sağlayabileceğin birkaç öneri:


  • Banyo temizliği için haftalık veya aylık bir plan oluşturabilirsin. Böylece düzenli olarak temizlenen banyo her zaman toplu ve temiz görünecektir.

  • Banyo temizliğinin yanında düzenli görünmesi de önemli. Bunun için düzenleyici sepetler ve organizelerden yararlanabilirsin. Eğer organizer ya da sepete sahip değilsen Evidea.com internet sayfası veya mobil uygulama üzerinden banyo dekorasyonuna uygun sepet organizerlere sahip olabilirsin.

  • Banyonun uzun süre temiz kalmasını istiyorsan, temizlik gününü beklemeden kirlenen alanları temizleyerek her daim temiz bir görünüm elde edebilirsin.

  • Klozeti kullanırken mutlaka kapağını kapatmalısın. Özellikle de sifonu çekerken. Sifon çekildikten basınçlı su akışından dolayı mikroplar etrafa saçılabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için klozet kapağını mümkün olduğunca kapalı tutmaya özen göstermelisin.

  • Banyonun temiz kokmasını sağlamak için ise oda spreylerinden yararlanabilirsin. İster otomatik ister manuel oda kokuların kullanarak her zaman temiz kokmasını sağlayabilirsin.


Banyoyu nasıl temizlemen gerektiğini öğrendiğine göre dilersen Detaylı Ev Temizliği Nasıl Yapılır? blog yazımızı da inceleyebilirsin.