Invisalign olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi nedir, nasıl çalışır? Detaylar burada!

Şeffaf Plak Nedir?


Kalıcı bir ilk izlenim bırakmak söz konusu olduğunda gülümsemen çok önemlidir. Yapılan sayısız araştırma, bir kişinin gülümsemesinin ilk karşılaşmadan sonra en unutulmaz özelliği olduğunu gösteriyor. Elbette gülümseme esnasında dişlerinin nasıl göründüğü en önemli faktörlerden biridir. Eğer sen de dişlerinin genel görünümünden memnun değilsen, sana iyi bir haberimiz var: Şeffaf plak tedavisi olarak da bilinen Invisalign, dişleri düzeltmek ve yapısal diş sorunlarına çözüm bulmak için geleneksel diş tellerine bir alternatif sunuyor. Invisalign tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan, doğru yerdesin. Şeffaf plak tedavisi nedir, şeffaf plak ne işe yarar ve genel olarak şeffaf plak hakkında merak ettiğin her şeyi bu yazıda senin için derledik.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?


Şeffaf plak olarak da bilinen Invisalign nedir, önce yakından bakalım. Align Technology'nin öncülüğünü yaptığı Invisalign şeffaf plak, gülümsemelerin düzeltilmesine yardımcı olmak için patentli SmartTrack termoplastik hizalayıcı malzemesinden üretilen diş plaklarını ifade eder. Bugüne kadar milyonlarca insan, Invisalign kullanarak dişlerini dönüştürmüş ve gülüş tasarımı tedavisini tamamlamış durumda. Şeffaf plak tedavisi, dişlerini zaman içinde kademeli olarak hareket ettirmek için çıkarılabilir, şeffaf hizalayıcıların takılmasından ibaret bir tedavi sürecidir. Şeffaf plaklar, geleneksel diş telleriyle aynı şekilde çalışır, ancak plakların yemekten önce çıkarılmasını öngördüğünden gevrek, çiğnenebilir, yapışkan ve şekerli yiyecek kısıtlaması yoktur. Buna ek olarak neredeyse tamamen görünmez olduklarından şeffaf plak hizalayıcıları diğer diş teli türlerindeki metal teller ve braketler kadar fark edilmez. Şeffaf plak nedir konusuna değindikten sonra şimdi şeffaf plakların çalışma mantığına yakından bakalım.
 

Şeffaf Plak Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?


Şeffaf plak sürecindeki ilk adım, Invisalign eğitimli bir diş hekimi veya ortodontist ile konsültasyon ve muayeneden oluşur. İlk muayene, hastanın dişlerinin fotoğraflarını çeker ve 3 boyutlu dijital taramasını gerçekleştirir. Şeffaf plaklar daha sonra 3D baskı teknolojisi kullanılarak üretilir. Şeffaf plak tedavisinde her bir plak, dişleri çeyrek milimetre hareket ettirmek üzere tasarlanır. Mevcut şeffaf plak setinin gerektirdiği hareket elde edildiğinde hasta bir sonraki plağa geçer. Şeffaf plak tedavisinden önce veya tedavi sırasında dişlerine özel ataşmanlar uygulanabilir. Bu ataşmanlar, şeffaf plaklara destek sağlayan ve tutacak görevi gören küçük, diş renginde düğmelerdir. Invisalign, dişleri hizalayarak veya konumlarını hareket ettirerek gülüşün estetik olarak iyileştirilmesine yardımcı olur. Diş şeffaf plakları genel olarak diş boşlukları, alt kapanış bozukluğu, çapraz kapanış bozukluğu, açık kapanış bozukluğu ve diş kalabalığı gibi diş problemlerini tedavi ettirmek için tercih edilir.

Invisalign Tedavisinin Avantajları Nelerdir?




  • Neredeyse görünmezdir: Geleneksel diş tellerinden farklı olarak şeffaf plaklarda tel veya braket kullanılmaz, plakların kendisi ise zar zor fark edilir. İnce, şeffaf ve ağzına uyacak şekilde özel olarak üretilmiştir.

  • Hızlı sonuç elde edilir: Sistem, sana altı ay gibi kısa bir sürede dengeli ve düzgün bir gülümseme sağlamak için birçok ortodonti sorununu düzeltebilir.

  • Çıkarılabilirdir: Invisalign plakları çıkarılabilir olduğundan tedavi sırasında fırçalamayı ve normal şekilde yemek yemeyi kolaylaştırır.

  • Rahatlık sağlar: Şeffaf plaklar geleneksel diş tellerinden daha rahattır. Esnektirler ve rahat bir uyum için özel olarak tasarlanarak üretilir.

  • Bitmiş gülüşü öngörebilirsin: Dişlerini değerlendirmek ve özelleştirilmiş şeffaf plaklar oluşturmak için 3D görüntüleme teknolojisi kullanılır. Tedavin başlamadan önce daha düzgün gülümsemenin nasıl olacağını ve tedavin bittiğinde dişlerinin nasıl görüneceğini öngörebileceksin.


Diş Teli mi Şeffaf Plak mı?


Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce hastaların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de diş teli mi şeffaf plak mı sorusu olmaktadır. Biyolojik düzeyde bakıldığında şeffaf plakaların ve geleneksel diş tellerinin aynı etki mekanizmasını kullandığını söylemek mümkün. Diş hareketi, kemik erimesi ve kemik birikimi gerektirir. Şeffaf plakların çalışma prensibi ile geleneksel diş telleri arasındaki tek fark, her şeffaf hizalayıcıya programlanan diş hareketinin benzersiz bir şekilde hassasiyet içermesidir. Invisalign plaklar geleneksel diş tellerine göre daha az görünürdür, bunun yanı sıra da yemek yerken, dişlerini fırçalarken ve diş ipi kullanırken şeffaf plakları çıkarabilme lüksüne sahip olursun. Geleneksel diş telleri tedavin boyunca dişlerinin üzerinde kaldığı için yiyebileceğin yiyecekler sınırlıdır, oysa Invisalign takarken herhangi bir kısıtlama yoktur. Bununla birlikte şeffaf plak tedavisi sırasında yemekten sonra fırçalama ve diş ipi kullanma gibi diş hijyeni kritik öneme sahiptir. Her şeffaf plağın yaptığı küçük hareketler nedeniyle tedavi sırasındaki ağrı veya rahatsızlık da daha az şiddetli olma eğiliminde olacaktır. Genel itibariyle bakıldığında şeffaf plak kullanımı diş tellerine göre bazı temel avantajlara sahiptir diyebiliriz.

Şeffaf Plak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer?
Diş durumunun karmaşıklığına bağlı olarak tedavini 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlayabilirsin. Sonuçları ise birkaç hafta içinde görmeye başlarsın.
 
Şeffaf plaklar hangi malzemeden üretilir, neye benzer?
Invisalign şeffaf plakları esnek plastikten, özellikle de bu tedavi için özel olarak oluşturulan SmartTrack adı verilen patentli bir termoplastik malzemeden yapılmıştır. Tüm şeffaf plaklar ve tutucu malzemeler tıbbi sınıf, yüksek molekül ağırlıklı, termoplastik polimerlerden üretilmiştir. Bu malzemeler, özelliklerine ve güvenlik sınıflandırmasına göre şeffaf plaklarda ve tutucularda kullanılmak üzere seçilmiştir. İnsan vücudunda uzun süreli kullanım için onaylıdır.
 
Şeffaf plak nasıl çıkarılır?
Plakları önce her iki taraftaki azı dişlerinden kaldır ve ardından yavaş yavaş öne doğru hareket ettir. Alternatif olarak bazı hastalar ağzın bir tarafından diğer tarafına doğru bir çıkarma işleminin daha kolay olduğunu ifade edebiliyor. Elbette iki yöntem arasında hangisi senin için daha rahatsa, onu kullanabilirsin.
 
Şeffaf plak nasıl temizlenir?
Şeffaf plak temizliğinin en iyi yolu, onları ılık suda fırçalayıp durulamaktır. Dilersen setinde gelen Invisalign temizleme kristallerini de kullanabilirsin. İyi bir ağız hijyeni sağlamak için plaklarını yeniden takmadan önce her yemekten sonra dişlerini manuel ya da elektrikli bir diş fırçası kullanarak fırçalaman gerekir.
 
Plaklarımı tekrar taktığımda ağzımda yemek artıkları kalırsa plaklar lekelenebilir mi?
Evet. Bu nedenle her yemekten sonra plaklarını tekrar ağzına yerleştirmeden önce kaliteli bir diş fırçasıyla dişlerini fırçalaman tavsiye edilir.
 
Invisalign tedavisinin benim için uygun olup olmadığını nasıl anlarım?
Bu tedavi, gülümsemesini iyileştirmek için neredeyse görünmez bir yöntem arayan hem yetişkinler hem de gençler için harika bir çözümdür. Tedavi sürecindeki yenilikler ve teknolojik ilerlemeler, yoğun yaşantını kesintiye uğratmadan, basitten karmaşığa kadar neredeyse tüm yaygın diş düzeltme sorunlarını çözmeyi mümkün kılar.
 
Dişlerimde kaplamalar var. Yine de şeffaf plak tedavisi yaptırabilir miyim?
Bu, duruma göre değişir. Kaplamalar ve kronlar da dahil olmak üzere yaptırdığın tüm diş tedavileri hakkında diş hekimini bilgilendirmen gerekir. Bu sayede hekimin de bireysel ihtiyaçlarına göre tedavini planlayabilir.
 
Birkaç dişimde köprü var. Şeffaf plak tedavisi bu durumda da işe yarar mı?
Invisalign şeffaf plaklar her dişi ayrı ayrı hareket ettirecek şekilde tasarlanmıştır. Köprü iki veya daha fazla dişi birbirine bağladığı için şeffaf plaklar bu durumda etkili olmayabilir.
 
Şu anda diş teli takıyorum. Invisalign tedavisine geçiş yapabilir miyim?
Neden olmasın? Pek çok hasta, diş teli ve şeffaf plak kombinasyonuyla tedavi edilebiliyor. Gülüşün için en iyi tedavi yaklaşımını belirlemek adına doğrudan diş hekimine danışabilirsin.