Yaz mevsimin leziz sebze ve meyvelerini kış aylarında da sofrana taşıman için yardım etmeye geldim. Yazın kıpkırmızı domateslerini, taptaze sebzelerini ve leziz meyvelerini değerlendirip kışın da en lezzetli şekilde yemek istiyorsan konserve, turşu ve reçel yapımıyla ilgili ipuçlarıma mutlaka göz at!

Aç, Çıkar, Pişir: Domates Konservesi ve Sosları



  • Kışın o taptaze, lezzetli domateslerini bulmak imkansız. Bu nedenle yaz aylarında domatesten çeşitli soslar yaparak ya da sadece domatesi konserveleyerek kışın dilediğin yemekte kullanabilirsin. Makarna soslarından tencere yemeklerine, hatta salatalara kadar çeşitli yemeklerde kullanmak için domates saklamak istiyorsan domatesleri kabuklarından ayırıp doğraman, ardından azıcık zeytinyağı, tuz ile kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara yerleştirmen yeterli.

  • Eğer menemenlik konserve yapacaksan bu işlemlerin öncesinde incecik doğradığın biberleri yağda kavurduktan sonra domates ve diğer malzemeleri ekleyip pişirebilirsin. Daha akışkan, sos kıvamında bir konserve içinse domatesleri doğramak yerine rendele.

  • Tüm bunları yaparken kavanozları ve kapaklarını kaynar suda dezenfekte etmeyi, uzun ömürlü olması için bir parça şeker eklemeyi, kapakları sıkıca kapatmayı unutma. Kapakların hava almayacak şekilde kapandığını anlamak için üst kısımlarının düz mü bombeli mi olduğunu kontrol edebilirsin. Bombeli ise yeni bir kapak kullanman gerekir, düzse hava almayacak şekilde kapanmış demektir.





Ana Yemeklerin Mayhoş Yancısı: Turşu 



  • Salatalık, lahana, havuç, kırmızı biber… Aklına gelebilecek pek çok meyve ve sebzenin turşusunu yapabilirsin. Üstelik kullandığın malzeme ne olursa olsun turşu yapımının mantığı değişmiyor. Turşu yapmak için kullanmak istediğin malzemeyi seç, yıka, doğramak istiyorsan doğra ve bir kavanoza yerleştir. Malzemelerin biraz sıkış tepiş olması önemli. Buna uygun bir kavanoz boyutu seçebilirsin. Kavanozun üzerine biraz üzüm sirkesi, ardından da kaya tuzu, limon tuzu, toz şeker, defne yaprağı eklediğin suyu boşalt. Su, sebzelerin üzerini geçecek kadar olmalı. Son olarak sebzelerin üste çıkmaması için maydanoz ya da asma yaprağı ile üzerlerini örtebilirsin. Kapağını tıpkı konserve yaparken olduğu gibi sıkıca kapatıp turşunun olmasını beklemeye başlayabilirsin.

  • Ayrıca birkaç not daha. Turşu kavanozuna eklediğin nohut ve şeker, turşunun daha hızlı olmasına katkı sağlayacağından önemli. Turşun, oda ısısında en az 15-20 gün içerisinde hazır hale gelecektir.






Kahvaltıların Vazgeçilmezi: Reçel


Sıcacık ekmeğin üzerine sürülmüş çilek, kayısı, vişne, ahududu, portakal reçelinin hayali bile seni gülümsetiyorsa, bu yaz reçel yapmak için harika bir bahanen var. Reçel yapımı aslında hiç de zor değil. Özenle seçtiğin meyveleri ayıkla, güzelce yıka. Bir tencerede su ve şekeri kaynat, üzerine meyvelerini ekle, kısık ateşte, tahta bir kaşıkla ara ara karıştırarak yeniden kaynat. Kaynarken üzerinde oluşan köpükleri ayır, hatta köpürmeyi engellemek için bir parça tereyağı da at. Reçelin piştiğini anlamak için bir küçük bir kaseye bir miktar karışımdan al, eğer sıvı değilse ve katı olarak kalıyorsa reçelin olmuş demektir. Hazır olan reçeli konserve yapar gibi sterilize ettiğin kavanozlara sıcak sıcak koyup ağızlarını sıkıca kapat. İşte bu kadar!


 

İlk Günkü Gibi: Dondur


Kışın da tüketmek istediğin sebze ve meyveleri en taze şekilde ve uzun süre saklamanın bir diğer yolu da dondurmak. Bezelye, barbunya, yeşil dolmalık biber, çilek, ahududu, böğürtlen, havuç gibi sebze meyveleri ayıklayıp temizledikten sonra, buzdolabı poşeti ya da kilitli poşetlerde dondurabilirsin. Son aşamada poşetten bir delik açıp bir pipet yardımıyla içindeki havayı boşaltırsan, sakladığın ürünün daha az yer kaplamasını da sağlayabilirsin.
Yazın en sevdiğin sebze ve meyvelerini değerlendirmek işte bu kadar basit! Şimdiden afiyet olsun!