Kışın Gezilecek Yerler
Kışın gezilecek yerler arayışındaysan bu yazı tam sana göre. İstanbul yakınlarından Akdeniz ve Ege’ye kadar Türkiye’de kış mevsiminde ziyaret edebileceğin yerler için okumaya hemen başla!
Her mevsimin bir başka güzel olduğu Türkiye’de, yaz tatili kadar revaçta olan bir diğer sezonsal tatil de kışın gerçekleşiyor. Lapa lapa karın yağdığı doğudan, soğuğun kendini daha geç hissettirdiği güneye kadar ülkenin her bir köşesi ayrı güzel. Eğer sen de kış tatili sevenlerdensen ya da tatil vaktini ancak bu sezonda bulabiliyorsan şanslısın. Zira bu yazı, tam bir kışın gezilecek yerler rehberi niteliğinde hazırlandı. Abant’tan Kapadokya’ya, Bursa’dan Antalya’ya soğuk aylarda gezip görebileceğin pek çok il ve ilçe, yazının ilerleyen bölümlerinde karşında. Sen de okumaya devam ederek kışın gidilecek tatil yerleri hakkında detaylı ipuçlarına ulaşabilirsin. Hazırsan kış turizminin göz bebeği olan Abant ile başlıyoruz.
Kışın Vazgeçilmezi Abant
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan Abant, Türkiye'de kışın gezilecek yerler içinde ilk akla gelenlerden. Gerek mis gibi havası gerekse kışı bütünüyle hissettiren doğası ile bu yer, kasımdan marta kadar kış mevsiminde yapacağın kaçamaklara ev sahipliği yapabilir. Kartpostallardan fırlamışçasına güzel manzaralar, Abant’ta gezeceğin her yerden kendini gösterecek. Dolayısıyla elin her daim telefonunda ya da fotoğraf makinende olsun ki harika kareler yakalamaktan mahrum kalma. Abant Gölü ise Abant’ın sembolleri arasında. Bu tatlı su set gölü, 1350 metre yükseklikte yer alıyor ve yaklaşık 125 hektarlık bir alana yayılıyor. Bu kadar güzelliği bir arada barındırınca bu yer, 1988’de Tabiat Parkı olarak korunmaya alınmış. Gölün etrafında bir asfalt yol var. Bu da gezinti için kullanılmakta. İstanbul’a son derece yakın olan Abant’a, iki saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşman mümkün. Dolayısıyla sen de İstanbul’a yakın kışın gezilecek yerler arayışındaysan Abant’ı listene pekala ekleyebilirsin.
Güzel Atlar Diyarı Kapadokya
M.Ö. 6. yüzyılda “güzel atlar diyarı” olarak anılan Kapadokya, Orta Anadolu’nun kalbi sayılır. Gerek konumu gerekse rakımı sebebiyle bölgede yazlar son derece sıcak ve kuru, kışlarsa oldukça soğuk ve sert geçer. Yani Kapadokya’da, tam bir karasal iklim hakim, demek mümkün. Ayrıca Kapadokya, bölge olarak Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde’yi içine almakta. Buradaki ikonik yeryüzü şekilleri, güzelliğini çok eski zamanlarda meydana gelen volkanik patlamalara borçlu. Zira Kapadokya’nın ünlü peri bacaları, zamanında kuruyarak sertleşmiş lavlardan meydana gelmiş. Yazı ayrı kışı ayrı güzel olan bu bölgede, gittiğinde mutlaka yapman gereken en harika aktivitelerden biri sıcak hava balonu turu. Rezervasyonunu yaptırdığında sabah gün doğmadan otelinden alınıp tura başlıyorsun. Uykudan kalkmak ilk başta biraz zor gelse de Kapadokya’ya yukarıdan baktığında adeta nefesin kesiliyor ve zaten otomatik olarak uyanıyorsun. Bizden söylemesi. Son olarak Kapadokya’nın, kesinlikle kışın gidilecek balayı yerleri içinde ilk sıralarda yer aldığını da eklemeden geçmeyelim.
Nefis Doğasıyla Yedigöller
Bolu’nun bir diğer cennet köşesi, Yedigöller. İstanbul’a bu kadar yakın bir doğa harikası olduğunu bilmek bile insanın içini ferahlatmaya yetiyor. Yedigöller, adından da kolayca anlayabileceğin üzere içinde yedi tane göl barındıran bir bölge. Her bir göl de eşsiz bir doğa ile çevrelenmiş durumda. Adım attığın her yer, adeta bir orman denizi. Yeşilin her tonunu burada görmek mümkün. Tabi mevsim kış olduğunda, yeşillikler yerini harika bir beyaza bırakıyor. Güzelliğini korumak için kar ile kaplanan ağaçlar ve bitki örtüsü, kendini resmen korumaya alıyor. Yedigöller’in güzelliği çok eskilerde fark edilmiş olsa gerek ki bölge, 1965 yılında milli park ilan edilmiş. Milli parkın içinde, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yedi adet göl bulunmakta. Heyelan gölü olmak özelliğini taşıyan bu doğa harikaları içinde alabalık çeşitliliği, görenleri büyülüyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk kültür alabalık üretim tesisleri de 1969 yılında burada kurulmuş. Kısacası, kış mevsiminde sevdiklerinle tatil yapmayı planlıyorsan Yedigöller’i de listene eklemeyi unutma!
İstanbul Yakınlarında Bir Cennet Ağva
Geldik, İstanbul’da kışın gezilecek yerler bilgisine. İş yoğunluğundan fırsat bulamayıp şehirden çok da uzaklaşamayanlar buraya! Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında yer alan Ağva, Latincede iki dere arasına kurulmuş köy anlamına gelmekte. Göksu kıyısında yer alan sayısız otel, seni ve sevdiklerini, kışın da ağırlamayı bekliyor. Dolayısıyla Ağva, Karadeniz kıyısında yer alan yaz kış gidip kafa dinleyebileceğin eşsiz bir fırsat. Ayrıca sadece günümüzde ya da yakın geçmişte değil, milattan önceki dönemlerde de Ağva’nın güzelliği keşfedilmiş. Bulunan kalıntılarda o zamanlar burada kimlerin yaşadığına dair kesin izler olmasa da milattan önce burada bir hareketlilik olduğu kesin. M.Ö. 7. Yüzyıla kadar uzanan tarihinde Ağva’da Frigler ve Hititlere ait kilise kalıntılarını görmek mümkün. Zira antik çağlarda Şile, bir ticaret merkezi olarak kullanılmış. Şile’ye bağlı bir belde olan Ağva’nın da bu sebeple sıklıkla ziyaret edildiği düşünülmekte. Kısacası sen de kış aylarında şehir ve iş hayatının stresinden bir nebze olsun uzaklaşmak, kafanı dağıtmak ve huzur bulmak istersen Ağva’nın eşsiz doğasının sana büyük katkısı olabilir.
Tabi ki Uludağ
Türkiye’de kış turizmi denince akla ilk gelen yer olan Uludağ gerek kayak merkezi gerekse harika manzarasıyla yerli ve yabancı turistleri kendine çekmeyi başarıyor. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, 2543 metre yüksekliğe sahip. Tüm bu özellikleri sayesinde bu yer, ülkemizde kış sporlarının da kalbi durumunda. Ayrıca Türkiye’nin ilk teleferiği de 1963 yılında burada kurulmuş. Dolayısıyla Bursa, dağ ve kış turizmi anlamında pek çok avantajı bünyesinde barındırıyor, diyebiliriz. Özellikle kayak yapmayı sevenlerdensen ülkenin en büyük kayak merkezi olarak anılan Uludağ’a gelmen şart. Yolun uygunluğu, karın dağ üzerinde uzun süre kalışı ve tesislerin son derece yeterli ve kaliteli oluşu, Uludağ’ı bir kış cenneti haline sokmak için yeter de artar bile.
Tabi ki Doğu Ekspresi
Ankara Garı’ndan hareket eden Doğu Ekspresi Treni, özellikle şubat ayındaki seyahatlerinde bir başka keyifli. Her tarafın bembeyaz olduğu bu ayda Doğu Ekspresi’ndeysen, şanslısın. Zira en güzel zamanlardan biri olan şubat ayı, bu yolculuğu yapmak için son derece doğru bir an. Doğu Ekspresi Treni’nin bir de turistik versiyonu var. Her ikisinin de özellikleri, durakları ve süreleri birbirinden farklı. Örneğin turistik olan trende sadece yataklı ve yemekli vagonlar bulunurken diğerinde seçenek daha fazla. Yemekli, pulmanlı ve örtülü kuşetli vagonları satın alabileceğin Doğu Ekspresi Treni ile Ankara’dan Kars’a kadar harika bir yolculuk seni bekliyor. Hatta dilersen kendi yemeğini bile yanında götürmen mümkün. Zira yataklı kompartmanlarda buzdolapları da bulunmakta.
Sıra geldi, Akdeniz ve Ege’de kışın gezilecek yerler bilgisine.
Sıcak Alternatiflerden Antalya ve Muğla
Kışın gidilecek sıcak tatil yerleri arasında en çok tercih edilenlerden ikisi olan Antalya ve Muğla, yaz kış sevilen turistik bölgelerden. Kışı seviyor ama çok soğuğu sevmiyorsan Antalya tam sana göre. Özellikle Perge, Side ve Manavgat’ta yer alan kaplıcalar, kış sezonunda Antalya’yı ziyaret edenler için biçilmiş kaftan. Sıcacık ve şifalı kaplıca sularının keyfini çıkarırken aynı zamanda içkini yudumlayabilirsin. Buna ek olarak, Muğla da kışın tercih edebileceğin bir tatil rotası olabilir. Bodrum’dan Fethiye’ye, Marmaris’ten Datça’ya Muğla’nın pek çok ilçesi, yazın olduğu gibi kışın da turistleri kendine çekmeyi başarıyor. Yazın bunaltıcı sıcaklarında gezilmesi zor olan köyler ve doğal güzellikler, Ege’nin serin kışında son derece rahat biçimde ziyaret edilebiliyor.