Detoks Nedir?
Sen de detoksun tam olarak ne olduğunu, kime hitap ettiğini, çeşitlerini öğrenmek istiyorsan her şey bu yazıda!
Detoks şehir hayatının neden olduğu tempodan kaynaklı fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı son yıllarda çokça öne çıkıyor. En basit ifade ile detoks nedir diye bakarsak; vücudu toksinlerden arındırma işlemi diyebiliriz. Sosyal medya ile beraber de popülerliği artan detoks, birçok çeşide sahip olup genellikle sebze ve su ağırlıklı kısa süreli müdahaleler şeklinde tanımlanıyor. Peki tam olarak detoks nedir, çeşitleri neler? Şehir hayatı neden detoksları bu kadar öne çıkardı? Sen de detoks nedir nasıl yapılır hakkındaki tüm merak ettiklerini içeriğimizde bulabilir, detoks hazırlığı için kolları sıvayabilirsin!
Detoks Ne Demek?
Detoks ne demek diye bakarsak aslında bu uygulamalara dair önemli ipuçları da elde edebiliriz. İngilizce "detox" kelimesinden aynen Türkçeye geçen sözcük "otomobilin zehirli gaz emisyonunu azaltma" ve "sağlığa zararlı alışkanlıklardan arınmak için yapılan rejim" gibi anlamlara geliyor. İnsan hayatına da kelimenin bu ikinci anlamı tam anlamıyla karşılık veriyor. Çoğunlukla zararlı bileşikleri, toksinleri vücuttan atmaya yönelik diyet çeşitleri sunan detoks, uzun süreli olmayıp kısa süreli müdahalelerdir. Bir zayıflama yöntemi olarak çokça benimsenmesine rağmen detoksun amacı yağ yakımı vs. değildir. Öncelikle bilmen gerekiyor ki; detoks bir diyet çeşidi olsa da bir zayıflama yöntemi değil. Vücudu toksinlerden arındırdığı öne sürülen detoks, tipik olarak meyve - sebzeler ile gerçekleştiriliyor ve başlangıç - bitiş tarihleri arasında da çok fazla bir süre yok. Gelgelelim detoksun sağlığa etkileri ve faydaları noktasında yeterli bilimsel araştırma olmadığı için de bu konu tıp dünyası hâlâ tartışmalıdır. Son olarak detoksa dair önemli bilgilerden biri de şu şekilde: Metabolizmanın hızlandırılmasını sağlayabilen detoks çeşitleri böylece kilo vermeye yardımcı olurken vücudun da daha zinde ve sağlıklı olmasına destek oluyor. Tüm bunlar farklı pek çok hâkim çevrenin detoks hakkındaki tanımları arasında.
Kimler Detoks Yapabilir?
Aslında vücudu toksinlerden arındırıyorsa hemen herkesin bir şekilde detoks programına ihtiyacı olduğu söylenebilir. Zira metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olması bir yana detoksun bir diğer iddiası vücudun daha zinde ve sağlıklı olmasına destek olmak. Bu açıdan bakıldığında herkesin belirli aralıklarda bir detoksa ihtiyacı olduğunu söylemek mümkün. Bununla beraber bazı durumlarda vücut detoksa ihtiyacı olduğunu daha net bir şekilde gösterebilir. Örneğin, sırt ve eklem ağrıları, boyun tutulması, bağışıklık sisteminde güçsüzlük, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, halsizlik, bulantı, ağız kokusu, hazımsızlık, baş dönmesi, uyku hâli, göğüs hırıltısı gibi birçok faktör vücudun detoksa ihtiyaç duyduğuna dair göstergeler arasında sayılabiliyor. Bununla beraber bir detoks programını uygulamadan önce mutlaka bir hekime başvurmak elzem. Özellikle de diyabet, böbrek ve yüksek tansiyon hastalarının ve hamile kadınların bu tarz beslenme programlarına girmemesi tavsiye ediliyor.
Detoks için gerekli mutfak ekipmanlarını tamamlaman gerekiyorsa hemen buraya tıkla ve Hopi anlaşmalı markalardan alışveriş yapmanın ayrıcalığını kaçırma!
Detoks Nasıl Yapılır?
Peki detoks nasıl yapılır? Bu yönde bir diyet yapmanın birden fazla yolu var. Kısa süreli oruç tutmaktan tut da basit yiyecek değişikliklerine kadar bu çeşitler sıralanabilir. En yaygın detoks yapma çeşitlerinde ise genelde şunları göreceksin:
- 1 - 3 gün arası oruç tutmak
- Taze meyve - sebze suları ve bol su içmek
- Tuzlu su ya da limon suyu gibi sadece alkali (mineralli ve asidik olmayan) sıvıları tüketmek
- Şifalı bitkiler tüketmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Ağır metaller, kirleticiler ve alerjenler açısından yüksek yiyeceklerden uzak durmak
- Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkları bırakmak
- Kahve ve rafine şekeri beslenme rutininden kaldırmak
Yaygın detoks örnekleri bu şekilde. Ayrıca detoks programı uygulayanlar genellikle öğünlerinin düzenli olmasına da dikkat ediyor. Siyah çay yerine ise yeşil çay, tarçın, kekik, nane, ada çayı, kuşburnu, zerdeçal, zencefil gibi bitki çayları öne çıkıyor. Ek olarak yeşil yapraklı sebzeler ile hazırlanan detoks içecekleri de bu diyetlerde öne çıkıyor. Bu diyetlerin yoğunluğu ve süreleri bakımından farklılık var. Örneğin, 1 hafta detoks programı uygulayanlar da var daha az süre uygulayanlar da. Ek olarak detoks diyetlerinin vücuttaki toksinleri attığına dair çok az kanıt olduğunu da tekrar hatırlatalım ve öncelikle bir hekime başvurmak gerektiğinin yine altını çizelim.
Detoks Neden Yapılır?
Detoks programlarını uygulayan kişilerin beklentileri genellikle belli başlı konular etrafında birleşir: Çevresel faktörler, yanlış beslenme, sigara-alkol gibi zararlı alışkanlıklar, bilinçsiz ilaç kullanımı ve yoğun stres kaynaklı vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmak ve bu yolla arınmak. Vücudumuz zehirleri etkisiz hâle getirip dışarı atma kabiliyetine sahiptir fakat toksinlerin artması nedeniyle hayati organlara çok daha fazla yük binebiliyor. Bunu da yazının başında da belirttiğimiz gibi şehir hayatında sıkça görebilirsin. Bu gibi nedenlerle detoks programlarına giriliyor. Sadece meyve - sebzelerden oluşan detoksların 1 gün ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor. Daha çok yapılmak isteniyorsa da en fazla 3 güne kadar çıkılabilir fakat 3 gün üst üste değil.
Yan Etkiler Açısından Detoks
Detoks sularına ve tariflerine geçmeden önceki güvenlik ve yan etkiler noktasına da iyice değinmek gerekiyor. Bir detoks programına dâhil olmadan önce muhtemel yan etkiler konusunda da bilinçli olmak elzem. Buna göre vücudunun nasıl tepki vereceğine yönelik de bilgi sahibi olabilirsin. Örneğin; detoks diyetlerinin pek çoğu oruç tutmayı ve yüksek oranda kalori sınırlamasını beraberinde getiriyor. Kalori sınırlaması ağız kokusu, yorgunluk, sinir hâline de neden olabilir. Uzun süreli oruç tutmanın da enerji, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi sonuçlar doğurabildiği, hatta ölüme varan sonuçların yaşanabildiği belirtiliyor. Ek olarak detoks programlarına karşı risk altında sayılan gruplar da var. Çocuklar, ergenler, hamile ve emziren kadınlar, yaşlılar, yetersiz beslenen kişiler bu risk gruplarını oluşturuyor. Bu gibi risk gruplarında olanlar, konuyla ilgili bir hekime başvurmadan hiçbir detoks veya kalori kısıtlayıcı diyete başlamamalı.
Detoksuna uygun gıda alışverişini hemen buradan yap, Hopi’nin kazandıran fırsatlarını da yakala!
Detoks Suyu Nedir, Nasıl Yapılır?
Konu hakkında en çok merak edilenlerden biri detoks suyu nedir oluyor. Detoks suları, katı yiyeceklerin yerine geçen çeşitli meyve ve sebze sularıdır. Meyve ve sebze bazlı detoks suları, taze meyve ve sebzelerden elde edildiği sürece sağlıklıdır. Tabii ki yalnızca meyve - sebze suları içmek vücudu gereken diğer besin değerlerinden mahrum bırakmak anlamına gelebilir, buna da dikkat. Detoks suyu yapmak ise oldukça kolay. Birkaç madde sıralayalım:
- Sevdiğiniz meyvelerin, sebzelerin ya da şifalı bitkilerin herhangi bir karışımını oluşturarak evinde detoks suyu hazırlayabilirsin.
- Su, çeşitli meyve - sebzeler ya da şifalı bitkiler ihtiyacın olan malzemeler.
- İsteğine bağlı olarak malzemelerini doğrayabilirsin ve sıcak ya da soğuk suya bu malzemeleri ekleyebilirsin.
- Soğuk bir detoks içeceği hazırlamak istersen, detoks suyunu 1 - 12 saat kadar buzdolabında bekletebilirsin.
- En çok tercih edilen detoks çeşitleri: Salatalık - nane, maydanoz - limon, limon - zencefil, limon - kırmızıbiber, armut - greyfurt, elma - nane - tarçın - yeşil çay, karpuz - salatalık - nane - limon.
Detoks Tarifleri
Detoks tarifleri aslında yalnızca sıvılardan ibaret değil. Detoksların genellikle sıvı formda olmasının nedeni, tek başına tüketilmesi güç olan sebze ve meyvelerin birleştirilmesidir. Yaygın detoks tariflerinden birini aşağıda bulabilirsin. Listede belirtilen tüm malzemeleri bir blender yardımıyla karıştırıp detoks suyu elde edebilirsin:
- 1 çorba kaşığı taze rendelenmiş zencefil
- Yarım avokado
- 1 su bardağı soğuk yeşil çay
- 2 dal kişniş
- 1 su bardağı kıyılmış lahana
- 1 dilim doğranmış ananas
- 1 limon suyu
- 1 küçük boy doğranmış salatalık
Detokstan Sonra Nasıl Beslenmeli?
Detoks kısa süreli bir diyet programı olduğu için sonrasında beslenme rutinin nasıl olacağı da önem teşkil ediyor. Kompleks karbonhidrat, az yağlı süt ürünleri, haftada 1-2 gün kırmızı et, 2-3 gün balık ve 2 gün kuru baklagiller içeren, sağlıklı yağların da bulunduğu, sebze - meyve ile desteklenen bir beslenme programına detoks sonrası geçebilirsin. Yazımızı beğendiysen buradan seni Sağlıklı Beslenme İle Zayıflama Yöntemleri içeriğimize de alalım. Orada da öğrenilesi çok şey var.
Önemli hatırlatma: Burada yer alan bilgiler, tanı ve tedavi amaçlı değildir, genel bilgilendirme amaçlıdır. Detoksa girmeden önce hekimine başvurmayı unutma.