Mucizevi çörek otu faydaları hakkında bilgi toplamak istersen bu yazı tam sana göre. Okumaya hemen başla!

Mutfaklardan eksik olmayan çörek otu, Nigella Sativa bitkisinden elde edilen ve yüzyıllardır pek çok kültür tarafından kullanılan bir baharat olarak biliniyor. Hatta tarih boyunca birtakım hastalıkların yan tedavisinde de kullanılan çörek otu, günümüzde bile sayısız derde deva oluyor. Üstelik sadece sorunların çözümünde değil; yemeklere, böreklere ve çöreklere lezzet katmada da büyük etkisi olduğu kesin. Peki çörek otu faydaları nelerdir, çörek otu yağı nasıl kullanılır, çörek otunu aç karnına mı yoksa tok karnına mı tüketmek gerekir, çörek otu öksürüğe iyi gelir mi ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtını bu yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsin. Hazırsan genel çörek otu faydaları ile başlıyoruz.


 



Çörek Otu Faydaları Nelerdir?




  • Antioksidan özellikleri: Çörek otu, antioksidan özellikleri nedeniyle serbest radikalleri nötralize ederek hücre hasarını önleyebilir. Zaten bu özelliği sayesinde ilaç endüstrisinde de kendisinden çokça yararlanılır.

  • Anti-enflamatuar özellikleri: Çörek otunun anti-enflamatuar özellikleri, vücudunuzdaki enflamasyonu azaltabilir ve özellikle artrit gibi kronik enflamatuar hastalıkların belirtilerini hafifletebilir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Çörek otu, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan çeşitli bileşikler içerir. Bu bileşikler de vücudumuzun hastalıklara karşı direncini artırır.

  • Kilo kaybına yardımcı olur: Çörek otu, kilo kaybını destekleyen çeşitli bileşikler de içerir. Özellikle lif içeriğinin yüksek olması sayesinde çörek otu, sağlıklı ve dengeli kilo kaybının yolunu açabilir.

  • Kan şekeri kontrolü: Çörek otu, kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olan bileşikler içerir. Hatta bu, Türkiye 100. Yıl Üniversitesi’nde, fareler üzerinde yapılan araştırmalarla sabitlenmiştir. Bu deneyin tavşanlar üzerinde yapılan versiyonu ise Yeni Zelanda’da olumlu sonuçlar vermiştir.

  • Sindirim sağlığı: Çörek otu, sindirim sağlığına yardımcı olan çeşitli bileşikler içerir. Özellikle, sindirim sistemi iltihabı ve gaz sorunlarına yardımcı olabilir. Ayrıca hazmı kolaylaştırma konusunda benzerine rastlanmamış etkileri olduğu da iddia edilenler arasında.

  • Radyasyon hasarını azaltma: Çörek otunun içinde bulunan thymoquinone bileşeninin radyasyon sebebiyle hasar alan beyin hücrelerini koruma altına aldığı belirtiliyor. Öyle ki araştırmacılar çörek otunun, radyasyonun neden olduğu nitrozatif strese karşı açık bir koruma sağladığını özellikle belirtiyor.

  • Yüksek tansiyonu dengeleme: Dünya çapındaki sağlık dergilerinde yayınlanan laboratuvar araştırmaları sonucunda çörek otunun yüksek tansiyonu düşürdüğü belirtilmekte.

  • Astımlıları rahatlatma etkisi: Son yıllarda çörek otu faydaları ve kullanımı alanında yapılan araştırmalarda bilim adamları, bu mucizevi baharatın içindeki antiinflamatuar bileşenlerin solunum yollarını genişlettiği ve solunuma büyük katkılar sağladığını belirtiyor.

  • Karaciğer hastalıkları üzerindeki olumlu etkisi: Halk arasında bile çörek otunun karaciğeri, bazı hastalıklardan koruduğu söylenir. Hatta bu baharattan “Ölümden başka her derde deva” olarak bile bahsedilir. Yapılan araştırmalar ise çörek otunun karaciğerdeki karbon tetraklorürün zehirli etkilerini azalttığını anlatıyor. Hatta kanserden korunmak için bile çörek otu tüketmenin işe yarayacağından da bahsedilmekte.


Ancak, tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi, çörek otu da yan etkilere neden olabileceği gibi bazı insanlar için uygun olmayabilir. Eğer herhangi bir sağlık sorunun varsa veya yeni bir takviye almaya başlamadan önce doktoruna danışman gerektiğini söylememize gerek yok herhalde.


 



Çörek Otu Cilde Faydaları



Genel olumlu etkilerine ek olarak çörek otu, cildimiz için de son derece yararlı. Bakalım, çörek otu cilde faydaları neler.


  1. Anti-enflamatuar etkisi: Çörek otunun içerisinde bulunan, tümörlere karşı savaşan ve iltihaplanmayı azaltan bir bileşik olan timokinon, cildin iltihaplanmasına sebep olan akne, sedef gibi cilt problemlerini hafifletmede oldukça etkili. Uzman tavsiyesiyle çörek otu yağını saç derine sürerek kullanabilirsin.

  2. Antioksidan özellikleri: Çörek otu, antioksidan özellikleri sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir ve cilt hücrelerini serbest radikallere karşı korur. Dolayısıyla sadece sağlıklı değil, genç görünen cilt için de çörek otu kullanılabilir.

  3. Nemlendirici etkisi: Çörek otu yağı, cildin nem seviyesini artırarak cildin daha yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Çörek otu ile kuru ciltlere son!

  4. Güneş ışınlarına karşı koruma: Çörek otu yağı, cildi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı korur ve güneş yanığı riskini azaltır.

  5. Akne tedavisi: Çörek otu yağı, akne oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve mevcut akne lezyonlarının iyileşmesini destekler.


Tüm bunlara ek olarak söylemekte yarar var ki çörek otu yağı, hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir. Özellikle ilk kez kullanıyorsan küçük bir bölgeden başlayarak uygulamanı öneririz. Örneğin genellikle el bilek içleri, alerjik reaksiyonları görmek açısından uygun bir deneme sahası sunuyor. Bir miktar çörek otu yağını, elinin iç bileğine sürerek herhangi bir olumsuz durum yaşanıp yaşanmayacağını deneyebilirsin. Belli bir süre bekledikten sonra olumsuz bir durum gözlenmiyorsa yağı cildinde kullanmaya başlayabilirsin. Ayrıca, hamilelerin ve emziren annelerin çörek otu yağı kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında da fayda var.


 



Çörek Otu Günde Ne Kadar Tüketilmeli?



Görüldüğü üzere çörek otu da tüm diğer bitkisel içerikler gibi belli miktarlarda alınması uygun olan ürünlerden. Çörek otunun içinde conjuge linoleik asit, thymoquinone, nigellone (dithymoquinone), melanthin, nigilline, damascenine, ve tannin barındıran yağ bulunur. Özellikle melanthin, büyük dozlarda alındığında riskli durumlar meydana getirebileceği için çörek otunun belirtilen dozajın dışında kullanılmaması son derece önemli. Peki, çörek otu günde ne kadar tüketilmeli? Eğer çörek otu yemenin faydalarını görmek istiyorsan bu baharatı günde en fazla 1-2 çay kaşığı ölçüsünde tüketmelisin. Ayrıca çayını yaparak da çörek otundan faydalanman mümkün. Çörek otu çayı nasıl yapılır, sorusunun yanıtı ise hemen aşağıda.
Çörek Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Güçlü bir antioksidan olan çörek otu, pek çok farklı formlarda tüketilebilir. Bunlardan biri de çay. Çörek otu çayı faydalarından yararlanabileceğin tarif için okumaya devam etmen yeterli.


  • 1 veya 2 çay kaşığı kurutulmuş çörek otu

  • 1 bardak sıcak su (kaynamış su)


Suyu kaynattıktan sonra içerisine çörek otunu at. Bardağın üzerini kapat ve 5 ila 7 dakika bekle. Bu sürenin sonunda çörek otu çayının demlendiğini göreceksin. Süzerek tüketebilirsin. Şifa olsun!


 

Sıkça Sorulan Sorular


Çörek otu yağı nasıl kullanılır?
Çörek otu yağını ister salatalarına koyabilir ister ekmek üzerinde tüketebilir istersen de saç derine ya da cildine sürerek kullanabilirsin.

Çörek otu nasıl tüketilmeli?
Çörek otu günde 1 veya 2 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmeli. Aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için çörek otunu belirtilen miktar dışında tüketmemeye özen göstermelisin.
 
Çörek otu nerede yetişir?
Çörek otu, ılıman ve karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Türkiye, bazı Avrupa ülkeleri ve Afrika’da yaygın biçimde yetiştirilir.
 
Çörek otu yağı öksürük için nasıl kullanılır?
Çörek otunun, içindeki timokinon bileşeni sayesinde kalp hastalıklarının gözlenmesini ve öksürük gibi bronşları etkileyen rahatsızlıkları azalttığı belirtilir.
 
Tüm bunlara ek olarak boğaz ağrısına iyi gelecek birkaç tavsiye arıyorsan Boğaz Ağrısına İyi Gelecek Doğal ve Ev Yapımı Öneriler başlıklı yazımızı da mutlaka okumalısın. Burada ballı ve zencefilli karışımlardan elma sirkesine, sarımsaktan kırmızı bibere pek çok sağlıklı besinle hazırlanan kür tariflerini bulabilirsin.