1970’li yıllardan beri çeşitli tıbbi durumların tedavisinden estetik uygulamalara kadar birçok tıp alanında kullanım alanı olan botoks işlemi ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazıda yanıtladık!



Başta estetik olmak üzere çeşitli tıbbi tedaviler amacıyla da kullanılan botoks, tüm dünyada en fazla uygulanan ameliyatsız estetik işlemlerinin başında gelir. 1970’li yıllardan beri çeşitli tıbbi durumların tedavisinden estetik uygulamalara kadar birçok tıp alanında kullanım alanı olan botoks işlemi ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazıda yanıtladık!



Botoks Nedir?


Botoks, etken maddesi botulinum toksini olan çeşitli tıbbi alanlarda ve birtakım estetik işlemlerde kullanılan bir ekzotoksindir. Özellikle yüzdeki kırışıklık ve çizgilerin ortadan kaldırılmasında en güvenilir ve kolay yöntem olan botoks, laboratuvar ortamında üretilir ve tamamen zararsız bir bakteri toksinidir.



Botoks Nasıl Yapılır?


Botoks uygulamasından önce ilk olarak doktor tarafından muayene gerçekleştirilir ve kişinin botoks için uygun olup olunmadığı değerlendirilir. Örneğin hamilelik, cilt enfeksiyonu, nörolojik hastalık gibi durumların söz konusu olduğu kişilere botoks yapılmaz.



Eğer doktor, botoks için uygunluk konusunda onay verirse işlemi uygular. Botoks, işlemin yapılacağı bölgeye enjeksiyon şeklinde uygulanır. Botoks uygulaması için şu adımlar gerçekleştirilir:
 
●      Eğer botoks işlemi yüze ya da boyun bölgesine uygulanacaksa bu bölgeler, soğuk kompres ile ​​uyuşturulabilir.
●      Botoks çok ince ve küçük iğneler ile cilde enjekte edilir.
●      Botoks uygulaması yaklaşık 10-15 dakikada biten kısa bir işlemdir.
●      Her botoks enjeksiyonu birkaç saniye sürer. Yüzde ve boyunda belirlenen noktalara ufak dozlarda botoks enjektesi gerçekleştirilir.




Botoks Etkisi Ne Zaman Başlar?


Botoksun etkisi enjeksiyonu takip eden 3-4 günde başlayıp ilk hafta içinde tam olarak oturur. Botoksun etki süresi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte genellikte 4-6 aydır. Botoks, etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir. Ayrıca botoksun etki süresini artırmak için şunlar yapılabilir:
 
●      Beslenme düzeninde hücre yenilenmesini teşvik edecek besinlere yer vermek,
●      Kolajen takviyesi almak ve cildin kolajen üretimini tetikleyecek uygulamalarda bulunmak,
●      Sigara ve alkol gibi cilt sağlığını olumsuz etkileyecek alışkanlıklardan uzak durmak,
●      Yüz yogası egzersizleri yapmak,
●      Güneşten korunmak için yüksek korumalı güneş kremleri kullanmak.




Botoks Çeşitleri Nelerdir?


 



Farklı bölgeleye uygulanan botokslar, farklı etkiler gösterir. İşte uygulamada en popüler botoks çeşitleri:
 
●      Çene botoksu
●      Dudak botoksu
●      Kaş botoksu
●      Yüz botoksu
●      Kaş arası botoks
●      Göz çevresi botoksu
●      El terlemesi botoksu
●      Göz botoksu
●      Yanak botoksu
●      Terleme botoksu
●      Kaz ayağı botoksu
●      Diş sıkma botoksu



Botoks Neden Tutmaz?


Kimi zaman botoksun beklenen etkiyi göstermediği durumlar söz konusu olabilir. Peki botoks neden tutmaz? Eğer kişi botulinum toksinine karşı antikor geliştiriyorsa, botoks ilacını hızla metabolize edecektir. Botoks direnci olarak da tanımlanan bu durum botoksun tutmamasının nedenlerindendir. Botoks direnci oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur ve dolayısıyla botoks tutmaması nadir olarak bundan kaynaklanır.
Bunun yanı sıra yetersiz dozda botoks enjektesi, yanlış uygulama tekniği, kalitesiz veya sahte ürünlerin kullanılması, metabolik faktörler gibi sebeplerde de botoks tutmayabilir.
Ayrıca beklentiyi doğru ve realist ayarlamak da son derece önemlidir. Botoks her ne kadar kırışıklık görünümünü azaltmaya ve daha genç, canlı bir cilt görünümü sağlamaya yardımcı olsa da kişinin yüzündeki tüm kırışıkları ortadan kaldırmayabilir. Bu unutulmamalı ve beklentiler bu bilgiye göre şekillendirilmelidir.



Yanlış Yapılan Botoks Nasıl Düzeltilir?


Yanlış yapılan botoksu düzeltmek için öncelikle neyin yanlış yapıldığının tespit edilmesi gerekir. Örneğin eğer fazla dozda botoks enjektesi uygulandıysa bu uygulamanın zamanla hafifleyerek geçmesi beklenmelidir. Fazla botoks uygulamasının hafiflemesi yaklaşık 10 haftayı bulabilir, bu sürede sabırlı olmak ve morali düşürmemek önemlidir.
Eğer botoksun yanlış uygulanması yanlış bölgeye enjekteden kaynaklıysa bunu düzeltmek de mümkündür. Bölgedeki eşitsizliği dengelemek ve simetriyi sağlamak için gerekli miktarda botoks gereken yerlere uygulanabilir. Böylece eşitsizlik giderilir ve istenen sonuçlar elde edilir.



Botoks Sonrası Banyo Ne Zaman Yapılır? 


Botoks işleminin başarılı sonuç vermesi için botoks sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uymak gerekir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
 
●      Botoks sonrası banyo yapmak için işlemin üstünden en az 24 saat geçmesi beklenmelidir.
●      Botoks sonrası 3-4 saat uzanmamalı ve eğilmemelidir.
●      Botoks uygulanan enjeksiyon bölgelerine 24 saat boyunca sürtünme ya da basınç uygulanmamalıdır.
●       Botoks uygulanan enjeksiyon bölgelerine en az 2-3 saat makyaj uygulanmamalıdır. Yine ilk 24 saatte makyaj uygulaması ve temizlemesi son derece yumuşak hareketlerle ve basınç uygulamadan olmalıdır.
●      Botoks sonrası en az 3-4 saat güneşe çıkılmamalı.
●      Botoks sonrası en az 24 saat alkol tüketilmemeli.



Botoks Nerede Yaptırılır?




Botoks her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de yanlış enjekte tekniği ya da kalitesiz veya yanlış ürün kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden botoks uygulaması yasal olarak yalnızca sağlık kuruluşlarında yaptırılmalıdır. Normal şartlar altında güzellik salonlarında veya eczane gibi yerlerde botoks uygulamasının yapılması yasal değildir. Eğer böyle kuruluşlarda botoks yaptırmayı düşünüyorsan, bu yerlerin yasal olmadığı ve yapılan işlemin kusurlu olabileceği gerçeğini göz önünde bulundurmanda yarar var. Botoks uygulamasını en güvenilir şekilde hastane, tıp merkezi, poliklinik ve muayenehane gibi sağlık kuruluşlarında doktorlar tarafından yaptırabilirsin.
 
Cilt mucizesi Hyaluronik asit ile ilgili tüm merak edilenler “Hyaluronik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızda seni bekliyor!