Bir köpeğin var ama köpeğinin kızgınlık dönemi hakkında herhangi bir bilgiye sahip değil misin? O zaman doğru yerdesin. Bu yazıda senin için köpeklerde kızgınlık dönemi hakkında merak edilenleri araştırdık. İşte detaylar!



Köpeklerde kızgınlık dönemi, dişi ve erkek köpeklerin artık yetişkin olduğu ve cinsel olgunluğa eriştiği, çiftleşmeye hazır hale geldiği doğal bir süreci ifade eder. Cinsel olgunluğa gelme süreci her cins için farklılık gösterebilir. Kızgınlık döneminde köpeklerde hem fiziksel hem de davranışsal olarak birçok değişiklik görülebilir. Köpek sahipleri için dikkat edilmesi gereken süreçlerden biri olarak yer alır. Kızgınlık döneminde köpeğin vücudu çiftleşmeye hazır hale gelirken sahiplerinin de bu dönemde sabırlı olmaları ve tedbirli olmaları gerekir. Çünkü kimi zaman agresifleşme veya kaçma eğilimleri görülebiliyor. Bu dönemi en iyi şekilde yönetebilmek için yeterli bilgiye sahip olmak bakım yöntemlerini anlayabilmek ve en önemlisi de olası zorluklara karşı önlem almak önemlidir. Senin için bu yazıda köpeklerin kızgınlık dönenenine ait bilmen gerekenleri listeledik. İşte o bilgiler.



Kızgınlık Dönemi Nedir?




İlk olarak köpeklerde kızgınlık dönemi nedir sorusunu cevaplayalım. Kızgınlık dönemi, köpekleri üreme döngüsünün bir parçası olarak bilinir. Bu dönemde köpeğin vücudu çiftleşmek için hazırdır ve içgüdüsel olarak çiftleşme güdüsü içerisindedir. 6 ile 12 ay arasında değişen yaşlarda başlayan bu döngü köpeğin cinsi, genetik yapısı ve sağlık durumuna bağlı olarak kızgınlığa gireceği dönemler değişebiliyor. Kızgınlık zamanları yine bu durumlara bağlı olarak yılda 1 - 2defa tekrar edebiliyor. Köpeklerde kızgınlık, köpeğin cinsi ve az önce saydığımız faktörlere bağlı olarak kızgınlıkta kalma süresi de değişebiliyor. Bazı büyük ırklı köpeklerde bu kızgınlık süresi uzun sürebiliyor.



Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?


Köpeklerde kızgınlık döneminde oluşan belirtilen köpeğin diş veya erkek olmasına göre değişir. Şimdi de köpeklerde kızgınlık döneminde ortaya çıkan davranışsal ve fiziksel belirtilerine bir bakalım.

 

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Belirtileri


Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi belli bir döngü içerisinde gerçekleşir. Bu döngü birkaç aşamadan oluşur ve bu aşamalar ortaya çıkan bazı belirtiler ile karakterize edilmektedir. Bu döngünün aşamaları şu şekilde sıralanabilir.
 
1. Proöstrus Aşaması: Kızgınlık dönemi döngüsünün ilk kısmı olarak bilinen proöstrus aşamasında dişi köpeklerin vulvasında şişlik ve vajinal kanama görülür. Kanla karışık bir akıntı da meydana gelebilmektedir. Köpek henüz çiftleşmeye hazır olmasa dahi erkek köpeklerin algılayabilecekleri bir koku salgılar. Bu aşama ortalama 9 – 10 gün arasında sürmektedir.
 
2. Östrus Aşaması: Çiftleşme dönemi aşaması olarak bilinen bu aşama ortalama 5 -10 gün sürer. Dişi köpek bu dönemde erkek köpeklere ilgi gösterir yani artık çiftleşmek için hazırıdır. Çiftleşmek istediği köpeklere karşı direnç göstermez. Kuyruğunu havaya dikerek çiftleşmek için hazır olduğunu belli eder. Bu aşamada köpeğin davranışlarında değişiklikler meydana gelebilir. Uysal, oyuncu ve ilgi bekleyen davranışlar ön plana çıkabilir.
 
3. Metöstrus Aşaması: Bu aşamada köpek, çiftleşme gerçekleştiyse eğer hamile kaldığı aşamadır. Hamile kalmış ise yavru gelişimi bu aşamada gerçekleşir. 1 ay kadar yavru gelişimi sürerek doğum gerçekleşir.
 
4. Anöstrus Aşaması: Son evre olarak bilinen anöstrus aşaması, kızgınlık dönemi sonrasındaki süreci ifade eder. Bu aşamada köpek hem fiziksel olarak dinlenirken üreme organları da dinlenir. Bir sonraki döneme kendini hazırlar. 4-7 gün arasında süren bu aşama köpeğin ırkına bağlı olarak davranışlarında değişiklik olabilir. Kimi köpek sakin ve uysal bir aşama geçirirken kimi köpek huysuz ve aksi olabilir.
 
Verilen bu aşamalardan geçen dişi köpeklerde kızgınlık dönemi davranışlarında da değişiklikler görülebiliyor. Bunların başında normalde göstermedikleri kadar hareketli davranışlar sergileyebilirler. Bu dönemde köpeklerin sergileyebileceği davranışlar ve  fiziksel değişimler  şu şekilde gösterilebilir.


  • Genital organda şişme

  • Genital organı sıklıkla yalama davranışı

  • Sık idrar yapma

  • Normalden daha agresif hareketler sergileme

  • Diğer köpekler ile çiftleşmek için çeşitli hareketlerde bulunma

  • Sahibine sürtünme


Köpeğinde bu gibi durumlarla karşılaşıyorsan kızgınlık dönemini en iyi şekilde geçirebilmesi için bir veteriner hekime danışabilirsin.
 



Erkek Köpeklerde Kızgınlık Belirtileri


Dişi köpeklerin kızgınlık sürecine baktığımıza göre sıra geldi erkek köpek kızgınlık döneminde karşılaşılan belirtilere. Erkek köpeklerde kızgınlık belirtileri genellikle 6.aydan itibaren başlıyor. Altıncı aydan itibaren cinsel olgunluğa erişen köpekler, dişi köpeklerden farklı olarak tüm sene boyunca çiftleşebiliyor. Fakat kızgınlığın yaşandığı dönemlerde spesifik olarak bazı davranışlar sergileyebiliyorlar. Bunlar;


  • Saldırgan ve şaşkın davranışlar,

  • Evden kaçma çalışmaları,

  • Her yere tuvaletini yapma ve sık yapma,

  • Dikkatsizce hareket etme,

  • Uluma istediği ve uzun uzun uluma davranışı,

  • Sık havlama


Verilen bu faktörleri köpeğinde gözlemliyorsan kızgınlık dönemine girdiğini söyleyebiliriz. Altınca aydan itibaren çiftleşmeye başlayabilen erkek köpeklere bu dönemlerde hassas davranılması gerekir. Dolayısıyla kızgınlık dönemindeki bir köpeğe bakım verirken uzmanların yönlendirdiği şekilde davranmak önemli detaylar arasında yer alır.
 
Erkek köpekler çiftleşme sonrasında yaklaşık bir 10 gün kadar çiftleştiği diş köpeği aramaya devam eder. Bu aralıkta agresif tavırlar sergileyebilir.



Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?


Köpeklerde kızgınlık dönemi erkek köpeklerde ortalama 18 - 20 gün kadar sürerken dişi köpekler bu 5 ila 12 gün arasında sürmektedir.