Son zamanların en trend yoga türlerinden biri olan acroyoga hakkında merak ettiklerini öğrenmeye ve bu keyifli dünyaya adım atmaya hazır mısın?

Acroyoganın son zamanlarda sosyal medyayı sallamasının bir sebebi var: Akrobasi ve yogayı bir araya getiren bu bomba niteliğindeki harman, hem zihin hem de vücut için zorlayıcı ve aynı zamanda oldukça ödüllendirici olabiliyor. Peki acroyoga nedir, nasıl yapılır? Bildiğimiz diğer yoga türlerinden farkı nedir ve bize nasıl faydalar sağlar? Hepsi ve çok daha fazlası, merak ettiğin acroyoga ile ilgili hazırladığımız bu kapsamlı rehberde.
 



Acroyoga Nedir?


Acroyoga, yoga, akrobasi ve Tayland masajının bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir. Partner eşliğinde yapılan bu yoga türünde güven, güç ve iletişim, en çok ön plana çıkan duyguları oluşturur. Her ne kadar partnerini havaya kaldırmak işin en zor kısmı gibi görünse de, havaya kaldırılan olmak da en az o kadar zorlayıcıdır. Partnerin ile arandaki bağa teslim olmak ve seni yükseltmesine izin vererek ona güvendiğini göstermek oldukça güçlü bir deneyimdir. Buna ek olarak acroyoga'da kafa aşağı düşme olasılığı oldukça yüksektir, bu yüzden de güvenilir ve tecrübeli biri ile çalışmak, aynı zamanda yanında bir de gözlemci bulundurmak oldukça önemlidir. Elbette ki her partner sporunda olduğu gibi acroyoga'da da iletişim en kilit elementlerden biridir. Hissedilen fiziksel değişimleri anlık olarak partnerine söylemek ve kıymetli bir diyalog oluşturmak, acroyoga uygulamalarının daha stabil, güvenli ve sağlıklı geçmesinde kritik rol oynar.



Acroyoga Nasıl Yapılır?


Acroyoga'da 3 ana rol vardır ve bunlar "base", "flyer" ve "spotter" olarak adlandırılır.




  • "Temel" anlamını taşıyan "base", yere en yakın olan kişiyi referans eder. Bu kişi, sırtını zemine yaslayarak bacaklarını ve ellerini havaya doğru uzatır bir pozisyon alır. Base aynı zamanda sabit bir şekilde ayakta durabilir ya da karnının üstüne yatabilir. Base'in temel amacı havada olması planlanan flyer'ı taşımak ve onu dengede tutmak. Tecrübeli bir base güçlü, stabil ve esnek olmalı; böylelikle flyer'ın üzerinde durabileceği sağlam temeli oluşturmalı.

  • "Flyer" ise bir şekilde base'in üzerinde uçacak olan kişiyi tanımlar. Flyer, base ile birden fazla temas noktasına sahiptir ve bu temas noktalarını havada kalmak ve dengede durmak için kullanır. Flyer'ın temel amacı alansal farkındalık eşliğinde hareket etmek ve ideal vücut gerginliğini korumaktır; böylece base de flyer'ın havadaki konumunu daha iyi koruyabilir. Tecrübeli bir flyer oldukça iyi bir vücut farkındalığın sahip olmalıdır ve dengesini düzgün kullanarak etkin bir şekilde havada hareket edebilmelidir.

  • Son olarak "spotter" pozisyonunda bulunan kişi ise acroyoga uygulamasının güvenli olduğundan emin olan, gözlemci durumunda olan kişidir. Spotter'ın temel görevi, flyer'ı güvende tutmaktır. Bunu sürekli olarak tetikte olarak ve flyer'a yakın konumda bulunarak yaparlar. Potansiyel bir düşmeyi önlemek ya da gerektiği yerlerde flyer'a dışarıdan destek sağlamak için hazırda beklerler. Flyer ve base ile arasındaki iletişim, güven ve güç kuvvetlendikçe spotter'ın sorumluluğu da nispeten azalır.



Acroyoga Hareketlerinin Prensipleri Nelerdir?


Acroyoga'ya yeni başladığın zaman öğrenmen gereken iki temel acroyoga tekniği vardır: "Bone-stacking" tekniği ve "counterbalancing" tekniği. Bone-stacking tekniğinde base'in ve flyer'ın kemikleri uzuvları doğrudan birbirinin üzerindedir ve bu duruş, yapılması planlanan her bir diğer pozisyon için en stabil ve etkili temeli oluşturur. Bir acroyga pozisyonunda kusursuz bir bone-stacking duruşu elde edildiğinde pozisyonda kalabilmek çok daha az güç gerektirecektir. Counterbalancing tekniğinde ise base ve flyer birbirlerinden ayrılarak stabilite ve dengeyi bulmaya çalışırlar. Burada birinin ağırlığının yarattığı çekiş gücü, diğerinin ağırlığının yarattığı çekiş gücünü ters yönde dengelemelidir. Şimdi hep birlikte farklı zorluk dereceleri olan birkaç temel acroyoga hareketine bakalım mı?


1. Yaprak Üzerindeki Balık

Bu poz, acroyoga’ya başlangıç için ideal bir pozdur. Kimsenin havaya kaldırılmasına gerek yoktur ancak her iki taraf da derin bir şekilde sırtını esnetme imkanına sahip olur. Base dizlerinin üstünde oturur, kalçalarından ileriye doğru asılır ve ellerini önündeki zemine yerleştirir; yani temel yogada "çocuk pozu" denilen pozisyonu alır. Flyer ise temelin sırtına yüzüstü uzanır ve dilerse ellerini ayaklarını havaya doğru uzatabilir.


2. Plank Press

Az önceki pozisyondan bir miktar daha ileri seviye olan bu pozda base, flyer'ın ağırlığını nasıl dengede tutabileceğini kavramaya çalışır. Base, dizlerini kırarak sırt üstü yere uzanır. Flyer ise base'e doğru yüzüstü döner ve kalçasını base'in ayaklarına doğru yerleştirir. Base ardından flyer'ın ellerini tutarak onu kalçasından ayaklarıyla havaya kaldırır ve dengede tutmaya çalışır. Bu poz, flyer'ın vücut stabilitesini ölçerken base'in kol kas gücünü çalıştırır ve harika bir uyum oluşmasına olanak sunar.


3. Jedi Plank

Acroyoga'nın en ileri seviye hareketlerinden olan Jedi plank hareketi, her iki partnerin de merkez kuvvetini güçlendirmekte oldukça etkili bir pozisyondur. Base ayaklarını uzatarak sırt üstü yere uzanır, flyer ise base'in ayaklarının ucunda, sırtı dönük bir biçimde pozisyon alır. Ardından base flyer'ın ayak bileklerinden tutup onu havaya kaldırırken aynı anda flyer da bsein ayak bileklerine tutunup yükselir ve bir nevi bir kare şekli oluştururlar.



Acroyoga Yapmanın Faydaları Nelerdir?


ördüğün gibi acroyoga hareketleri en temel haliyle bile oldukça eğlenceli, zorlayıcı ve tabiri caizse baş döndürücü olabiliyor. Elbette bir hayli gelenekselin dışında olan bu egzersiz türünün beraberinde getirdiği faydalar da bir hayli fazla:




  • Acroyoga, farklı denge noktalarına dokunarak kas gücünüzün ciddi oranda artmasına yardımcı olur.

  • Tüm yoga temelli aktivitelerde olduğu gibi acroyoga da denge ve hareketlilik bakımından vücut genelinde bir iyileşme sağlar.

  • Zihni rahatlatır, anksiyete ve stres ile baş etmede oldukça etkilidir.

  • Kendine olan güveninin artmasında yardımcı olur.

  • Acroyoga yaparak odaklanma ve konsantrasyon düzeyini iyileştirmek mümkündür.



Acroyoga Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?


Doğru ve kontrollü bir biçimde uygulandığında acroyoga yapmak hem çok keyifli hem de çok yararlı bir aktiviteye dönüşebilir. Bununla birlikte her spor dalında olduğu gibi acroyoga yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır:




  • Başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yap.

  • Oldukça zor bir yoga türü olduğu için bir hareketi yapmadan önce acele etme ve dilediğin kadar pratik yap.

  • Sınırlarını zorlama ve nerede durman gerektiğini bil.

  • Partnerinle iletişim kurmaktan asla çekinme ve her bir poz öncesi aynı sayfada olduğunuzdan emin olmak için açık bir şekilde konuş.

  • Doğru partneri seçtiğinden emin ol.

  • Vertigo, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunların varsa, hamileysen ya da herhangi bir rahatsızlık sonrası iyileşme sürecindeysen acroyoga'dan uzak dur. Herhangi başka bir sağlık problemin varsa da bu sporu denemeden önce mutlaka doktorunun onayını al.



Acroyoga serüveninde sana destek olacak birbirinden kaliteli tayt modelleri için Penti'yi ziyaret edebilir, üstelik yapacağın alışverişlerde ek Paracık kazanabilirsin!