Hafta içi koşuşturmasında çoğunlukla hızla geçiştirilen kahvaltı, aslında günün en önemli öğünüdür. Özenle hazırlanmış mükellef bir kahvaltı sofrasıyla güne başlamanın verdiği mutluluk bir başkadır. Sen de bu hafta sonu kendine dört dörtlük bir kahvaltı sofrası hazırlamaya ne dersin? İşte çok lezzetli ve pratik tarifler!

Eggs benedict


Biraz ayrıntılı gözükse de aslında tamamen elinin alışmasına bakan, bir kez yapınca vazgeçemeyeceğin üst düzey bir lezzet. Poşe yumurtanın leziz yorumu; Hollandez soslu Eggs Benedict!
Malzemeler


  • 2 yumurta

  • 2 dilim İngiliz muffin ekmeği (bulamazsan hamburger ya da kalın tost ekmeği)

  • 4 dilim dana jambon ya da somon füme (tercih senin)

  • 2 yemek kaşığı sirke

  • 2 çay kaşığı tuz


Hollandez sos için


  • 3 yumurtanın sarısı

  • 1 dolu yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı

  • 2 yemek kaşığı limon suyu

  • 1 yemek kaşığı su

  • 1 çay kaşığı tuz


Soğuk suyu tuz ve sirke ilavesiyle küçük ama derin bir tencerede kaynatmaya başla. Yumurtayı minik bir kaba sarısı dağılmayacak şekilde kır. Su kaynadıktan sonra altını kısmalı ve fokurdamayı durdurmalısın. Suyu karıştırarak ortada bir girdap oluşmasını sağla ve kâseye kırdığın yumurtayı dikkatlice girdabın ortasına bırak. 3 dakika sonra delikli kaşık yardımıyla bir kâğıt havlunun üzerine çıkar. Kaynayan suyla dolu tencerenin üzerine bir cam kâse koy. İçerisine tereyağı hariç sos malzemelerini koyup köpüklenene kadar karıştır. Kâseyi tezgâha alıp tereyağını ekle ve karıştırmaya devam et. Bu esnada dilersen jambon veya somonu tavada hafifçe ısıtabilirsin. Ekmeğin üzerine önce jambonu, sonra poşe yumurtayı yerleştir, üstüne de Hollandez sosu ekle. İstersen Frenk soğanıyla süsleyebilirsin.


 

Çıtır ekmek


Son derece kolay, eldeki malzemeleri değerlendirmeye yönelik ve aile boyu doyurucu bir tarif.
Malzemeler


  • Bol miktarda beyaz, kaşar, çeçil vb. peynir rendesi

  • Küp doğranmış yeşilbiber, suyu süzülmüş domates ve dilediğin sebzeler

  • İnce kıyılmış maydanoz veya dereotu

  • Kuru kekik, fesleğen ya da reyhan

  • Dilimlenmiş ekmek

  • Tuz, karabiber


Ekmek hariç tüm malzemeleri bir kapta iyice birbirine karıştır. Ekmekleri bu karışıma bulayabilir ya da tek taraflı olarak sürebilirsin. Ekmekleri fırın tepsisine dizerek 200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişir.


 


İspanyol omleti


Orijinalinde yalnızca patates ve soğan bulunan bu pofuduk omleti dilediğin malzemeyle zenginleştirebilirsin.
Malzemeler


  • 3 büyük patates

  • 3 yumurta

  • 1 adet soğan

  • Tuz, karabiber, zeytinyağı


Derin bir kapta yumurtaları tuz ve karabiber ilavesiyle çırp. Kabuklarını soyduğun patatesleri yuvarlak dilimlere kes. Yine derin bir tavada yağı kızdırıp, yarım ay şeklinde doğradığın soğanları kavur. Ardından tavaya patatesleri de ekle. Kapağını kapatarak patatesler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişir. Sonra bu patates-soğan karışımını çırpılmış yumurtaların içine aktarıp nazikçe karıştır. Hepsini birlikte yeniden tavaya al. Kapağı bu kez açık olacak şekilde, omlet şişip kek gibi olana dek pişir. Çevirip arka yüzünü de birkaç dakika pişirdikten sonra mis gibi, aile boyu omletin hazır!

 


Kuymak klasiği


Bazen kuymak, bazen muhlama ya da mıhlama olarak duyduğun bu efsane Karadeniz lezzetinin orijinal peyniri kolot peyniridir.
Malzemeler


  • 1 büyük kâse kolot ve kaşar peyniri karışımı

  • Yarım su bardağı mısır unu

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 su bardağı su

  • 1 çay kaşığı tuz


Varsa bakır, yoksa teflon tavada tereyağını erit. Mısır unu ve tuzu ekleyerek unu kokusu çıkana kadar güzelce kavur. Kavrulunca suyu da ilave et ve kısık ateşte yaklaşık 5 dakika kadar pişir. Bu esnada topaklanmaması için sürekli karıştırmalısın. Sonrasında peynir karışımını da tavaya ekleyip şöyle bir karıştır ve peyniri erimeye bırak. Peynir eriyip yağ yüzeye çıktığında kuymak hazır demektir.

İpucu: Dilersen su yerine süt de kullanabilirsin.


 

Meyveli muffin


İstediğin kuru meyveyi kullanabileceğin bu tarif, hem glütensiz hem de çok sağlıklı!
Malzemeler


  • 1 su bardağına yakın karışık meyve kurusu

  • 4 adet yumurta

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • Yarım su bardağı esmer toz şeker

  • Yarım paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • Yarım çay kaşığı tuz


Muffin kalıplarını biraz tereyağı ile yağlayıp kenara koy. Şeker ve yumurtaları derin bir kapta, şeker eriyene kadar çırp. Sonra tereyağını da ekleyerek çırpmaya devam et. Başka bir kapta vanilya, kabartma tozu ve tuzu güzelce karıştırdıktan sonra bunları yumurta karışımına ekle. En son kuru meyvelerini de ilave edip hepsini birlikte harmanla. Bu harcı muffin kalıplarına sadece yarıya kadar dolacak şekilde paylaştır. Önceden 180 dereceye ısıttığın fırında 25 dakika pişir.

Afiyet olsun! :)

Kendine ve sevdiklerine yapacağın özenli kahvaltı ve yemekler için ihtiyacın olan tüm pişirme gereçlerini burada bulabilirsin.