Türkiye'nin en turistik ve güzel seyahat rotalarından birinde yer alan Doğu Ekspresi hakkında tüm merak ettiklerin bu yazımızda!

Doğu Ekspresi treni ilk gününden itibaren Türkiye'nin en popüler seyahat rotalarından birini sunmayı başardı. Dahası sunduğu trenle seyahat imkânı sayesinde ve manzaraları ile de çok cazip olan Doğu Ekspresi, yurt dışından gelen turistlerin de büyük ilgisini görüyor. Gerek nostalji gerek kültür turizmi açısından da yüksek rağbet görmeyi sürdürüyor. Peki tren ve rotası hakkında neleri merak ediyorsun? İşte Doğu Ekspresi tren ve rotası hakkındaki bilgiler!

 



Doğu Ekspresi Hakkında


Doğu Ekspresi ilk seferine 15 Mayıs 1949'da başlamıştı. Doğu Ekspresi turu Ankara - Kars, Kars - Ankara arasında her gün işlemekte olan bir trenler ile gerçekleşiyor. Tren pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşuyor. Önemli bir ayrıntıyı da bilmen gerekiyor: Bu güzergâhta iki tren var. Bunlardan biri Doğu Ekspresi, diğeri ise Turistik Doğu Ekspresi. Seyahata duyulan yoğun ilgiden dolayı Mayıs 2019 tarihinde bu turistik versiyon güzergâha eklenmişti. Ankara - Kars, Kars - Ankara arası bir güzergâha sahip olan Doğu Ekspresi durakları ise Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars istikametinde ilerliyor. Tren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde faaliyet gösteriyor.




 



Doğu Ekspresi Rota ve Saatleri


Demin de dediğimiz gibi Doğu Ekspresi rotası Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nden başlıyor ve Doğu'ya kadar uzanıyor. Böylesi bir hatta ilerleyen tren Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars istikametinde gidiyor. Yolculuğa Kars'tan başlayanlar da tersten aynı sıra ile Ankara'ya kadar gidebiliyor. Doğu Ekspresi kaç saat diyorsan; yaklaşık 1.310 kilometre yol aldıktan sonra Kars'a varılıyor ve tren Ankara - Kars arasındaki seferini yaklaşık 25 saat içerisinde tamamlıyor. Turistik Doğu Ekspresi'nin yolculuk süresi ise yaklaşık 32 saat. Ana Hat Treni (kısaca Doğu Ekspresi) kalkış varış saatleri ise şu şekilde: Ankara - Kars arası güzergâhta Ankara Garı'ndan 17.55'te kalkılıyor. Kars - Ankara rotasında ise tren Kars'tan sabah 08.00'de kalkıyor. Başlangıç ve bitiş noktaları arasında ise 55 ayrı istasyon var. Turistik Doğu Ekspresi ise 29 durak sayısına sahip ve 15:55’te Ankara’dan hareketle Kars’a doğru yola çıkıyor.



 




Ana Hat Treni ve Turistik Doğu Ekspresi


Doğu Ekspresi iki farklı seçenek sunuyor. Yoğun ilgiden dolayı Mayıs 2019 tarihinde ikinci bir hat belirlenmiş ve bunun için bir tren daha sağlanmıştı. Şimdi önce "Doğu Ekspresi" dediğimiz trene, yani ana hat trenine bakalım. Bu hattaki tren ile yolculuk yaparsan yaklaşık 25 - 26 saatlik bir seyahat seni bekliyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ndeki vagonlarda yatak bulunmuyor. Tamamı yataklı vagonlardan oluşan Turistik Doğu Ekspresi ise Ankara - Kars - Ankara arasındaki yolculuğunu yaklaşık 32 saatte tamamlıyor. Bunun sebebi turistik güzergâhta daha çok molanın olması. Ayrıca Turistik Doğu Ekspresi'nde geliş ve gidiş yönlerinde birkaç saatlik molalar da verilebiliyor. Bu nedenle Turistik Doğu Ekspresi ile 1 gün 7 saat gibi bir sürede yolculuğu tamamlayabilirsin. Ana Hat Treni ise daha kısıtlı molalar veriyor ve 25 - 26 saatte güzergâhı tamamlıyor. Doğu Ekspresi turları için incelemelerde bulunurken bu iki farklı hattı ve tren seçeneğini mutlaka aklında tut ve ona göre karar ver.



Doğu Ekspresi ile seyahatin sonrasında konaklama rezervasyonlarında Paracık kazanmak istersen hemen bu sayfamıza tıkla!



 




Trende Neler Var?


Turistik Doğu Ekspresi yataklı vagon imkânı sunan tren. İki kişilik yataklı kompartımanlardan oluşan Turistik Doğu Ekspresi, genellikle "bol mola, çok manzara" diyenlerin seçimi oluyor. Ana Hat Treni (kısaca Doğu Ekspresi) ise pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşuyor. Doğu Ekspresi kuşetli vagon seçeneği ile çokça ilgi görüyor. Kuşetli vagonlarda 10 Kompartıman bulunuyor. Her kompartımanda ise 4 kişi yolculuk yapabiliyor. Ana Hat Treni'nde yataklı vagon yok ama kompartımandaki koltuklar istenildiğinde yatak olarak kullanılabiliyor. Çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafında veriliyor. Yemekli vagonda ise 14 masa ve 47 - 52 arasında değişen oturma yeri bulunuyor. Yani fotoğraflarda yataklı vagonlar gördüysen onlar Turistik Doğu Ekspresi treninden karelerken pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonların olduğu fotoğraflar büyük ihtimalle Ana Hat Treni'nden kareler. Doğu Ekspresi tuvalet var mı merak ediyorsan, elbette var. Tuvaletler her vagon tipinde bulunuyor. ani pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonların tamamında tuvaletler mevcut. Fakat unutma: Kuşetli ve pulman vagonlarda genellikle daha fazla kişi yolculuk ettiği için bu vagonlardaki tuvalet trafiği daha fazla olabiliyor. Tuvaletlerin hijyeninden ise TCDD değil, yolcular sorumlu. Valizlerin içinse ayrı bir yer yok, onları yanına alman gerek. Ek olarak Doğu Ekspresi evcil hayvanları da kabul ediyor ancak bunun için bazı şartlar var. Kuş, kedi, küçük köpek, balık ve benzeri küçük hayvanlar için indirimli biletlerden alman gerek. Evcil hayvanın kafesi ise en fazla diz üzerinde taşınabilecek büyüklükte olmalı. Taşınan evcil hayvanların kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu da yanında olmalı. Kedi ve süs köpekleri için belediyeler tarafından verilen sağlık karnesi geçerli oluyor. Bu şartları karşıladığın takdirde örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda evcil hayvanın ile beraber de seyahat edebilirsin. Gelelim elektrik konusuna... Yataklı vagonlarda 2, kuşetli vagonlarda ise tek priz bulunuyor. Pulmanlarda ise priz yok.




 



Ne Zaman Gitmeli?


Aslında Doğu Ekspresi ile yola çıkmak için kişisel tercihler ağır basabiliyor. Bu açıdan hemen her dönem ideal. Bunun sebebi ise güzergâhta göreceğin manzaraların her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olması. Sonbahar daha hüzünlü ve dingin bir yolculuğa imkân verebilirken, ilkbahar ya da yaz seyahatleri çok daha cıvıl cıvıl geçebilir. Bu tip fikir ayrılıklarını dışarıda bırakırsak daha ideal hava sıcaklıkları için ilkbahar tercih edilebilir. Kayak yapmak istersen de kış mevsimini tercih edebilirsin. Açık pencere eşliğinde ferah bir seyahat içinse mutlaka yazın yolculuğa çık.



Rezervasyonlarında Paracıklar kazanmak istersen sen de Hopi anlaşmalı markalardan işlem yapabilirsin!




 



Doğu Ekspresi İçin Yanıma Neler Almalıyım?


Yola tedbirli çıkmayı seviyorsan, A - B - C planları olan biriysen yanına alman gereken listesi epey kalabalık olacaktır. Bununla beraber böylesi huyların yoksa dahi bu tren yolculuğu için yanına alman gereken bir dizi eşya var. Bir çırpıda şunları söyleyebiliriz: Yemek, kitap, müzik, tuvalet kağıdı, çöp poşeti, meyve, terlik, üçlü priz, oyun, fotoğraf makinesi, pijama ya da eşofman, sabun, diş fırçası, macun, ıslak mendil, çay, kahve, su ısıtıcı, atıştırmalıklar, Kars için termal giysiler, su geçirmez bot, bere, eldiven ve kulaklık. Tabii ki bunlar artırılabilir. Mesela priz olmayan bir vagonda seyahat edeceksen powerbank cihazı da alabilirsin. Ayrıca tüm yolculuk boyunca valizin, çantan yanında olacak. Bu nedenle derin bir kamp çantası işini epey kolaylaştırabilir.



İstanbul’dan kaçıp kamp yapacağın yerler arıyorsan İstanbul'a Yakın Kamp Alanı Önerileri içeriğimizi de incelemeni tavsiye ederiz.