Balkan topraklarıyla paylaşılan ortak kültür ve tarih, yeme-içme alışkanlıklarını da karşılıklı olarak etkilemiş. Balkanlar’ın tarih boyu pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan ülkesi Makedonya’nın mutfağı, kuşkusuz bu kültürlerin hepsinden kendine bir şeyler katarak gelişmiş bir mutfak. Ekmekleri, hamur işleri ve et yemeklerine doyamayacağın Makedon mutfağından seçtiğim bu yemeklerle kendine ve sevdiklerine nefis bir Balkan gecesi ziyafeti çekebilirsin.

Ispanaklı Üsküp Çorbası


Çocuklar ve özellikle de hastalar için şifa niyetine bir çorbayla başlamaya ne dersin?

Malzemeler:
•    Yarım kilo yıkanıp ayıklanmış ıspanak yaprağı
•    5 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
•    1-2 diş sarımsak
•    3 su bardağı süt
•    2 yemek kaşığı un (tepeleme)
•    Yarım çay bardağı sıvı yağ
•    1’er çay kaşığı tuz, karabiber, nane ve pul biber

Ispanakları incecik kıyarak başla. Bir derin tencerede sıvı yağı ısıtıp önce sarımsağı, ardından ıspanağı ekleyerek 3 dakika kadar çevirip kavur. Ispanak suyunu salınca unu koyup başından ayrılmadan 2 dakika daha karıştırmaya devam et. Unun kokusu çıktıktan sonra önce sütü, sonra et (ya da tavuk) suyunu yine sürekli karıştırarak ilave et. Tuz ve karabiberi ekle ve sık sık karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırak. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra altını kapatabilirsin. Üzerine diğer kuru baharatları da ekleyerek servis edebilirsin.

İpucu: Dilersen çorbayı servisten önce blender’dan da geçirebilirsin.


 

Salata İçin Nefis Manca


Aynı bizdeki gibi, yeşilin bol olduğu Makedonya’da da salatasız sofra düşünülemez. Hem salata hem de meze yerine geçecek Manca tarifi oldukça pratik!

Malzemeler:
•    3 kırmızı kapya biber
•    3 büyük boy patlıcan
•    2 büyük boy domates
•    1 avuç ince kıyılmış maydanoz
•    2 diş sarımsak
•    2 yemek kaşığı zeytinyağı
•    Yarım limonun suyu
•    Tuz

Patlıcanları ateşte közle, kabuklarını soyup soğumaya bırak. Domates ve biberleri ister közleyebilir, istersen çiğ kullanabilirsin. Tümünü kabaca küçük küçük doğra. Bu harcı rendelenmiş sarımsak ve diğer malzemelerle karıştırarak geniş bir salata tabağına alabilirsin.

 


Makedon Pişisi Tiganisa


Yine tıpkı bizde olduğu gibi hamur işleri Makedon mutfağında da fazlasıyla popüler. Lezzetli ve basit bir tarif olan Tiganisa’yı ekmek yerine sunabilirsin.

Malzemeler:
•    6 yemek kaşığı un
•    6 yemek kaşığı yoğurt
•    4 yumurta
•    Yarım paket kabartma tozu
•    200 gram margarin

Yoğurdu yumurtalar ve kabartma tozuyla çırpmaya başla. Unu yavaş yavaş ilave ederek hamur kıvamına gelinceye kadar güzelce yoğur. Margarini tavada kızdır ve kaşıkla alacağın hamur parçalarını çıtır çıtır oluncaya kadar kızart.

İpucu: Dilersen hamurun içine peynir, zeytin, çeşitli ot ve baharatlar ekleyerek zenginleştirebilirsin. Kızaran parçaların yağını kâğıt havluya süzdürebilirsin.

 


Ana Yemek Üsküp Kebabı


Elbasan tava, kaşarlı köfte, büryan gibi pek çok et lezzetini paylaştığımız Makedon mutfağından meşhur Üsküp kebabıyla ana yemeğe devam edebilirsin. İhtiyacın olan en önemli şey, testi şeklinde bir güveç!

Malzemeler:


  • 350 gram kuşbaşı et

  • 3 orta boy domates

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • 6 adet arpacık soğan

  • 3 diş sarımsak

  • 1 çay bardağı su

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1-2 defneyaprağı

  • Tuz, karabiber



Kuşbaşı etler, tereyağı, salça ve baharatlarla birlikte bir kaba alıp karıştır. Domatesi rendele, arpacık soğan ve sarımsakları da ekle. Defneyapraklarını da ilave edip eti buzdolabında bu şekilde marine olmaya bırak. Ardından güvecin içine koyup üzerine suyu ilave et. Testi şeklindeki güvecin üzerini bir hamur parçasıyla kapat. Önceden 200 dereceye ısıttığın fırında 2,5 saat pişir. Ağızda dağılan kebabın hazır.

 

Son Olarak Yumuşacık Samakof Tatlısı 


Makedon mutfağında pek sevilen nefis Samakof tatlısıyla menünü sonlandırabilirsin.

Malzemeler:


  • 200 gram margarin

  • 2 su bardağı un

  • 4 adet yumurta

  • Yarım kilo süt

  • Şerbeti için 4 su bardağı şeker, 3 su bardağı su  


Bir tavada margarinin ¾’ünü kızdırmaya başla. Üzerine sütü de ekleyerek kaynayıncaya kadar karıştır. Yavaş yavaş un ilave ederken tahta bir kaşıkla karıştırarak hamur kıvamına getir. Kalan margarini de ekleyip çevirerek içinde erimesini sağla. Hamuru kenara alıp biraz ılımasını bekle. Ardından yumurtaları içine yedirip elinle yuvarlak parçalar hâline getir ve fırın tepsisine diz. 170 derece fırında yarım saat kadar pişir. Son olarak, kaynattığın su ve şekerden oluşan şerbeti dök. Şerbeti içine çekmesi için bir süre bekleyip servis edebilirsin.
Bu mis gibi Makedon menüsü konuklarını mest etmeye yeter de artar bile. Sana yardımcı olacak en güzel ve pratik pişirme gereçleri Tefal’de!