Yazma kabiliyetin var ve kitap yazma konusunda meraklı mısın? O zaman doğru yerdesin. Bu yazımızda nasıl kitap yazılacağına dair detayları ele aldık. Haydi gel onlara bakalım.



Kitap yazmak birçok kişinin hayalleri arasında yer alıyor. Kitap değil herhangi bir şey yazmak bile kişinin yaratıcılığını yakından etkiliyor. Düşünceleri yazıya dökmek, yazma deneyiminin gelişmesi, tutku ve düşüncelerin okuyucu ile buluşmasını sağlıyor. Ancak kitap yazma süreci meşakkatli olup yalnızca bir fikir ile devam etmiyor. Fikir kitap yazma sürecinin başlangıç aşaması olsa da devam edilebilmesi için sabır, özveri ve disiplin gerekiyor. Peki yalnızca bunlar yeterli mi? Tabi ki hayır.  Bu yazımızda kitap nasıl yazılır, sorusunun detaylarına değindik. İster kurgu, ister kişisel gelişim istersen de rehber olması açısından yazacağın bir kitap olsun fark etmeksizin kitap yazarken izleyeceğin adımlar oldukça basit. Haydi gel kitap yazarken nelere dikkat edeceğimize ve hangi adımları izleyeceğimize daha yakından bakalım.




Kitap Yazmaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler





Nasıl kitap yazılır, soruna geçmeden kitap yazmaya başlamadan önce yapılması gerekenlere bir bakalım.


  • Kitap yazmaya başlamadan öne konsantrasyonunu korumalı ve üretken kalmaya devam etmelisin. Bunun için öncelikle neden kitap yazdığını biliyor olman gerekir. Bu amacından şaşmamana yardımcı olurken üretkenliğini de koruyacaktır.

  • Bir diğer nokta ise kendine güvenmen. Kitap yazabilmenin önemli detaylarından biri kendine inanman oluyor. Korkarak yazılmış bir ifadeler okuyucular tarafından anlaşılacağından bu işi yapacağından emin adımlarla ilerlemelisin.

  • Kendine uygun bir çalışma alanı yaratman da kitap yazarken önemli noktalar arasında. İster izole olabileceğin sessiz bir çalışma alanı yaratabilir istersen de herhangi bir kafe de kitabını yazabilirsin. Bu tamamıyla nasıl bir ortamda çalışmayı tercih ettiğine bağlı.

  • Kitap yazmak için zamana ihtiyacın var. Bunun için kendine yeterli zaman ve emeği ayırman gerekiyor. Bunun için kendine bir günlük rutin oluşturabilirsin. Yazmak için ilham gelmesini beklemek kitap yazma sürecini oldukça uzatacaktır. Günlük rutinler halinde yazmak yaratıcılığını da pekiştirecek olup daha hızlı ve programlı ilerlemene yardımcı olur.

  • Günlük, haftalık veya aylık olarak hedef belirlemen kitap yazma sürecinde seni daha fazla teşvik edebilir. Örneğin her gün 1 sayfa yazmayı hedefleyebilir, yazma hızını belirleyebilirsin.

  • Bu süreçte tamamen yazma üzerine odaklanmalısın. Yani yazdıklarını düzenlemek ile uğraşma. Bu yazma sürecin bittikten sonra ilgilenmen gerekenler arasında. Dolayısıyla sadece yazmak üzerine odaklanmalısın.


Tüm bu detaylara dikkat ettikten ve kitabını yazarken nasıl bir yol izleyeceğine dair şablon oluşturduktan sonra yazma aşamasına geçebilirsin.




Adım Adım Kitap Yazma Rehberi




Kitap yazmak istiyorsun ama nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyorsan senin için bunları araştırdık. İşte kitap yazarken takip edeceğin o adımlar.



1.Bir Fikir Belirle


Kitap yazmanın ilk adımlarından biri bir fikir bulmak. Kısaca kitabın konu belirlemelisin. Yazmak istediğin konuda net bir fikre sahip olmalı ve kitap akışını bu fikir çerçevesinde şekillendirmelisin. Bunun için kendi deneyimlerinden, tutkularından veya toplum içerisinde gördüğün herhangi bir konudan yola çıkarak kitap konunu belirleyebilirsin. Burada tamamen ne anlat istediğin ve neye hitap edeceği önemli. Seçtiğin konunun seni heyecanlandırması okuyucuda da benzer etkiye sahip olmasını sağlayacaktır.



2.Hedef Belirle


Kitap yazarken kimlere hitap edeceğine yönelik bir hedef belirlemelisin. Böyle konunu da bu hedef kitle doğrultusunda kurgulayabilirsin. Aynı zamanda kitabın kimlere hitap edeceğini önceden belirlemek onlara nasıl bir değer katacağını da düşünmene yardımcı olur. Hedef kitleyi tanımak yazma süresinde de daha net bir şekilde odaklanmanı sağlayacaktır.



3.Araştırma ve Planlama


Bir sonraki adım ise yazacağın konu hakkında detaylı bir araştırma yapmak. Ardından da kitap yazma programı oluşturmaktır. Fikrini belirledikten sonra detaylı bir şekilde araştırma yapmak nasıl bir akış oluşturacağın konusunda sana yardımcı olacaktır. Konu hakkında derinlemesine bilgi edinmek bu noktada önemli detaylar arasında yer alır. Araştırma sonrasında genel bir taslak oluşturmak için içindekiler kısmı hazırlayabilir ve bu şablona bağlı kalarak ilerleyebilirsin. Böylece yazma aşamasında da zamanı etkili bir şekilde yönetebilirsin.



4.Yazmaya Başla


Konu ve hedef kitleni belirledikten sonra araştırma ve planlamayı yaptıktan sonra sıra geldi yazmaya. En zevkli kısımlardan biri olan yazma süreci, kimi zaman zor da olabilir. Bu aşamada planına sadık kalma oldukça önemli. Aksi takdirde süreç planladığın şekilde gitmedikçe motivasyonel anlamda da seni olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla bu adımda yazma öncesinde belirlediğin günlük rutin planına uyum sağlamak önemli. Bazı günler ilham gelmeyebilir veya yazacak bir şey bulamayabilirsin. Bunun oldukça normal olduğunu bilmeli ve birkaç kelime bile olsa yazmaya gayret göstermelisin.



5.İlk Taslağını Bitir


Kitap yazma kuralları arasında bölüm bölüm ilerlemek en mantıklı ve fayda sağlayan bir yazma sürecidir. Dolayısıyla ilk taslağını bitirdikten sonra bir motivasyon elde edebilirsin. Bunun yanında neyi nasıl yazdığını görebilir, anlatımını da gözden geçirerek ikinci taslağına daha emin adımlarla geçebilirsin.



6.Düzenle ve Revize Et


Sıra geldi kitabı bitirdikten sonra kontrol aşamasına. Anlatmak istediğini anlattıktan ve bir sonuca bağladıktan sonra kitabını düzenleme aşamasına geldin.  Kitap basılmadan ve yayınevine gönderilmeden önce düzenlemek oldukça önemlidir. Bu aşamadan kitabı baştan sona gözden geçirmelisin. Burada cümle yapılarını kontrol etmeli, imla hataları var mı yok mu diye bakmalı ve gözüne çarpan hataları mutlaka düzeltmelisin. Yazma aşamasında bu gibi hatalar çoğu zaman anlaşılamasa da ikinci bir göz olarak kontrol edildiğinde basit bir şekilde göze çarparak düzeltilebilir. Yalnızca bu dil bilgisi hatalarını değil metnin akışını da kontrol etmelisin. Metnin akıcı bir şekilde ilerlemesi okuyucuyu daha fazla etkileyecektir. Dolaysıyla akıcı bir gidişat yok ise bu gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir. Dilersen bu aşamada profesyonel bir editörden yardım alabilirsin.



7.Yayımlama


İşte geldik son aşama olan kitabın yayımlanmasına. Bu noktada kitap ile ilgili her detay hazır ise bir yayınevi ile anlaşıp bastırma sürecine geçebilirsin. Bunun için kitabını yayınevlerine göstererek basıp basmayacaklarını öğrenebilirsin. Bazen kitap yayımlama süreci zor olabilir. Ancak hevesin kırılmamalı ve pes etmemelisin. Ayrıca tek yayımlama sürecini geleneksel yayınevleri ile anlaşmak olmadığını da unutma. Dilersen kitabını kendi kendine de yayımlayabilmen mümkün. Dijital kanallar üzerinden kitabını elektronik olarak yayımlayabilirsin. Üstelik bu şekilde yayımlamak baskı maliyetlerinden kurtulmana da yardımcı olur. Burada son karar tamamen senin.



8.Kitap Tanıtımı


Kitabını geniş hedef kitlelere ulaştırmak istiyorsan kitabın tanıtımını yapman oldukça önemli.  Kitap yayımlandıktan sonra sosyal medya ve blog sayfaları gibi online platformlar başta olmak üzere kitap tanıtımının yapılması gerekir. bunun dışında kitap imza etkinlikleri gibi organizasyonlara katılabilir ve kitabını potansiyel okuyuculara ulaştırabilirsin. Kitabın tanınması zaman alabilir. O yüzden bu süreçte sabırlı olman ve umutsuzluğa kapılmaman önemli.
 
Kitap yazmak yanında okumak da oldukça keyifli ve rutin oluşturulması gereken detaylar arasında. Sen de okuma alışkanlığı kazanmak için Okumayı Erteleme: Evde Keyifle Okuyacağın Kitaplar yazımızı inceleyebilirsin.