Sıcak yaz günlerinde yaz meyveleri ile serin bir kahvaltı fikri çok çekici değil mi? Mesela probiyotik yoğurtla ve biraz yulaf ezmesiyle tüketilen yaz meyveleri hem bağırsak sağlığı için değerli hem de ciddi bir vitamin deposu. Sen de sağlıklı hafif ve serin yemek istiyorsan, özellikle mevsimin gözdesi şeftali ile hazırlanan seçeneklere mutlaka göz at.  


Lezzetli Bir Şeftali Tabağı


Yaz meyveleri arasında özel bir yeri olan şeftali bol bol yenmeli, neden mi? Çünkü şeftali kalbi, mideyi ve bağırsakları dengeleyen; cilde ve kansızlığa iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren, uykusuzlukla savaşabilen ve sinirleri yatıştırabilen mucizevi bir meyve. Buzdolabından çıkardığın serin, orta boy bir şeftali ile kendine şahane bir kahvaltı hazırlayabilirsin. 


Malzemeler


1 küçük kutu probiyotik yoğurt
1 orta boy şeftali
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı toz tarçın


Yapılışı


Şeftaliyi küçük küpler halinde doğra. Probiyotik yoğurdu karıştırarak krema kıvamına getir. İçine biraz toz tarçın ekle. Tarçın ve yoğurt karışımına üç yemek kaşığı yulaf ezmesi ekle ve biraz bekle. Lif, yoğurdu içine çekip şişince hem lezzetleniyor hem de doyurucu bir hâl alıyor. Son olarak üzerine ekleyeceğin şeftali küpleri ile kahvaltının tadına doyamayacaksın.

Böğürtlenli Bir Sabah


Muz, ciddi bir lif ve potasyum kaynağı. Kansızlık sorunu olanların özellikle tüketmesinde fayda olan bir meyve. Böğürtlen ise kansere karşı çok ciddi önleyici olarak bilinen bir amino asit deposu. Aynı zamanda içerdiği lif zararlı kolesterol sorununu da engelliyor. Son zamanlarda diyetisyenler, yaz meyveleri de dâhil tüm meyveleri yağlı tohumlarla birlikte tüketmek gerektiğinden söz ediyor. Çiğ badem, ceviz ve kaju ile alınan iyi yağların, kan şekerini yükseltme hızını azalttığının altını çiziyorlar. Bu nedenle yaz meyveleri bakımından zengin içerikli bu kahvaltıya çiğ badem, ceviz ya da dilersen kaju eklemek iyi bir fikir olabilir.  Bu tarif, hayvansal ürün içermediği için veganlar için de uygun.   


Son bir not: Buzdolabından çıkan yaz meyveleri serinlemen için yeterli değilse buzlukta her zaman birkaç parçaya bölünerek dondurulmuş muz parçaları bulundur. Dondurma tadında bir güne başlamak istiyorsan yaz meyveleri seni çok mutlu edecek.


Malzemeler


Yarım muz
1 avuç böğürtlen
1 avuç ahududu
7-8 taze badem
3-4 yemek kaşığı granola


 



Yapılışı
En az bir gün önceden buzluğa koyup dondurduğun muzu dolaptan çıkar. Birkaç dakika dışarıda beklettikten sonra buz kırma özelliği olan öğütücüde yarım avuç ahududunu ekleyerek püre kıvamına gelene kadar öğüt. Bir kâseye aldığın pürenin üzerine ahududu ve yarım avuç böğürtlen ekleyip son olarak da badem ve dilediğin miktarda granola ekle. İşte bu kadar!


Yaz Meyveli Lapa


Elma, yaz meyveleri arasında sayılmasa da her mevsim ulaşılabilen bir C, K, B6, A ve E vitamini kaynağı. Bazı dillerde, günde bir elmanın girdiği eve hastalık girmeyeceğine dair atasözleri var. 

Malzemeler
Yarım kımızı elma
2 yemek kaşığı yulaf kepeği
Yarım çay bardağı laktozsuz süt/badem sütü
2 dilim ananas
1 avuç çiğ badem


Yapılışı
Yulaf kepeğini, rendelediğin elma ile birlikte tercihine göre laktozsuz süt ya da badem sütüyle pişir ve soğumasını bekle. Üzerine küçük küçük kestiğin ananas parçalarını ve çiğ bademi ekledikten sonra afiyetle yiyebilirsin.