Kedilerde mikroçip uygulaması hakkında ne kadar bilgi sahibisin? Eğer daha fazlasını öğrenmek istersen kedi çipi ile ilgili bu yazımızı okumaya hemen başlayabilirsin.



Evcil hayvanlardan kediler, pek çok ailede, aile üyelerine eşlik eden sevimli dostlar arasında yer alır. Eğer sen de bir kedi hayranıysan ve evinde kedi besliyorsan seni de ilgilendiren kedi çipi uygulaması hakkında bilgi sahibi olman faydalı olacaktır. O halde kedi çipi ne işe yarar, nasıl uygulanır, nedir, ne zaman takılır gibi soruların cevabını bulmak için yazımızın ilerleyen bölümlerini okumaya davetlisin. İşte, tüm ayrıntılarıyla kedi çipi nedir, sorusunun cevabı!



Kedi Çipi Nedir?


Kedi çipi veya mikroçip nedir, konusunu, bu kavramın tanımıyla başlatıyoruz. Kedilerde mikroçip, kedilerin kimliklendirilmesi için derilerinin altına yerleştirilen küçük bir elektronik cihaz, olarak açıklanmakta. Bu mikroçip, genellikle, evcil hayvanın omuz bölgesindeki deri altına enjekte edilerek uygulanır. Mikroçipin içinde kedinin kimliğini belirleyen benzersiz bir kimlik numarası bulunur. Mikroçip, RFID denilen bir radyo frekansı tanımlama teknolojisini kullanır ve dışarıdan okunabilir bir bilgi içermez. Mikroçipi okuyabilen bir cihazla tarandığında bu benzersiz kimlik numarası görüntülenir ve hayvan sahibinin bilgilerine ulaşılması sağlanır. Yani mikroçip uygulaması, kedinin kaybolması durumunda, barınaklar veya veterinerler tarafından taranarak sahibine kolayca ulaştırılmasını amaçlar. Ayrıca bu uygulamanın, genellikle basit ve ağrısız bir işlem olmakla birlikte evcil hayvanların güvenliği için oldukça yaygın bir yöntem olduğunu da belirtelim.
Tüm bu kısa açıklamaların ardından sırada, en çok merak edilenlerden biri olan kedi çipi ne zaman takılır, sorusunun cevabı var.



Kedi Çipi Ne Zaman Takılır?


Kedi çipi uygulamasının zamanı iki farklı unsura göre değerlendirilmekte. Eğer kedi, doğumundan beri seninleyse çipi, doğumu takip eden ilk üç ay içinde taktırmalısın. Ancak eğer kediyi daha büyükken sahiplendiysen ve sen sahiplendiğinde çipi yoksa bu durumda kedi sana geldikten altmış gün sonra çip uygulaması yaptırman gerekir. Dolayısıyla yetişkin kedilere de herhangi bir yaşta mikroçip takılabilir.
Peki, kedi çipi ile kedi bulunur mu? Bu sorunun cevabı ise bir sonraki bölümde.



Kedi Çipi ile Kedi Bulunur mu?




Yukarıda da bahsedildiği üzere kedi ve köpeklere yerleştirilen mikroçip, benzersiz bir kimlik numarası içeren özel bir cihazdır. Dolayısıyla bu işi için özel olarak üretilen algılama aletleriyle, deri altına yerleştirilen çip taratılarak kediye ve sahibine ait bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir. Yani eğer kedin evden kaçar ve kaybolursa veteriner hekimine gidip durumu bildirmen yeterli. Eğer kedi, bir şekilde, herhangi bir veteriner hekime getirilir ve sahibinin kim olduğu araştırılsın istenirse çipi okutularak bilgilere rahatlıkla erişilebilir.



Çip, Kedinin Neresine Takılır?


Bu konuda en çok bilinmek istenen sorulardan biri olan “Çip kedinin neresine takılır?”ın cevabı ise iki kürek kemiği arası olarak verilebilir. Bu bölge, mikroçipin en güvenli şekilde yerleştirilebileceği yerdir; zira kediler burada mikroçipi hissetmez ve bu alan daha korunaklıdır. İşlem, veterinerler tarafından basit bir enjeksiyon yöntemiyle yapılır ve kedinin deri altına yerleştirilen mikroçip, orada kalıcı olur.



Kedilerde Çip Ne İşe Yarıyor?


Kedilerde çip ne işe yarıyor, sorusunu aşağıdaki maddelerde açıkça görmek mümkün. Sen de kedine çip uygulaması yaptırmayı düşünüyor, ancak bu konuda tereddüt hissediyorsan okumaya devam et!


  • Kimlik Tanımlama: Mikroçip, benzersiz bir kimlik numarasını içerir ve kedi kaybolduğunda bu kimlik numarası taranarak sahibine ulaşılmasını sağlar.

  • Kaybolma Durumunda Takip: Kaybolan bir kedi bulunduğunda barınaklar veya veteriner klinikleri mikroçipi tarayarak kedinin sahibini bulabilir. Çip, kedinin yerini tespit etmek için bir GPS özelliği taşımaz; ancak sahibine geri dönmesini sağlar.

  • Zorunlu Kimliklendirme: Ülkemizde evcil hayvan sahiplerine mikroçip taktırmak yasal bir zorunluluktur. Bu sayede hayvanların sahipleri daha kolay tanımlanır.

  • Sahiplik Kanıtı: Çip, kedinin kime ait olduğunu kanıtlamada da kullanılır. Eğer kedi çalınırsa veya sahipsiz gibi görünüyorsa çip bilgileri sayesinde kedinin sahibi belirlenebilir.

  • Veteriner Bilgilerinin Takibi: Mikroçip bilgileri, bazı durumlarda kedinin aşıları, sağlık durumu ve diğer veteriner kayıtlarını da içerir. Bu sayede veterinerler, kedi hakkında bilgiye kolayca erişebilir.

  • Sınır Geçişlerinde Gerekli: Kedilerle uluslararası seyahatlerde, birçok ülke kediye mikroçip takılmasını zorunlu kılar. Bu, kedinin ülkeye giriş izni alması ve seyahatinin kayıt altına alınması için gereklidir.


Dolayısıyla kedilere takılan mikroçip, her açıdan koruyucu ve gerekli bir uygulamadır ve veteriner hekimler tarafından basitçe uygulanabilir.
Ayrıca kuru mama yemek istemeyen kediler için Kedi Kuru Mama Yemiyorsa Ne Yapmalı? Başlıklı yazımızı da okuyarak konu hakkındaki detaylara ulaşabilirsin.