Türkiye'de yamaç paraşütü yapmak için farklı pek çok bölgenin olması, adrenalin tutkunları, heyecanın tavan yaptığı bir aktivite isteyenler için büyük avantaj. Seksenli yıllar ile beraber ortaya çıkan yamaç paraşütü, Türkiye'ye de doksanlı yıllar ile beraber geldi ve günümüzde kazandığı ivme ile beraber artık geniş bir kitle tarafından biliniyor. Peki Türkiye'de nerede yamaç paraşütü yapabilirsin? Tümüyle ânı yaşatan bu hava sporu için bilmen gerekenler neler? Hepsini senin için derledik!

Yamaç Paraşütü Nedir?


Öncelikle yamaç paraşütü nedir nasıl yapılır sorularına kısaca yanıt verelim. Özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen yamaç paraşütü, rüzgârın eşlik ettiği bir hava sporu. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan hızlanan adımlar ile atlanır ve gökyüzünde karışarak eşsiz dakikalar yaşanır. Bu açıdan yamaç paraşütü belirli hava araçlarına ihtiyaç duyulmadan yapılması ile kendini diğer türlerden ayırıyor. 1979'da dünyanın ilk yamaç paraşütü okulu Fransız Alplerinde kurulunca bu hava sporunun gelişiminin de önü iyiden iyiye açılıyor. Seksenli yıllar bu sporun gelişimi ile beraber geçerken doksanların başında yamaç paraşütü Boğaziçi, ODTÜ ve Ege Üniversitelerinde bir havacılık faaliyeti olarak başlıyor, böylece ülkemize de giriş yapıyor. Yamaç paraşütü gerekli koşulların sağlanması için genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları arasında, güneşli ve sakin, yağmursuz havalarda yapılıyor.

Yamaş Paraşütü Nasıl Yapılır?


Yamaç paraşütü yapmak için ilk önce bu hava sporuna uygun yerlere gitmek gerekiyor. Akabinde ise uçuş için yalnızca kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyuluyor. Bir eğitmen eşliğinde uçuş ayarlanıyor. Tabii ki profesyonel kişiler bireyler atlayış da yapabiliyor. Gerekli her faktörü kontrol ettikten sonra uygun bir dağda, tepede, yüksek yamaçta hızlı adımlarla hız alınıyor ve tepeden atlanıyor. Paraşütün içerisine dolan hava da süzülmeyi sağlıyor. Yamaş paraşütleri daha rahat iniş için, uzun süre havada kalabilme, en kısa sürede havalanma için vs. özel olarak tasarlanan bir paraşüt çeşidi. Kanat, yedek paraşüt, kuşam, askı ipleri, telsiz, taşıyıcı kolonlar, kask, gerekli kıyafetler yamaç paraşütü için gerekli ekipmanlar olarak sıralanabilir.

Türkiye'de Yamaç Paraşütü Yapılacak Yerler


Gelelim yamaç paraşütü nerede yapılır sorusuna... Türkiye, yamaç paraşütü yapılan yerler açısından bir hayli zengin bir ülke. Ülkenin farklı pek çok bölgesinde yer alan kentte yamaç paraşütü yapılabilen yerler bulunuyor. Muğla, Denizli, Kayseri, Antalya, Bursa, Elazığ, İzmir, Ankara, Ordu, Adana, Trabzon, Hatay, İstanbul, Tekirdağ sayabileceğimiz iller. Öne çıkan ve çokça aratılanlardan bazılarını ayrıntılı olarak aşağıda sıraladık.

Eğer yamaç paraşütü için kıyafet için ihtiyacın varsa hemen bu sayfadaki kampanyamızdan yararlanabilir, Paracık ve indirim kazanabilirsin!

Fethiye, Ölüdeniz (Muğla)


Tabii ki yamaç paraşütü Fethiye ile adeta özdeşleşen bir hava sporu. Burada yamaç paraşütü Ölüdeniz bölgesinin en popüler hava sporu desek yeri. Her yıl yerli - yabancı sayısız gezginin, turistin, meraklısının bu bölgeye gelmesi ve yamaç paraşütünü deneyimlemesi de bölgenin popülerliğini gözler önüne seriyor. Ölüdeniz'de yer alan Babadağ mevkisi, yamaç paraşütü için en çok tercih edilen noktalardan biri. Babadağ mevkisi aynı zamanda Türkiye'nin ilk yamaç paraşütü yapılan yeri olarak da biliniyor. Ölüdeniz'e yaklaşık 45 dakikalık bir mesafede bulunan Babadağ'da üç pist bulunuyor. 1.700-1.900 metreleri arası yüksekliklerden yapılan yamaç paraşütü ile bölgenin eşsiz manzarasına bu şekilde tanık olmak da tarifsiz bir duygu olsa gerek.

Kaş (Antalya)


Yamaç paraşütü Antalya ilindeki Asas Tepesi'nde de oldukça popüler. Tepenin bulunduğu Kaş bölgesi zaten tırmanış, dalış gibi pek çok spor aktivitesine de ev sahipliği yapan bir konumda. 1000 metrelik yükseklikten uçmak için Kaş'taki Asas Tepesi'nde sunulan uçuş hizmetlerini tercih edebilirsin. Buradaki tandem uçuşlar ortalama 20 – 45 dakika arası sürüyor. Rezervasyon yaptıktan sonra pikaplar aracılığıyla Asas Tepesi'ne gidiliyor ve yamaç paraşütü için kollar sıvanıyor.

Ali Dağı (Kayseri)


Antalya ve Muğla gibi yamaç paraşütü için akla ilk gelen illerin yanı sıra İç Anadolu'da da önemli pek çok alternatif var. Bunlardan biri ise kendini Ali Dağı vesilesiyle Kayseri'de gösteriyor. 2004 Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası'na ev sahipliği yapması ile de önemini gösteren Ali Dağı, daha çok profesyonel ve yarı profesyonel sporcuların tercih ettiği bir nokta. Hava stabil ise bölgede uzun soluklu bir yamaç paraşütü deneyimi mümkün. Ayrıca şehir merkezine yakın olması ile de öne çıkıyor.



Eğer yerini seçtiysen, gerekli spor kıyafetlerini Hopi anlaşmalı markalardan yapabilir, alışverişlerinde Paracık üstüne Paracık kazanabilirsin!


Uçmakdere (Tekirdağ)


Uçmakdere, yamaç paraşütünün Türkiye genelindeki gözde noktalarından biridir. İstanbul'a yakınlığı ile de özellikle şehirde yaşayanların hafta sonu kaçamak noktası olan Uçmakdere'de 200 metre, 250 metre, 350 metre 625 metre ve 650 metre yükseklikte 5 pist bulunuyor. Tekirdağ merkeze 35 km uzaklıkta bulunan bölgeye ulaşım arabalarla gerçekleştiriliyor. Hava durumuna göre de 7 ila 20 dakika arasında süren eşsiz bir uçuşu burada deneyimleyebilirsin.

Ormanlı (İstanbul)


Evet, yanlış okumadın. Yamaç paraşütü İstanbul sınırları içerisinde de yapabileceğin bir hava sporu. İstanbul'da da yamaç paraşütü yapabileceğin harika bir nokta var. Bu nokta Çatalca'ya bağlı Ormanlı bölgesi. Fotoğrafçılık, kuş gözlemi gibi birçok aktiviteye imkân tanıyan Ormanlı'da rüzgâr, falezlerle birlikte farklı bir hava akımı yaratabiliyor. Ticari ve kişisel yamaç paraşütçülerinin de buluşma noktaları arasında yer alan Ormanlı, İstanbul'dan birkaç günlüğüne kaçıp gitmek isteyenler için de harika bir yer.

Boztepe (Ordu)


Karadeniz'in yeşil ve eşsiz manzaraları, dalgalı denizine baka baka yere inmeye ne dersin? Ordu'da şehir merkezinde bulunan Boztepe'ye teleferik ile ulaşım sağlanıyor ve teleferik eşliğinde şehir manzarası da mükemmelen seyrediliyor. Dakikalar süren kısa bir yamaç paraşütü yapabileceğin Boztepe, özellikle bahar ve yaz aylarında diğer gezi planlarına da ekleyebileceğin harika yerlerden biri.

Gölbaşı (Ankara)


Başkent de yamaç paraşütü yapılabilecek yerler sunuyor. Ankara şehir merkezine 27 km uzaklıkta bulunan Gölbaşı, bölgesine merkezden kolaylıkla ulaşabilirsin. Gölbaşı ek olarak Ankara'daki üniversite havacılık kulüplerinin de yamaç paraşütü eğitimi verdiği bir yer olarak ünleniyor. Tıpkı İstanbul'daki gibi, şehir hayatından bir süre uzaklaşmak isteyen Ankaralılar da Gölbaşı'nı tercih edebiliyor. Geniş bir ovaya bakan kalkış pisti, rüzgârı her yönden karşılayabilmesi sayesinde eğitimler için elverişli bir bölge.

Bozdağ (İzmir)


Ege'nin incisi İzmir'deki Bozdağ da gerek bölge halkının gerek dışarıdan gelen turistlerin yamaç paraşütü için bildikleri bir bölge. Ödemiş ilçesinde yer alan Bozdağ, Salihli'ye giderken varılacak bir nokta. Hem amatörleri hem de profesyonelleri ağırlayan Bozdağ, bu açıdan yamaç paraşütü yapmak isteyen geniş bir kitleyi kendisine çekiyor. Güney'e doğru atlayış alanı sunan pist, yarışma ve uzun mesafe uçuşlar için de çok elverişli. Öyle ki atlayan paraşütçülerin Denizli - Pamukkale'ye kadar uçabildiği de biliniyor. Bölge yarışmalar için elverişli olması ile de gelecekte pek çok etkinlik açısından umut vadediyor.

Hazarbaba Dağı (Elazığ)


Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Elazığ, otantik havası ile gezginlerin, turistlerin uğrak noktaları arasında. Buranın bir diğer önemli özelliği de Hazarbaba Dağı sayesinde yapılabilen yamaç paraşütleri. Bölgenin güneyinde bulunan, 2.347 metre yüksekliğindeki Hazarbaba Dağı, kayak sporuna da elverişli bir yer. Özellikle her yılın Mayıs ayında festivallerin düzenlenmesi ile de popülerliğini artıran Hazarbaba Dağı, yamaç paraşütü için biçilmiş kaftan.



Farklı ekstrem sporları da merak ediyorsan Kayak İçin Harika Bir Alternatif: Palandöken Dağı içeriğimizi de inceleyebilirsin!